گزارش شورای شهر تهران
در سیصدوشانزدهمین جلسه شورای شهر تهران، ابتدا موضوع آلودگی هوا و نقش وسایل نقلیه به بحث گذاشته شد. اعضای شورا بهشدت از وضعیت معاینه فنی خودروها و موتورسیکلتها انتقاد کردند. رئیس شورا، مهدی چمران، تاکید کرد که دستکم باید تمام تاکسیها و خودروهای درحال تردد در تهران، گواهی معاینه فنی را از مراکز تهران دریافت کنند. او با اشاره به آمارهای ناهمخوان مربوط به معاینه فنی موتورسیکلتها، خاطرنشان کرد، درحالی که حدود ۲۰درصد آلودگی هوای پایتخت ناشی از موتورسیکلتهاست، نظارت بر معاینه فنی آنها جدی گرفته نشده است.
دیگر اعضای شورا نیز به ابعاد مختلف این معضل پرداختند. چمران معافیت ۴ساله خودروهای نو از معاینه فنی را زیادهروی دانست و گفت، بعید است خودروسازان خود به اصلاح وضعیت آلایندگی تولیداتشان بپردازند؛ آنها «برای خودشان میسازند و میفروشند». به گفته اعضا، بخش عمدهای از آلودگی هوای تهران ناشی از وسایل نقلیه متحرک است؛ آماری در شورا مطرح شد که حدود ۸۸ درصد منابع آلایندگی تهران، متحرک (خودرو و موتورسیکلت) هستند. محور مهم بعدی جلسه، بحران کمآبی پایتخت بود. مهدی پیرهادی، رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورا، با هشدار نسبت به وضعیت آب عنوان کرد که تنها چند ماه تا بروز بحران آب در تابستان فاصله است و باید از اکنون اقدامات پیشگیرانه انجام داد تا کار به جیرهبندی آب در تابستان نکشد. وی با انتقاد از رویکردهای مقطعی، یادآور شد که روند کاهش منابع آب طی دهههای اخیر مشخص بوده و نباید فقط در زمانهای بحرانی به فکر چاره افتاد. شورا حتی در روزهای پایانی سال گذشته نامهای با امضای رئیس شورا به سران قوا و نهادهای مسئول ارسال کرد تا توجه فوری به این مساله جلب شود.
در این جلسه آمار مصرف آب نیز مورد اشاره قرار گرفت. طبق گزارش ارائه شده، تنها ۸ درصد آب کشور در بخش شرب و بهداشت مصرف میشود و حدود ۲ درصد در صنعت؛ در مقابل، نزدیک به ۹۰ درصد منابع آب در بخش کشاورزی مصرف میشود. بخشی از جلسه به حواشی دفن یکی از چهرههای سرشناس در قطعه نامآوران بهشتزهرا اختصاص یافت. اخیراً تاخیر چند روزه در خاکسپاری مرحوم فرامرز ظلی (پیشکسوت فوتبال) در این قطعه، انتقاداتی را برانگیخت. محمد دادکان، (رئیس اسبق فدراسیون فوتبال) با لحنی تند از شورای شهر گلایه کرده و تلویحاً شورا را متهم کرد که باعث شده این مرحوم حدود پنج روز بدون خاکسپاری بماند. او همچنین اشارههایی به رانت و صدور مجوزهای خاص کرده بود. در جلسه شورا، حبیب کاشانی (خزانهدار شورا) که خود از مدیران ورزشی است، نسبت به این اظهارات واکنش نشان داد. کاشانی با تشریح روند صدور مجوز دفن در قطعه نامآوران توضیح داد که پس از فوت مرحوم ظلی در ۱۲ فروردین، با مشورت خانواده تصمیم بر دفن پس از تعطیلات نوروز شد. وی گفت: مدارک مربوطه در اولین روز کاری (یکشنبه پس از تعطیلات) به شورا ارائه و همان روز موافقت شورا برای دفن در قطعه نامآوران اعلام شد. بنابراین این ادعا که شورا باعث تاخیر چند روزه شده «درست نبوده» و تاخیر صرفاً به خواست خانواده برای برگزاری مراسم بعد از تعطیلات بوده است. به گفته کاشانی، آقای دادکان احتمالاً اطلاعات ناقصی دریافت کرده و براساس آن انتقاد کرده است. او تصریح کرد که اظهارات کلی دادکان همه اعضا را زیر سوال میبرد و اگر وی یا اطرافیانش مدرکی دارند که کسی بیدلیل امتیازی گرفته (مثلاً «مجوز میلیاردی» برای دفن)، باید به مراجع قضایی ارائه کنند. در ادامه، مشکلات ترافیکی محلههای قدیمی تهران مورد بحث قرار گرفت و به طور مشخص محله درکه در شمال تهران بهعنوان نمونه مطرح شد. ناصر امانی، از اعضای شورا، یادآوری کرد که این محله با معابر کمعرض و بافت قدیمی خود، سالهاست که در روزهای تعطیل با ترافیک شدید و کمبود پارکینگ مواجه میشود. به گفته او، طرح موضعی محله درکه که شامل پیوست ترافیکی نیز هست، در کمیسیون ماده ۵ به تصویب شهرداری رسیده و میتواند راهگشای مشکلات باشد. اما از نیمه دوم سال گذشته تاکنون، ابلاغ نهایی این طرح به دلیل برخی ایرادات بوروکراتیک به تعویق افتاده است. علاوه بر این، یک گره ترافیکی مشخص در درکه مطرح شد: ملکی در ورودی میدان اصلی محله که اگر تملک و تخریب شود، مشکل تردد در ورودی درکه تا حد زیادی حل خواهد شد. موضوع پایانی مطرح شده در جلسه اخیر شورا، نحوه افتتاح پروژههای عمرانی شهر بود. پروژه زیرگذر گلوبندک – یک زیرگذر عابرپیاده در محدوده بازار بزرگ تهران – که بهتازگی افتتاح شده، به نمونهای از افتتاحهای شتابزده تبدیل شده است. میثم مظفر، عضو شورا، با تقدیر از معماری زیبای این زیرگذر جدید (بهویژه طراحی سنتی و تالار بزرگ آن)، از افتتاح عجولانه و ناقص آن انتقاد کرد.