رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > سیاست : استراتژی حذف

استراتژی حذف

“سازندگی” بررسی می‌کند: کدام محفل به دنبال حذف “محمدجواد ظریف”، معاون راهبردی رئیس‌جمهور از دولت است؟

ظاهراً یک جمع و محفل مخفی به جهت تضعیف دولت و ریاست‌جمهوری در تلاش هستند با بحران‌آفرینی، رئیس‌جمهور را به چالش بکشند. آنها با هدف نهایی تضعیف رئیس‌جمهور از اطرافیان رئیس‌جمهور آغاز کرده‌اند. خاصه آنکه محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهور درحال حاضر در تیررس هدف این محفل مخفی است. چه آنکه یک روز پس از آنکه رئیس‌جمهور پزشکیان و محمدجواد ظریف به بازدید از نمایشگاه پیشگامان پیشرفت پرداختند، ناگهان عده‌ای مشکوک بر آشوب شدند و تجمع خیابانی برگزار کردند و مرگ بر ظریف سر دادند و ادامه‌ این خط را چند نماینده‌ای که با آرای پایین به مجلس راه یافته‌اند، ادامه دادند. حمله به ظریف از مدت‌ها قبل به خصوص پس از پیروزی پزشکیان در انتخابات ریاست‌جمهوری آغاز شد و کم‌وبیش ادامه یافت و در هفته اخیر با حضور ظریف در داووس شدت بیشتری گرفت. ۳ روز پیش نیز فراخوانی در فضای مجازی با نام «تجمع قانونی و شرعی امت حزب‌الله جهت مقابله با پرچم‌های نفوذ دشمن در کشور» در محل میدان پاستور منتشر شد. در این پوستر ذکر شده بود که در تجمع با دست نوشته و تصاویر شهدا به صورت کفن‌پوش شرکت کنید. اگرچه در پوستر گفته شده که این تجمع قانونی و شرعی است اما در خبرها، مطلبی مبنی بر اعطای مجوز از سوی وزارت کشور منتشر نشد. تشدید حملات به محمدجواد ظریف از روز اول که در حمایت از مسعود پزشکیان تلاش می‌کرد به راحتی نمایان بود.

همان‌طور که پس از هجمه‌های بسیار مخالفان او بعد از شرکت در اجلاس داووس و پس از اینکه معاون راهبردی مسعود پزشکیان شد، این ‌بار گروهی با پلاکاردهایی که در آن نوشته شده بود، ظریف اعدام باید گردد، مقابل نهاد ریاست‌جمهوری تجمع کردند. در این تجمع سخنران می‌گوید: «ظریف در کتابی که چند سال پیش چاپ شده خودش اعتراف کرده که تحت حمایت ساواک به آمریکا رفته برای تحصیل!» جماعت حاضر که از این کشف سخنران به هیجان آمده‌اند، فریاد می‌زنند: مرگ بر نفوذی، مرگ بر جاسوس، ظریف ضدایران اعدام باید گردد و بعد ادامه می‌دهند، ظریف خیانت می‌کند، موساد حمایت می‌کند هم از آن شعارهای شنیدنی آنان بود.‌
همواره چنین تجمعاتی دو نوع واکنش را در بر داشته است. یا مخالف بوده‌اند یا موافق! برای نمونه، علی مطهری در دفاع از این قبیل تجمعات معتقد است که به هر حال نمی‌توان آزادی بیان را از کسی سلب کرد و این یک پدیده مثبت است که افراد و گروه‌ها بتوانند شعار بدهند و حرف‌هایشان را بزنند. البته مخالفان این گروه نیز باید این فرصت را داشته باشند که بتوانند پاسخ دهند. او همچنین در پاسخ به غیرقانونی و بدون مجوز بودن اینگونه تجمعات خیابانی به ایرنا تاکید می‌کند: این تجمعات غیرقانونی نیستند زیرا طبق اصل ۲۷ قانون اساسی، هر گروهی حق دارد تظاهرات کند، حرف بزند و شعار بدهد، مشروط بر آنکه مسلحانه و مغایر با مبانی اسلام نباشد. با این شرایط هر گروهی می‌تواند، تظاهرات و تجمع اعتراضی داشته باشد و مخالفان دیدگاه و نظرات تجمع‌کنندگان دیروز هم می‌توانند برای بیان نظرات خود تجمع برگزار کرده و حرف‌شان را بزنند و این اشکالی از نظر قانون ندارد.

یکی پس از دیگری علیه ظریف
البته برخی نمایندگان مجلس دوازدهم روز گذشته به ظریف، پزشکیان و حتی اژه‌ای هم تاختند. آن‌طور که خبرآنلاین روایت می‌کند، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس استارت حملات به ظریف را زد و در نطق میان دستور خود گفت: «افرادی که به نحوی کارگزار نظام محسوب می‌شوند باید در اظهارنظرهای خود دقت کنند تا پیامی که به دشمن منتقل می‌شود، منافع ملی را به خطر نیندازد». اما پس از قالیباف، نوبت به پایداری‌چی‌ها و حامیان جلیلی در مجلس رسید که تریبون‌های خود را یکی پس از دیگری روشن کرده و علیه ظریف سخن بگویند.
حمید رسایی، نماینده تهران و از مخالفان سرسخت ظریف در صحن علنی می‌گوید: «تمام توان دولت به جای حل مسائل اقتصادی و معیشتی این شده که ظریف را در یک جایگاه غیرقانونی نگه دارد! تذکر من ماده ۲۲ بند ۱۱ و مربوط به جلسه و شأن مجلس است، من چاره‌ای ندارم جای دیگری نمی‌شود این تذکر را داد؛ اگر به جای حضرت عالی، آقای محسنی‌اژه‌ای آنجا نشسته بود، من تذکرم را بهتر می‌دادم». علیرضا سلیمی، نماینده تهران و عضو هیات‌رئیسه مجلس هم در تذکری به دولت بیان کرد: «دولت دست رو دست گذاشته به جای اینکه آیین‌نامه‌های برنامه هفتم توسعه را تصویب کند دنبال این است که کسی را ظریفانه این طرف آن طرف بفرستد و برخلاف مصالح ملی در به اصطلاح مجامع بین‌المللی شروع به صحبت کردن بکند. من خواهش می‌کنم دولت به جای این کارها، حاشیه‌سازی را کنار بگذارد و به اصل کار مردم بچسبد».
درحالی که یکی از دستور کارها رسیدگی روز یک‌شنبه مجلس برای سومین‌ بار بررسی اصلاح بند ۲ قانون انتصاب افراد در مشاغل خاص بود، برخی نمایندگان نهیبی هم به این موضوع زدند. مثلاً علی خضریان گفت: من ابتدا جا دارد یک تشکر ویژه از جناب آقای دکتر ظریف کنم که نهان راهبردی دولت وفاق را عیان کرد؛ اگر قرار بود ما مدت‌ها تلاش می‌کردیم تا نفاق وفاق را علنی می‌کردیم به اندازه آقای دکتر ظریف نمی‌توانستیم این کار را کنیم. بنا بر روایت مهر، وی بیان کرد: حتماً از ظریف باید تشکر کرد که آن چیزی که در کف میدان دارد برای نیروهای انقلاب رقم می‌خورد به نام وفاق و بچه‌های انقلاب را در کشور و در مسئولیت‌ها سر می‌برند، نشان داد. هر چقدر ما می‌خواستیم فریاد بزنیم به این اندازه نمی‌توانستیم این موضوع را نشان دهیم. الحمدلله آقای ظریف این نهان نفاق‌آلود شعار وفاق را در مجامع جهانی نشان داد و فریاد زد.
محمدتقی نقدعلی، نماینده خمینی‌شهر هم در تذکری با اشاره به حواشی و بحث‌ها بر سر انتصاب ظریف و قانون مشاغل حساس بیان کرد: «فردی که جایگاه‌اش محل شبهه است نباید موضوعات داخل نظام را در یک مجمع بین‌المللی مطرح می‌کرد. در مجلس به فردی که جایگاه‌اش محل شبهه است از موضع جمهوری اسلامی صحبت می‌کند و دعواهای داخلی کشور را از تریبون بین‌المللی طرح می‌کند و مسائل گذشته انتخاباتی را در یک مجمع جهانی اعمال می‌کند باید پاسخ قاطع داده شود و انتظار داریم از آقای قالیبافی که سردار جبهه و جنگ بوده است در مقابل چنین موضع‌گیری‌هایی کوبنده، پاسخ دهد البته ما می‌دانیم در دل شما توفان است اما می‌خواهیم این توفان بروز داده شود تا دل امت حزب‌الله شاد شود».
قاسم روانبخش خطاب به پزشکیان اعلام کرد: «متاسفانه رئیس‌جمهور به معاونانی که برخلاف سیره امیرالمومنین‌(ع) عمل می‌کنند، میدان داده است. این افراد به جای خدمت به مردم و حل مشکلات کشور، پیام ضعف و ناتوانی را به جامعه جهانی منتقل می‌کنند و پیشنهاد تسلیم ملت ایران را می‌دهند». محمد منان‌رئیسی، رئیس ستاد انتخاباتی سعید جلیلی در ایام انتخابات و نماینده قم نه‌تنها به ظریف تاخت بلکه به محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه هم حمله کرد و گفت: «خطاب من به سران قواست که می‌دانم همگی یا از بستگان درجه یک یا درجه دو در خانواده‌ خود شهید تقدیم انقلاب کردند، بزرگواران! از ما هیچی از امت حزب‌الله هم هیچی از شهدای خانواده‌های خودتان به خاطر این وضعیت حجاب خجالت نمی‌کشید؟ این وضعی است که برای ما شما درست کردید؟ آقای اژه‌ای! دو ماه قبل پیش شما آمدم و گفتم وضعیت آقای ظریف را جمع کنید، گفتی وظیفه من نیست مجلس ورود کند. نزدیک به ۴۰ روز است کمیسیون امنیت ملی به شما نامه زده با رئیس قوه مقننه صحبت می‌کنیم، می‌گوید به قوه قضاییه می‌گوییم، می‌گوید قوه مقننه!» منان‌رئیسی مدعی شد: «قانون رسمی مملکت دارد نقض می‌شود، آقای غیرقانون در اجلاس خارج از کشور وقیحانه حکم مسلم خدا را به سخره گرفته و می‌گوید در خیابان‌های تهران زنان برهنه دارند، راه می‌روند این مسیر درست است. تو غلط کردی که گفتی مسیر درست است، تو کی هستی که بگویی این مسیر درست است؟ بیجا کردی!»

حملات نگران‌کننده
احمد زیدآبادی حملات گسترده علیه ظریف را نگران‌کننده دانست و نوشت: «آنها مدعی‌اند که از موضع دفاع از نظام علیه او برخاسته‌اند و نگرانی از همین ادعا نشأت می‌گیرد. چطور می‌توان از موضع حمایت از نظام سیاسی علیه نماینده اعزامی دولت به یک کنفرانس بین‌المللی چنین حجم گسترده‌ای از تبلیغات زهرآگین به راه انداخت؟ بسیاری از منتقدان موجود که به پزشکیان رای دادند، هدف‌شان پایان دادن به «حاکمیت دوگانه» و عبور از منازعات درون سیستمی و پیشبرد کار از طریق وفاق و اجماع بود. اگر قرار باشد پزشکیان نیز به سرنوشت خاتمی و روحانی دچار و دولتش فشل و همکارانش ناامن شوند، انتخاب او به‌ عنوان رئیس‌جمهور بلاوجه خواهد شد». جعفرزاده ایمن‌آبادی، نماینده ادوار مجلس نیز با درخواست از پزشکیان برای نظارت بر نحوه تامین بودجه تجمعات غیرقانونی کفن‌پوشان، گفت: به من هم باغ ازگل می‌دادید تا انقلاب امام زمان اعتراض می‌کردم!
اما سعید شریعتی، تحلیلگر سیاسی به چنین اجتماعاتی انتقاد دارد. او به انتخاب گفت: «ظریف برجسته‌ترین دیپلمات ایران است و سالیان سال است، از قطعنامه ۵۹۸ تا برجام و پس از آن یک سابقه‌ مفصل سیاست خارجی دارد. اسرار سیاست خارجی کشور در سینه‌ ظریف است و او بدون هماهنگی هیچ کاری نمی‌کند». روند در پیش گرفته این افراد، فریاد بسیاری از رسانه‌ها و صاحب‌نظران اصولگرا را هم درآورده است. روزنامه جوان در یادداشتی با عنوان «ظریف، جنجال عملکرد، جنجال جایگاه» در این زمینه نوشت: جمعی که دقیقاً مشخص نیست چه کسانی هستند و هویت سیاسی آنها چیست، فراخوان‌های مجازی برای تجمع کفن‌پوش در میدان پاستور (مقابل نهاد ریاست‌جمهوری) می‌دهند تا با سیاست‌های دولت در موضوع مذاکره با غرب و مواضع ظریف و تلاش برای پیوستن ایران به FATF مخالفت کرده باشند. این تجمعات البته فایده که ندارد چون دولت اعتنایی به آنها ندارد اما سراسر ضرر است، چون بهانه دست حامیان دولت می‌دهد تا هر مخالفی را از همین جمع بدانند و دنبال سرکوب او باشند. ضمن آنکه باعث می‌شود، حاکمیت قانون در جامعه تضعیف شود و هر کس با داد و فریاد دنبال به کرسی نشاندن حرف خود باشد. حتی همشهری آنلاین هم به مخالفت پرداخت و این متن را منتشر کرد که مشخص نیست این جمع چه کسانی هستند و هویت سیاسی آنها چیست، فراخوان‌های مجازی برای تجمع کفن‌پوش در میدان پاستور (مقابل نهاد ریاست‌جمهوری) می‌دهند تا با سیاست‌های دولت در موضوع مذاکره با غرب و مواضع ظریف و تلاش برای پیوستن ایران به FATF مخالفت کرده باشند. این تجمعات البته فایده که ندارد چون دولت اعتنایی به آنها ندارد اما سراسر ضرر است چون بهانه دست حامیان دولت می‌دهد تا هر مخالفی را از همین جمع بدانند و دنبال سرکوب او باشند. ضمن آنکه باعث می‌شود، حاکمیت قانون در جامعه تضعیف شود و هر کس با داد و فریاد دنبال به کرسی نشاندن حرف خود باشد.
فیاض زاهد، استاد دانشگاه نیز با انتقاد از استانداردهای دوگانه در زمان‌های متفاوت، نوشت: حملات علیه ظریف به نقش او برای بهتر جلوه دادن چهره ایران در عرصه بین‌المللی ارتباط دارد، اگر ظریف در ماموریت‌های خود موفق نمی‌شد، این طیف ضرورتی نمی‌دیدند اینگونه به خیابان بیایند و این‌طور افراطی با مسائل برخورد نمی‌کردند. در زمینه مذاکرات بین‌المللی نیز افراطیون به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ یک گروه کاسبان تحریم که اگر تحریم‌ها برداشته شود، منافع خود را از دست می‌دهند و برخی که صادق اما ناآگاه هستند، معمولاً گروه اول هزینه پروپاگاندای گروه دوم را تامین می‌کنند، درحالی که فکر می‌کنند، بحث دفاع از ارزش‌ها مطرح است.
عزت‌الله یوسفیان‌ملا، نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی نیز خواستار اجرای قانون در برگزاری تجمعات خیابانی شد و محمود واعظی به ایرنا گفت: افرادی که در این تجمع اعتراضی بدون مجوز و غیرقانونی حضور داشتند حتی خودشان هم قانون را قبول ندارند، بدیهی‌ترین اصول قانونی را رعایت نمی‌کنند، به هیچ اصولی پایبند نیستند و همه تلاش‌شان این است که با روش‌های تند و ایجاد فشار، حرف خود را بزنند و در جامعه تنش‌آفرینی کنند، درحالی که برای بیان اعتراض و مخالفت با هر چیزی می‌توان از راه‌های درست و قانونی اقدام کرد و نیازی به صف‌کشی‌های خیابانی و استفاده از شعارهای توهین‌آمیز و هتاکانه علیه افراد و مقامات کشور نیست.

sazandegi

پست های مرتبط

واکاوی یک ترور

درباره ترور “حسنعلی منصور” آیا ترور حسنعلی منصور، سی‌وششمین نخست‌وزیر ایران آن…

۸ بهمن ۱۴۰۳

ترک اجباری غزه

پیشنهاد فاشیستی “ترامپ” کاخ سفید در بیانیه‌ای اعلام کرد که دونالد ترامپ،…

۸ بهمن ۱۴۰۳

دیدار آبی

رایزنی‌های “عراقچی” با “طالبان” برای حقابه ایران گروه بین‌الملل: درهم‌تنیدگی‌های فرهنگی افغانستان…

۸ بهمن ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید