اهدای نشان “علامه طباطبایی” به دانشوران ایرانی
آئین اهدای جایزه و نشان علامه طباطبایی به ۲۰ نفر از دانشمندان برجسته کشور سهشنبه شب با حضور رئیس جمهور، وزیر علوم، سخنگوی دولت، معاون علمی و فناوری رئیسجمهور و جمعی از نخبگان در مرکز همایشهای صداوسیما برگزار شد. در پایان این مراسم رئیسجمهور برای ادای احترام از سن پایین آمد و جایزۀ استاد محمدعلی موحد، چهره ماندگار ادبیات را تقدیم ایشان کرد و خطاب به اهالی علم و دانشمندان کشور گفت: «شاید در گذشته به هر دلیل مجال حضور شما در میدان عمل فراهم نبوده است اما امروز ما به شما نیاز داریم و تلاش کردهایم، عرصه را برای حضور و ارائه راهکار شما فراهم کنیم.» دکتر محمدعلی موحد هم که در آستانۀ ۱۰۲ سالگی این نشان را دریافت کرد، گفت: «حالا که افتخار دادید و این فرصت را فراهم کردید که سخنی بگویم، تنها به بیتی از حافظ اشاره میکنم که خود گویای همهچیز است:
قد خمیده ما سهلت نماید اما
بر چشم دشمنان تیر از این کمان توان زد
جایزۀ «علامه طباطبایی» یکی از بالاترین افتخارات علمی کشور است که توسط بنیاد ملی نخبگان و به پاس خدمات برجستۀ علمی، پژوهشی و آموزشی به اندیشمندان و اساتید پیشگام اهدا میشود.
برگزیدگان جایزه علامه طباطبایی
محمدعلی موحد: حقوق دان برجسته و پژوهشگر ممتاز ادبیات و تاریخ که متولد ۱۳۰۲ است. موحد که جایزۀ بینالمللی فارابی را نیز در کارنامه دارد، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و عضو شورای عالی علمی مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی است و تألیفات متعدد او در حوزههای، ادبیات، تاریخ عرفان و حقوق چندین دوره برگزیده کتاب سال شده است.
آیتالله سیدمصطفی محقق داماد: استاد حقوق در دانشگاه شهید بهشتی و متولد ۱۳۲۴ در قم است. محقق داماد برگزیده جشنوارۀ بینالمللی فارابی و استاد نمونه کشوری، عضو پیوسته و رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم است و مؤلف بالغ بر ۴۰ کتاب و دهها مقاله به زبانهای انگلیسی، عربی و فارسی در حوزه حقوق فقه و فلسفه دارد که تألیفاتش تاکنون برگزیدۀ سه کتاب سال و دو کتاب شایسته تقدیر شده است.
ژاله آموزگار: استاد بازنشسته فرهنگ و زبانهای باستانی دانشگاه تهران و متولد ۱۳۱۸ است. آموزگار نیز برگزیده جشنواره فارابی، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، عضو شورای عالی علمی مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی و عضو هیأت مشورتی انجمن ایرانشناسی فرانسه در ایران است و بیش از ۱۳ کتاب، ۵۷ مقاله زبان فارسی و ۷ مقاله به زبان انگلیسی را در فعالیتهای پژوهشی خود دارد. آموزگار برگزیده جایزه نشان عالی دولت فرانسه و جایزه سرو ایرانی به پاس یک عمر تلاش علمی و فرهنگی و خدمت به بازشناسی آثار و نوشتههای بازمانده از ایران کهن است.
رضا شعبانی: استاد بازنشسته تاریخ دانشگاه شهید بهشتی و متولد ۱۳۱۷ در صمغآباد قزوین است. شعبانی چهره ماندگار حوزه تاریخ و برجستهترین متخصص تاریخ ایران در دورۀ افشاریه است و سابقۀ ۴ سال تدریس در دانشگاه کمبریج، ترجمه و تألیف بالغ بر ۴۳ کتاب و چاپ بیش از ۲۵۰ مقاله به زبانهای فارسی، فرانسه و انگلیسی را در کارنامه خود دارد.
عبدالله سلیمی: استاد شیمی تجزیه در دانشگاه کردستان متولد ۱۳۴۶ در بانه است. او جزو پژوهشگران پراستناد یک درصد برتر دنیا، عضو مدعو فرهنگستان علوم و عضو هیأت تحریریه ۳ مجله معتبر بینالمللی است و دریافت مدال علمی از یونسکو را در کارنامه خود دارد.
محمدعلی صحراییان: استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و متخصص مغز و اعصاب متولد ۱۳۵۰ است. صحراییان هم جزو پژوهشگران پراستناد یک درصد برتر دنیا و نایب رئیس انجمن ام اس ایران و مؤلف صدها مقاله معتبر بینالمللی و یکی از دو نویسنده اصلی کتاب اطلس MRI ضایعات MS است که توسط Springer منتشر شده است.
علی رمضانی، استاد شیمی آلی در دانشگاه زنجان؛ حسن بیورانی، استاد مهندسی برق و مدیر مرکز پژوهشی ریزشبکه و شبکههای هوشمند الکتریکی در دانشگاه کردستان؛ سیدمحمدعلی رضوی، استاد علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه فردوسی مشهد؛ حمیدرضا ربیعی، استاد مهندسی برق در دانشگاه صنعتی شریف؛ صدیقه نبیان، استاد دامپزشکی دانشگاه تهران؛ نضال صرافزادگان، استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و استاد وابسته دانشگاه British Co lumbia؛ علی منتظری، استاد پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی؛ فرشته معتمدی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و متخصص فیزیولوژی و علوم اعصاب؛ محمدرضا اختصاصی، استاد منابع طبیعی دانشگاه یزد؛ طاهره کاغذچی، استاد مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر؛ پروین پرتوی، استاد شهرسازی در دانشگاه هنر ایران؛ رضا محمودی، استاد مهندسی متالورژی و مواد در دانشگاه تهران و عضو فرهنگستان علوم؛ مصطفی گودرزی، طراح گرافیک، نقاش، مستندساز، نویسنده و استاد هنرهای تجسمی در دانشگاه تهران و علیرضا مشفق، استاد فیزیک دانشگاه صنعتی شریف، دیگر برگزیدگان جایزه علامه طباطبایی امسال بودند.
مقدمه تحقق مدیریت علمی کشور
برگزیدگان جایزۀ علامه طباطبایی پس از دریافت لوح و جایزۀ خود، در حضور رئیسجمهور دغدغهها، پیشنهادها و درخواستها دربارۀ مسائل آموزش عالی، وضعیت دانشگاهها، مهاجرت نخبگان و لزوم توجه به علوم پایه، علوم انسانی و نقش اساتید جوان را مطرح کردند. سیدمصطفی محقق داماد بعد از دریافت جایزه گفت: «جناب آقای دکتر مسعود پزشکیان، ملت ایران فراموش نکرده است که شما در دوران انتخابات و پس از آن، بارها و به صراحت اعلام کردید: «من با متخصصان مشورت میکنم؛ کار من ارجاع امور به کارشناسان است.» مردم با این وعده امیدوار شدند که کشور با یک مدیریت علمی اداره خواهد شد. رأی تحقق مدیریت علمی، تکریم دانشمندان و احترام به بزرگان علمی، مقدمهای برای دلگرمی آنان و همکاری مؤثر با شماست. دانشمند چیزی جز اخلاق، مهربانی و احترام از شما نمیخواهد. خوشبختانه، شما در این مسیر با تواضع، ادب و اخلاق، با اهل علم برخورد کردهاید و بیتردید، چنین نیز ادامه خواهید داد، شما به درستی به این بیت زیبا از حافظ شیرازی عمل کردهاید: به حسن خویش توان کرد صید اهل نظر/ به دام و دانه نگیرند مرغ دانا را.»
رضا شعبانی، استاد بازنشسته تاریخ دانشگاه شهید بهشتی نیز پس از دریافت جایزه از رئیس جمهور گفت: «شخصیتی به مسئولیت رسیده که به اقتضای جایگاه علمی و آکادمیک باید آراسته به همه فضایل اخلاقی، علمی و شخصیتی باشد. جناب دکتر از صمیم قلب از خداوند میخواهم که در مسیر پیشرو به شما توفیق دهد. این را هم بدانید که مردم قدر شما و زحماتتان را به خوبی میدانند. ما ملتی هستیم با پیشینهای بسیار طولانی و فرهنگی ریشهدار؛ از کهنترین ملتهای تاریخ به شمار میرویم. در طول تاریخ، هرگز ملتی مهاجم نبودهایم. همواره ملتی صلحطلب، باوقار، اخلاقمدار و با ویژگیهای انسانی ماندگار بودهایم. ملت ما بیتردید در حافظه تاریخ بشر بهعنوان نمادی از انسانیت، اخلاق، متانت و مردمی بودن باقی خواهد ماند.»