گزارش کنگره “حزب مجمع ایثارگران”
گروه سیاسی: ششمین کنگره عمومی حزب مجمع ایثارگران صبح روز پنجشنبه، «اول خردادماه ۱۴۰۴» در مرکز همایشهای بینالمللی ایران، با حضور پررنگ شخصیتهای برجسته سیاسی و مذهبی برگزار شد؛ محفلی که در آن پیام «سیدمحمد خاتمی» رئیس دولت اصلاحات، قرائت شد و سخنرانانی همچون «عباس آخوندی»، «جواد امام» و دیگر چهرههای شاخص اصلاحطلب، دیدگاههای خود را درباره وضعیت کشور بیان کردند. در این رویداد، چهرههایی همانند «عباس آخوندی» وزیر پیشین راهوشهرسازی، «جواد امام» دبیرکل حزب مجمع ایثارگران، «آذر منصوری» رئیس جبهه اصلاحات، «هادی غفاری» از اعضای شورای مرکزی مجمع نیروهای خط امام، «هادی خانیکی» استاد دانشگاه، «محمدمهدی عبدخدایی» از اعضای فداییان اسلام، «مصطفی کواکبیان» دبیرکل حزب مردمسالاری، «سیدمحمود میرلوحی» فعال اصلاحطلب و «علیاصغر شفیعیان» مدیرمسئول سایت «انصافنیوز» همراه دیگر فعالان سیاسی حضور یافتند.
تعامل، نه تسلیم
«سیدمحمد خاتمی» رئیس دولت اصلاحات در پیامی که خطاب به حاضران در کنگره قرائت شد، تاکید کرد: «مذاکره و تعامل با جهان به معنای تسلیم مقابل دشمن نیست؛بلکه تلاشی است جهت جلب امکانات و ظرفیتها برای خیر عمومی و مصالح ملی». خاتمی در بخشی دیگر از پیامش بر لزوم شنیدن صدای مخالفان تاکید کرد و هشدار داد: «این درست نیست که صدای بلند فقط در اختیار کسانی باشد که تحریم را نعمت میدانند».
او با انتقاد از فضای بسته سیاسی به مساله حصر و محدودیتهای سیاسی اشاره کرد و گفت: «اگر حصرها و محدودیتها رفع نشود، مشکلات کشور دوچندان خواهد شد». خاتمی در پایان با اشاره به نقش دولت در ایجاد امید، تاکید کرد: «اصلاحات، انقلاب نیست؛ بلکه کوششی است برای اصلاح امور در چارچوب قانون. این چراغ کوچک نباید خاموش شود». همچنین در بخش دیگری از پیام خاتمی آمده بود: «گرچه بهرهگیری از دانش و تجربه نسلهای پیشین و پیشکسوتان، ضروری است اما نباید در امر مهم تربیت نسلهای بعدی و میدان دادن به آنها کوتاهی و غفلت شود. بر احزاب و بیش و پیش از آن، نظام حکمرانی است که زمینه حضور، مشارکت و تصدی نیروهای تازهنفس را فراهم آورند و از انقطاع نسلی جلوگیری کنند. باید برای مهارتبخشی و بازکردن میدان نظر و عمل نسلهای بعدی تلاش و برنامهریزی جدی صورت گیرد و جامعه که به هر حال، تحول و تغییر میکند شاهد نو شدن عرصه فعالیت و مدیریت باشد».
به گفته رئیس دولت اصلاحات، آنچه باید محور و مدار اندیشیدن و عمل کردن نه تنها از سوی جبهه و نهادهای مدنی که به خصوص از سوی نظام حکمرانی باشد، مصالح ملی و خیر عمومی است، چه در ساحت داخلی، چه در روابط با دیگران. بر خود لازم میدانم که از جبهه محترم جهت برگزاری نشست با حضور نمایندگان آن در استانها و همه نقاط کشور تشکر کنم. این اقدام مبارک، نشانه آن است که جبهه در نظر و عمل خود را نیازمند و پایبند به همراهی و رای همه اعضا در سراسر کشور میداند و تصمیماتی که در مرکز گرفته میشود و باید هم مورد احترام و عمل همگان باشد، ناشی از تصمیمسازی همه اعضای محترم در سراسر کشور است؛ انشاالله جبهه محترم در تشکیلات و کارهای تشکیلاتی خود بیشازپیش، مردمسالاری و ملاکهای مردمسالارانه را به کار خواهد گرفت».
نظامیگری در اقتصاد به صلاح نیست
در ادامه این کنگره «جواد امام» دبیرکل حزب مجمع ایثارگران، با انتقاد از حضور نهادهای نظامی و امنیتی در عرصه اقتصاد کشور، گفت: «این نهادها باید ضمن پرهیز از دخالت در امور اقتصادی، تنها در چارچوب توان سازمانی و وظایف قانونی خود امکانات را در اختیار دولت قرار دهند».
او همچنین به فضای بینالمللی و امکان از سرگیری مذاکرات میان ایران و آمریکا اشاره کرد و گفت: «در چنین شرایطی باید از تعصبات و مواضع سیاسی که منافع ملی را تحتالشعاع قرار میدهند، فاصله گرفت. مذاکرات باید با هدف عادیسازی روابط و کاهش تنشها دنبال شود؛ هم با غرب، هم با همسایگان مسلمان منطقه»؛ او ادامه داد: «ساختاری که فاقد نظم و یکپارچگی باشد و نیز سیاستهایی که عملا قانونمداری در کشور را مغشوش یا بیاعتبار سازند، فینفسه، بحرانزا هستند؛ و با چنین ساختار و سیاستهایی قاعدتا نمیتوان انتظار عبور از بحرانها را داشت».
او تاکید کرد: «آیا غیر از این است که نظام جمهوری اسلامی ایران بر اساس آنچه که به کرات در قانون اساسی تصریح شده برای تحقق مطالبات مشروع و به حق این ملت بنا شده است؟! پس چگونه میتوان انتظار داشت که مطالبات و منافع ملت در تدوین سیاستها و اتخاذ تصمیمات حکومتی نادیده گرفته شود؟ مگر تعهدی ابدی و بیقیدوشرط بر عهده این ملت است که به هر قیمتی حتی با فدا کردن بدیهیترین و ضروریترین حقوق خود و نیز با تحمل فقر و ندامت، ناکارآمدی و ضعفهای حاکمیت را جبران کنند؟! آیا غیر از این است که مشروعیت و کارآمدی هر نظام سیاسی منوط به اراده و رضایت ملت است؟!».
فساد ساختاری، مانع توسعه است
«عباس آخوندی»، وزیر سابق راهوشهرسازی از دیگر سخنرانان این نشست بود که با لحنی انتقادی نسبت به وضعیت اقتصادی کشور هشدار داد؛ او گفت: «قانون مشاغل حساس، قوه مجریه را گروگان گرفته است یا قانون حجاب، این نحوه ورود به زندگی افراد، تمام نهاد خانواده را به آشوب میکشد. آیا میتوانیم تصور کنیم، حسننیتی پشت این قضیه است؟!».
او افزود: «سالانه ۳۰ تا ۳۵ میلیارد دلار در شبکههای مافیایی جابهجا میشود. شبکههایی وحشتناک شکل گرفتهاند که به راحتی نمیتوان از آنها عبور کرد». آخوندی با انتقاد از جایگزینی مصلحتگرایی به جای قانونمداری و تقابل ملیت با نهاد دین، گفت: «این روند برای ایران یک سم مهلک است. در کف خیابانها میتوان اثرات آن را دید. فساد، امری پذیرفته شده است و تجارت نیز به فساد آلوده شده است».
او به مثالی اشاره کرد که فردی محکوم به اعدام، پیشنهاد سرمایهگذاری ۷۵۰ میلیون دلاری در راهآهن را میدهد و در حالی که وزیر برای او کف میزند، جریان اصلاحات نیز به بهانه وفاق سکوت پیشه کرده است؛ آخوندی این رویکرد را نقد کرد و گفت: «تصور میکنید توسعه با فساد ممکن است؟». آخوندی همچنین با بیان اینکه «کشور در آستانه یک تحول بسیار بسیار بزرگ قرار دارد»، ادامه داد: «در این وضعیت کشور میتواند هم به سمت بد برود، هم به سمت خیر. متاسفانه وضعیت بهگونهای است که مساجد ضرار زیاد شده و بین آنها رقابت سختی درگرفته است. باید دید کدامیک پیروز میشوند. باید با هوشیاری لازم همان ابتدا آنها را از بین میبردیم. اینها به ظاهر از طرفداران تشیع و وفاق هستند، درحالی که نباید فراموش کرد که با مسجد ضرار نمیتوان وفاق کرد».
در مجموع، ششمین کنگره مجمع ایثارگران نهفقط یک گردهمایی حزبی بلکه نمادی از دغدغهها و آرمانهای جریان اصلاحطلب کشور بود؛ جریانی که همچنان بر گفتوگو، تعامل، شفافیت و بازگشت به قانون تاکید دارد.