رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > سیاست : جنگ ما اقتصادی است، نه موشکی

جنگ ما اقتصادی است، نه موشکی

▫️”مسعود پزشکیان”: با یک جنگ تمام‌عیار اقتصادی روبه‌رو هستیم. ما موشک را برای دفاع از خود می‌خواهیم، نه حمله به دیگر کشورها
▫️پیام رئیس‌جمهور: اسرائیل اگر در رفتار خود تجدیدنظر کند و آتش‌بس را بپذیرد، ممکن است در نوع و شدت پاسخ ما اثر داشته باشد

گروه سیاسی: رئیس جمهور پزشکیان روز گذشته اعلام کرد، جنگ ما یک جنگ اقتصادی است، نه جنگ موشکی زیرا این روزها با یک جنگ تمام‌عیار اقتصادی رو‌به‌رو هستیم. او یک شب قبل نیز درخصوص پاسخ ایران به اسرائیل نیز پیشنهادی را مطرح کرده بود که بازتاب بسیاری داشت. پزشکیان گفته بود: اگر سران اسرائیل آتش‌بس را بپذیرد، ممکن است در نوع و شدت پاسخ ما تغییری ایجاد شود.
«آتش‌بس» موضوع مهمی است که پیش از این نیز سیدحسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی ایران در سرمقاله سازندگی آن را مطرح کرده بود. بنابر آنچه مرعشی گفته بود باید در یک طرح ۳ مرحله‌ای به سمت ترک مخاصمه برویم. اول برقراری آتش‌بس، دوم بازسازی مناطق جنگی و بهبود زندگی مردم و سوم تشکیل دولت فلسطین. اکنون رئیس‌جمهور نیز پیشنهاد آتش‌بس را همزمان با موضوع جنگ اقتصادی مطرح کرده است.
مسعود پزشکیان روز گذشته در آیین تجلیل از فعالان طرح جهش تولید در دیم‌زارها با تاکید بر اینکه امروز جنگ، جنگ اقتصادی است و جنگ بمب و موشک نیست، گفت: «ما موشک داریم تا از خود دفاع کنیم، نه برای اینکه به کشوری حمله کنیم. ما موشک داریم تا مانند غزه، اسرائیل جرأت نکند هر وقت دلش خواست به مردم بیچاره در غزه حمله کند». وی افزود: البته آنها بیچاره نیستند.

در طول یک سال گذشته مردم غزه با قدرت ایستادند اما بی‌شرمی و بی‌هویتی رژیمی که دم از حقوق و قوانین بین‌الملل می‌زند، دست به خشونت علیه زنان و کودکان و نسل‌کشی زده است. یکی را اعدام می‌کنیم که ۱۰ نفر آدم کشته است، می‌گویند؛ حقوق بشر را رعایت نکردید. حال شما نامردان که زنان و کودک را می‌کشید و راه نان و آب مردم را می‌بندید، آیا شما انسان هستید.
رئیس‌جمهور پزشکیان همچنین یک روز قبل از این سخنرانی در جلسه هیات دولت بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به هیچ‌وجه تجاوز به حریم و امنیت خود را بی‌پاسخ نخواهد گذاشت، تاکید کرد و خطاب به اسرائیل گفت‌: آنها به خوبی می‌دانند که در صورت ارتکاب هرگونه خطایی علیه جمهوری اسلامی ایران پاسخی دندان‌شکن دریافت خواهند کرد، گرچه اگر در رفتار خود تجدیدنظر کنند، ‌آتش‌بس را بپذیرند و دست از کشت‌وکشتار مردم مظلوم و بی‌گناه منطقه بردارند، ممکن است در نوع و شدت پاسخ ما اثر داشته باشد. وی ضمن انتقاد از رویکرد ریاکارانه آمریکا و کشورهای اروپایی در قبال بحران خودساخته در منطقه‌ با بیان اینکه اگر این کشورها حقیقتاً خواهان جنگ و خونریزی نیستند، چرا قطعنامه‌های پیشنهادی آتش‌بس را وتو می‌کنند، تصریح کرد: «امروز همه کشورهای منطقه به این باور و یقین رسیده‌اند که جمهوری اسلامی ایران به دنبال استقرار صلح و ثبات در منطقه است و این رژیم صهیونیستی است که با حمایت آمریکا و کشورهای غربی، تشدید بحران و جنگ را دنبال می‌کند».
رئیس‌جمهور در اوایل مهرماه هم درخصوص سیاست‌های دولت چهاردهم در قبال تنش‌های منطقه سخن گفته بود. به گفته پزشکیان دولت چهاردهم به دنبال ایجاد ثبات، امنیت و آرامش در منطقه است. رئیس‌جمهور در ادامه با تبیین رویکرد دولت در سیاست داخلی و خارجی بر مبنای وفاق ملی و گسترش تعامل با همه کشورهای دنیا براساس احترام متقابل به اقدامات کم‌نظیر صورت گرفته در زمینه مشارکت‌دهی همه اقوام و مذاهب در اداره امور کشور همچنین استفاده از ظرفیت بانوان در دولت اشاره کرد و گفت: ما همچنین در سیاست خارجی به دنبال ایجاد ثبات، امنیت و آرامش در منطقه هستیم اما رژیم صهیونیستی برای جنگ‌افروزی و ایجاد نا امنی تلاش می‌کند.

درک سیاست پزشکیان
حمله ۵ آبان‌ ماه امسال توسط اسرائیل که سه موج حمله هوایی را در پی داشت و این حملات در طول شب تا سپیده‌دم در چند استان ایران ادامه یافت، باری دیگر و حال که دولت جدید هم بر سر کار است، انتظارها برای پاسخ و استراتژی منطقی از سمت ایران را بیشتر کرده است. برای درک سیاست خارجی دولت پزشکیان لازم است مبنای فکری آن به خوبی درک شود. هم برنامه‌ای که عراقچی، وزیر امور خارجه به مجلس ارائه داد که با در نظر گرفتن همه این چالش‌ها و تحولات طراحی شده و حتی عنوانی که پزشکیان برای مقاله خود در تهران‌تایمز انتخاب کردند هم «پیام به جهان جدید» بود و محتوای آن نیز متناسب با همین درک تدوین شده بود. درک استراتژی درست. البته این درحالی است که مرکز اطلاعاتی «میر آمیت» در گزارشی نوشت که پزشکیان تاکید کرده، ایران به حمایت از «مقاومت» در منطقه در برابر «رژیم نامشروع صهیونیستی» ادامه خواهد داد و این حمایت مبنای سیاست این کشور است. او گفت، مطمئن است که مقاومت در منطقه به اسرائیل اجازه نخواهد داد که به سیاست «جنگجویانه و جنایتکارانه» خود علیه مردم فلسطین و سایر مردم منطقه ادامه دهد. پزشکیان همچنین چندی پیش با بیان اینکه امروز جنایت‌های رژیم صهیونیستی به همه جهانیان ثابت شده است، گفته بود: امروز جهانیان شاهد هستند که حامیان این رژیم اشغالگر که در رأس آنها آمریکاست، دم از حقوق بشر و آزادی می‌زنند اما در برابر به خاک‌وخون کشیده شدن ده‌ها هزار زن و کودک از سوی این رژیم سفاک سکوت کرده‌اند! آیا این کودکان تروریست بوده‌اند، آیا بستن راه غذا و دارو به روی مردم مظلوم غزه جزو اصول جنگ و جهان متمدن است؟
رئیس دولت چهاردهم در سوم مهرماه امسال نیز در نشست با رسانه‌های آمریکایی اعلام کرده بود که بیایید کمک کنید، تعامل کنیم و نجنگیم، مسائلی که با گفت‌وگو می‌توانیم حل کنیم با موشک و اسلحه حل نکنیم. ما آماده‌ایم تمام سلاح‌هایمان را کنار بگذاریم؛ به شرطی که اسرائیل هم کنار بگذارد. ما سر کسی نمی‌خواهیم کلاه بگذاریم و حق هیچ‌کس را نمی‌خواهیم ضایع کنیم.

مطلو‌ب‌ترین رویکرد در سیاست خارجی
برخی تحلیلگران معتقدند که به نظر می‌رسد بهترین و مطلوب‌ترین رویکرد در سیاست خارجی در شرایط کنونی، رویکردی است که از ابتدای روی کار آمدن دولت چهاردهم در دستور کار قرار گرفته، یعنی تقویت توان و انسجام ملی، توسعه روابط با قدرت‌های آسیایی معارض غرب (روسیه و چین) در کنار نبستن در بر روی بهبود روابط با کشور‌های اروپایی و آمریکایی یا همانگونه که عباس عراقچی، وزیر خارجه اعلام داشته «کنترل تنش: با آمریکا و متحدان آن. به گزارش انتخاب، حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر نیز موجب تعمیق بیشتر روابط ایران با این دو قدرت معارض با آمریکا به‌ویژه با روسیه شد، چراکه بروز جنگ غزه و حمایت ایران از حماس، تنش بین ایران و اسرائیل را افزایش داد و هر چند ایران تلاش کرد خود را از عوارض جنگ دور نگه دارد، اما حملات مداوم اسرائیل، ایران را ناچار به پاسخ دادن کرد که در این شرایط اهمیت ایجاد یک سامانه دفاع هوایی افزون‌تر شد که این مساله با توجه به تکنولوژی بالای مورد نیاز برای ساخت و استقرار این سامانه‌ها موجب نزدیکی بیشتر ایران و روسیه در زمینه همکاری‌های نظامی و امنیتی شد. حال در شرایطی اروپا از حمایت نظامی ایران از روسیه عصبانی است که ایران با توجه به تهدیدات موجود علیه خود و براساس منافع ملی خود همکاری و حمایت از روسیه را ضروری می‌داند، چراکه ایران خواهان بهره‌گیری از تکنولوژی روسیه در زمینه فعالیت‌هایی همچون ساخت و پرتاب ماهواره و ایجاد سپر دفاعی در برابر کشور است و روسیه نیز با توجه به مشکلات حاصل از جنگ اوکراین خواهان بهره‌گیری از تجارب نظامی ایران در ساخت و کاربرد موشک و پهپاد است. رابطه‌ای دو طرفه که البته با خشم کشور‌های اروپایی مواجه شده، موجب شده به‌رغم ادبیات و پیام آشتی‌جویانه دولت جدید، پیام‌های خصمانه و خشمگینامه متعددی از سمت اروپا به سمت ایران ارسال شود.
موضوع مداخلات رژیم اسرائيل و لابی‌های آن همواره یکی از چالش‌ها در برابر دستگاه دیپلماسی ایران بوده است. منتها در اینجا نیز باید توجه داشت که امروز جایگاه اسرائیل در افکار عمومی غرب -به دلیل نسل‌کشی و جنایاتی که در غزه مرتکب شده به‌شدت تنزل پیدا کرده است. حتی امروز شاهد هستیم حمایت محض از اسرائیل برای سیاستمداران غربی حاوی هزینه سیاسی و حیثیتی شده است، حال اینکه در گذشته یک امتیاز محسوب می‌شد. تنزل جایگاه اسرائيل در حدی است که حتی در انتخابات آمریکا، خانم کامالا هریس مجبور شد آقای جاش شپیره (Josh Shapiro)- که حامی سرسخت رژیم اسرائيل است- را کنار بگذارد و معاونی انتخاب کند که نگاه انتقاد‌آمیزی به رفتار اسرائيل در غزه داشته است. در صحنه بین‌المللی نیز رژیم اسرائيل با انزوا و چالش‌های بی‌سابقه‌ای مواجه شده و رسماً متهم به نسل‌کشی است و سران آن در آستانه تعقیب کیفری از‌ سوی دیوان کیفری بین‌المللی قرار دارند. این شرایط جدیدی است که دولت ایران می‌تواند در حوزه سیاسی و دیپلماتیک از آن بهره‌برداری کند. آغاز اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در هفته‌های آینده، فرصت مناسبی است تا زمینه‌سازی‌های لازم برای مواجهه با معضل اسرائيل و تلاش برای اجماع‌سازی علیه آن صورت پذیرد.

برچسب ها :

sazandegi

پست های مرتبط

وطن‌پرست ملی‌گرا

به مناسبت سالمرگ “داریوش فروهر” داریوش فروهر از سیاستمدارانی بود که در…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

انگاره‌های آخرالزمانی

“عمادالدین باقی” در خشونت‌های چند دهه اخیر در خاورمیانه همواره طرفین جنگ…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

انحراف سند چشم‌انداز

کارگزاران سازندگی ایران حاضر است، سند چشم‌انداز ۱۴۲۴ را تهیه و تدوین…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید