درباره آیتالله امامیکاشانی که در سن ۹۲ سالگی درگذشت
آیتالله محمد امامیکاشانی، امام جمعه موقت تهران و از روحانیان فعال در انقلاب اسلامی ایران روز شنبه در سن ۹۲ سالگی به علت ایست قلبی درگذشت. پیش از این، او در انتخابات مجلس خبرگان رهبری کاندیدا شده بود اما پس از ثبتنام، دو خبر متفاوت درباره وی منتشر شد. اولین خبر آن بود که وی توسط شورای نگهبان ردصلاحیت شده است. این خبر بازتاب زیادی داشت و بسیاری آن را مصداقی برای تنگ کردن دایره خودیها توسط شورای نگهبان خواندند. اما خبر دوم که بعدتر منتشر شد، تاکید داشت امامیکاشانی تایید صلاحیت شده است اما از نامزدی در انتخابات خبرگان رهبری انصراف داده است. پیش از این نیز سابقه داشت که وقتی برخی از نامزدهای انتخابات ردصلاحیت میشدند برای آنکه خبر منفی اطراف آنها شکل نگیرد، اعلام میشد که آنها از انتخابات انصراف دادهاند. با این حال بعد از خبر انصراف، دیگر هیچ خبری درباره امامیکاشانی منتشر نشد تا اینکه ناگهان شنبهشب اعلام شد، ایشان به علت ایست قلبی درگذشته است. امامیکاشانی با نام کامل محمدآقا امامی از روحانیون سنتی برآمده از حوزه قم بود. او برخلاف دوران جوانی در دوران پیرانه سری اساساً در مجادلات سیاسی شرکت نمیکرد و از اینکه به نفع این کاندیدا یا آن رئیسجمهور وارد شود، پرهیز داشت. خطبههای او در نماز جمعه تهران اکثراً اخلاقی و دینی بود و اگر میخواست به یک مقام سیاسی در سطح رئیسجمهور تذکر دهد از این زاویه وارد میشد. او را یار دیرین هاشمیرفسنجانی میدانستند اگرچه از دوره جوانی با محمدرضا مهدویکنی رفیق و هم حجره بود. شاید به همین دلیل بود که در دوره اول دولت اصلاحات که هاشمی زیر تیغ چپهای انقلابی و اصلاحطلبان جوان بود، تذکرات او به دولت سیدمحمد خاتمی بیشتر از باب حمایت از هاشمیرفسنجانی تلقی میشد.
حیات سیاسی او از سال ۴۰ شمسی آغاز شد. عموماً سخنران بود و مانند اغلب روحانیون حوزه قم به جای اسلحه، منبر را انتخاب کرده بود. به همین دلیل نیز فعالیت خود را علیه حکومت پهلوی با سخنرانیهایش در جلسات هفتگی و مساجد تهران شروع کرد. در سالهای ۴۹ تا ۵۰ در مساجدی چون مسجد هدایت که پاتوق آیتالله سیدمحمود طالقانی و جمعی از مبارزان بود، علیه شاه سخنرانی میکرد و به همین خاطر نیز ممنوعالمنبر شد.
سال ۵۶ که مبارزات روحانیون علیه شاه شکل جدیتری به خود گرفت و به ابتکار مرتضی مطهری و آیتالله بهشتی جامعه روحانیت مبارز شکل گرفت، امامیکاشانی جوان نیز به این جامعه پیوست تا فعالیتهای خود را از آن طریق دنبال کند.
با پیروزی انقلاب و به قدرت رسیدن روحانیون و انقلابیون، فعالیتهای سیاسی امامیکاشانی به پایان رسید و فعالیتهای حقوقی و مدیریتی او آغاز شد. در اولین سال انقلاب با همکاری جمعی از جوانان، انجمن اسلامی دانشآموزان را تاسیس کرد و همین امر موجب شد تا وی اولین نماینده ولیفقیه در اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان شود. با تشکیل اولین دوره مجلس در سال ۵۹ به نمایندگی از مردم کاشان وارد مجلس شد و دو سال بعد به عنوان اولین رئیس دیوان عدالت اداری ایران از مجلس به قوه قضائیه رفت. در سال ۶۲ نیز در انتخابات خبرگان رهبری شرکت کرد و به عنوان نماینده مردم تهران در خبرگان رهبری به این مجلس راه یافت و تا ۹۷ نیز در این مجلس حضور داشت. در همین سال ۶۲ که به خبرگان رفت با فرمان امام خمینی نیز به عضویت شورای نگهبان درآمد و تا ۷۸ در این شورا ماند. در عین حال در سال ۶۸ نیز او ازجمله اعضای اعضای هیات بازنگری قانون اساسی ایران بود. امامیکاشانی از نزدیکان و معتمدان آیتالله هاشمیرفسنجانی نیز بود که نامش در سال ۱۳۹۴ در لیست وی برای خبرگان رهبری قرار داده شد و به عنوان نفر دوم از تهران بعد از هاشمیرفسنجانی به مجلس خبرگان راه یافت.
اما امامیکاشانی در کنار فعالیتهای حقوقی مدیریتی همچنان به حوزه و حجره علاقهمند بود. به همین دلیل نیز از سال ۶۱ با حکم امام به عنوان تولیت مدرسه عالی شهید مطهری منصوب شد و در دورانی که تولیت این مدرسه را بر عهده داشت برای این مدرسه، شعبههایی در شهرهای یزد، مشهد و اهواز راهاندازی کرد. او همچنین یکی از ائمهجمعه تهران نیز بود و از سال ۶۰ تا ۹۷ سِمَت امام جمعه تهران را بر عهده داشت.