“عراقچی” به سوریه رفت
تبادل آتش میان ارتش سوریه و تروریستهای تحریرالشام و سایر جریانهای مسلح که از چهارشنبه گذشته دست به سلاح شدهاند همچنان ادامه دارد. در جدیدترین تحولات میدانی، تلویزیون دولتی سوریه اعلام کرد عملیات ارتش برای مقابله با تروریستها طی روزهای اخیر موجب کشته شدن حدود هزار تروریست شده است. منابع خبری در دمشق هم اعلام کردند که نیروی هوایی سوریه و روسیه درحال بمباران مواضع تروریستهای تحریرالشام در حومه حلب و ادلب هستند؛ المیادین گزارش داده که جنگندههای سوریه و روسیه حملاتی را علیه تحرکات تروریستها در روستاهای «حزارین» و «الرکایا» در حومه جنوبی «ادلب» انجام دادند. گفته شده که این حملات، مقرهای هیات تحریرالشام در منطقه «خانشیخون» در جنوب ادلب و منطقه «مورک» در حومه شمالی «حماه» را هدف قرار داده است.
این تکوپاتکها درحالی انجام شده که شنبهشب برخی رسانهها از آرایش آفندی تروریستها برای حمله به استان حماه خبر دادند. این روند تا جایی ادامه پیدا کرد که (یکشنبه) رسانههای منطقهای اعلام کردند که ارتش سوریه درحال تقویت مواضع خود در حماه و شمال آن است و حتی تسلط شهرک حلفایا در حومه شمالی حماه را به دست گرفته است. خبرنگار المیادین در این راستا اعلام کرده که ارتش سوریه شهرک طیبهالامام و روستاهای «خربهالحجامه» و «صوران» را در حومه شمالی حماه آزاد کرده است. همچنین ارتش سوریه مناطقی که بخشی از مرز اداری میان حماه و ادلب را تشکیل میدهد، آزاد کرد. ارتش سوریه همچنین کنترل ۲ شهرک «السمان» و «الجب» در حومه حماه و ۷ روستای دیگر را به دست گرفت.
خبرنگار المیادین در دمشق همچنین اعلام کرد که ارتش سوریه با تلاش گروههای تروریستی برای پیشروی در جنوبیترین حومه حلب به سمت فرودگاه نظامی ابوالظهور مقابله کرد. تروریستها همچنین در پیشروی و کنترل شهرک «خناصر» در حومه حلب ناکام ماندند. وی افزود: پیشروی تروریستها به سمت کارگاههای دفاعی و مرکز تحقیقات علمی در حومه جنوبی حلب و مجاورت شهرک «السفیره» و تسلط بر شهرکهای «تل عرن» و «تل حاصل» در حومه جنوبی حلب صحت ندارد.
وزارت دفاع سوریه در بیانیهای از دفع حملات تروریستها در حومه حماه خبر داد. در بیانیه وزارت دفاع سوریه آمده است: یگانهای نیروهای ما در حومه شمالی حماه، خطوط دفاعی خود را با نیرو و تجهیزات تقویت کردهاند. طبق گزارش خبرگزاری سوریه (سانا) این وزارتخانه اعلام کرد که یگانهای نیروهای ارتش در حومه شمالی حماه به مقابله با سازمانهای تکفیری پرداختند و از هر گونه رخنه و نفوذ آنها جلوگیری کردند. در ادامه این بیانیه آمده است: نیروهای مسلح ما توانستند پس از بیرون راندن تکفیریها از تعدادی از مناطق که مهمترین آنها قلعه «المضیق» و «معردس» بود، امنیت تعدادی از مناطق را تامین و دهها تروریست را به هلاکت رساندند. این بیانیه پس از آن صادر شد که رسانههای وابسته به گروههای تروریستی در سوریه مدعی خروج نیروهای ارتش از حماه شده بودند.
اهمیت اتوبان ام-۵ (M5)
آنچه در این راستا باید به عنوان یک مولفه مهم در مورد تحولات میدانی مورد نظر قرار بگیرد، اهمیت اتوبان ام-۵ (M5) است. این اتوبان از جنوب استان حلب (واقع در شمال غرب سوریه) شروع میشود و به عنوان یک مسیر مواصلاتی تا جنوب سوریه و شمال اردن ادامه دارد. در واقع باید گفت که این اتوبان یک مسیر طولی به حساب میآید که شمال و جنوب سوریه را به هم متصل میکند و پس از حلب از مناطق مهمی مانند سراقب، معمره النعمان، خانشیخون و صوران عبور میکند و به استان حماه میرسد. سپس با گذر از این استان به بسیرین، تلبیسه و در نهایت به استان حمص به عنوان سومین شهر بزرگ سوریه میرسد. این اتوبان سپس به شمال دمشق ختم میشود و از آنجا هم تا مرز مشترک سوریه- اردن امتداد پیدا میکند. بر همین اساس، این اتوبان را باید شاهرگ اصلی و یکی از مسیرهای بسیار کلیدی در تحولات فعلی سوریه بدانیم. این درحالی است که در میانه سالهای ۲۰۱۲ به بعد و پس از ظهور داعش و شاخه سوری القاعده، رقابت بر سر تسلط بر این اتوبان به شکل مشهود قابل مشاهده بود.
در مقابل اتوبان یا جاده ام-۴ (M4) قرار دارد که از غرب تا شرق سوریه کشیده شده است؛ به عبارت دیگر این جاده از استان لاذقیه (بندر لاذقیه) در غرب سوریه شروع میشود و تا مرز مشترک سوریه و عراق ادامه پیدا میکند که یک جاده مواصلاتی عرضی به حساب میآید که اتفاقاً از حلب هم عبور میکند. به عبارت دیگر، استان حلب را باید محل تلاقی دو جاده یا اتوبان بیناالمللی ام-۵ و ام-۴ بدانیم که این امر باعث شده تا این استان به پایتخت اقتصادی سوریه تبدیل شود. به همین دلیل است که تروریستها این شهر را برای موج جدید حملات خود انتخاب کردند.
بر این اساس، شبکه الجزیره (یکشنبه) گزارش داد که نیروها و تجهیزات ارتش سوریه در جاده بینالمللی ام-۵ میان درعا و دمشق مستقر شدهاند. طبق این گزارش، ارتش سوریه همچنین پستهای ایست بازرسی نظامی و امنیتی را در ورودی جنوب دمشق در منطقه «نهر عیشه» برقرار کرده است. یک منبع امنیتی نیز به الجزیره گفته که ارتش سوریه درحال تقویت حضور نیروهای خود در جنوب کشور برای مقابله با هرگونه تحرک تروریستها و عناصر تروریستی در درعا برای حمایت از عناصر تروریستی در جبهه شمالی حلب و حومه آن است. همزمان شبکه العربی نیز گزارش داد که درگیریهایی میان نیروهای ارتش سوریه و تروریستها در حومه حمص و دمشق در جریان است و ارتش سوریه بامداد یکشنبه اعلام کرد که ضدحملهها در محورهای مختلف به زودی آغاز میشود.
سفرهای منطقهای عراقچی
به موازات این تحولات سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان دیروز عازم دمشق شد. به گزارش ایرنا، او در این سفر قرار است درباره روابط دوجانبه و تحولات منطقهای با مقامات بلندپایه سوریه بحث و تبادل نظر کند. تحرکات اخیر تروریستها در سوریه و مقابله با آنها، مبارزه با تروریسم و حمایت از دولت و ملت سوریه و صلح و ثبات در این کشور ازجمله محورهای این سفر به شمار میرود. سیدعباس عراقچی پیش از عزیمت به دمشق در گفتوگو با خبرنگاران اظهار کرد: امروز عازم دمشق هستم تا حامل پیام جمهوری اسلامی به دولت سوریه باشم؛ ما قاطعانه از ارتش و دولت سوریه حمایت میکنیم. وی ادامه داد: هیچ فرقی بین رژیم صهیونیستی و تروریستهای تکفیری قائل نیستیم و معتقدیم که دشمن پس از ناکامی رژیم صهیونیستی از طریق همین گروههای تروریستی در تلاش برای پیادهسازی اهداف شوم خود در ناامنسازی منطقه است. عراقچی اضافه کرد: ارتش سوریه بار دیگر همچون گذشته بر این گروههای تروریستی پیروز خواهد شد.
پیش از این اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرد که وزیر امور خارجه کشورمان برای گفتوگو با مقامهای سوریه (یکشنبه) به دمشق میرود. وی از آنجا به آنکارا سفر خواهد کرد و بعد از رایزنی با مقامهای ترکیه، عازم مقصد بعدی سفر خواهد شد.
حامیان بهمریختگی در سوریه
در این بین حسین اکبری، سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه با اشاره به تحولات اخیر در ادلب، تاکید کرد که تروریستها با استفاده از تجهیزات مدرن، پهپادها و آتش توپخانه حملات خود را از مدتها پیش برنامهریزی کرده بودند. وی اظهار کرد: «حتی در حوزه عملیات روانی نیز آنها طراحیهایی داشتهاند که به نوعی از نیروهای نظامیشان پیشروتر بوده و به تبلیغات گسترده دست زدهاند».
او درخصوص تحولات اخیر شمال سوریه و نقش مخرب برخی کشورهای منطقه در حمایت از گروههای تروریستی در شهرهای حماه و ادلب و ایجاد جنگ و خونریزی و فقدان صلح و امنیت منطقهای ابراز تاسف کرد. وی به نقش کشورهای اروپایی در این تحولات اشاره کرد و گفت: «ارتباطات این گروهها با کشورهای اروپایی کاملاً مشهود است و این کشورها به وضوح درحال حمایت، تغذیه و هدایت تروریستها هستند». اکبری درباره ترکیب این گروهها توضیح داد: «این گروهها شامل گروههای متعددی هستند که گاهی تضادهایی نیز با یکدیگر داشتهاند. تا دو یا سه روز پیش از این عملیات در ادلب شاهد تظاهرات، درگیری و اختلافات میان این گروهها بودیم اما در این مقطع زمانی به طور طبیعی متحد شدهاند». به گزارش ایرنا، سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه گفت که «حامیان این گروهها تنها به کشورهای غربی محدود نمیشوند و کشورهای دیگری نیز در این روند دخیل هستند. این حمایتها ناشی از دشمنی و کینهای است که نسبت به دولت سوریه وجود دارد».