رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > سیاست : فراخوان مکرون

فراخوان مکرون

رئیس‌جمهور فرانسه، یک‌ سال پس از حمله به غزه و در حمایت از لبنان، خواستار توقف ارسال تسلیحات به اسرائیل شد
▫️یک سال پس از حمله اسرائیل به غزه:
۴۲۰۰۰ نفر جان باختند
۹۷۰۰۰ نفر زخمی و مجروح شدند
۹۰ درصد جمعیت غزه کوچ کردند
▫️دو هفته پس از حمله اسرائیل به لبنان:
۲۰۰۰ نفر جان باختند
۳۰۰۰ نفر مجروح شدند
۱۰۰۰۰۰۰ نفر آواره شدند

گروه بین‌الملل: جنگ در غزه یک ‌سالگی خود را تجربه می‌کند و حالا دورنمایی که از این نزاع خونین مقابل ما قرار دارد، نشان می‌دهد که اسرائیل به هیچ‌وجه بنا ندارد چرخه خشونت و قتل‌عام غیرنظامیان را متوقف کند. در طول این یک سال جنگ فرازوفرودهای خاص خود را پیموده و عملیات توفان‌الاقصی به ‌نوعی باعث شد تا پیکره اسرائیل از حیث سیاسی و نظامی با ضربات متعدد روبه‌رو شود اما موضوع اصلی این است که به‌رغم تمام محکومیت‌ها و هشدارهای مستمر جامعه ملل، هنوز اسرائیل درحال پیش بردن سناریوی خود است که باز هم درون‌‌مایه آن تاکید بر کشتار غیرنظامیان و نابودی زیرساخت‌های غزه است.
در این راستا، ارتش اسرائیل (یک‌شنبه) از عملیات نظامی در منطقه جبالیا در شمال نوار غزه خبر داد و مدعی شد، هدف از اجرای این عملیات نابودی زیرساخت‌های نظامی حماس است.

اسرائیل تاکید کرد که لشگر ۱۶۲ ارتش پس از تکمیل ماموریت خود در جنوب از منطقه رفح به جبالیا منتقل شده تا عملیات جدید را در آنجا آغاز کند. الجزیره در این خصوص گزارش داد که ارتش اسرائیل به مناطق شرقی اردوگاه جبالیا و جبالیا البلد در شمال نوار غزه حمله کرده و توپخانه اسرائیل مناطق مسکونی در جبالیا البلد را هدف قرار داده است. همچنین پهپادهای اسرائیل منازلی را در اردوگاه جبالیا در شمال نوار غزه هدف قرار دادند و دستورهای تخلیه جدید در مناطق شمالی نوار غزه را صادر کرده است که منجر به آوارگی و جابه‌جایی ساکنان غزه شده و بر همین اساس، کادر پزشکی و دفاع مدنی در غزه به حالت آماده‌باش درآمده‌اند. المیادین نیز گزارش داد که در شمال نوار غزه صداهای انفجار ناشی از بمباران منازل شهروندان در اردوگاه جبالیا به گوش رسیده است. در این راستا، سخنگوی دفاع مدنی غزه اعلام کرد که شنبه‌شب بیش از ۵۰ حمله به مناطق شمال نوار غزه انجام شد و بیش از ۳۰ تن در نتیجه بمباران رژیم صهیونیستی در شمال نوار غزه کشته و ۱۵۰ نفر دیگر زخمی شده‌اند. خبرگزاری آناتولی در گزارش خود آورده است که ارتش اسرائیل مرتکب دو قتل‌عام دیگر شد و یک مسجد و یک مدرسه در منطقه دیرالبلح در بخش مرکزی غزه را بمباران کرد که طی آن ۲۴ نفر ازجمله کودکان کشته و ۹۳ نفر زخمی شدند. گفته شده که در این حملات ۲۷ خانه، مدرسه و پناهگاه بمباران و ده‌ها نفر کشته و زخمی شده‌اند.
این در وقایع و کشتارها درحالی انجام می‌شود که براساس گزارش منتشر شده از سوی کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران در تاریخ ۴ اکتبر ۲۰۲۴، حداقل نام ۱۲۸ روزنامه‌نگار و کارمند رسانه‌ای در میان بیش از ۴۲۰۰۰ کشته از زمان آغاز جنگ ثبت شده که این مرگ‌بارترین دوره برای خبرنگاران از زمان شروع جمع‌آوری داده‌های این کمیته از سال ۱۹۹۲ است! از سوی دیگر، الجزیره گزارش داده که در غزه، حداقل ۴۱۸۷۰ نفر در حملات اسرائیل از اکتبر ۲۰۲۳ کشته و ۹۷۱۶۶ نفر زخمی شده‌اند که یک آمار بی‌سابقه در این منطقه به حساب می‌آید.

کشتار در لبنان ادامه دارد
در لبنان هم اوضاع به‌شدت بحرانی است. الجزیره در گزارش خود که بامداد یک‌شنبه منتشر شد، اعلام کرد که اسرائیل در حمله شدید به ضاحیه در جنوب بیروت مناطق اللیلکی، التحویطه، برج البراجنه و حاره حریک را هدف قرار داده و گفته شده که این حمله شدیدترین و خشونت‌بارترین حمله به ضاحیه از آغاز درگیری بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان محسوب می‌شود. براساس اعلام الجزیره این منطقه بیش از ۲۵ بار هدف حمله اسرائیل قرار گرفته است. در این حملات به بیمارستان حیفا در محله برج‌البراجنه آسیب زیادی وارد شده و استودیوهای شبکه المنار هم دچار آتش‌سوزی شده است. راشاتودی هم در گزارش خود اعلام کرد که فرودگاه بین‌المللی رفیق حریری، تنها فرودگاه لبنان، شاهد قطعی موقت برق در بخش شرقی بود که مدتی باعث سردرگمی مسافران شد. در این راستا، ویدئوهایی از انفجارهای سهمگین و گسترده همراه با حجم زیادی از آتش منتشر شده که نشان می‌دهد ارتش اسرائیل مجدداً از بمب‌های چندتنی در ضاحیه استفاده کرده است.
روند حملات اسرائیل در بامداد یک‌شنبه خاتمه پیدا نکرد، بلکه این خط سیر ادامه داشت و همانند روزهای گذشته برای چندمین‌بار حملات اسرائیل به جنوب لبنان، در نوبت دوم هم ادامه داشت. در این خصوص خبرنگار الجزیره اعلام کرد، اسرائیل حمله هوایی را به منطقه المریجه در ضاحیه جنوبی بیروت انجام داده است. گفته شده این حملات منطقه‌ای بین اللیلکی و المریجه در ضاحیه را هدف قرار داده که منطقه‌ای مملو از ساختمان‌های مسکونی به‌شمار می‌رود. این حملات درحالی است که حملات اسرائیل به صورت مستقیم یارون و حانین، بنت جبیل، عین ابل، مارون‌الرأس و بیت یاحون در جنوب لبنان را هم هدف قرار دادند. شهرک‌های کفر شوبا در جنوب، شهرک‌های شهرستان صور و رب ثلاثین از دیگر مناطق مورد هدف اسرائیل اعلام شده است.
حزب‌الله لبنان هم در بیانیه‌ای که صفحه تلگرامی خود منتشر کرد، اعلام داشت، «طی چند روز گذشته، از زمانی که ارتش اسرائیل شروع عملیات زمینی خود را به سمت روستاهای جنوب لبنان اعلام کرد، بیش ۲۵ کشته ۱۳۰ نفر از سربازان آنها زخمی شده‌اند». حزب‌الله همچنین یک‌شنبه ۶ اکتبر ۲۰۲۴ اعلام کرد نقاط استقرار سربازان اسرائیل در شهرک «مرگلیوت» را با موشک‌های خود هدف قرار دادند و همچنین پایگاه «حدب یارین» با تسلیحات موشکی حزب‌الله هدف قرار داده شده است. این درحالی است که براساس گزارش‌های منتشر شد از ابتدای حمله اسرائیل به جنوب و سایر مناطق لبنان، ۲۰۰۰ کشته و بیش از ۳ هزار زخمی بر جای گذاشته شده و بیش از یک میلیون لبنانی آواره شده‌اند. همچنین آژانس امدادرسانی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) اعلام کرده که ۲۰ هزار پناهنده فلسطینی در پی حملات هوایی اسرائیل به لبنان، آواره شده‌اند و این خود یک بحران جدید انسانی را رقم زد است.

اختلاف مکرون و نتانیاهو
تمامی این تحولات در غزه و لبنان درحالی به وقوع می‌پیوندد که حالا فرانسه به‌نوعی درحال تحت فشار قرار دادن اسرائیل با محوریت صادرات تسلیحات است. امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه (شنبه) خواستار متوقف کردن ارسال تسلیحات به اسرائیل شد. خبرگزاری فرانسه با انتشار این مطلب گزارش داد که مکرون در گفت‌وگویی با شبکه فرانس اینتر بیان کرده: «معتقدم که از امروز، اولویت بازگشت به حل و فصل سیاسی و پایان دادن به ارسال تسلیحات برای انجام فعالیت‌های نظامی در نوار غزه است. فرانسه به آنها سلاح نمی‌دهد. اولویت اکنون اجتناب از تشدید تنش است». این سخنان مکرون موجب ناراحتی و عصبانیت نتانیاهو شد؛ به‌گونه‌ای که نخست‌وزیر اسرائیل خطاب به رئیس‌جمهور فرانسه به دلیل اعلام توقف فروش تسلیحات به اسرائیل، تاخت و خطاب به او گفت: «این اظهارات شرم‌آور است و ما با حمایت فرانسه یا بدون حمایت این کشور، پیروز خواهیم شد».
در مقابل کاخ الیزه در بیانیه‌ای واکنش نتانیاهو به پیشنهاد مکرون درباره توقف ارسال تسلیحات به اسرائیل را بسیار «تند» دانست و آن را محکوم کرد. کاخ الیزه در این بیانیه همچنین آورده است: «این اظهارات تند و گزنده از سوی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل بیانگر دوستی بین فرانسه و اسرائیل نیست». در این راستا سفیان القضاه، سخنگوی وزارت خارجه اردن در بیانیه‌ای ضمن استقبال از فراخوان مکرون برای توقف صادرات سلاح‌ها به اسرائیل که از آنها در حملات مستمر علیه نوار غزه استفاده می‌شود، اعلام کرد فراخوان مکرون در واقع اقدامی همسو با قطعنامه‌های صادر شده از شورای امنیت، مجمع عمومی سازمان ملل و احکام دیوان بین‌المللی دادگستری و نیز تمامی قطعنامه‌های مربوطه است که در آنها بر لزوم برقراری آتش‌بس در غزه و توقف رنج و فاجعه انسانی بی‌سابقه ناشی از آن و نیز اهمیت تضمین ارسال کمک‌های بشردوستانه کافی و مستمر برای تمامی نقاط نوار غزه و حفاظت از غیرنظامیان تاکید شده است. نکته اینجاست که سخنان مکرون درحالی بیان شده که براساس گزارش سالانه وزارت دفاع فرانسه درباره صادرات تسلیحات، این کشور مدعی است که از تامین‌کنندگان اصلی تسلیحات برای اسرائیل نیست و سال گذشته تنها تجهیزات نظامی به ارزش ۳۰ میلیون یورو صادر کرده است. این درحالی است که ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه نیز در سفری چهار‌روزه وارد خاورمیانه شده و دوشنبه به اسرائیل می‌رود تا در مورد شرایط کنونی لبنان و منطقه به گفت‌وگو و مذاکره بپردازد.
اینکه چرا مکرون چنین موضعی را اتخاذ کرده، عموماً به منافع این کشور در لبنان مربوط است؛ چراکه پاریس منافع زیادی در بیروت از سال ۱۹۱۶ میلادی، یعنی از زمان انعقاد توافقنامه سایکس – پیکو دارد و به‌نوعی جامعه مسیحیان این کشور را که در شمال لبنان حاضر هستند، پایگاه اجتماعی مهمی برای خود قلمداد می‌کنند و خواهان تعمیق نفوذ خود هستند. این درحالی است که ارتش اسرائیل بنا بر گزارش‌های منتشر شده از سوی رسانه‌ها، یک پمپ بنزین در بیروت که متعلق به شرکت نفتی توتال فرانسه بوده را مورد هدف قرار داده است. حال باید دید آیا مکرون می‌تواند این چرخه خشونت را متوقف کند، یا صرفاً با یک واکنش سیاسی صرف از سوی پاریس روبه‌رو هستیم؟

sazandegi

پست های مرتبط

وطن‌پرست ملی‌گرا

به مناسبت سالمرگ “داریوش فروهر” داریوش فروهر از سیاستمدارانی بود که در…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

انگاره‌های آخرالزمانی

“عمادالدین باقی” در خشونت‌های چند دهه اخیر در خاورمیانه همواره طرفین جنگ…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

انحراف سند چشم‌انداز

کارگزاران سازندگی ایران حاضر است، سند چشم‌انداز ۱۴۲۴ را تهیه و تدوین…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید