“علیاکبر ولایتی”، مشاور امور بینالملل رهبری در گفتوگو با روزنامه فایننشال تایمز خبر داد:
⭕️آمادگی ایران برای بهبود روابط با غرب
جمهوری اسلامی در حال بازنگری در سیاست خارجی خود است تا روابط بهتری با کشورها، از جمله کشورهای اروپایی برقرار کند
علیاکبر ولایتی، مشاور امور بینالملل رهبر انقلاب میگوید که ایران آماده همکاری با کشورهای غربی است. «خبر فوری» از گفتوگوی علیاکبر ولایتی با فایننشال تایمز خبری منتشر کرده که ولایتی گفته است: جمهوری اسلامی در حال بازنگری در سیاست خارجی خود است تا روابط بهتری با کشورها از جمله کشورهای اروپایی برقرار کند. ولایتی در این گفتوگو افزوده است: جمهوری اسلامی ایران از همکاری با هر کشور غربی که به دنبال تعامل صادقانه با ایران باشد، استقبال میکند به شرطی که به حاکمیت ایران احترام بگذارد و ما را به عنوان طرف برابر بپذیرد.
وی افزود: ما فعالانه در حال بازتعریف توازنی تازه در روابط با کشورهای غربی، شرقی و در حال توسعه هستیم. از دوستی با هر کشوری از اروپا تا آسیا یا آفریقا استقبال میکنیم. ولایتی حملات اسرائیل را هیاهوی بیمورد خواند و اسرائیل را به دامن زدن به بیثباتی در منطقه متهم کرد. او گفت: این رژیم به عنوان یک نهاد جنگطلب این ظرفیت را دارد که منطقه بیثبات خاورمیانه را شعلهور کند و جرقهای باشد که بشکه باروت منطقه را منفجر میکند.
ولایتی افزود: ما هرگز هیچ جنگی را شروع نکردهایم و تاریخ نیز گواهی بر این واقعیت است. جنگ ایران و عراق نیز نمونهای زنده از این رویکرد است. با این حال در برابر هر گونه تجاوزی به گونهای مقابله خواهیم کرد که متجاوز از عمل خود پشیمان شود.
ایشان درخصوص اقدام متجاوزانه اسرائیل علیه کشورمان اظهار کردند: رژیم صهیونیستی با این کار، ابهت خود را زیر سوال برد و حتی مورد شماتت حامیان خود قرار گرفت. از منظر ناظران، این اقدام در مقابل ایران تنها کشوری در جهان که توانست گنبد آهنین رژیم صهیونیستی را در هم بشکند حقیقتاً کم مایه بود.
وی خاطرنشان کرده که رژیم صهیونیستی کوچکتر از آن است که با ایران که یک قدرت منطقهای و بینالمللی است درگیر شود ولی به عنوان یک آتش بیار معرکه میتواند، خاورمیانه را که حساسترین منطقه جهان است به آتش بکشد و جرقهای به انبار باروت منطقه بزند و ایران کشوری است که میتواند خود و دوستانش را از این آتشافروزی دور نگه دارد و تنها مجموعهای که میتواند این اشرار صهیونیستی منطقه را سر جای خود بنشانند، مجموعه مقاومت است. ما در تاریخ، شروعکننده هیچ جنگی نبودهایم و جنگ تحمیلی نمونه بارز و مصداق عینی این موضوع است اما با هر تجاوز بهگونهای قاطعانه برخورد میکنیم که متجاوز را پشیمان کند.
ولایتی درخصوص پشنهاد آمریکا برای کاهش تنش با ایران عنوان کرده است که «آمریکا در چند میدان ایفای نقش میکند یکی اینکه رژیم صهیونیستی را تا دندان مسلح میکند و در مجامع بینالمللی از آنها حمایت کرده و هیچ اقدام جدی در جهت جلوگیری از جنایات این رژیم کودککش انجام نمیدهد. از سوی دیگر مامورین رسمی آنها همان که مطلوب اسرائیل باشد را بیان میکنند و بعد افراد کنار رفته و بازنشسته و دلالها و لابیگران منطقهای را فعال میکنند و مدعی هستند که میخواهند جلوی افزایش تنش را بگیرند و ما باوری به حسننیت آمریکا نداریم لذا حمایت مستقیم و بیچونوچرا از اسرائیل از سویی و دعوت به آرامش توسط دلالان آنها از سوی دیگر دو روی یک سکه هستند».
وی اعلام کرده که «کانالهای ارتباطی همیشه وجود داشته ولی آمریکا نشان داده که تمایلی به کاهش تنش ندارد. تجربه طولانی و تلخی که ایران در مورد مذاکره با آمریکا داشته، نشان میدهد که به آنها هیچ اطمینانی نیست. بارزترین این تجربه مربوط به برجام است که دولت اوباما همواره مستقیم و غیرمستقیم از آن حمایت میکرد ولی در زمان رئیسجمهور بعدی، یعنی ترامپ به کلی منکر تفاهمات شد و این سابقه تلخ در روابط ایران و آمریکا وجود دارد».
مشاور رهبری در امور بینالملل درخصوص نتایج انتخابات آمریکا و تاثیر آن بر سیاست منطقهای و هستهای ایران و چشمانداز از سرگیری مذاکرات هستهای تصریح کرد: «آنچه که آقای بایدن به آرامی میگوید، آقای ترامپ فریاد میزند». ما هر دو تجربه را در مورد ارتباط با آمریکا داریم و به هیچ وجه سابقه خوبی از مذاکره با آمریکاییها نداریم. ایران امروز به هیچ وجه قابل مقایسه با ایران زمان پهلوی نیست. ایران امروز بدون تردید قدرت اول منطقه است و قابل مقایسه با هیچ کشور دیگری در منطقه نیست و به لحاظ حیثیت بینالمللی یکی از چند کشور تاثیرگذار در کل جهان است. سیاست خارجی ایران سیاستی مستقل و با نگاه به شرق است ولی این به آن معنا نیست که به لحاظ سیاسی یک شرقی باشد.
وی گفته است: «حتماً ما به دنبال تعریف مجدد موازنه با کشورهای دیگر غربی یا شرقی یا جهان سومی هستیم. ما دست هر کشوری را اعم از اروپایی یا آسیایی یا آفریقایی که برای دوستی به سمت ما دراز شود میفشاریم. امروز ایران توانسته برای اولین بار در تاریخ معاصر و متاخر پنج طرف لبنان، سوریه، یمن، فلسطین و عراق را به یکدیگر نزدیک کند و از بعضی دیگر از کشورهای آمریکای لاتین نظیر ونزوئلا و آفریقایی مانند آفریقای جنوبی و آسیایی حمایت معنوی کند. اینکه ایران بلافاصله بعد از درخواست، عضو پیمان شانگهای و بریکس شده، نشاندهنده این است که قطب جدیدی بین روسیه و چین تشکیل شده و هر دو با قوت معتقد به دوستی و همکاری با ایران هستند. هر کشور غربی هم اگر بخواهد با ایران تعامل درست و بدون مداخله در امور داخلی و با حقوق برابر داشته باشد درهای جمهوری اسلامی ایران به روی آنها باز است؛ و سابقه ما از ابتدای انقلاب به ویژه دوران وزارت خارجه بنده این موضوع کاملاً مشهود بود و روابط بسیار خوبی با کشورهای مهم اروپایی از طرفی و کشورهای شرقی از طرف دیگر برقرار کرده بودیم».