نسخه ترکی سریال ایرانی
اینطور که از خبرها برمیآید، ساخت نسخه ترکیهای سریال «شهرزاد» قطعی شد و ترکها عجله زیادی برای تولید این مجموعه برای شبکههای داخلی و البته صدور آن به تمامی دنیا دارند. طبق تازهترین خبر منتشر شده، «اوزگه یاغیز» بازیگر ۲۷ ساله ترک قرار است در این نسخه ایفاگر نقش شهرزاد باشد. او تاکنون در ۶ سریال ترکی به ایفای نقش پرداخته که معروفترین آن سریال «سوگند» است که در آن نقش زنی به نام «ریحان» را بر عهده داشت. «اسمش را تو بگذار»، «یکی از ما»، «سمت چپ من» از دیگر سریالهای مطرح این بازیگر است.
یاغیز درحالی نقش شهرزاد را در نسخه ترکی بازی میکند که ۲۷ سال دارد، این درحالی است که ترانه علیدوستی در سن ۳۱ سالگی ایفاگر این نقش شد. در آن برهه زمانی که علیدوستی این نقش را بازی میکرد، یاغیز ۱۷ سال داشت و هنوز فعالیت بازیگری خود را شروع نکرده بود.
نسخه ترکی سریال «شهرزاد» دربرگیرنده اتفاقات و حوادث فصل اول است و داستان پیرامون شهرزاد، قباد، فرهاد و بزرگآقا روایت میشود. انگار ترکها قصد دارند، سریال خود را معطوف به فصل اول «شهرزاد» که بهترین فصل این مجموعه هم بود، کنند و داستان عاشقانه این فصل را محور سریال خود قرار دهند.
برای اولین بار است که امتیاز ساخت یک سریال ایرانی به ترکها فروخته شده است. تا پیش از این سریالهای نمایش خانگی مانند «آکتور» در جشنوارههای خارجی موفق به دریافت جایزه شد اما اینکه نسخه خارجی یک سریال ایرانی ساخته شود، تنها درباره «شهرزاد» رخ داده و خب خیلی هم دور از ذهن نیست چراکه «شهرزاد» تا به امروز بهترین سریال ایرانی شبکه خانگی بوده که تماشاگر فراوانی داشته و توانسته تحول بزرگی در شبکه نمایش خانگی ایجاد کند. از سوی دیگر، این سریال تبدیل به اولین نمونه صادرات فرهنگی تصویری ایران شد که احتمالاً سود بسیاری را هم نصیب تهیهکننده خود کرده است و البته در آیندهای نزدیک خواهیم دید که ترکها با این سریال به چه سودآوری خواهند رسید.
در زمان تولید سیدهادی رضوی یکی از تهیهکنندگان سریال شهرزاد در گفتوگویی اعلام کرد، رقم کل هزینه شده برای ساخت سریال شهرزاد یک معادل ۱۲ میلیارد تومان بوده که او و شریک تجاریاش سیدمحمد امامی به طور مشترک و مساوی این هزینه را تقبل کردهاند. البته رضوی پیش از این و در جریان تولید سریال گفته بود که هزینه سریال شهرزاد بیش از ۱۲ میلیارد تومان بوده است. این درحالی بود که حسن فتحی در گفتوگویی دیگر هزینه این سریال را ۱۲ونیم میلیارد تومان اعلام کرد و متعاقب آن رضوی در گفتوگویی با اعلام اینکه آقای فتحی از بخشی از هزینهها مطلع بوده (به این معنی که از بخشی از هزینهها اطلاعی نداشته است) تلویحاً گفت که هزینه ساخت این سریال بیشتر از ۱۲ونیم میلیارد تومان هم بوده است. این گفته باعث شد تا برخی رسانهها از رقم ۱۷ و حتی ۲۰ میلیارد تومانی ساخت شهرزاد خبر بدهند. این درحالی بود که برخی رسانهها نیز از رقم ۱۴ میلیارد تومانی ساخت سریال خبر دادند.
به هر حال سریال شهرزاد، بنا به تایید همه کارشناسان سینما، تلویزیون همچنین سرمایهگذاران این سریال گرانترین اثر نمایشی بخش خصوصی در قالب سریال در زمان خود بود. در اطلاعاتی که پیش از این در لابهلای گفتوگوهای متعدد برخی از کارشناسان و سازندگان سریال به دست آمد، معلوم شده تیراژ واقعی سریال در طول دوران توزیع برای هر قسمت ۴۰۰ هزار نسخه بوده است. با توجه به ۲۸ قسمتی بودن فصل اول و قیمت سه و چهار هزار تومانی هر نسخه، میتوان گفت درآمد نهایی سرمایهگذاران از محل فروش دی.وی.دیهای سریال چیزی حدود ۳۵ میلیارد تومان بوده است. با کسر ۱۴ تا ۱۷ میلیارد تومان هزینه اولیه، میتوان گفت که سود نهایی این سریال در صورت فروش تمام نسخههای قانونی آن ۱۸ تا ۲۱ میلیارد تومان بوده است. البته ناگفته نماند که درآمد یک سریال تنها از محل تکفروشی دی.وی.دیهای آن نیست و سازندگان سریالها عمدتاً تلاش میکنند تا از تبلیغات و ایجاد بازارهای اختصاصی درآمدهای بیشتری نیز کسب کنند. برای مثال در فصل اول سریال، ایجاد بازار اختصاصی برای گردنبند مرغ آمین و تبلیغات منتشر شده در دی.وی.دی سریال نیز رقمهای قابل توجهی را ثبت کرده است. تخمین برآوردها نشان میدهد که مجموع سود سریال شهرزاد در فصل نخست آن حدود ۲۵ میلیارد تومان بوده باشد. این رقم در فصل دوم به طور تقریبی به ۳۰ میلیارد رسید و در فصل سوم با تمامی حاشیههایی که بر سر سرمایه تولید این مجموعه و اتهام سازندگان آن به وجود آمد چیزی در حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیارد بود. بنابراین میتوان گفت که این مجموعه هم سود خوبی نصیب سازندگان خود کرد و هم باعث رضایت اقبال تماشاگران شد.
حالا اقبال ترکیهایها به ساخت نسخه کپی آن هم نشان میدهد که این مجموعه چقدر به لحاظ داستانی و ایجاد تعلیق و جذابیت برای مخاطب درست عمل کرده که ترکها که متخصص در ساخت سریالهایی اینچنینی هستند حاضر به خرید امتیاز ساخت آن شدند.
کمپانی OGM پیکچرز که برای شبکه ترکی استارتیوی سریال تولید میکند، قصد دارد نسخه ترکی سریال «شهرزاد» را بسازد. برادران تایلان که با کارگردانی سریال «حریم سلطان» شناخته میشوند، پیشتولید اقتباس ترکی این سریال را آغاز کردهاند که بخش اصلی مورد اقتباس به داستان فصل یک «شهرزاد» و ماجراهای بزرگآقا و قباد و شهرزاد مربوط است. در این خبر آمده بود: «این سریال اقتباسی از سریال افسانهای ایرانی شهرزاد است که هنوز مخاطبان بسیاری دارد. او جیام پیکچرز حق اقتباس این سریال را خریده و قصد دارد آن را برای ترکیه بسازد. در این سریال، داستانی عاشقانه و تاریخی روایت میشود که در آن «شهرزاد» یک دانشجوی پزشکی از خودگذشتگی بسیاری برای فرهاد، مردی که عاشقش است، انجام میدهد».
پیشتر سینمای ترکیه از چندین فیلم ایرانی ازجمله «مارمولک» ساخته کمال تبریزی اقتباس کرده بود اما این نخستین باری است که یک سریال ایرانی، سوژه اقتباس گروهی در خارج از کشور قرار میگیرد. صنعت سریالسازی ترکیه یکی از پردرآمدترین صنایع این کشور در چند سال اخیر است و در سال بیش از ۳۵۰ میلیون دلار درآمد برای این کشور ایجاد میکند. یک صفحه اینستاگرامی ترکزبان این سریال را به تازگی به مخاطبان خود معرفی کرده و از کامنتها مشخص است خیلیها پیش از این، سریال شهرزاد را تماشا کرده بودند. یکی از کاربران نوشته: «بعد از دیدن این سریال، آموزش زبان فارسی را شروع و به ایران سفر کردم». دیگری با اشاره به بازی شهاب حسینی در این مجموعه نوشته است: «این نخستین سریال ایرانی است که نگاه کردم و از آنجا طرفدار شهاب حسینی و سریالهای ایرانی شدم. همه در این سریال عالی بازی کردند».
با سرعتی که ترکها در ساخت سریالهایشان دارند به زودی نسخه ترکیهای این مجموعه روانه بازار خواهد شد و شاید آنقدر محبوبیت و شهرت پیدا کند که حتی مخاطبان ایرانی را هم به پای خود بنشاند. ترکها در این سالها در ساخت سریالهای پرطرفدار آنقدر حرفهای شدند که بتوانند نسخه کپی یک سریال را تبدیل به مجموعهای پرطرفدار کرده و آن را به سراسر دنیا صادر کرده و از فروش آن سود سرشاری به دست آورند.