رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > اقتصاد : بازار کسل‌کننده

بازار کسل‌کننده

درباره ریزش بازار سهام

بورس تهران در روزهای اخیر باز هم کم‌رمق و کم‌رونق ظاهر شده و روزهای کسل‌کننده‌ای را تجربه می‌کند به طوری که درحال حاضر کسی دل‌ودماغ مبادله ندارد و انگار خبری از اشتیاق معاملاتی در این بازار نیست.
اما قبل از اینکه وقایع بازار سهام را مرور کنیم، سری به بازارهای موازی می‌زنیم. جایی که کاهش بهای طلای جهانی و عقب‌نشینی دلار آزاد از کانال ۱۰۴ به کانال ۱۰۲ هزار تومان از مهم‌ترین عوامل افت قیمت در بازار طلا و سکه در روز گذشته بود. اما در معاملات دیروز با افزایش مجدد قیمت دلار، تقاضا به بازار طلا و سکه بازگشت. به این ترتیب شاید بتوان گفت؛ بخشی از پول‌های خارج شده از بورس به سمت خرید طلا رفته است. اما مطابق آنچه اشاره شد، معاملات روز یک‌شنبه بورس تهران با کاهش نماگرهای سهامی پیگیری شد. شاخص کل بورس در نیمه ابتدایی بازار ۱۷ فروردین ‌ماه۱۴۰۴ با افت محسوسی همراه بود و در نهایت همانند روز گذشته، ریزش ۱۴ هزاری را تجربه کرد. همچنین در ۹۰ دقیقه نخست بازار دیروز؛ شاخص کل بورس قرمزپوش ماند اما شاخص‌های فرابورس سبزپوش بودند. در این میان ۲۹ درصد نمادها در بازار امروز، مثبت معامله شدند و ۷۱ درصد دیگر منفی ماندند؛ همچنین شاهد خروج پول از صندوق‌های با درآمد ثابت و کالایی هستیم و از طرف دیگر نقدینگی درحال خروج از بازار سرمایه است.
در نهایت باید گفت؛ شاخص‌سازانی همانند نمادهای فولاد، فملی و شپنا مانند روز گذشته قرمزپوش بودند و بیشترین تاثیر منفی را بر روند معاملات دیروز داشتند.
در معاملات دیروز، نماگر اصلی بازار سهام ۷۷/۰ از ارتفاع خود را از دست داد و در سطح ۲ میلیون و ۷۷۳ هزارواحدی متوقف شد. شاخص هموزن نیز در معاملات روز گذسته، افت ۱۴/۰ درصدی را به ثبت رساند و به سطح ۸۱۰ هزار واحدی رسید. همچنین ارزش معاملات در سطح ۶ هزار و ۵۲۰ میلیارد تومان به ثبت رسید و ۴۵۲ میلیارد تومان پول حقیقی نیز از گردونه معاملات سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی خارج شد.
با وجود ثبت بازدهی‌های چشمگیر در بازار طلا و سکه در سال گذشته به دلیل چشم‌انداز نامشخصی که نسبت به شرایط آتی وجود دارد، سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند به سمت دارایی‌های امن مانند طلا روانه شوند.

در بازار سهام چه خبر بود؟
در جریان معاملات دیروز بازار سهام، شاخص کل بورس تهران افت کرد اما شاخص فرابورس با رشد مواجه شد. ریزش ۲۱ هزار واحدی شاخص کل باعث افت ۰.۷ درصدی این نماگر و رسیدن آن به سطح ۲ میلیون و ۷۷۳ هزارواحدی شد. از طرفی شاخص هم‌وزن هم با ریزش اندک خود افت ۱/۰ درصدی را ثبت کرد و این ریزش هزار واحدی باعث شد شاخص هم‌وزن در سطح ۸۱۰ هزار واحدی به ثبت برسد اما در فرابورس تهران شاهد رشد پیوسته‌‌‌‌‌‌‌ این نماگر از شروع سال تاکنون هستیم. در نتیجه این شاخص خود را از ۲۴ هزار و ۳۰۰ واحدی ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ به تراز ۲۴ هزار و ۸۰۰ واحدی ۱۷ فروردین ۱۴۰۴ رساند.
در نقشه بازار بیش از سه‌چهارم نمادها (۷۷درصد) به صورتی منفی و ۲۳ درصد نمادها به صورت مثبت معامله شدند. همچنین نماد فملی همانند روز گذشته تاثیر منفی بر روند شاخص کل داشت. در روز معاملاتی ۱۷ فروردین ۲۳ میلیارد معامله صورت گرفت اما ارزش معاملات با افت ۹ درصدی خود ۵/۶ همت گزارش شد. در جدول ارزش معاملات همانند روز گذشته بانک‌ها با ۱۲۰۰ میلیارد تومان صدرنشین شدند.
تمامی بازارها از سقف عقب نشستند اما هر کدام به اندازه وسع‌شان. زیر پای بازار سکه خالی شد و با ریزش ۹ کانالی دامنه ۱۰۰ میلیون را از دست داد، قیمت طلای آب ‌شده یک کانال عقب نشست و بازار ارز هم با کاهش جزیی از سقفی که در بین‌ تعطیلی زده بود، دور شد. با ریزش بازار طلا و سکه، حباب قیمتی هم با افت محسوس همراه شد؛ حباب سکه ۱۰ درصد افت داشت و حباب طلای آب‌ شده هم با کاهش ۳ ‌درصدی به ۳ درصد رسید. در سمت صندوق‌های طلا هم همگی قرمزپوش بودند و حباب اسمی برخی از صندوق‌ها حتی منفی هم شد. علاوه بر ریزش صندوق‌های طلا، در روز شنبه شاهد خروج پول ۶۱۸ میلیارد تومانی از این بازار بودیم که از ۲۳ بهمن بی‌سابقه بوده است.

چرا طلا کاهش یافت؟
به عقیده تحلیلگران، ریزش بازار طلا و سکه به سه دلیل بوده است؛ اولین عامل به ریزش اونس طلای جهانی بعد از رکوردزنی این بازار برمی‌گردد. قیمت اونس طلای جهانی که بعد از ایجاد تعرفه‌های ترامپ، رکورد جدیدی در بالای ۳۱۶۰ دلار زده بود در انتهای هفته و در روز جمعه با افت بیش از ۱۰۰ دلاری همراه شد و در بازار داخل هم اثرگذار بود.
معامله‌گران دلیل دوم ریزش بازار را به رشد بی‌رویه قیمت‌ها در بین‌التعطیلین عید نوروز ربط می‌دهند. از نگاه این دسته قیمت طلا و سکه در آن روزها با نوسان عجیب‌وغریب فقط حباب چاق کرده بودند که نوید کاهش بازار بعد از تعطیلات را می‌داد. با این رفت‌وبرگشت قیمت‌ها، معامله‌گران می‌گویند خریداران عید نوروز، دور قلاب ماهی جمع شدند و متضرران بازار بودند. برخی هم به این حرکت بازار، بازی با نوسانات و شکار سرمایه می‌گفتند.
دلیل سومی که معامله‌گران برای ریزش بازار می‌آورند در مورد اخبار مذاکراتی است که به نظر می‌رسد نسبت به روزهای اول ۴۰۴ متعادل‌تر شده است. از منظر تحلیلگران دو روز از این هفته برای بازار اونس طلا مهم خواهد بود، اول روز دوشنبه که بازگشایی بازارهای جهانی است و دومین روز مهم برای بازار اونس طلای جهانی پنج‌شنبه است که داده تورمی آمریکا منتشر می‌شود. در این دو روز بازار طلا و سکه هم می‌توانند تحت تاثیر نوسان بازارهای جهانی قرار بگیرند.
علاوه بر این فعالان بازار کاملاً گوش به زنگ اخبار مذاکرات هستند و معتقدند هرگونه پالس مذاکراتی می‌تواند ادامه‌دهنده ریزش بازار باشد اما در صورت اخبار منفی، روند قیمتی معکوس خواهد شد. در سمت بازار ارز، نوسان رفت و برگشتی قیمت دلار هرات زیر نظر معامله‌گران بود. در بازار شنبه، قیمت دلار هرات در نیمه اول معاملات بر مدار صعود بود و حتی بالاتر از قیمت دلار تهران معامله شد. برخی در بازار معتقد بودند این رفتار قیمت دلار هرات به دلیل این بوده که بازار ارز در هرات هنوز به طور کامل باز نشده و اکثر بزرگان بازار، شروع به فعالیت نکرده‌اند. به عقیده آن‌ها در این فضایی که بازار کم‌عمق است به دلیل شانتاژ، نوسان قیمت بیشتر و راحت‌تر است. یک روز بعد این گفته‌ها به ‌نوعی تایید شد و بازار دوباره اوج گرفت.

sazandegi

«پست قبلی

پست بعدی»

پست های مرتبط

هر ۱ دلار، ۸۵هزار تومان

روز گذشته دلار تا مرز ۸۳هزارتومان کاهش یافت. ممکن است دلار به…

۲۴ فروردین ۱۴۰۴

شعار یا واقع‌بینی؟

درباره ترانزیت ۵میلیارددلاری در روزهای اخیر، وزیر محترم راه و شهرسازی از…

۲۳ فروردین ۱۴۰۴

اثر پروانه‌ای

تاثیر تعرفه‌های “ترامپ” بر بازار ایران «اثر پروانه‌ای» به پدیده‌ای اشاره دارد…

۲۳ فروردین ۱۴۰۴

دیدگاهتان را بنویسید