بیش از ۳۰۰ نفر از استادان دانشگاه، حقوقدانان، مدافعان حقوقبشر و روزنامهنگاران در بیانیهای خطاب به دبیرکل سازمان ملل از تهدیدات جنگطلبانه دولت آمریکا علیه ایران انتقاد کردند
صدها تن از استادان دانشگاه، حقوقدانان و وکلا، مدافعان حقوق بشر، روزنامهنگاران، فعالان سیاسی مستقل که برخی طعم حبس یا محرومیتهای گوناگون را چشیدهاند. در بیانیهای خطاب به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد و اعضای مجمع عمومی و کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، دولتمردان آمریکا، ملت آمریکا و افکار عمومی جهانیان از تهدیدات جنگطلبانه رئیسجمهور آمریکا علیه ایران انتقاد کردند. در این بیانیه آمده است:
۱. تجربه تاریخی ایران در مواجهه با جنگ
ما تجربه ۸ سال جنگ در برابر رژیم صدامحسین را داریم که حتی زمانی که متوسل به حمله شیمیایی شد مورد حمایت همه قدرتهای جهانی بود. هنوز عده زیادی از آثار آن حملات شیمیایی که تامینکننده آن دولت آلمان بود، رنج میبرند. این جنگ صرفاً با رژیم صدام نبود زیرا او نیروی نیابتی قدرتهای شرق و غرب بود و حمایت تسلیحاتی و سیاسی میشد.
ما مصائب جنگ را لمس کردهایم و مایل به جنگی دوباره نیستیم. ایران در سده اخیر آغازگر هیچ جنگی نبوده اما تجربه گذشته نشان داده است که اگر مورد تجاوز بیگانه قرار گیرد، یکپارچه با تمام قوا در برابر آن میایستد.
۲. مساله هستهای و برجام
سیاستهای دوگانه غرب که برنامه هستهای صلحآمیز ایران را- با وجود قرار داشتن تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی- تهدید جلوه میدهد اما در برابر زرادخانه هستهای اسرائیل که نه عضو پیمان عدم اشاعه است و نه تحت هیچ نظارت بینالمللی قرار دارد، سکوت اختیار میکند، نهتنها فشارهای ناعادلانهای را بر ایران وارد کرده بلکه به تشدید افراطگرایی نیز دامن زده است.
در همین راستا، ایران پس از سالها مذاکرات سخت و فشرده با گروه ۱+۵ به توافقی با آمریکا و اروپا تحت عنوان «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) دست یافت. با وجود پایبندی ایران به مفاد این توافق، دولت ترامپ به صورت یکجانبه و بدون ارائه هیچگونه توجیهی از آن خارج شد. افزون بر این، ایالاتمتحده شدیدترین تحریمها را علیه ملت ایران اعمال کرد؛ تحریمهایی که موجب محرومیت در حوزههای دارویی، اقلام حیاتی و منابع صنعتی کشور شد.
۳. انتقاد از مداخله خارجی
ما، با وجود انتقاداتی که به حاکمیت و سیاستهایش داریم بر این باوریم که استقلال، امنیت و دموکراسی ایران باید توسط خود مردم و بدون مداخله خارجی شکل گیرد. دموکراسی با مداخله قدرتهای بیگانه به دست نمیآید، آن هم از سوی قدرتهایی که آشکارا خوی جباریت نشان میدهند و از رژیم جنایتپیشه اسرائیل حمایت میکنند و سلاحهای پیشرفته و حمایتهای مالی و سیاسی را در پشتیبانی از آن ارسال میکنند، درحالی که نسلکشی و جنایات جنگی اسرائیل از سوی تمام نهادهای بینالمللی حقوق بشر محکوم شده در دادگاه کیفری بینالمللی تحت رسیدگی است و با اعتراضات مردمی و دانشجویی گسترده در آمریکا و اروپا مواجه شده است.
ملت ایران با تاریخی کهن و بسیار قدیمیتر از اکثر کشورهای کنونی جهان- که هگل آن را مبدأ تاریخ جهان میخواند و کانت، نیچه و بسیاری از اندیشمندان بزرگ از شکوه آن سخن گفتهاند- نیازی به دلسوزی چنین نیروهایی ندارد.
۴. نگرانی برای صلح جهانی
ما فقط نگران ایران نیستیم بلکه نگران صلح جهانی هستیم. در ۱۵ ماه گذشته، رژیم اسرائیل در عریانترین شکل، تمام هنجارهای حقوق بشری و قواعد حقوق بشردوستانه بینالمللی و ارزشهای صلح، دموکراسی و انسانیت و اعتبار نهادهای بینالمللی را زیر پا گذاشته و با حمایت آمریکا و برخی دولتهای اروپایی به نقض حقوق بشر ادامه داده است.
اکنون با فردی در رأس دولت آمریکا مواجه هستیم که برخلاف ادعای صلح در دوره رقابتهای انتخاباتی، میخواهد مسائل بینالمللی را با زور و بمب و جنگ حل کند. رفتارش درباره گرینلند، کانادا، اروپا، اوکراین و غزه نیز نشان میدهد به جای دیپلماسی و ادبیات حقوقی از ادبیات زور استفاده میکند. او چند بار گفته است، ایران یا مذاکره میکند یا بمباران میشود. این اظهارات نقض آشکار منشور ملل متحد و تهدیدی برای صلح جهانی است.
۵. اعلام موضع
ما امضاکنندگان این بیانیه برای دفاع از ایران، دفاع از انسانیت، دفاع از صلح جهانی در صورت هرگونه تعرض به ایران، فارغ از اختلاف دیدگاههای خود با حکومت، با تمام قدرت از کشورمان دفاع میکنیم و از همه جهانیان میخواهیم در برابر جنایات دولت اسرائیل و تهدیدهای جنگطلبانه دولت جدید آمریکا ایستادگی کنند.
تجاوز به ایران و هر اقدامی علیه توان دفاعی کشور ما، دیگر اقدامی علیه حکومت نیست بلکه اقدامی علیه ملت ایران است و منطقه را به آشوبی بزرگ کشیده و جهان را متضرر خواهد کرد.