رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > جامعه : توسعه‌ی دموکراسی

توسعه‌ی دموکراسی

اولین مجمع عمومی سازمان زنان حزب کارگزاران سازندگی ایران با سخنرانی “فائزه هاشمی”، “محسن هاشمی” و “سیدحسین مرعشی” برگزار شد

اولین مجمع عمومی سازمان زنان حزب کارگزاران سازندگی ایران با حضور اعضای این سازمان از سراسر کشور به ریاست فائزه هاشمی،‌ رئیس این سازمان،‌ پنج‌شنبه بیستم دی‌ ماه برگزار شد. در این مراسم سیدحسین مرعشی،‌ دبیرکل و محسن هاشمی، رئیس شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران، سخنرانان ویژه این نشست بودند.
فائزه هاشمی، رئیس سازمان زنان حزب کارگزاران سازندگی ایران در این مراسم با بیان اینکه زنان به تقویت روحیه و اعتماد‌به‌نفس نیاز دارند، گفت: برابری، یعنی کاهش دادن قید‌وبندهای قانونی و عرفی و حذف سقف‌های شیشه‌ای از سر راه زنان که اگر این اتفاقات بیفتد به برابری بیشتر نزدیک می‌شویم. محور بعدی ستم و تبعیض است. وقتی آزادی وجود ندارد، نبود آزادی و برابری می‌تواند به ظهور ستم و تبعیض منجر شود. البته وقتی می‌گوییم ستم فقط منظور ستم حکومتی نیست و این ستم می‌تواند در خانواده، جامعه، حکومت، قوانین یا عرف هم باشد. ما تلاش می‌کنیم که به سمت قانون عادلانه برویم.
فائزه هاشمی با بیان اینکه در این ارتباط دو نگرش وجود دارد،‌ تاکید کرد: یکی نگرش تدریجی؛ یعنی کم‌کم باید این تبعیض‌ها رفع شود و به اصلاح قانون برسد که در رابطه با جمهوری اسلامی تا حدودی موفقیت‌آمیز بوده ولی نسبت به ۴۰ سال و تلاشی که زنان ما می‌کنند و پیشرفت‌هایی که در زمینه علم و دانش پیدا کردند بسیار ناچیز بوده است. یک روش دیگر هم می‌تواند همزمان باشد و آن اصلاح قانون است،‌ به ‌شدت تلاش می‌کنیم قانون، مصوبات، بخشنامه‌های دولت و مسائلی که به‌ عنوان اسناد رسمی کشور وجود دارد، اصلاح شود که این اصلاح قانون به سمت اصلاح فرهنگ همچنین اصلاح کردن عرف‌هایی که می‌تواند، ستم و نابرابری‌ها را افزایش بدهد یا تقویت کند، می‌رود.

هاشمی همچنین در ادامه بخشی از آیین‌نامه ملاک عمل این سازمان را که برای دوسال به صورت آزمایشی در شورای مرکزی حزب کارگزارن سازندگی ایران به تصویب رسیده،‌ خواند و گفت: ما به‌عنوان یک حزب سیاسی بدون در نظر گرفتن چالش‌های نظری درباره تفاوت‌های فلسفی، فقهی و طبیعی زنان، به برابری زنان و مردان در برابر قانون اعتقاد داریم و معتقدیم قانون نباید محدودکننده زنان در دستیابی به موقعیت‌های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی شود. در مواردی که قواعد فقهی و شرعی این حقوق را محدود می‌کنند، از مجتهدان و حقوقدانان می‌خواهیم که با اجتهاد و بازاندیشی در قانون‌گذاری این محدودیت‌ها را رفع کند.
او با اشاره به مواضع حزب به‌عنوان یک حزب آزادی‌خواه متدین تاکید کرد: ما میان دین ایدئولوژیک و دین مدنی تمایز می‌گذاریم. از نظر ما دین مدنی دینی است که در جامعه حضور دارد؛ اما حضورش را با اجبار و زور به دست نمی‌آورد؛ یعنی حجاب اجباری دقیقاً برخلاف مواضع حزب ما قرار می گیرد و جزو وظایف ماست که نسبت به این قضیه موضعی داشته باشیم و با رای و نظر عامه مردم در سیاست و جامعه ایفای نقش می‌کند. نظریه دین مدنی به رسمیت شناختن نقش اجتماعی و سیاسی دین اسلام است، با این فرض که این نقش از راه دموکراتیک، یعنی اتخاذ روش‌های مردم‌سالارانه مبتنی بر حق رای، حکومت اکثریت و حقوق اقلیت ایفا می‌شود. فکر می‌کنیم حتی حکومت اسلامی پیامبر اسلام در مدینه یک حکومت مدنی، یعنی حکومت مبتنی بر رضایت عمومی بوده است. همچنین مطابق با مواضع حزب، از نظر ما شهروند هم دارای حق و هم دارای تکلیف است که حقوق فردی و تکالیف اجتماعی را قانون مشخص می‌کند؛ اما اساس وجودی دولت، شهروندان و اجتماع آنان است. تاکید بر هویت شهروندی، دموکراسی را از تبدیل به پوپولیسم نجات می‌دهد.

سیاست بدون حزب معنا ندارد
سیدحسین مرعشی،‌ دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی ایران نیز با بیان اینکه اهمیت حزب به اهمیت سیاست برمی‌گردد، گفت:‌ هیچ امری در هیچ کشوری از سیاست مهم‌تر نیست و کشورهایی سربلند شدند که سیاست‌های درست و سیاستمداران لایقی داشتند و کشورهایی به قهقرا و حاشیه رفتند و افت کردند که یا سیاست‌های غلط یا سیاستمداران نالایقی را انتخاب کردند.
او با ذکر خاطره‌ای از آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی گفت:‌ آقای هاشمی دو ماه قبل از رحلتشان سفری به کرمان داشتند و من و آقای رزم‌حسینی استاندار کرمان هم بودیم. آقای رزم‌حسینی به من گفتند: «‌تجربه‌ها و ایده‌های خیلی خوبی برای اقتصاد ایران داری، سیاست را رها کن و در قالب یک مدیر اجرایی اقتصادی ظاهر شو تا بتوانی ایده‌هایت را جلو ببری». آقای هاشمی در همان لحظه گفتند امری مهم‌تر از سیاست وجود ندارد و این جزو آخرین نصایح ایشان به من بود که متوجهش بودم، ولی با این صراحت از ایشان نشنیده بودم.
مرعشی با بیان اینکه سیاست بدون حزب یک امر موهون و کاملاً مبهم است،‌ تاکید کرد: نمی‌شود بهداشت و درمان کشور را بدون داشتن سازمان‌های مناسب اداره کرد و نمی‌شود دانشگاه علوم پزشکی را از جغرافیای اداری، سیاسی و مدیریتی کشور حذف کرد و هر کس که گفت دکتر هستم، دکتر شود یا گفت می‌توانم نسخه بدهم، نسخه بدهد و یا گفت می‌توانم عمل کنم، عمل کند. اینکه سیاست را جاری می‌دانیم اما به حزب کمک نمی‌کنیم و آن را به رسمیت نمی‌شناسیم و به آن اهمیت نمی‌دهیم، یعنی بلبشویی وجود دارد و هر کس که خواست، می‌تواند ادعا کند که مجلس، دولت و شورا را اداره کند. در یکی از شهرستان‌ها در ۱۲ دوره انتخابات مجلس ۱۲ نفر به عنوان نماینده این شهر انتخاب شدند؛ یعنی یک نماینده نبوده که در دور دوم رای بیاورد. بسیاری از شهرهای ایران به همین شکل‌اند؛ چون همه اینها بدون سازمان سیاسی هستند.
دبیرکل حزب کارگزارن سازندگی ایران با بیان اینکه سازمان سیاسی کشور یعنی احزاب،‌ اضافه کرد: کار حزب فقط کمپین انتخاباتی نیست و کارهای مهم‌تری دارد. مهم‌ترین کار نظام‌های حزبی این است که باید برای کشور برنامه‌های درازمدت داشته باشند و این برنامه‌ها را تدوین، مصوب، اجرا، رصد و ارزیابی کنند و اصلاحات حین برنامه انجام بدهند. اگر امروز جمهوری اسلامی تصمیم می‌گرفت و می‌گفت کشور فقط می‌تواند یک حزب داشته باشد، آن هم حزب‌اللهی است که مثلاً رهبر انقلاب رئیس و رئیس‌جمهور هم قائم‌مقامش است، از این وضعی که امروز داریم بهتر است چون به هر حال یک حزب است. چین یک حزب است ولی حزبی است که طی یک دوره ۴۵ ساله توانسته، اقتصاد این کشور را از ۲۰۰ میلیارد دلار به ۱۷۰۰۰ میلیارد دلار برساند و سرانه یک چینی را از ۲۰۰ دلار به ۱۲۰۰۰ دلار افزایش بدهد. امروز حتماً هیچ پایتخت اروپایی نمی‌تواند با شانگهای از نظر نظم، پیشرفت، ثروت، امکانات و همه چیزهایی که در کشور فراهم کرده، همتایی و رقابت کند.
او گفت: ‌پس اولین مسئولیت حزب برنامه است و دومین مسئولیت حزب، تجمیع تجربیات است. امروز در ایران لازم نیست مثلاً آقای زنگنه بعد از ۳۰ سال وزارت دوباره وزیر شود؛ ولی حتماً فاجعه است که آقای زنگنه بعد از ۳۰ سال وزارت، آقای علی لاریجانی بعد از ۱۲ سال ریاست مجلس یا آقای جهانگیری بعد از ۸ سال معاونت اول رئیس‌جمهور بودن در گوشه بنشینند و هیچ نقشی در اداره کشور نداشته باشند. این نقش باید در احزاب تحقق پیدا کند؛ یعنی باید تجربیات گذشته به احزاب بیاید و در قالب حزب به نسل جوان بدهند و پشتیبانی کنند تا کار بتواند جلو برود. حتماً حزب باید برای کادرهای خود و اول برای قدرت تلاش کند و باید بتواند از قدرتی که به دست می‌آورد، کادرهای خودش را رشد بدهد. همه این کارها برای اعتلای کشور است و قرار نیست حزبی قدرت بگیرد و از این قدرت سوءاستفاده و کشور را ویران کند.
مرعشی اضافه کرد:‌ ما به‌ عنوان حزبی که ادامه‌دهنده تفکرات آقای هاشمی‌رفسنجانی هستیم و می‌خواهیم میراث‌دار واقعی ایشان باشیم باید از تکنوکراسی کشور دفاع کنیم. هیچ کسب قدرتی و حمایت از عضوی نباید مغایر با اداره کشور براساس اصول فنی باشد و باید کشور براساس اصول فنی اداره شود. ما تجربه تلخ ویران کردن تکنوکراسی کشور را در دوره آقای احمدی‌نژاد دیدیم و آقای روحانی هم نتوانست این تکنوکراسی را احیا کند و هنوز کشور در این موضع است که خیلی راحت همه نظاره می‌کنیم کسی که یک روز در یک سازمان مهم اقتصادی کار نکرده، مدیرعامل سازمانی می‌شود و این یعنی نابودی تکنوکراسی. حتماً حزب کارگزاران سازندگی باید از اعضایش حمایت کند اما در یک بستر تدریجی سازنده. اعضای ما باید یاد بگیرند که از کارشناسی شروع کنند. کسی نمی‌تواند در یک دستگاه اداری یا بنگاه اقتصادی به پله دهم برود و باید رشد طبیعی را در نظر بگیریم و از اصول فنی مدیریت کشور دفاع کنیم. شاید روزی کارگزاران بتواند با خردگرایی، واقع‌گرایی و اصولی که آقای هاشمی به آن پایبند بودند یک بار دیگر دولت تشکیل بدهد و نشان دهد که چگونه باید کشور را اداره کرد.

احصای آمار پست‌های سازمانی زنان
محسن هاشمی،‌ عضو شورای مرکزی حزب کارگزارن سازندگی ایران نیز در این مراسم با اشاره به سخنان آیت‌الله هاشمی گفت:‌ وقتی فاطمه و فائزه درمورد پست‌های زنان حرف می‌زدند، آیت‌الله هاشمی می‌گفتند علت اصلی اینکه زن‌ها پست انتخابی کم دارند و در شوراها و مجلس حضور ندارند یا کمتر حضور دارند، تقصیر خودشان است و اگر خودشان به خودشان رای بدهند اصولاً باید در مجلس یا شوراها تعداد زنان بیشتری از چیزی که الان هست باشد.
او ادامه داد: در سراسر کشور ۱۳۰۰ شهر و بیش از ۲۰۰۰۰ روستا داریم و اگر با مجلس شورای اسلامی در نظر بگیریم، نزدیک ۱۰۰ هزار پست انتخابی هست و اگر ۳۰ درصد مدنظر شما را در نظر بگیریم الان باید ۳۰۰۰۰ عضو خانم در این شوراها داشته باشیم که الان کمتر از ۲۰۰۰ نفر است و جای کار خیلی جدی دارد. اول از همه لازم است، بانوان روی خود بانوان کار کنند. تعداد خانم‌ها در مجلس‌های اروپایی بعضا زیر ۲۰ درصد است و شاید بعضی از کشورها زیر ۱۰ درصد است. اگر حزب می‌خواهد کار کند، خوب است جامعه بانوان را هدف قرار دهد و از آنان بخواهد تا مشارکت بیشتری در انتخابات داشته باشند و سعی کنند افرادی را نامزد کنند که خانم‌ها جذب‌شان شوند و با علاقه و مشارکت بالا، رای بدهند. باید حزب و سازمان زنان این موضوع را مدنظر قرار دهد.
محسن هاشمی تاکید کرد: پست‌های انتصابی در گذشته کم بوده و حتی در رژیم شاه هم پست‌های انتصابی زنان کم بوده است؛ ولی درحال حاضر رو به رشد و گسترش است. با توجه به اینکه تحصیلات خانم‌ها رو به افزایش است، به خصوص تحصیلات دانشگاهی‌شان، به نظر می‌رسد در دستگاه‌های اجرایی هم پست‌های بیشتری را به دست می‌آورند و خوب است آماری از این پست‌ها داشته باشیم. در پست‌های اداری و اشتغال هیچ آمار درستی نیست که چقدر زن و چقدر مرد شاغل است. خوب است روی این کار شود سپس آسیب‌شناسی شود که خانم‌ها در کل مشاغل چند درصد حضور دارند و چگونه باید مشاغل پست‌ها را اشغال کنند.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزارن سازندگی ایران با بیان اینکه باید با واقعیت روبه‌رو شویم و شعار ندهیم،‌ اضافه کرد: برخی اوقات یک مشکل را این قدر بزرگ می‌کنند و به دیگران تعمیم می‌دهند که باعث می‌شود در راه‌‌حل‌ها انحراف پیدا شود و به نتیجه نرسد. در کشور باید آمارگیری شود که وضعیت پست‌های سطح بالا چگونه است. در هیات دولت کاملاً مشخص است و وضعیت آن به‌گونه‌ای است که تعداد زنان در آن خیلی کم است اما سعی می‌کنند، افزایش بدهند. البته رو به پیشرفت هستیم. در موقعی حتی نمی‌پذیرفتند یک زن وزیر باشد. اما آقای پزشکیان در مجلس گفتند، رهبری فرمودند همین خانم مالواجرد خوب است.
هاشمی اضافه کرد:‌ حسنی که آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی داشت، واقعگرایی بود. واقع‌گرایی یعنی براساس واقعیات تصمیم بگیرید. آرمان‌گرایی و واقع‌گرایی داریم و بین این دو عملگرایی است. تا واقع‌گرایی مشخص نباشد و آرمان‌گرایی هم مشخص نشود، عمل‌گرایی میانه‌ای نمی‌تواند شکل بگیرد. آرمان‌های ما مشخص است.
همچنین در پایان این مجمع و در نتیجه انتخابات برگزار شده؛ خدیجه توفیقیان، پروانه چمن، عفت رحیم‌زاده،‌ فاطمه مقیمی،‌ مهدیه یاوری، شادی تبریزی، خدیجه یعقوبی، آناهیتا احترامی، باران میرعلی، سیمین حاجی‌پور، آتنا حسینی، زینب شکوری، سیما طالبی، آریانا آرمان و بنفشه سیفی حائز اکثریت آراء شدند که- طبق آئین‌نامه سازمان زنان- به همراه زنان عضو شورای مرکزی حزب، شورای سازمان زنان حزب کارگزاران سازندگی ایران را تشکیل خواهند داد.

sazandegi

پست های مرتبط

درآمدزایی عجیب شهرداری تهران

فروش ۵۰هزار میلیارد تومان از اموال شهرداری ناصر امانی،‌ عضو شورای شهر…

۲۳ دی ۱۴۰۳

ذهنیت تقاص‌اندیش

آتش‌سوزی لس‌آنجلس و جنایات غزه هیچ ارتباطی با هم ندارند و نباید…

رویای آیت‌الله

بیمارستان‌‌آیت‌الله‌هاشمی‌رفسنجانی، مرکز‌تخصصی‌بیماران‌سرطانی در‌تهران‌افتتاح‌شد صبح پنج‌شنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ در هشتمین آیین سالگرد…

۲۱ دی ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید