رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > سیاست : رژیم ترور

رژیم ترور

بازخوانی ترورهایی که اسرائیل در آنها دست داشته است

 

دیروز اسماعیل هنیه، رهبر حماس که به بهانه مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به ایران آمده بود، در سعدآباد ترور شد و به شهادت رسید. نه ترور اسماعیل هنیه، اولین بود و نه محسن فخری‌زاده. موساد در این سال‌ها فعالیت‌های زیادی در این زمینه داشته است و بررسی‌ها نشان می‌دهد که از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۰ و تنها در دو سال، دست‌کم ۴ تن از دانشمندان هسته‌ای ایران با دخالت مستقیم یا غیرمستقیم اسرائیل ترور و شهید شده‌اند. اگر شخصیت هسته‌ای دیگر را هم به آن اضافه کنیم، تعداشان به ۶ نفر می‌رسد.

ترور دانشمندان هسته‌ای ایرانی
مجید شهریاری، مصطفی احمدی‌روشن، مسعود علی‌محمدی، داریوش رضایی‌نژاد، اردشیر حسین‌پور و شهید فخری‌زاده از جمله این شخصیت‌های ایرانی هستند. فخری‌زاده، رئیس پیشین سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع در سال ۱۳۹۹ در جاده‌ای در آبسرد واقع در ۸۰ کیلومتری شرق تهران توسط عناصر اسرائیل ترور شد. به نوشته هفته‌نامه بریتانیایی «جویش کرونیکل»؛ عناصر موساد هنگام عبور خودرو شهید فخری‌زاده از نقطه تعیین شده، دگمه تیرباری را که درون یک وانت جاساز شده بود، فشار دادند و مسلسل شلیک کرده است. در این اقدام تروریستی ۱۳ گلوله اصابت کرده بود. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل سه سال قبل از این عملیات در یک نشست خبری در تل آویو سه بار نام محسن فخری‌زاده را بر زبان آورده بود و خطاب به خبرنگاران گفته بود:«این اسم را به یاد داشته باشید: فخری‌زاده».
خبرگزاری فارس ماجرا را چنین شرح داده بود؛ ماشین ضدگلوله حامل شهید محسن فخری‌زاده و همسر وی، صبح جمعه به همراه ۳ ماشین تیم حفاظت از شهر رستم‌کلای مازندران به سمت آبسرد دماوند حرکت می‌کند. ماشین پیشرو تیم حفاظت چند کیلومتر مانده به محل حادثه، اسکورت را برای چک و خنثای محل مقصد ترک می‌کند. در همین لحظات، صدای ناشی از اصابت چند گلوله به ماشین موجب جلب توجه دکتر فخری‌زاده و متوقف کردن ماشین می‌شود. فخری‌زاده به تصور اینکه صدا ناشی از برخورد با مانع خارجی یا اشکال در موتور خودرو بوده از ماشین پیاده می‌شود. در همین لحظه از خودرو نیسانی که در فاصله ۱۵۰ متری ماشین شهید متوقف بوده از یک دستگاه تیربار اتوماتیک کنترل از راه دور، شلیک‌های متعددی به سمت شهید صورت می‌گیرد. دو گلوله به پهلو و یک گلوله به پشت شهید برخورد می‌کند که منجر به قطع نخاع وی می‌گردد. در این میان سرتیم حفاظت بدن خود را حائل پیکر شهید می‌کند و چند تیر نیز به بدن او اصابت می‌کند. لحظاتی بعد همان نیسان متوقف شده هم منفجر می‌شود. پیکر مجروح محسن فخری‌زاده به درمانگاه و از آنجا با بالگرد به بیمارستانی در تهران منتقل ولی پس از مدتی به شهادت می‌رسد. اسرائیل هیچ‌گاه مستقیما مسئولیت این ترور را بر عهده نگرفت اما یوسی کوهن، رئیس وقت موساد، بهار ۱۴۰۰ در گفت‌وگو با شبکهٔ ۱۲ اسرائیل به شکل تلویحی تایید کرد که اسرائیل در سوءقصد به محسن فخری‌زاده دست داشته است. سه سال پیش هم روزنامهٔ نیویورک تایمز در گزارشی با انتشار جزئیاتی از این حمله نوشت که اسرائیل برای این عملیات، تیربار هوشمندی را انتخاب کرده است که ترکیبی از سلاح خودکار ساخت بلژیک از نوع «فن مگس» بود و سیستم روباتیک پیچیده‌ای روی آن سوار شد که آن را به اتاق تیربار اتوماتیک موسوم به «سنتینل ۲۰» ساخت کارخانه‌های اسلحه‌سازی اسپانیایی اسکریبنو شبیه کرد. عملیات روی‌هم‌رفته یک دقیقه طول کشید و برخلاف توان شلیک ۶۰۰ گلوله در یک دقیقه تیربار در طول این عملیات بیش از ۱۵ گلوله شلیک نشد.

هدف‌گیری رهبران و شخصیت‌های تاثیرگذار حماس
سیدعباس موسوی، دبیرکل سابق حزب‌الله لبنان یکی از افرادی است که حدود ۲۶ سال پیش همراه همسر، فرزند و محافظانش به دستور مستقیم ایهود باراک، رییس ستاد ارتش وقت رژیم صهیونیستی مورد هدف قرار گرفت. یکی از چهار خلبانی که مجری این عملیات بود، چند سال بعد جزییاتی از این ترور را در گفت‌وگو با رونامه معاریو فاش کرد و گفت زمانی که ما در تحقق هدف اصلی عملیات(ربودن شهید موسوی) با شکست مواجه شدیم از فرماندهی دستوری کسب کردیم مبنی بر اینکه هرچه سریع‌تر تمامی کاروان همراه دبیرکل سابق حزب‌الله لبنان را هدف حملات موشکی و گلوله‌باران خود قرار دهیم. این شخص که با عنوان سرهنگ الف از او یاد شده، گفته است:«ما قبل از عملیات تنها می‌دانستیم که شخص مهمی را قرار است، هدف قرار دهیم و اصولا نحوه حرکت و تعداد خودروهای کاروان نیز دلیلی بر آن بود اما به ما گفته نشده بود که این شخص مهم دبیرکل حزب‌الله لبنان است. قابل ذکر اینکه بسیاری از فرماندهان نیروی هوایی نسبت به موفقیت این عملیات که به عملیات  «موعد شبانه» نام‌گذاری شده بود، ابراز تردید کرده بودند». شیخ احمد یاسین، بنیانگذار جنبش مقاومت اسلامی حماس نیز مارس سال ۲۰۰۴ پس از اقامه نماز صبح در مسجد غزه به دنبال حمله بالگردهای رژیم صهیونیستی هدف ترور قرار گرفت و به شهادت رسید. ترور شیخ احمد یاسین به قدری برای «آریل شارون» نخست‌وزیر وقت رژیم صهیونیستی اهمیت داشت که گفته شد؛ شخصاً بر عملیات ترور این شخصیت برجسته فلسطینی نظارت داشته است. پس از احمد یاسین، رنتیسی، رهبری بعدی جنبش مقاومت اسلامی حماس، تنها پس از ۲۶ روز از شهادت احمد یاسین مورد اصابت موشک‌های ارتش اسرائیل قرار گرفت و به همراه فرزند و محافظش به شهادت رسید. یحیی عیاش که برنامه‌ریزی‌های دقیق و عملیات‌های سنگین او چندین صهیونیست را به هلاکت رسانده بود هم در سال ۱۹۹۵ به وسیله بمب کار گذاشته شده در تلفن همراه ترور شد. محمود المبحوح از دیگر مقامات مهم حماس در دوبی، محمد یوسف النجار از اعضای جهاد اسلامی در لبنان، عمر النایف، مبارز مطرح فلسطینی در بلغارستان و فادی البطش، شخصیت علمی فلسطینی در مالزی هدف‌های دیگر ترور بودند. فتحی شقاقی، دبیر کل جهاد اسلامی فلسطین در سال ۱۹۹۵ در حالی که تنها ۴۴ سال داشت، در یک عملیات نظامی که توسط موساد سازماندهی شده بود، ترور شد. اسحاق رابین، نخست‌وزیر وقت اسرائیل دستور ترور فتحی شقاقی را صادر کرده بود. غسان کنفانی و عماد مغنیه از دیگر قربانیان عملیات تروریستی اسرائیل هستند؛ که در سال‌های ۱۹۷۲ و ۲۰۰۸ بر اثر انفجار بمب در خودروی شخصی‌شان ترور شدند.

روش‌ تروریستی
سمی کردن خمیر دندان، انفجار تلفن‌های همراه و حمله پهپادها از سال ۱۹۴۸ به عنوان برخی روش‌های ترور موساد شناخته می‌شود و رژیم اسرائیل از آن زمان تا ۷۰ سال بعد، نزدیک به ۲۷۰۰ عملیات ترور مخفی داشته است. چند سال پیش وبگاه «این صربیا نیوز» در گزارشی از عملیات ترور مخفیانه رژیم صهیونیستی در کشورهای مختلف جهان نوشت و بعد از کتاب «رونن برگمن»، خبرنگار روزنامه «یدیعوت آحارانوت» و از نویسندگان ارشد سابق بخش نظامی روزنامه «هاآرتص» یاد کرد که تحت عنوان «برخیز و بی‌درنگ او را بکش» چاپ شده و به تاریخچه‌ ترورهای مخفی رژیم صهیونیستی می‌پردازد. او در این کتاب با هزار نفر مصاحبه کرده و هزاران سند درباره ترورهای اسرائیل و شیوه‌های مختلف جاسوسان اسرائیلی برای کشتن افرادی که تهدید علیه تل‌آویو بوده‌اند، آورده است. برگمن برای نوشتن این کتاب ۶۰۰ صفحه‌ای با برخی از عوامل اطلاعاتی موساد و شین بت، دو سازمان جاسوسی خارجی و داخلی اسرائیل دیدارهایی داشته و با برخی افسران ارشد که در ترورها نقش داشتند، مصاحبه انجام داده است. افسران موساد در گفت‌و‌گو با برگمن مدعی شدند با مسموم کردن خمیر دندان یکی از دانشمندان هسته‌ای ایران را کشتند. یکی از افسران هم ادعا کرده که دست‌کم ۱۲ دانشمند هسته‌ای ایران با شیوه‌های متفاوت شهید شدند به طوری‌ که در یکی از این عملیات، یک دانشمند هسته‌ای ایران با کار گذاشتن مواد منفجره در چرخ یدکش جان باخته است. همچنین در این کتاب ادعای دیگری نیز درباره یکی دیگر از دانشمندان هسته‌ای ایران سخن آمده که با پرتاب بمبی از یک پهپاد دست‌ساز آژانس اطلاعاتی اسرائیل به شهادت رسیده است.

sazandegi

«پست قبلی

پست بعدی»

پست های مرتبط

پایان یک سلسله

انحلال سلطنت قاجاریه صدساله شد مجلس شورای ملی ایران، نهم آبان ۱۳۰۴…

۹ آبان ۱۴۰۳

شورای سراسراختلاف

درگیری اعضای شورای شهر تهران در صحن گروه اجتماعی: دیروز صحن شورای…

۹ آبان ۱۴۰۳

خط‌دهی به مجلس

“جلیلی” همزمان با “پزشکیان” به مجلس رفت، اما کلیات لایحه بودجه رای…

۹ آبان ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید