بررسی شایعه استعفای رئیس جمهور
درحالی که مسعود پزشکیان پس از ریاستش بر دولت چهاردهم، بلایایی نبود که از زمینوزمان بر او نازل شود، حال شایعه استعفای رئیسجمهور هم اضافه شده است و این نشان از آن دارد که تندروهای داخلی و مخالفان دولت با کمک از ارتش سایبری به طور عیان در زمین بیگانگان و اپوزیسیون بازی میکنند. تا جایی که این روند نه تنها واکنش دولتیها و کارشناسان را در پی داشت بلکه برخی مردان دولت سیزدهم ازجمله محمد مخبر نیز در این خصوص هشدار دادند.
آن طور که ایرنا روایت کرده؛ محمد مخبر، مشاور و دستیار رهبر انقلاب در واکنش به شایعه استعفای رئیسجمهور، انتشار چنین اخباری را حرکتی در مسیر خواست دشمنان دانست که به دنبال ایجاد بیاعتمادی در میان مردم و مدیران نظام هستند. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین از تمامی رسانهها، احزاب و گروههای سیاسی خواست: «با حفظ انسجام و همکاری از دولت چهاردهم حمایت کنند و به دشمنان نشان دهند، خوابهای آشفته آنها در شرایط حساس کنونی تعبیر نخواهد شد».
همچنین دو روز پیش نیز علی ربیعی، دستیار رئیسجمهور با انتشار توئیتی در شبکه ایکس درباره شایعه استعفای پزشکیان نوشت: این روزها مطلبی راجع به استعفا، هرچند کماثر و محدود در فضای مجازی دیدم. چنین مواضعی در داخل و انتشار آن به این سرعت برایم غریب بود. ربیعی اعلام کرد؛ در صحبتی که با چند کارشناس فضای مجازی داشته با پیگیری اولین توئیت دریافته است، سرنخ اولیه موضوع استعفای رئیسجمهور و دولت از سوی گروههای خارجنشین منتشر شده و با یک هدف عملیات روانی در داخل دنبال شده است. او همچنین گفت: «متاسفم که چقدر با سرعت مخالفان کینهای دولت همسو با این افراد میشوند. به نظر میرسد این روزها، جریانسازیهایی از این نوع در اشکال مختلف را میتوان شاهد بود». طبق اخباری که بعضی از سایتها منتشر کردهاند نشان از آن دارد که این شایعه، انعکاس گستردهای در شبکههای اجتماعی داشت و گروهی از اکانتهای عموماً بدون هویت مشخص که خود را منسوب به «جریان تندرو و سوپرانقلابی در داخل ایران» و «مخالفان جمهوری اسلامی در خارج از ایران» معرفی میکنند برای جریانسازی استیضاح یا استعفای پزشکیان فعال شدند.
پیش از ربیعی، علی احمدنیا، سرپرست امور اطلاعرسانی شورای اطلاعرسانی دولت نیز در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت: «جریانی در ماههای اخیر از سکوت آگاهانه دولت سوءاستفاده و با بیصداقتی به رئیسجمهور حمله میکند. دولت به دروغهای شاخدار مثل استعفای رئیسجمهور با هدف جذب فالوور، توجه نمیکند و گرفتار حاشیهها نمیشود». اما با وجود این موضعگیریها و تکذیبهای انجام شده، تندروها نه تنها بر طبل این موجسواری بیشتر کوبیدند تا صدای مخالفان بلند و بلندتر شود. همزمان با گسترده شدن بحث استعفای پزشکیان، امیرحسین ثابتی، مجری سابق و نماینده فعلی مجلس و از نزدیکان سعید جلیلی در حساب کاربری خود در شبکه ایکس، ویدئویی از سخنانش منتشر کرد که به گفته او به سوال «پرتکرار این روزهای مردم که چرا رئیسجمهور را استیضاح نمیکنید؟» پاسخ میدهد.
در این بین احمد زیدآبادی هم در واکنش به درخواست تندروهای انقلابی برای برکناری یا استعفای پزشکیان از ریاستجمهوری، مطلبی با تیتر بیثباتسازان نوشت: «طیفی از سوپرانقلابیهای بحرانزی با علم کردن چیزی به اسم «زبان بدن» نحوه رویارو شدن مسعود پزشکیان با رجب طیب اردوغان را دستمایه بیحیثیتسازی رئیسجمهور قرار دادهاند». زیدآبادی درحالی از زبان بدن گفت که انتشار تصویری از رئیسجمهور پزشکیان او را درحالی که دست خود را روی سینهاش گذاشته و با رئیسجمهور ترکیه معاشرت میکند به سرعت بهانهای شد برای طرح درخواست استیضاح یا استعفای پزشکیان. سپس جمعی از کاربرانی که از عدم تحقق وعده رفع فلیترینگ توسط آقای پزشکیان و نیز جهش نرخ دلار شاکی بودند به این گروه پیوستند. این روزنامهنگار همچنین در توئیتی دیگر به درخواست برای برکناری یا استعفای پزشکیان از ریاستجمهوری در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت: «طیفی از سوپرانقلابیهای بحرانزی که خود مسبب بسیاری از معضلات خارجی و داخلی کنونی کشور است با مجموعه تحرکاتی که از خود نشان میدهد، دیگر فقط مشکل نیروهای تحولخواه و اصلاحطلب جامعه نیست بلکه مشکل اصولگرایان و مجموعه حکومت است چراکه گامبهگام به سوی طغیان تمامعیار علیه هر نوع نظم و قانون متضمن ثبات سیاسی در جامعه پیش میرود که اگر به نحوی مدنی و مشروع، مهار و کنترل نشوند، یکی از پایههای اصلی ایجاد هرجومرج در جامعه خواهند شد».
مقایسه تندروها با گروهک مجاهدین
بهرغم تکذیب این خبر اما گروههای تندرو و کسانی که هنوز از باختشان در انتخابات ریاستجمهوری کینه دارند، بنزین در آتش میریزند و فضاسازی گستردهای را در فضای مجازی به ویژه ایکس و ایتا به وجود آوردهاند. کار تا جایی پیش رفت که حتی برخی رسانههای اصولگرا نیز چنین روندی از سوی تندروها را بازی در زمین دشمن دانستند. برای نمونه روزنامه فرهیختگان نوشت: به بیشتر اکانتها که نگاه میکنید بوی گند پروژهبگیری، مشامتان را میسوزاند. پروفایلهایی که دیروز و امروزشان له و علیه افرادی خاص بودهاند و همه پیشینهشان پروژهبگیری است حالا با رکیکترین الفاظ رئیسجمهور را مینوازند». این روزنامه، تندروها را به گروهک مجاهدین نسبت داده و در ادامه آورده است: «از آنور آب هم یک کاربر پهلوی است، خوابی از عمهجانش تعریف میکند که خواهان استعفای پزشکیان شده است، آن هم میشود، لیدر یک جریان رادیکال برای همین پروژه. ناگهان سروکله عمهجان تروریستهای رجوی قاتل هم پیدا میشود، او هم همین حرف را تکرار میکند. چه جالب!» حسین سلیمانی، سردبیر سایت مشرق هم در حساب کاربری خود در شبکه ایکس با انتشار ویدئویی از تلویزیون سازمان مجاهدین خلق نوشت: «وقتی میگوییم همسو با منافقین و صهیونیستها شدهاید، اتهام نیست؛ فقط عملکرد و مواضعتان را به رویتان میآوریم».
به هر حال بر کسی پوشیده نیست که تندروها برای تسویهحسابهای شخصی و کینه باخت سنگینی که در انتخابات ۱۴۰۳ داشتند حتی حاضر به بازی در زمین دشمنان هم خواهند شد. بنابراین اینگونه خبرها را فرافکنی جدید علیه دولت توصیف کردند که هدفش ضربه زدن مستقیم به مسعود پزشکیان است. این درحالی است که مسعود پزشکیان از همان ابتدا از وفاق گفت و حتی در انتصاباتش نیز طوری عمل کرد که جریانهای مخالف او نیز حضور داشته باشد و این موضوع تا جایی پیش رفت که موجب اعتراض بسیاری از صاحبنظران شد. اما جریان مخالف او چه کردند؟ آنها از هر حربهای برای تحت فشار قرار دادن دولت و رئیسجمهور استفاده میکنند. از مطرح کردن استیضاح برخی از وزرای اقتصادی دولت همزمان با شایعه استعفای پزشکیان تا اهرمی به نام محمدجواد ظریف که برای زمین زدن پزشکیان هم مناسبترین گزینه است. گویا تندروها و دوستان سعید جلیلی نیز چندان بدشان نمیآید تا با برجسته کردن خبر استیضاح وزرای کابینه، پزشکیان را تحت فشار قرار دهد تا شایعه استعفا به حقیقت بپیوندد.
همه ما میدانیم که انگیزه تندروها چیست. مانند جنجالی که بر سر لایحه اصلاح قانون مشاغل حساس به وجود آوردند و در مجلس با ۲۰۷ رای موافق با اصلاح بند ۲ این قانون مخالفت کردند تا ظریف را گوشه رینگ بیندازند. یا آن روزی که رئیسجمهور پزشکیان برای دفاع از بودجه سال آینده به پارلمان رفته بود و درست همان روز هم سعید جلیلی به دعوت دوستان پایدارچیاش به آنجا رفت تا بودجه دولت چهاردهم را بررسی کند!
آنها حتی تلاش داشتند تا سایه جنگ را هم بر سر دولت جدید نگه دارند و باز هم برای ضربه زدن از ظریف استفاده کرده بودند. همان موقعی که ابوالفضل ظهرهوند، نماینده نزدیک به جبهه پایداری مجلس هم در سخنانی بیربط در بخشی از گفتوگوی تلویزیونی گفت: «اگر آقای جلیلی رئیسجمهور بود و اگر باشد شاید اسرائیل به راحتی به خود جرأت نمیداد که چنین کارهایی کند. آقای جلیلی منسجمتر بود و بدنه مدیریتیاش هم منسجم بود. حسن نصرالله هم بدنه یکپارچهتری داشت». حمید رسایی، نماینده پایداری مجلس که سخنان بیمنطقش، نیازی به معرفی ندارد نیز در توئیتی نوشت: «آیا سیاست تله تنش و در تله نمیافتیم، تیم وزارتخانه ظریف با حکم جهاد امام خامنهای سازگار است؟»
مخلص کلام اینکه؛ شبههای نیست چهرههایی مانند سعید جلیلی، حمید رسایی، امیرحسین ثابتی، محمود نبویان، مهدی کوچکزاده به همراه دیگر دوستانشان در بیرون و داخل مجلس هستند که از مدتها پیش به هر کاری برای شکست مسعود پزشکیان و بیکفایت نشان دادن دولت چهاردهم دست زده و خواهند زد.