سخنان “محمدرضا عارف” در مراسم معارفه “سیدعباس صالحی”
گروه سیاسی: آیین تکریم محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد دولت سیزدهم و معارفه سیدعباس صالحی، وزیر دولت چهاردهم روز گذشته در تالار وحدت برگزار شد. در این مراسم علاوه بر محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهور، احمد مسجدجامعی، محمدحسین صفارهرندی، سیدمحمد حسینی، علی جنتی وزرای اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدرضا صالحیامیری، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، بیژن نوباوه نماینده مردم تهران در مجلس و جمعی از اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه نیز حضور داشتند.
همچنین سیدمصطفی محققداماد، سیدمصطفی میرسلیم، سیدمحمود اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ، سیدمحمد هاشمی جانشین وزیر فرهنگ، یاسر احمدوند معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ، محمودسالاری معاون امور هنری وزارت فرهنگ، محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، امیرحسین سمیعی مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی نادری مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی، شبیر فیروزیان معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدمجید پوراحمدی مدیرعامل صندوق اعتباری هنر، حجتالاسلام کمال خداداد رئیس ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور، حجتالاسلاموالمسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، امیر تاجیک خواننده، داریوش ارجمند، رضا بنفشهخواه، جهانگیر الماسی، ایرج راد، علی نصیریان، هوشنگ توکلی و جمعی از هنرمندان و اهالی رسانه نیز از دیگر حاضران این مراسم بودند.
اینترنت یک اتوبان است کسی به خاطر تخلف، راه را نمیبندد
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور در این مراسم معارفه، سخنرانی و بر تقویت همبستگی ملی و ارتقای هویت ملی تاکید کرد. وی با بیان اینکه در این چند دهه الگوسوزی کردهایم الان جوان ما یا احساس بیهویتی میکند یا هویت خود را در جای دیگری جستوجو میکند، افزود: جنگ روانی و تهاجم روانی یک مساله حدی برای ماست، برای مبارزه با آنچه کردهایم، اینترنت یک اتوبان و راه است، کسی راه را نمی بندد، شما محتوای خوب در آن بگذارید، ممکن است در اتوبان خودروی حامل محموله غیرقانونی هم تردد کند اما راه را که نباید بست، چهقدر مرجعیت علمی و فرهنگی فضای مجازی متوجه کشور ماست؟
به گفته عارف، ارباب رجوع وزرات ارشاد نخبگان، هنرمندان و اهل فرهنگ الگویی برای جامعه به خصوص جوانان هستند و اربابرجوع این بخش همواره جایگاه برجستهای دارند. عارف با بیان اینکه انقلاب ما فرهنگی بود که رهبر آن مرجع گرانقدر شیعه بود، پشتیبانی مردم را داشت و امروز در آستانه دهه پنجم انقلاب هستیم، تصریح کرد: جهتگیری سند چشمانداز و دستیابی به رتبه اول در همه بخشها، الهامبخش در منطقه بوده و قرار بود براساس این سند که پشتوانه آن رهبر انقلاب بود، در سال آینده تحقق یابد اما چقدر توانستیم در بخش نرمافزاری در مسیر این سند حرکت کنیم؟
وی گفت: آسیبهای فرهنگی و اجتماعی که امروز به آن مبتلا هستیم، نشان میدهد که با اهداف این سند فاصله زیادی داریم، ما از ارزشها و ارکانها فاصله گرفتهایم؟ کجا به جای سیاست جذب، سیاست دفع را در پیش گرفتهایم؟ چرا فردی یا گروهی خود را حق میداند و دیگران را باطل؟ باید چرایی آن بررسی شود که چرا جوانان ما از آرمانها فاصله گرفتهایم؟ بیایید فرزندان خودمان را بررسی کنیم و وفاداری آنها به انقلاب را با نسل اول انقلاب مقایسه کنیم چه کردیم که نتوانستیم از ظرفیتی که در سال ۵۷ در مقابل دنیا با اسلحه فرهنگ ایستادیم، فاصله بگیریم؟
آنطور که معاون اول رئیسجمهور میگوید: برنامه هفتم دو بخش دارد، یکی بخش نرمافزاری است که احکام خوبی دارد و پول زیادی نیاز ندارد بلکه باید با تغییر روشها، آسیبهای فرهنگی و اجتماعی را اصلاح کنیم در برنامه، منابع مورد نیاز پیشبینی نشده و به دولت موکول شده تا آن را تامین کند. پیشبینی شده که برای منابع بخش سختافزاری برنامه هفتم ۲۵۰ میلیارد یورو لازم باشد.
وی افزود: باور ما بر این است که دسترسی به شاخصهای کمی در برنامه هفتم، یک ضرورت انکارناپذیر است اما با رشد ۸ درصدی اقتصاد چقدر فاصله داریم؟ ۲.۸ درصد از منابع برنامه هفتم به بهرهوری اختصاص داده شده که یعنی فرهنگ، یعنی شماها؛ برای برنامه هفتم چند محور که وزیر ارشاد و همکارانش درحال تدوین آییننامههای آن است را تیتروار میخوانم.
وی در ادامه گفت: تلاش برای تحکیم سبک زندگی که وظیفه وزارت ارشاد است ما این وزارت را نهاد حاکمیتی میدانیم، نه اجرایی، باید همه دستاندرکاران فرهنگی کشور، محوریت ارشاد را بپذیرند و ما این رویکرد را در پیش داریم. معاون اول رئیسجمهور به ترویج اخلاق اسلامی متناسب با اقشار مختلف جامعه بهخصوص نوجوانان و جوانان تاکید کرد و افزود: امروز اولویت ما باید نجات جوانان باشد، گرفتاری این قشر از بزرگسالان و میانسالان بیشتر است. محرمانه نگه داشتن شاخصها، راهحل مشکلات نیست. در شعار میگوییم مردم محرم هستند اما باید در عمل هم ثابت شود. معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه ما باید به گردش آزاد اطلاعات اعتقاد داشته باشیم، تاکید کرد: نباید به این خاطر که این مساله ما را مورد نقد قرار میدهد از گردش آزاد اطلاعات جلوگیری کنیم.
نقش ایرانیان خارج از کشور را نباید نادیده بگیریم
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در این آیین با اشاره به نگاه علمی و فرهنگی محمدرضا عارف گفت: این چشمانداز امیدی برای آینده فرهنگ ایران است. به اعتقاد وزیر ارشاد، برداشت من این است که دولت چهاردهم دو رسالت بزرگ دارد و اگر بتواند در این مسیر گامهای جدی بردارد به توفیق نزدیک شده است، رسالت اول گفتمان وفاق در دولت است. وزارت فرهنگ در این مساله میتواند نقش پیشران داشته باشد. به گفته صالحی، گفتمان وفاق سه ضلع دارد، ابرمسالههای ما فرابخشیاند، ناترازی انرژی، محیط زیست و … لذا به گفتمان وفاق درون کابینه نیاز داریم. ضلع دوم، وفاق دولت و حاکمیت است و بخش اصلی، گفتمان دولت و ملت است، وزارت فرهنگ به این علت که با نخبگان همکاری دارد، میتواند ملات را طوری بریزد که منجر به وفاق دولت و ملت شود.
وزیر فرهنگ با تاکید بر لزوم تقویت و تجدیدنظر در پارهای از تصمیمها گفت: اصحاب فرهنگ و رسانه اگر در این حوزه مشارکت کنند، فعالیت آنها بیشتر میشود. منظور مشارکت انتخابی نیست بلکه مشارکت فراگیر است. صالحی با بیان اینکه سهم فرهنگ و هنر و رسانه ۴۵صدم درصد بودجه و با احتساب دین ۶۰ صدم درصد بودجه بوده است، گفت: این درصد خیلی کم است. سرانه بودجه ما در ایران ۱۶ دلار و در آمریکا ۱۸۰ دلار و در اسرائیل بیش از ۷۰۰ دلار است. به گفته وزیر فرهنگ، دولتها مسئول بودجه فرهنگ هستند و اینکه وزارت فرهنگ این سهم را دارد، انجام اقدامات را دشوار میکند.
وی با اشاره به لزوم توجه به منزلت اصحاب فرهنگ و هنر، گفت: اگر میخواهیم اینها در فضای دولت- ملت عملیاتی انجام دهند و فعال باشند باید کاری کنیم که احساس تحقیر و تنگنایی نکنند. آنها قدیس نیستند و ممکن است اشتباه کنند اما باید طوری با آنها رفتار شود که منزلتشان حفظ شود. صالحی با بیان اینکه رسالت دولت چهاردهم زمانی محقق میشود که کل دولت، رئیسجمهور و همه مسئولان برای آن تلاش کنند، افزود: یکی از اقدامات مقابله با توطئه و مسیری است که برای ایران در نظر گرفته شده است. وزیر فرهنگ با تاکید بر اینکه ایران را در جهان به شعر، مینیاتور و هنرهای دیگر میشناسند، ادامه داد: سند چشمانداز نظام کشور نشان داد که در بسیاری از مسائل فرهنگی در منطقه، اول هستیم. حوزه زنان در فرهنگ و هنر جایگاه خاصی دارد. نقش ایرانیان خارج از کشور را نباید نادیده بگیریم. آنها میتوانند به ایران در مسیر خروج از انزوا کمک کنند.