رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > سیاست : بزرگنمایی نکنیم

بزرگنمایی نکنیم

عملیات اسرائیل، بیشتر جنبه تبلیغاتی-روانی دارد و با کمک امپراتوری‌های رسانه‌ای، بزرگنمایی می‌شود. ما در داخل نباید شریک این موضوع شویم
به قلم؛ عمادالدین باقی؛ جامعه‌شناس و پژوهشگر حقوق‌بشر

از نظر حقوق بین‌الملل و اسناد حقوق بشردوستانه، حق دفاع مشروع با رعایت اصل تناسب، یعنی اگر رژیم اسرائیل دست به عملیات جنایتکارانه در داخل ایران، یا مراکز دیپلماتیک متعلق به ایران زد، ایران حق مقابله و دفاع دارد و با انجام دفاع، پرونده این مرحله از جنگ بسته می‌شود ولی اگر اسرائیل بخواهد مجدداً به بهانه واکنش و انتقام، عملیاتی انجام دهد، حق مقابله مجدد ایران محفوظ است و به این ترتیب، چرخه‌ای از حملات متقابل تشکیل می‌شود که طبق قاعده «البادی اظلم»، آنکه عملیات تروریستی را در داخل ایران آغاز کرده، گناهکار و مسئول اصلی عواقب آن است اما در نظام بین‌الملل، منطق زور حاکم است و داوری عادلانه‌ای وجود ندارد. متاسفانه دولت پیشین ایران نیز در زمینه اقدامات حقوقی در نهادهای بین‌الملل به ‌شدت ضعیف و منفعل عمل کرده است و امیدواریم دولت جدید این امر را جدی بگیرد.
رژیم اسرائیل می‌داند که عملیات وعده صادق ۲ از سوی ایران مشروع بود و دولت ایران رسماً اعلام کرد، از نظر ما اگر اسرائیل مجدداً دست به شرارت نزند، موضوع خاتمه یافته است؛ لذا اسرائیل از نظر قانونی، حق حمله تجاوزگرانه شب گذشته را نداشته اما نبرد کنونی برای این رژیم جنبه حیثیتی و مرگ و زندگی داشته و به یک حرکت سیاسی برای تضمین موجودیت خود نیازمند بود.
ارزش نظامی اقدامات اسرائیل در غزه و لبنان صفر است زیرا بمباران هوایی علیه مناطق و مردمی صورت می‌گیرد که هیچ‌گونه پدافندی ندارند. اگر اسرائیل موفقیتی داشته صرفاً در عملیات اطلاعاتی، امنیتی نفوذ و ترور بوده، وگرنه در همین دو هفته اخیر در عملیات زمینی در برابر حزب‌الله تلفات سنگین داده و یک میلی‌متر هم پیشروی نداشته است.
بنابراین عملیات اسرائیل علیه ایران نیز گرچه با حمایت و همکاری گسترده آمریکا، انگلیس و بعضی کشورها صورت می‌گیرد اما چون بیم دارد با پاسخ شدیدتر حکومت ایران مواجه شود، بیشتر جنبه تبلیغاتی و روانی دارد و به کمک امپراتوری‌های رسانه‌ای، این عملیات تبلیغی- روانی شدت پیدا خواهد کرد و ما نباید ناخودآگاه در این بزرگنمایی مشارکت کنیم. عملیات واقعی آنها عملیات نظامی نیست بلکه عملیات اطلاعاتی امنیتی و نفوذی خواهد بود.
راه مقابله با این نوع عملیات، کسب محبوبیت و اعتبار در سطح داخلی و بین‌المللی است. از آنجا که فقر، احساس ‌منزلتی و بی‌هویتی، بستری برای سربازگیری دشمنان ایران است، فقرزدایی، دموکراسی غیراستصوابی و حقوق بشر در داخل، تقویت هویت ملی، آبرو و اعتبار داخلی و بین‌المللی بستر نفوذ اشرار را از میان می‌برد.
گرچه ایران از لحاظ قوانین بین‌الملل حق دارد در پاسخ به تجاوز شب گذشته اقدامات متناسب انجام دهد اما ابعاد عملیات شب گذشته نشان می‌دهد که آمریکا و اسرائیل مایل به ورود به جنگ گسترده نیستند لذا توصیه می‌شود ایران که قدرت آفندی و پدافندی خود را در هفته‌های اخیر به خوبی نشان داده و دنیا می‌داند که قادر به تنبیه مجدد رژیم اسرائیل است برای نشان دادن صلح‌جویی به جهانیان، به جای واکنش نشان دادن، آرایش نظامی بگیرد اما همزمان با امتیاز گرفتن، خواستار آتش‌بس و عقب‌نشینی اسرائیل در لبنان و غزه شود و چرخه پینگ‌پنگ را متوقف کند.
نتیجه چرخه انتقام عبارت است از:
۱- تشدید جنگ و جنگی شدن فضای منطقه برای مدتی طولانی
۲- آسیب دیدن بسیاری از مردم بی‌گناه
۳-‌ فقر فزاینده
۴- رونق بازار فروش تسلیحات برای کمپانی‌های تسلیحاتی.
رژیم اسرائیل که به زحمت ۸۰ سال سابقه دارد، می‌داند که ایران با تاریخ ۷۰۰۰‌ ساله و پهناور را با حمایت آمریکا و انگلیس هم قادر به از بین بردنش نیست. ایران نیز می‌داند که رژیم اسرائیل به قول جونیور کندی نامزد انصرافی انتخابات اخیر آمریکا، ناوگان جنگی غرب در خاورمیانه است و بدون حمایت نظامی، اطلاعاتی و مالی آمریکا و اروپا به سرعت محو می‌شود و جنگ با اسرائیل جنگ با قدرت‌های جهانی است. بنابراین در مرحله اول و قبل از پاسخ دادن به تجاوز دیشب، موازنه کنونی همچنین حق دفاع مشروع ایران، بهترین فرصت برای صلح در منطقه و مجبور کردن رژیم صهیونیستی به آتش‌بس و عقب‌نشینی در لبنان و غزه و آزادی گروگان‌های اسرائیلی با میانجیگری ایران، مشروط به عقب‌نشینی اشغالگران از غزه است. این اقدام، همان خواسته اعلام شده حماس نیز هست.

sazandegi

پست های مرتبط

وطن‌پرست ملی‌گرا

به مناسبت سالمرگ “داریوش فروهر” داریوش فروهر از سیاستمدارانی بود که در…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

انگاره‌های آخرالزمانی

“عمادالدین باقی” در خشونت‌های چند دهه اخیر در خاورمیانه همواره طرفین جنگ…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

انحراف سند چشم‌انداز

کارگزاران سازندگی ایران حاضر است، سند چشم‌انداز ۱۴۲۴ را تهیه و تدوین…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید