همه طرفهای درگیر از کنترل جنگ و عدم گسترش آن سخن میگویند اما معنای دقیق این عدم گسترش معلوم نیست در عرف دیپلماسی چگونه تعریف میشود. همه طرفهای درگیر اهداف خود را در هر کشوری که هست، انتخاب و آن را مورد حمله میدهند؛ تنها مانده اعلام لفظی و زبانی جنگ، در غیر این صورت منطقه درگیر جنگ یا اگر با احتیاط بیشتر سخن بگویم، شبهجنگ است. دیروز پس از حملات ایران به پایگاههای تروریستی در اربیل و سوریه همچنین حملات متقابل تهران و پاکستان به اهداف تروریستی در خاک هر دو کشور، اتحادیه اروپا خبر داد که یک ناوگروه به منطقه ارسال میکند و آمریکا و انگلیس نیز همچنان نظامیان یمن را به عملیات متقابل تهدید میکنند و نتانیاهو تلاش میکند برای خود راهحلی بجوید تا از زیر تیغ انتقادات داخلی رها شود. از اینرو دیروز منابع سوری از وقوع یک انفجار بزرگ در دمشق- پایتخت سوریه- خبر دادند.
برخی منابع سوری با انتشار تصاویری گزارش دادند این انفجار در منطقه «المزه» در غرب دمشق رخ داده است. لحظاتی بعد خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) اعلام کرد: به دنبال تجاوزی به احتمال زیاد از سوی اسرائیل یک ساختمان مسکونی در محله المزه در غرب دمشق هدف قرار گرفته است. دیروز پس از انتشار این اخبار، روابط عمومی کل سپاه اعلام کرد: طی حمله هوایی جنگندههای رژیم متجاوز و غاصب تعدادی از نیروهای سوری و پنج تن از مستشاران نظامی جمهوری اسلامی ایران به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.
خبرگزاری دانشجو نیز در خبری نوشته که شهید حجتالله امیدوار با نام عملیاتی حاج صادق، معاون اطلاعات فرمانده سپاه قدس در سوریه بود که به دعوت دولت سوریه بهعنوان مستشار نظامی در این کشور حضور داشت.
روابط عمومی کل سپاه در پی حمله رژیم صهیونیستی به دمشق اعلام کرد: بار دیگر رژیم ددمنش و جنایتکار صهیونیستی، اقدام به تجاوز به شهر دمشق پایتخت کشور سوریه کرد و طی حمله هوایی جنگندههای رژیم متجاوز و غاصب تعدادی از نیروهای سوری و ۴ تن از مستشاران نظامی جمهوری اسلامی ایران به درجه رفیع شهادت نائل آمدند. به گزارش تابناک، جهاد اسلامی فلسطین خبر شهادت زیاد نخاله از رهبران این گروه در پی حمله رژیم صهیونیستی به محله المزه دمشق را تکذیب کرد.
رژیم صهیونیستی پیش از این نیز در اقدامی مشابه «صالح العاروری»، نایبرئیس دفتر سیاسی حماس و چند تن از همراهان او را به شهادت رسانده بود. همچنین یکی از فرماندهان ایران به نام سیدرضی موسوی نیز به همین روش به شهادت رسید.
شرایط ناپایدار نتانیاهو
دیروز همچنین گادی آیزنکوت، یکی از اعضای کلیدی کابینه جنگ اسرائیل، بنیامین نتانیاهو را متهم کرد که در مورد اهداف نظامی در غزه، حقیقت را نگفته است. نتانیاهو به طور علنی تشکیل کشور فلسطینی را رد و تاکید کرده که حملات اسرائیل علیه غزه «تا پیروزی کامل» ادامه خواهد داشت.
به گزارش بیبیسی، آمریکا بر راهحل دو کشور مستقل با هدف پایان دادن به جنگ اسرائیل و فلسطینیان تاکید میکند. گادی آیزنکوت گفته است: کسانی که از «شکست مطلق» حماس حمایت میکنند، «راست نمیگویند». پسر آیزنکوت ماه گذشته در جنگ غزه کشته شد. او همچنین گفت آقای نتانیاهو «مسئولیت واضح و روشنی» برای ناکامی در حفاظت از کشورش در ۷ اکتبر بر عهده دارد. او خواستار برگزاری انتخابات جدید شد و گفت که «هیچ اعتمادی» به رهبری فعلی اسرائیل وجود ندارد. حماس در حمله غافلگیرانه خود در هفتم اکتبر به جنوب اسرائیل حدود ۱۳۰۰ نفر را کشت و ۲۴۰ نفر را گروگان گرفت.
تنشها در کابینه نتانیاهو با گزارشهایی مبنی بر اینکه نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر دفاع به ندرت با یکدیگر صحبت میکنند، درحالی رخ میدهد که شکاف بین اسرائیل و متحدان غربیاش بیشتر شده است. پس از اظهارات نتانیاهو درباره تشکیل کشور فلسطینی، جان کربی، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت: ایالاتمتحده و اسرائیل «به وضوح همه چیز را متفاوت میبینند». سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «هیچ راهی برای حل چالشهای امنیتی اسرائیل بدون تشکیل کشور فلسطینی وجود ندارد». کاخ سفید گفت جو بایدن در جریان تماس روز جمعه گذشته- اولین تماس در یک ماه اخیر- در مورد راهحل دو کشوری با نتانیاهو گفتوگو کرده است. بایدن سپس در واشنگتن با خبرنگاران صحبت کرد و وقتی یکی از آنها از او پرسید که آیا راهحل دو کشوری با حضور آقای نتانیاهو غیرممکن است، او پاسخ داد: «نه، اینطور نیست». بایدن گفت: «چندین راهحل دو کشوری وجود دارد. تعدادی از کشورهای عضو سازمان ملل هستند که ارتش ندارند».
بیبیسی گزارش کرد که نتانیاهو دوران کاری خود را در سیاست صرف مقاومت در برابر ایجاد یک کشور فلسطینی کرده است و همین ماه گذشته به این مساله بالید که به جلوگیری از آن افتخار میکند. زمان رد مجدد این مساله در زمان فعلی، احساس انزوای بینالمللی فزاینده آقای نتانیاهو را تشدید میکند آن هم در زمانی که به گفته وزارت بهداشت، تحت کنترل حماس در غزه، نزدیک به ۲۵ هزار نفر کشته شدهاند.
ضربوشتم زندانیان فلسطینی
در همین حال یک مقام حقوق بشر سازمان ملل متحد، اسرائیل را به ضربوشتم، چشمبند زدن و برهنه کردن فلسطینیان بازداشت شده در جریان عملیات نظامی خود در غزه متهم کرد.
آجیت سونگای، رئیس دفتر حقوق بشر سازمان ملل در سرزمینهای اشغالی فلسطینی به بیبیسی گفت: برخی از بازداشتشدگان سابق که او در جریان بازدید از این منطقه با آنها ملاقات کرده نزدیک به دو ماه در شرایط اغلب سخت نگهداری میشدند. اسرائیل گفته است که با تمام بازداشتشدگان مطابق با قوانین بینالمللی رفتار میکند. ارتش اسرائیل در بیانیهای گفت: «مظنونان تروریستی اغلب باید لباسهای خود را تحویل دهند تا مطمئن شوند که سلاح یا مواد منفجره را پنهان نمیکنند».
در ماه دسامبر، تصاویر تلویزیون اسرائیل از زندانیان فلسطینی که لباس زیر خود را در غزه درآورده بودند، محکومیتهای گستردهای را به دنبال داشت. بارها اخباری از شکنجه و بدرفتاری اسرائیل با فلسطینیان در زندانهای این کشور منتشر شده است.
افشاگری علیه اسرائیل
درحالی که نتانیاهو و سیستم امنیتی اسرائیل به بیکفایتی در عملیات حماس در جنوب اسرائیل متهم شدهاند دیروز، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که اسرائیل در ایجاد گروه شبهنظامی فلسطینی حماس حمایت مالی کرده است. او این موضوع را در سخنرانی خود در دانشگاه وایادولید در اسپانیا عنوان کرد. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل پیشتر مساله حمایت مالی از حماس را تکذیب کرده بود.
مخالفان دولت اسرائیل و برخی رسانههای جهانی، دولتهای نتانیاهو را متهم کردهاند که سالها به حاکمان غزه ازجمله با اجازه دادن به قطر برای تامین مالی غزه کمک کردهاند. بورل گفت: دولت اسرائیل برای تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطینی به رهبری فتح، حماس را تامین مالی کرد. او افزود: تنها راهحل مسالمتآمیز شامل ایجاد کشور فلسطینی است. آمریکا هم پیشتر از طرح ایجاد دو کشور حمایت کرده بود اما نخستوزیر اسرائیل علناً مخالفت خود را با این موضوع نشان داد.