رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > جامعه : تراژدی دختر یاسوجی

تراژدی دختر یاسوجی

افزایش خشونت علیه زنان

دختری نوجوان در یاسوج مورد تجاوز گروهی قرار می‌گیرد و فیلم این اتفاق در فضای مجازی منتشر می‌شود. بعد از آن روز یک‌شنبه مقام‌های قضایی از برخورد با عاملان انتشار تصاویر آزار جنسی این دختر خبر دادند.
وحید موسویان، دادستان مرکز استان کهگیلویه‌وبویراحمد در مورد پرونده تهیه و انتشار فایل صوتی و تصویری آزار و اذیت دختر نوجوانی در یاسوج گفت: «پس از انتشار کلیپ ذکر شده در شبکه مجازی؛ موضوع به صورت ویژه توسط دادستانی بررسی و دستورات لازم صادر شد و متهمان پس از تلاش‌های شبانه‌روزی مجموعه قضایی و نیروی انتظامی شناسایی و بازداشت شدند».
رسانه‌ها در شرح این ماجرا نوشته‌اند که طی روزهای اخیر در یک گروه فعال در فضای مجازی بین یک دختر با چند پسر که هم‌دانشگاهی بودند، بحثی شکل می‌گیرد و در جریان این جدال لفظی، دختر نوجوان به طایفه پسران توهین می‌کند.
گفته شده که پسران نوجوان هم‌طایفه، دختر نوجوان را ربوده‌اند و پس از تعرض و تجاوز جنسی به او، تصاویر این اقدام خود را در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده‌اند. برخی رسانه‌ها مدعی شده‌اند که دختر دانشجو پس از این حادثه خودکشی کرده است. البته موسویان، دادستان مرکز استان کهگیلویه‌وبویراحمد شامگاه ۱۱ آذر خودکشی این دختر را تکذیب کرد و گفت او «در سلامتی کامل و در اختیار خانواده خود» است. هرچند تجاوز گروهی به یک نفر جزو اتفاقات نادری است که به گوش می‌رسد اما این تنها خبر روزهای اخیر نبود. چندی پیش خبر اعدام فردی به نام «محمدعلی سلامت» معروف به «علی سلامت» منتشر شد که در سال‌های گذشته، قربانیانش را به بهانه ازدواج، دوستی، تهیه دارو و برخی را به زور و اجبار اغفال کرده و به ۲۰۰ زن تجاوز کرده بود. او صبح روز ۲۲ آبان ‌ماه اعدام شد.‌
پیش از آن شاید دردناک‌ترین خبر درباره تجاوز گروهی ماجرای یکی از باغ‌های خمینی‌شهر اصفهان بود. در خرداد ماه سال ۱۳۹۰ در یکی از باغ های اطراف خمینی‌شهر اصفهان یک میهمانی خانوادگی برگزار شده بود اما ناگهان بیش از ۱۰ مرد غریبه وارد باغ شدند و پس از زندانی کردن مردان حاضر در محل به تعدادی از زنان تجاوز کردند. مطرح شدن خبر مبهم تجاوز دسته‌جمعی به چندین زن آن هم درحالی که در یک مکان خصوصی در میهمانی بودند، یک بمب خبری برای جامعه ایران آن زمان بود. مهرماه همان سال ۴ نفر از متهمان ردیف اول این پرونده اعدام شدند.

افزایش خشونت علیه زنان
نهاد زنان سازمان ملل در آستانه روز جهانی منع خشونت گزارشی منتشر کرد. طبق این گزارش درحالی‌ که در کشورهایی چون ایران، آمارهایی از خشونت زنان نداریم در سال‌های اخیر دسترسی به داده‌ها در سطح جهانی بهبود‌یافته و برای ۱۶۱ کشور در دسترس است. در کنار آن تغییرات آب‌وهوایی و تغییر اقلیم، بهداشت و … به خشونت علیه زنان دامن زده است.
زن‌کشی، خشونت جنسی، ختنه زنان، خشونت ناشی از فناوری، خشونت اقتصادی و … از مصادیق خشونت علیه زنان قلمداد شده و بحران‌های اقلیمی این خشونت‌ها را تشدید کرده، آنها را به حاشیه می‌راند و با اشکال متعددی از تبعیض مواجه می‌کند. ۸۰ درصد کسانی که به‌ دلیل تغییرات آب‌وهوایی آواره شدند، زنان‌اند و تقریباً از هر سه زن، یک زن یک ‌بار در زندگی خود مورد خشونت فیزیکی و جنسی شریک جنسی یا غیر آن قرار می‌گیرد.
در این گزارش آمده، تغییرات آب‌وهوایی، بهداشت و بحران‌های بشردوستانه به خشونت علیه زنان دامن ‌می‌‌زند و زن‌کشی، خشونت جنسی، قاچاق انسان و استثمار زنان، ختنه زنان، خشونت ناشی از فناوری علیه زنان، خشونت علیه زنان در زندگی عمو‌می‌ و خشونت اقتصادی را از مصادیق خشونت دانسته است.
براساس این گزارش، تخمین زده ‌می‌‌شود که ۷۳۶ ‌میلیون زن – تقریباً از هر سه‌ نفر، یک ‌نفر- حداقل یک ‌بار در زندگی خود مورد خشونت فیزیکی یا جنسی شریک صمیمی‌، خشونت جنسی غیرشریک یا هر دو قرار گرفته‌اند(۳۰ درصد از زنان و زنان ۱۵‌‌ ساله و بالاتر). این آمار شامل آزار جنسی ‌می‌‌شود. زنانی که خشونت را تجربه کرده‌اند بیشتر از افسردگی، اختلالات اضطرابی، بارداری‌های برنامه‌ریزی ‌نشده، عفونت‌های مقاربتی و اچ‌آی‌وی رنج ‌می‌‌برند که پیامدهای طولانی‌مدتی دارد.
بیشتر خشونت علیه زنان توسط شوهران فعلی یا سابق یا شرکای صمیمی‌ انجام ‌می‌‌شود. بیش از ۶۴۰ ‌میلیون زن ۱۵ ساله و بالاتر (۲۶ درصد) در جهان مورد خشونت شریک جنسی قرار گرفته‌اند. این گزارش نشان ‌می‌دهد که در سال ۲۰۲۲ حدود ۴۸ هزار و ۸۰۰ زن در سراسر جهان توسط شریک جنسی خود یا سایر اعضای خانواده کشته شده‌اند.
این به آن معناست که به ‌طور متوسط هر ساعت بیش از پنج زن یا دختربچه توسط یکی از اعضای خانواده خود کشته ‌می‌‌شوند. زنانی که از انواع تبعیض رنج ‌می‌‌برند با خطر بیشتری از خشونت روبه‌رو و برابر عواقب آن آسیب‌پذیرترند. دختران نوجوان بیشتر از زنان بالغ در معرض خطر خشونت شریک جنسی قرار دارند. در سن ۱۹ سالگی تقریباً یک‌ دختر از هر چهار دختر نوجوان (۲۴درصد) که در یک رابطه بوده‌اند قبلاً توسط شریک زندگی خود مورد آزار جسمی‌، جنسی یا روانی قرار گرفته‌اند.
گزارش اخیر سازمان ملل نشان می‌دهد، بحران‌های اقلیمی‌ و بهداشتی به خشونت علیه زنان دامن ‌می‌‌زند. بحران‌های درهم‌تنیده ازجمله بحران‌های اقتصادی، درگیری‌ها و تغییرات آب‌وهوایی، خشونت‌های مبتنی بر جنسیت را تشدید ‌می‌‌کنند و زنان به حاشیه رانده‌ شده با اشکال نامتناسب و متعددی از تبعیض‌های متقاطع مواجه‌اند.

افزایش آمار نزاع در کشور
همزمان انتشار جدیدترین آمار نزاع و دعوا در کشور حکایت از جدی‌تر شدن یکی از آسیب‌ها و چالش‌های مهم اجتماعی در ایران امروز دارد. براساس آمار پزشکی‌قانونی کشور، سال گذشته پای ۵۹۹ هزار و ۳۲۱ نفر به دلیل نزاع به پزشکی‌قانونی کشیده شد که از این تعداد ۲۰۰ هزار و ۷۷۵ نفر زن و ۳۹۸ هزار و ۵۴۶ نفر مرد بودند. این درحالی است که تنها در ۶ ماه نخست امسال ۳۲۳ هزار و ۴۳۲ نفر به دلیل نزاع به پزشکی‌قانونی مراجعه کردند که از این تعداد ۱۱۰ هزارو ۳۵۹ نفر زن و ۲۱۳ هزار و ۷۳ نفر مرد بودند.
استان تهران با ۵۶ هزار و ۶۹۵ نفر بیشترین آمار نزاع را در سال جاری به خود اختصاص داده و در صدر جدول قرار دارد. خراسان‌رضوی و آذربایجان‌شرقی به ترتیب دومین و سومین استان پرنزاع کشور شناخته شده‌اند.
به گفته امیدرضا کارگربیده، سرپرست اداره کل پزشکی‌قانونی استان تهران؛‌ نرخ دعوا در استان تهران نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲/۵۲ درصد افزایش داشته است.
به اعتقاد تقی آزاد‌ارمکی «یکی از دلایل افزایش خشونت مطلوب دانستن آن است. یعنی خشونت به ‌عنوان یک کالای مطلوب جلوه می‌کند و این به لحاظ فرهنگی خطرناک است و باید در این زمینه با کمک رسانه و اصحاب فکر و اندیشه اقدام جدی کرد تا خشونت، مطلوب جلوه داده نشود». این جامعه‌شناس بر این باور است که «‌دلیل بعدی بحث «گَنگ‌ها» ست، یعنی گروه‌های سازمان‌یافته‌ای که برای شهر‌ها و مردم تصمیم می‌گیرند و مزاحمت ایجاد و آدم‌های ضعیف را شکار می‌کنند. از طرفی بخشی از نزاع‌ها برمی‌گردد به عدم قدرت و قاطعیت پلیس چراکه به نظر می‌رسد، حضور مقتدرانه پلیس در شهر کم‌رنگ است. البته پلیس همه‌ جا وجود دارد اما کم‌اثر است و آن اقتدار کافی را ندارد تا مردم با حضور پلیس خطا‌های کمتری را مرتکب شوند و شاید گاهی برعکس هم عمل کند».

sazandegi

«پست قبلی

پست بعدی»

پست های مرتبط

آزادی توماج

خواننده معترض آزاد شد آن‌طور که روابط عمومی دادگستری استان اصفهان یک‌شنبه‌شب…

۱۲ آذر ۱۴۰۳

همه مجرمند!

حجاب چگونه اجباری شد؟ دولت به‌رغم مشکلات گسترده اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی…

۱۱ آذر ۱۴۰۳

الوعده وفا

▫️”مسعود پزشکیان” در ایام انتخابات ریاست‌جمهوری تضمین‌هایی به مردم داده بود ▫️آیا…

۱۱ آذر ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید