یک عضو شورای شهر تهران خبر داد: تابلوهای موزه امام علی به قیمت ۷۰۰ دلار به فروش رفتهاند. رقمی که بسیار کمتر از قیمت واقعی آنهاست
گروه اجتماعی: دیروز صحن شورای شهر تهران تحت تاثیر حضور رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران برای پاسخ به شبهات فروش ۳۰ تابلو موزه امام علی(ع) بود. در این جلسه مشخص شد هر تابلو تنها به قیمت ۷۰۰ دلار به فروش رفته و باقری، رئیس سازمان در جمع خبرنگاران تاکید کرده که سازمان حق فروش آثار را دارد و از این به بعد هم اقدام به فروش خواهد کرد.
چندی پیش ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران اعلام کرد که ۳۰ تابلوی نفیس از موزه امام علی( ع) متعلق به سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران خارج شده و دیگر بازنگشته است. چند روز بعد نیز روزنامه سازندگی در گزارشی اعلام کرد که بنا بر اطلاعات سایت World art Dubai 14 اثر از ۳۰ اثر ارزشمند هنرمندان ایرانی که از موزه امام علی خارج شدند در کشور امارات و شهر دوبی فروخته شدهاند و از ۱۶ اثر دیگر خبری نیست.
۵ اثر از عنایتالله نظرینوری، چهار اثر از علیاکبر صادقی، دو اثر از هانیبال الخاص، رضا هدایت و رضوان صادقزاده و یک اثر از آیدین آغداشلو، محمود جوادیپور، حسین محجوبی، صادق تبریزی، احمد خلیلیفرد، خسرو خسروی، آنه محمدتاتاری، حبیب توحیدی، مهدی حسینی، احمد وکیلی، علی ذاکری، طاهر شیخالحکما، علی شیرازی، نعمت لالهای و بابک خدابنده در این لیست قرار دارند.
در این جلسه سوده نجفی، رئیس کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه موزهها براساس تعریف موزههای جهان، حق فروش اموال خود را ندارند و به هیچ عنوان نمیتوانند وارد فروش شوند، گفت: این تقسیمبندی بین موزههای تخصصی و عمومی مشخص نشده است. او با طرح این سوال که تعداد اعضای هیاتمدیره سازمان فرهنگی و هنری چند نفر است و چند نفر صورت جلسه را امضا کردهاند؟ ادامه داد: در رسانهها ارقام مختلفی قید شده و سوال ما این است که تابلوها به چه قیمتی به فروش رفتهاند؟
تابلوها هنوز به موزه برنگشتهاند
ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا درباره فرآیند خروج این آثار از موزه امام علی(ع) گزارشی ارائه کرد. عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا با بیان اینکه هیاتمدیره سازمان در تاریخ ۲۶ فروردین امسال جلسه برگزار کرده است، یادآور شد: در صورت جلسه آمده که فک پلمب برخی آثار صورت بگیرد و سازمان موظف است که ارزشگذاری آثار را با بالاترین قیمت انجام دهد و به فروش برساند. بدون هیچ ابلاغ کتبی در تاریخ های سوم اردیبهشت ماه سه صورتجلسه تنظیم شده که در آن ۱۰ اثر، خالق و نوع اثر قید شده است. وی اضافه کرد: در پیوست آمده که تمامی آثار تحویلی در ۱۰ برگ خروج دارند و پس از برگزاری نمایشگاه در ۳۰ خرداد به آرشیو موزه امام علی(ع) عودت داده میشود و در غیر این صورت تحویلگیرنده علاوه بر تحویل آثار باید خسارات وارده را بپردازد و تحویلدهندگان و تحویلگیرندگان این برگه را امضا کردهاند.
امانی با بیان اینکه پس از تحویل ۳۰ اثر به موسسهای که در وابستگی آن به موسسات عمومی تردید وجود دارد، تفاهمنامهای بین سازمان فرهنگی و هنری و این موسسه در ۶ اردیبهشت ماه منعقد میشود، اعلام کرد: سازمان میگوید، آثار را برای شرکت در نمایشگاه و حراج و فروش تقدیم میکند، هرچند تاکید میکند که سازمان ملزم به پاسخگویی درخصوص هرگونه نارضایتی و شکایت هنرمند است و مسئولیت حفظ آثار از زمان تحویل تا عودت بر عهده طرف دوم است. او به مصوبه هیات وزیران در سال ۱۳۸۳ اشاره کرد و افزود: ۱۴ اسفند ماه سال ۱۳۸۱ بنابر پیشنهاد وزارت میراث فرهنگی، هیات وزیران تصویبنامهای داشت که اموال هنری در آن تعریف شده است و براساس آن عدم رعایت مفاد منجر به پیگرد قانونی خواهد شد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا همچنین خاطرنشان کرد: در صورتی که اموال موضوع این آییننامه بر اثر خسارات فیزیکی و شیمیایی از بین برود، اموال پس از تایید وزارت میراث فرهنگی از فهرست اموال دولتی خارج خواهد شد. انتقال بلاعوض و امانی آثار موضوع این آییننامه از وزارتخانه، موسسه و شرکت دولتی به دیگر وزارتخانهها، موسسات و شرکتهای دولتی و خصوصی با رعایت دو شرط انجام میشود که موافقت قبلی وزارت میراث فرهنگی یک شرط آن است.
امانی با تاکید بر اینکه مصوبه هیات امنا چهار امضا دارد، درحالی که ۱۱ عضو دارد، اظهار کرد: هیات امنای سازمان فرهنگی و هنری نمیتواند خارج از مصوبه هیات وزیران باشد. عضو هیاتمدیره سازمان مصاحبه کرد و گفت که کل رقم اموال کمتر از ۳ میلیارد تومان است؛ اما قیمت براساس فهرست سازمان ۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان است.
ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا در ادامه با بیان اینکه تابلوها هنوز به شهرداری بازنگشته و شاید میخواهند در رویدادها و حراجی های بعدی شرکت کنند، گفت: جلوی فروش تابلوها باید گرفته شود و بسیار بد است که با ۱۵۰ هزار میلیارد تومان اعتبار شهرداری و برای مرمت موزهها، برخی تابلوهای هنری را به فروش برسانیم.
او اضافه کرد: تابلوها باید به سرعت به موزه امام علی(ع) برگردد و کمیسیون فرهنگی و اجتماعی اگر به دنبال عمل به وظایف خود هستند، پیگیری کنند که آثار به شهرداری برگردد. ما با شرکت در رویدادهای بینالمللی مخالفتی نداریم و اگر مصوبه هیات وزیران مشمول آثار هنری ما نمیشود باید استعلام کنیم و اگر چنین باشد، ما حرفی نداریم.
فروش دو تابلوی ۱۴۰۰ دلاری افتخار ملی است؟
مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورا نیز گفت: برخی کارها به اعتماد عمومی آسیب میزند. بعضی آثار را ۷۰۰ دلار فروختید و اگر به فروشگاههای دوبی مراجعه میکردیم یک تابلو بیش از این رقم بود. شما صلاحیت فروش این تابلوها را داشتید؟
او اضافه کرد: شما یکسری برگه آوردهاید و میگویید به اعتماد عمومی ضربه میزنند. این آثار هنوز به موزه برنگشته است. آیا تنها دو اثر به فروش رفته است؟ آیا ارزش آنها فقط ۷۰۰ دلار بوده است؟ این تابلوها را برگردانید؛ ما اعضای شورا مبلغ را جمع میکنیم و به شما میدهیم.
عباسی با طرح این سوال که۱۴۰۰ دلار پول لازم داشتید؟ تاکید کرد؛ این سفر چقدر هزینه داشته و چه کسی هزینه را داده است؟ دو تابلو فروختیم که هزار و ۴۰۰ دلار قیمت داشت و این افتخار ملی است؟ این برای من و شما زشت است!
بودجه سازمان چهار برابر شده است
در ادامه مهدی اقراریان، رئیس کمیته حقوقی شورا با بیان اینکه این آثار متعلق به تمام ملت ایران است، یادآور شد: دو اثر به مبلغ ۸۰ میلیون تومان به فروش رسیده که باید شفاف شود تا باعث سوءاستفاده نشود. وی افزود: به نظر میرسد، بیانیهای که سازمان صادر کرد و برخی مصاحبهها، نکاتی دارند که جای تأمل جدی دارد و شاهد این هستیم که خط خبری توسط شهرداری تهران و در امتداد آن در شورای اسلامی شهر تهران شکل گرفته است. آنچه رسانهها باید به آن توجه کنند عدد بودجهای است که شورا به سازمان فرهنگی و هنری اختصاص داده و این جفا در حق شوراست که میگویند به دلیل نداشتن بودجه و احیای آثار دیگر، آثاری را به رقم ۸۰ میلیون تومان فروخته است.
اقراریان با بیان اینکه در ابتدای دوره ششم، کل بودجهای که سازمان فرهنگی و هنری اختصاص داده ۴۱۷ میلیارد تومان بوده که ۳۰۰ میلیارد تومان حقوق و دستمزد بوده است، یادآور شد: این بودجهای است که تمام شورا به آن رای داده است. ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بودجه مصوب امسال سازمان فرهنگی و هنری است که از این میزان هزار و ۵۷۰ میلیارد تومان مربوط به حقوق و دستمزد است و ۷۰۰ میلیارد تومان در اختیار این سازمان است که اقدامات و فعالیتهای فرهنگی انجام دهد که ابهامات گوناگونی در مورد آن وجود دارد. رقم بودجه این سازمان نسبت به سال ۱۴۰۰ تقریباً چهار برابر شده است.
اینکه میگویند پول ندارند و تابلو میفروشند، درست نیست!
مهرداد باقری، رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران بعد از استماع سخنان اعضای شورای شهر تهران با بیان اینکه «حاد جلوه دادن» موضوع برای ما مساله است در پاسخ به انتقادات قیمتگذاری تابلوها، گفت: قانون، فرآیند قیمتگذاری را تعیین کرده است و ما علاوه بر کارشناسی رسمی هیات ۵ نفره نیز تشکیل دادیم و این فرآیند به ما اجازه فروش را داده است. او در مورد هزینههای سفر برای این تابلوها با بیان اینکه ایران نماینده اعزام کرده و هزینهها براساس تفاهمنامهها پرداخت شده است، اظهار کرد: درخواست ما این بود که وضعیت موسسه بررسی شود و پس از رفع ابهامات در صحن شورا و در حضور رسانهها در مورد آن گزارش داده شود.
رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با تاکید بر اینکه ما در شهرداری تهران، مبدع فعالیتهایی شدهایم که تعطیل شده بود، گفت: ما در ۳ سال گذشته کم فعالیت نکردهایم؛ اما با گفتن برخی مسائل شهرداری را از مسیر احیای فعالیتهای هنری محروم میکنیم و مردم هم از نعمت خدمات شهرداری محروم میشوند.
او با تاکید بر اینکه براساس مصوبات، اثر هنری با شاخصهای مشخص میفروشیم تا اثر هنری دیگری بخریم، گفت: فروش اثر به دلیل تقویت وضعیت و خرید اثر جدید است؛ اما گفتن اینکه ندارند و تابلو میفروشند، درست نیست و برای ما بد است.