انتشار خاطرات “بوریس جانسون”
کتاب خاطرات بوریس جانسون، نخستوزیر پیشین بریتانیا که چند روز آینده منتشر خواهد شد، در صدر فهرست پرفروشترین کتابهای بریتانیا در وبسایت «آمازون» قرار گرفته و از رمانهای جدید سیلی رونی و ریچارد آزمن پیشی گرفته است.
گاردین نوشت «Unleashed/ رهاشده» به فعالیت این سیاستمدار از دوران حضورش به عنوان شهردار لندن تا وزیر امورخارجه و نخستوزیر میپردازد. این کتاب خاطرات از زمانی که اعلام شد جانسون برای نوشتن آن مبلغی حدود ۵۱۰ هزار پوند را به عنوان پیشپرداخت دریافت کرده به شدت مورد توجه قرار گرفته بود. اگرچه این مبلغ در مقایسه با مبلغی که گفته میشد، دیوید کامرون قبل از انتشار کتاب «ثبت وقایع» در سال ۲۰۱۹ دریافت کرد (معادل ۸۰۰ هزار پوند) و یا پیشپرداخت ۴.۶ میلیون پوندی که تونی بلر برای زندگینامه خود در سال ۲۰۱۰ دریافت کرد، کمتر است. خاطرات جانسون به قیمت ۳۰ پوند فروخته خواهد شد و نسخههای اندکی که امضا شدهاند نیز با قیمت ۱۰۰ پوند ارائه خواهند شد. آمار و ارقام مربوط به نخستین هفتۀ فروش این کتاب که آمار نسخههای پیشفروش شده را نیز شامل میشود، هفتۀ آینده منتشر خواهد شد و برای پیشی گرفتن از رکورد فروش نخستین هفتۀ انتشار کتاب خاطرات دیوید کامرون این رقم باید بیش از ۲۱ هزار نسخه و برای شکستن رکود فروش نخستین هفتۀ انتشار کتاب تونی بلر این رقم باید بیشتر از ۹۲ هزار نسخه باشد. جانسون پیشتر کتابهایی را به نگارش درآورده است که از جمله آنها به «عنصر چرچیل» میتوان اشاره کرد که در دوران فعالیت او به عنوان شهردار لندن منتشر شد.
افشاگریهای بوریس از مرگ ملکه تا شنودگذاری بیبی
جانسون در خاطراتش با زیر پا گذاشتن روال معمول انتشار اخبار سلطنتی، ادعا کرده که ملکه الیزابت دوم در سالهای پایانی عمر خود از سرطان استخوان رنج میبرد. او در بخشی از این کتاب که پیش از انتشار به دست برخی رسانهها رسیده، نوشته است: «بیش از یک سال بود که از بیماری ملکه آگاه بودم و میدانستم به نوعی سرطان استخوان مبتلاست و پزشکان نگراناند وضعیت او بهطور ناگهانی بدتر شود.» جانسون تنها چند روز پیش از درگذشت ملکه در سپتامبر ۲۰۲۲ رسماً از سمت نخستوزیری کنارهگیری کرد. در پی این ادعا، برخی کارشناسان سیاسی و سلطنتی این اقدام جانسون را شکستن قاعدۀ همیشگی عدم افشای اطلاعات خصوصی خانواده سلطنتی توصیف کردهاند. جانسون، اولین نخستوزیری نیست که خاطرات دوران زمامداریاش را منتشر میکند اما برخلاف رهبران پیشین مانند تونی بلر، گوردون براون و دیوید کامرون که بیشتر به کلیات پرداخته بودند، جانسون به سطحی از جزئیات درباره سلامت ملکه وارد شده که معمولا به این صراحت مطرح نمیشد. کاخ باکینگهام که بهطور سنتی در مورد اظهارات مطرح شده در کتابهای مرتبط با خاندان سلطنتی اظهار نظر نمیکند، تاکنون واکنشی نشان نداده و اظهارات جانسون را نه تایید و نه رد کرده است.
از جمله نکات جنجالی دیگری که بوریس جانسون در خاطراتش نوشته این است که یک دستگاه شنود در دستشویی او پیدا شده که به احتمال زیاد بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل شخصاً آن را کار گذاشته است.
او نوشته در جریان ملاقات با نخستوزیر (رژیم) اسرائیل، زمانی که جانسون سکان وزارت امور خارجه انگلیس را در دست داشت، نتانیاهو برای استفاده از سرویس بهداشتی از اتاق خارج میشود. جانسون که نخستوزیر رژیم صهیونیستی را در کتابش بیبی نام برده است، ادامه میدهد زمان توقف نتانیاهو در سرویس بهداشتی وزارت امور خارجه طول کشید و «بعداً به من گفتند که در جریان بازرسیهای امنیتی، یک دستگاه شنود در مستراح پیدا شده است» روزنامۀ «دیلی تلگراف» که این مطلب را منتشر کرده است، نوشت آقای جانسون حاضر به ارائه جزئیات بیشتری نشد و گفت همه چیز در کتابش آمده است. این روزنامه انگلیسی ادامه داد: «مشخص نیست آیا اسرائیل دربارۀ این رویداد مورد بازخواست یا سرزنش قرار گرفته است یا خیر؟» طبق گزارش دیلیتلگراف در همان زمان، اسرائیل متهم به کار گذاشتن دستگاههای شنود در کاخ سفید هم شده بود. به گفتۀ مقامات آمریکایی در آن زمان، واشنگتن به این نتیجه رسیده بود که اسرائیل احتمالاً پشت کار گذاشتن دستگاههای شنود تلفن همراهی بوده که در نزدیکی کاخ سفید و سایر مکانهای حساس کشف شده بودند.
بوریس جانسون ۲۳ ژوئیه ۲۰۱۹ پس از استعفای ترزا می از نخستوزیری بریتانیا و در پی انتخابات داخلی حزب محافظهکار و رقابت با جرمی هانت به پیروزی رسید و به عنوان نخستوزیر بریتانیا معرفی شد. او از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۶ به عنوان شهردار لندن فعالیت میکرد و از ۲۰۱۵ نمایندگی مجلس بریتانیا از حوزۀ انتخابیه آکسبریج و رویسلیپ جنوبی را به عهده دارد. جانسون در دورۀ دوم شهرداری خود بر برگزاری بازیهای المپیک تابستانی ۲۰۱۲ لندن نظارت کرد و از ژوئیه ۲۰۱۶ تا ژوئیه ۲۰۱۹ به عنوان وزیر امور خارجه و مشترکالمنافع کار کرد. او پیشتر از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۸ نمایندۀ پارلمان از حوزۀ انتخابیۀ هنلی بود. جانسون، همیشه طرفدار خروج بریتانیا از اتحادیۀ اروپا (برگزیت) بود و پس از رسیدن به نخستوزیری این هدف را به سرانجام رساند. از نظر ایدئولوژیک، جانسون خود را یک «توری تک ملتی» توصیف کرده است. در سال ۲۰۱۲ تونی تریورز، کارشناس علوم سیاسی، جانسون را «یک محافظهکار نسبتاً کلاسیک- یعنی حامی دولت کوچک-قدری شکاک نسبت به اروپا» توصیف کرد که همچون معاصرینش، کامرون و جورج آزبورن «لیبرالیسم اجتماعی مدرن» را با آغوش باز پذیرفتهاند. گاردین ابراز کرده که جانسون به هنگام شهرداری، لیبرالیسم اقتصادی و اجتماعی را در هم آمیخته است. اکونومیست نوشته، جانسون همزمان با لیبرالیسم به ورای هویت توری خود رفته و دیدگاهی لیبرترینتر را اختیار میکند. استیورات رید، همکار جانسون در دی اسپکتیتور دیدگاههای او را همچون یک «لیبرترین لیبرال» توصیف میکند.
بوریس جانسون که او را شبیهترین سیاستمدار اروپایی به دونالد ترامپ میدانند چندی پیش در ستون هفتگیاش در روزنامۀ «دیلیمیل» با اشاره به انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا با حمایت از ترامپ مدعی شد که «بازگشت او به کاخ سفید دقیقاً همان چیزی است که جهان نیاز دارد.» جانسون که طبق گزارش گاردین برای نگارش ستون هفتگی دیلیمیل سالانه یک میلیون پوند دریافت میکند، با تمسخر گروههای مخالف ترامپ و اتهامات پوپولیستی علیه او، پیروزی این نامزد جمهوریخواهان را عامل ناآرامی این گروهها اعلام کرده است. او در نوشتۀ دیگری گفته بود، ترامپ فقط به خاطر گفتن «چند جمله بیمحابا» اکنون با ۹۱ اتهام در چهار پروندۀ جنایی مواجه است. بوریس جانسون که پس از سوءقصد به ترامپ با او ملاقات کرده بود پس از این ملاقات در دیلیمیل نوشت: «پس از صحبت اخیر با دونالد ترامپ، من بیش از هر زمان دیگری متقاعد شدهام که او قدرت و شجاعت لازم برای رفع این جنگ وحشتناک، نجات اوکراین، برقراری صلح و توقف سرایت فاجعهبار این درگیری را دارد.» جانسون چند روز پیش هم ادعا کرد اگر ترامپ ریاست جمهوری کشورش را به دست داشت، روسیه در سال ۲۰۲۲ به اوکراین حمله نمیکرد