وزیر جنگ اسرائیل برکنار شد
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل یوآو گالانت، وزیر جنگ خود را در شامگاه سهشنبه ۵ نوامبر و دقیقاً در شب انتخابات آمریکا برکنار کرد و به جای او «یسرائیل کاتس» را منصوب کرد. یسرائیل کاتس یکی از نزدیکترین متحدان بنیامین نتانیاهو است. این وزیر ۶۹ ساله سابق امور خارجه اعلام کرد: «ما با یکدیگر برای پیروزی بر دشمن و رسیدن به اهداف جنگ، یعنی بازگرداندن گروگانها، نابودی حماس، شکست حزبالله و بازگشت امنیت، همکاری خواهیم کرد».
کاتس که عضو حزب لیکود است از سال ۲۰۰۳ تاکنون چندین پست وزارتی را بر عهده داشته و از مهمترین اقدامات اخیرش ممنوعیت فعالیت آنروا (سازمان امداد و کار آوارگان فلسطینی) بود. کاتس همواره در زمان تصدیاش به عنوان وزیر امور خارجه با حملات هدفمند خود جریانهایی مانند حماس و حزبالله لبنان را مورد انتقاد قرار میداد و همین موضوع توجه جامعه بینالمللی را به سوی وی جلب کرد و در آخرین اقدام خود به عنوان وزیر امور خارجه در روز دوشنبه ۴ نوامبر از وزارتخانهاش خواست که به سازمان ملل رسماً اطلاع دهد که اسرائیل توافقات خود را با این نهاد لغو کرده است!
کاتس همچنین در ماه اکتبر، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل را بهعنوان «عنصر نامطلوب» در اسرائیل خواند و در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که اجازه ورود او را به اسرائیل نخواهد داد. یسرائیل کاتس پیش از سمتش در وزارت خارجه اسرائیل به مدت ۱۰ سال و بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۹ وزیر حملونقل بوده است. او همچنین پستهای وزارت انرژی و دارایی را در دولت بنیامین نتانیاهو در اختیار داشته است.
آویو بوشینسکی، مفسر سیاسی و رئیس پیشین دفتر نخستوزیر به خبرگزاری فرانسه گفت که احتمالاً یسرائیل کاتس بیشتر از یوآو گالانت با نخستوزیر همنظر خواهد بود. او افزود: «من به یاد نمیآورم که یسرائیل کاتس در هیچ مسالهای با نتانیاهو مخالفت کرده باشد». بوشینسکی همچنین خاطرنشان کرد: «درست است که او تجربه نظامی ندارد اما وزیر حملونقل بسیار موفقی بوده و سالها در کابینه حضور داشته است».
نخستوزیر اسرائیل پس از اعلام غیرمنتظره برکناری وزیر جنگ خود، در توجیه این اقدام دلیل آن را وجود بحران اعتماد نامید و گفت: «متاسفانه اگرچه در ماههای ابتدایی جنگ، اعتماد و همکاری بسیار خوبی وجود داشت اما این اعتماد بین من و گالانت در ماههای اخیر دچار شکاف شد». نتانیاهو در مورد این شکاف اضافه کرد که تلاش کرده بود این شکافها را پر کند اما روزبهروز این شکافها گستردهتر و علنی شدند و بدتر از آن، این اطلاعات به دست دشمنان ما رسیدند و دشمنان ما از آن لذت بردند و بهره فراوان بردند.
بنا بر اعلام رسانهها، دلیل این برکناری مسائل سیاسی داخلی بوده است؛ زیرا گالانت با قوانینی که به افراطیون مذهبی اجازه میدهد از خدمت سربازی معاف شوند، مخالف بود. این درحالی است که احزاب افراطی مذهبی در ائتلاف دولتی تهدید کرده بودند که در صورت عدم حمایت از آنها، دولت را سرنگون خواهند کرد. نتانیاهو با این تصمیم، جناح تندروی دولت خود را تقویت کرد تا آن را بیشتر با رویکرد راست افراطی که از رویکرد نظامی سختگیرانه و سازشناپذیر حمایت میکنند، همسو کند.
این درحالی است که ایهود اولمرت، نخستوزیر پیشین اسرائیل در واکنش به برکناری گالانت، خواهان نافرمانی مدنی علیه نتانیاهو شد.