در روزهایی که آلودگی هوای بسیاری از شهرهای کشور مردم را خانهنشین کرده است اختلاف مسئولان بر سر استانداردهای آلودگی هوا بالا گرفته است
گروه جامعه: آلودگی هوا، وزرای آموزشوپرورش و کشور را در مقابل وزیر بهداشـت قرار داده است. نوری و وحیدی میخواهند استانداردهای آلودگی هوا را تغییر دهند تا مدارس در شرایط فعلی به فعالیت خود ادامه دهند و دانشآموزان در مدرسـهها حاضر شوند؛ از سوی دیگر بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت حضور دانشآموزان در هوای آلوده را به خطر انداختن جان آنها عنوان میکند. اما در شرایطی که هیچ کس زیر بار آلودگی هوا نمیرود،با وجود پای کار آمدن قوه قضائیه برای معرفی مقصران آلودگی هوا هنوز معلوم نیست، مقصر کیست. این میان بهنظر میرسد هیچ سازمان و نهادی هم معضل آلودگی را گــردن نمیگیرد و آنچه اهمیتی ندارد جان مردم است زیرا بهرغم تشکیل جلسات متعدد از سوی ستاد بحران، آلودگی هوا ادامه دارد و مسئولان تصمیم گرفتهاند آن اندک مدیریتی هم که به خرج میدادند به دست فراموشی بسپارند.
البته این میان باد هم کمکاری میکند و حالا که همه چشم به راه باد هستند به مهمانی رفته است. دیروز هم که مدیرعامل کارخانه ســیمان تهران آب پاکی را روی دست همه ریخت گفت نباید هر فعالیت مخرب محیط زیستی را تعطیل کرد و ابتلا سرطان مردم به ما ربطی ندارد. اما کاش فقط همین بود زیرا به نظر میرسد، وخامت اوضاع آنقدر است که علیرضا زاکانی، شهردار تهران که هنوز سخنرانیهای آتشین او پیش از انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ فراموش نشده که در نقد مدیریت دولتهای قبل با عصبانیت و تند خطابه میکرد. او دیروز در مقام شهردار تهران ناتوان به نظر میرسید زیرا گفت: اگر بخواهیم با همین دستفرمان پیش برویم امکان ندارد بتوانیم موضوع ترافیک و حملونقل و آلودگی تهران را حل کنیم. در این میان، مسئولان که مهمترین مدیریت آلودگی هوا را به تعطیلی مدارس تقلیل دادند حالا عاجز از این موضوع تصمیم گرفتهاند که از خیر این یکی هم بگذرند و برای عملی کردن این نقشه احمد وحیدی، وزیر کشور روز دوشنبه، سوم بهمن گفت:تعطیلی مدارس به خاطر رفع آلودگی نیست،بلکه به خاطر سلامتی فرزندانمان است. مصوبهای وجود دارد که در آن مشــخص کرده در چه شاخصی از آلودگی، مدارس باید تعطیل باشند. گروهها اضطراری استانها براساس همین مصوبه ناچارند تصمیم به تعطیلی بگیرند. در هرحال، این موضوع موجب شـد تا با کمک سازمان محیط زیست پیشنهاد جدیدی را برای دولت تعیینکنیم تا این استانداردها را کمی تغییر دهیم تا لازم نباشد در این شرایط مدارس را تعطیل کنیم. وزیر آموزشوپرورش هم که در همان هفتههای ابتدایی تعطیلی مدارس بهدلیل آلودگی هوا از مخالفان بود دیروز گفــت: من شاخصهای آلودگی هوا در دنیا را دیدم و کاری هم در این زمینه بچههای المپیادی ما انجام دادند و من بعــد از آن موضعگیری کردم. در دنیا مدارس را به دنبال این شـاخص آلودگی هوا(شاخص ۱۵۰) تعطیل نمیکنند. سلامت دانشآموز اولویت و اصل اول ماست اما نه اینکه با شاخص آلودگی ۱۵۰ تعطیل کنیم. نوری همچنین گفت: در دنیا تا وقتی شاخص آلودگی کمتر از ۲۰۰ باشد، تعطیلی مدارس نداریم و من روز گذشته هم شاخصها را رصد کردم که هنوز به ۲۰۰ نرسیده بودیم. این موضع خود را انشأالله هیات دولت هم مطرح خواهم کرد؛ همانگونه که مقاله مطالعه انجام شده را به دکتر عیناللهی تقدیم کردم. در دنیا در موقعیت آلودگی هوای بنفش، مقطع متوسطه را هم اصلاً تعطیل نمیکنند و در دورهابتدایی برخی جاها مدارس را تعطیل میکنند.کشورهایی نظیر مکزیک، فرانسه و... با گذر شاخص آلودگی از ۳۰۰ بعد تعطیل میکنند. خواهش میکنم منابع علمی و تجارب دنیا را در این زمینه نگاه کنید و صرفاً به بخشنامه سال ۱۳۹۷ هیات وزیران در این حیطه اکتفا نکنید.
وی ادامه داد: البته بچهها باید ماسـک بزنند و رعایت کنند ولی نباید جریان تعلیم تربیت بهعنوان مهمترین سرمایه اجتماعی و فرهنگی تعطیل شود. اما وزارت بهداشت با این شـرایط مخالف است. بر همین اساس رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشـت ضمن اشــاره به عوارض شدید آلودگی هوا بر سلامت کودکان دیروز به ایسنا گفت: هر چه که در راستای سلامت مردم باشد، وزارت بهداشت با آن موافق است و هرچه که به سلامت مردم آسیب برساند، وزارت بهداشت بهعنوان متولی سلامت مردم با آن مخالف خواهد بود.
عباس شاهسونی درباره برخی اظهارات اخیر مسئولان وزارت آموزشوپرورش مبنیبر لزوم تغییر شـاخصهای تعطیلی مدارس ناشی از آلودگی هوا گفت: بعضی روزها در تهران غلظــت ذرات معلق ۲/۵ PM بیــش از ۱۰ برابر راهنمای ســازمان جهانی بهداشت می شود که این یعنی غلظت ذرات معلق به حدی زیاد است که برای سلامتی مردم بهویژه گروههای حساس خطرناک اســت. یکی از گروههای حســاس کودکان هستند و این درست نیست که صرفـاً با تغییر شـاخص آلودگی هوا، صورت مســاله را پاک کنیم. مـا باید اقدام جدی بـرای کاهش مواجهه و کاهش غلظت آلایندههای هوا داشــته باشیم. ای کاش وزیر آموزشوپرورش پیشنهاد میدادند که اقداماتی نظیر نوسـازی ناوگان حملونقل عمومی، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، بهبود کیفیت سوخت، بهبود کیفیت خودروهای تولید داخلی و... برای کاهش غلظت آلایندههای هوا صورت گیرد. ما هم در وزارت بهداشــت تعطیلی مدارس را راهکار اصلی نمیدانیم اما چاره دیگری جــز این نداریم که با این کار مواجهه کودکان با آلودگی هوا را کاهش دهیم.
او همچنین گفت:مبنای رسیدن غلظت آلایندههای هوا به ۱۵۰ که به دنبال آن غیرحضوری شدن مدارس صورت میگیرد، در راستای قانون هوای پاک مصوب هیات وزیران در سال ۱۳۹۶ است. برای تغییر شاخص که در قانون مطرح شده است باید کمیتهای متشکل از وزارت بهداشت، سازمان محیط زیست، وزارت کشور، وزارت صنعت، معدن و تجارت تشکیل شود تا تصمیماتی با رویکرد سلامتمحور اخذ کنند و نه اینکه بیاییم صورت مساله را پاک کنیم. مگر سازمان محیط زیست که استانداردهای ذرات معلق هوا را افزایش داد به هدف خود رسید که ما عدم غیرحضوری کردن مدارس به هدف خود برسیم.
دیدگاه خود را بنویسید