حل مشکل پروازی “ترانه علیدوستی”
گروه اجتماعی: اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضائیه سهشنبه ۱۱ دی در نشستی خبری گفت: اخباری که در فضای مجازی درباره ممنوعیت علیدوستی از پرواز منتشر شده، صحت ندارد و اضافه کرد که «اصولاً ما مجازاتی به نام ممنوعپروازی نداریم».
او گفت که «خانم علیدوستی از نظر قضایی ممنوعالپرواز نیست ما پیگیری کردیم دیدیم برخی از افراد در فضای مجازی اعلام کردند که کارت ملی ایشان دارای محدودیت است و نمیتوانند خدمات دریافت کنند. همانطور که رئیس قوه قضائیه اعلام کردند و در جلسات عالی قضایی به این موضوع پرداخته شده است رئیس قوه قضائیه دستور دادند حتی برای تعقیب متهمان کارت ملی افراد با محدودیت مواجه نشود، چراکه مردم با کارت ملی زندگی میکنند».
جهانگیر اضافه کرد: «درباره خانم علیدوستی از ثبتاحوال پیگیری کردیم و اعلام شد که کارت ملی ایشان با هیچ محدودیتی روبهرو نشده است و اگر ایشان ادعایی دارند میتوانند به دستگاه قضایی مراجعه و شکایت کنند ما پیگیری میکنیم ما چیزی بهعنوان ممنوعالپروازی نداریم و جرم نیست، اگر کسی مدعی این مساله است دستگاه قضایی خود را موظف به احقاق حقوق مردم میداند».
خبر ممنوعیت پرواز ترانه علیدوستی را مینا اکبری، فیلمساز، روز هفتم دی اعلام کرد و در ایکس نوشت؛ این بازیگر سینما و تئاتر قصد داشت با دخترش به قشم سفر کند اما فهمیده کد ملیاش برای تمامی پروازهای داخلی و خارجی مسدود شده است.
دو روز بعد، زهرا مینویی، وکیل علیدوستی، گفت، هیچ نهادی مسئولیت محرومیت از پرواز او را بر عهده نمیگیرد و اضافه کرد که همچنین نام این بازیگر از سال ۱۴۰۱ در تمامی دفترخانههای اسناد رسمی در فهرست افراد ممنوع از معامله ثبت شده است.
وکیل ترانه علیدوستی اقدام جدید علیه موکلش را «فراقانونی» خواند و گفت، به نظر میرسد که «براساس استنباط و سلیقه شخصی اجرا شده است».
ترانه علیدوستی، بازیگر سرشناس سینماست که در آذر و دی ۱۴۰۱ در جریان اعتراضات همان سال بازداشت شد و بعد از ۱۸ روز با وثیقه از زندان بیرون آمد.
مسئولان دلیل بازداشت ترانه علیدوستی را «برخی اظهارنظرهای بدون استناد در مورد وقایع اخیر» و انتشار«مطالب تحریکآمیز در جهت حمایت از اغتشاشات خیابانی» اعلام کردند.
خبرگزاری میزان در اینباره نوشته بود که «ترانه علیدوستی که در مورد برخی ادعاهای مطرحشدهاش مستندی و سندی را ارائه نکرد، ساعتی پیش به دستور مقام قضایی بازداشت شد».
ترانه علیدوستی سال ۹۸ نیز با شکایت نیروی انتظامی به پنج ماه حبس محکوم شد. وکیل پرونده ترانه علیدوستی گفته بود این هنرپیشه «با شکایت نیروی انتظامی و ستاد امر به معروف اصفهان به اتهام اقدام تبلیغی علیه نظام، نشر اکاذیب، افترا و توهین به ماموران در حین انجام وظیفه» به دادسرا احضار شده بود.
به گفته وکیل خانم علیدوستی دادسرای رسانه و دادگاه انقلاب او را در موارد اتهامی فعالیت تبلیغی علیه نظام، افترا و نشر اکاذیب مجرم ندانست و پرونده با موضوع «توهین به ماموران در حین انجام وظیفه» به دادگاه کیفری ارسال شده بود.
در نهایت دادگاه خانم علیدوستی را «به دلیل انتشار توئیتهایی علیه نیروی انتظامی و گشت ارشاد» به پنج ماه حبس تعزیری محکوم کرد که این حکم به مدت دو سال تعلیق شد. پیش از این گزارش شده بود که معاونت حقوقی نیروی انتظامی به دلیل توئیتهای این بازیگر از او شکایت کرده بود.
سابقه هنری
ترانه علیدوستی که دختر حمید علیدوستی، فوتبالیست نامدار تیم ملی ایران و تیم باشگاهی هماست، زمانی که تازه ۱۸سالگی را تمام کرده بود، با اولین نمایش فیلم «من، ترانه، ۱۵ سال دارم»، ساخته رسول صدرعاملی در جشنواره فجر سال ۱۳۸۰ بهعنوان اولین استعداد جدید بازیگری آن دهه معرفی شد و به سرعت به یکی از هنرپیشههای مهم نسل خود تبدیل شد.
او برای بازی در دومین فیلم کارنامهاش دو سال صبر کرد تا در «شهر زیبا» دومین فیلم سینمایی اصغر فرهادی مقابل دوربین رفت. این فیلم نهتنها نقطه عطفی در کارنامه اصغر فرهادی و ترانه علیدوستی شد، بلکه آغازگر همکاری مداومی شد که تا نیم دهه بعد هم ادامه یافت. همکاری این دو در فیلمهای «چهارشنبهسوری»، «درباره الی» و «فروشنده» هم ادامه پیدا کرد و خانم علیدوستی در سطح بینالمللی شناخته شد.
یکی از مهمترین آثار کارنامه ترانه علیدوستی «کنعان» براساس فیلمنامه مشترک اصغر فرهادی و مانی حقیقی ساخته شد. به علاوه، خانم علیدوستی همکاری با مانی حقیقی را در فیلمهای «پذیرایی ساده» و «تفریق» هم ادامه داد.
یکی از انتقادهایی که در این سالها به ترانه علیدوستی شده، بازی در سریال شهرزاد با دستمزد بسیار بالا بود که در شبکه ویدئویی خانگی ایران منتشر شد. موضوع دیگری که درباره این سریال بحثبرانگیز شد، این بود که محمد امامی، تهیهکننده سریال «شهرزاد» در دادگاه به اتهام سوءاستفاده از منابع بانک سرمایه محاکمه شد و در نهایت به ۲۰ سال حبس محکوم شد. خانم علیدوستی آن زمان از این تهیهکننده حمایت کرد اما بعدتر گفت که گاهی مواضع او و دیگر بازیگران ممکن است «اشتباه» باشد و اتفاقی که درباره سریال شهرزاد رخ داد، «تلنگری به همه ما» بود.
اما او فقط با بازی در دو دهه اخیر سینمای ایران مورد توجه نبوده است. ۶ سال پیش وقتی دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا، با امضای فرمان اجرایی، ورود شهروندان چند کشور ازجمله ایران به خاک آمریکا را ممنوع کرد، «فروشنده» نامزد دریافت جایزه اسکار شده بود. ترانه علیدوستی پیش از اصغر فرهادی اعلام کرد در اعتراض به دستور رئیسجمهور آمریکا حاضر نیست برای شرکت در مراسم اسکار درخواست روادید بدهد. در نهایت هم اسکار بهترین فیلم خارجی به فروشنده تعلق گرفت.
پرونده باز پرستو احمدی
سخنگوی قوه قضائیه در بخش دیگری از نشست خبری خود با اشاره به پرونده قضایی تشکیلشده برای پرستو احمدی، کنسرت مجازی این خواننده، نوازنده و آهنگساز را «هنجارشکنی» اعلام کرد. جهانگیر اضافه کرد که تحقیقات برای شناسایی «عوامل پشت صحنه» این کنسرت ادامه دارد. ششم دی اعلام شد، کاروانسرای تاریخی دیر گچین قم پلمب، مدیر این کاروانسرا به دادگاه معرفی شده و دو مقام میراث فرهنگی قم نیز برکنار شدهاند.
احمدی به همراه گروهی از هنرمندان ازجمله احسان بیرقدار، سهیل فقیهنصیری، امین طاهری و امیرعلی پیرنیا شامگاه ۲۱ آذر کنسرتی را بدون حجاب با نام «کنسرت کاروانسرا» یا «کنسرت فرضی» اجرا و آن را در یوتیوب پخش کرد. این گروه بامداد ۲۵ آذر به صورت موقت آزاد شدند. احمدی و نوازندگان این رویداد، دوشنبه سوم دی در دادسرای ناحیه ۳۸ امنیت اخلاقی تهران تفهیم اتهام و پس از تودیع قرار وثیقه آزاد شدند. اصغر جهانگیر در نشست خبری یازدهم دی خود گفت، محل کنسرت قم بوده و برای همین پرونده از دادسرای امنیت اخلاقی تهران به دادگستری این شهر منتقل شده است. سخنگوی قوه قضائیه در بخشی دیگر از این نشست به پرونده الهه محمدی و نیلوفر حامدی، دو روزنامهنگار بازداشتی شده در جریان اعتراضات ۱۴۰۱ اشاره کرد و گفت، آنها اکنون آزاد و منتظر نتیجه «درخواست عفو خود» هستند.
جهانگیر پیشتر و در اواخر مهر امسال گفته بود، محمدی و حامدی هر کدام پنج سال حبس قابل اجرا دارند که پرونده آنها جهت اجرای احکام به مراجع مربوطه ارسال شده تا حکم نهایی اجرا شود. به گفته او، آنها به خاطر «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «اجتماع و تبانی ضدامنیت کشور» به ترتیب به یک و پنج سال حبس محکوم اما در دادگاه تجدیدنظر از اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» تبرئه شدند. اواخر دی سال گذشته، الهه محمدی و نیلوفر حامدی هرکدام با تودیع وثیقه ۱۰ میلیارد تومانی و پس از حدود ۱۶ ماه، موقتاً از زندان اوین آزاد شدند.
تکذیب آزادی بابک زنجانی و آخرین خبر از پرونده تتلو
سخنگوی قوه قضائیه در این نشست درباره امیرحسین مقصودلو، خواننده مشهور به «امیر تتلو»، گفت او دو پرونده داشت و گفت که در یکی از آنها به اتهام «تشویق به فساد و فحشا» به تحمل ۱۰ سال حبس محکوم شد که حکم درحال اجراست. به گفته سخنگوی قوه قضائیه، تتلو در پرونده دیگر به اتهام «توهین به مقدسات» به پنج سال حبس محکوم شده بود که پس از فرجامخواهی، این حکم در دیوان عالی نقض شد. او گفت، درحال حاضر این پرونده به شعبه همعرض دادگاه کیفری ارجاع شده که در «موعد انشاء رای» است. روز هشتم دی روزنامه اعتماد در گزارشی درباره وضعیت تتلو نوشت: او مدتی قبل از زندان تهران بزرگ درخواست مرخصی کرد و مسئولان زندان نیز با درخواستش موافقت کردهاند.
جهانگیر همچنین به موضوع آزادی بابک زنجانی، متهم ردیف اول بزرگترین پرونده فساد نفتی در تاریخ ایران، اشاره کرد و گفت او آزاد نشده و در مرخصی هم به سر نمیبرد. نهم دی وکیل بابک زنجانی تصویری از بابک زنجانی منتشر کرد که به نظر میرسید خبر از آزادی او دارد. اردیبهشتماه امسال جهانگیر گفته بود حکم اعدام زنجانی به دلیل «همکاری و رد مال» به ۲۰ سال حبس تبدیل شد که بخشی از حبس را تحمل کرده و بخشی از حبس هم درحال تحمل است. پس از اعلام این خبر، مدیرعامل شرکت ملی نفت گفت بدهی او به شرکت نفت صفر شده است. بدهی بابک زنجانی در زمان بازداشت به قیمت امروز چیزی حدود ۱۶۸ هزار میلیارد تومان بود. پرونده بابک زنجانی یکی از طولانیترین و البته سنگینترین پروندههای فساد مالی بود.