رئیسجمهور و دولت باید به شعارهایی که پیش از انتخابات دادند، پایبند باشند
به قلم؛ فرزانه ترکان؛ عضو شورای مرکزی و معاون فرهنگی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی ایران
یکی از شعارهای اصلی آقای پزشکیان در مناظرهها و پیش از رئیسجمهور شدنشان، بحث فیلترینگ بود. ایشان به مردم قول و وعده دادند که فیلترینگ فضای مجازی برداشته خواهد شد و اجازه داده میشود که اطلاعرسانی آزاد انجام شود بنابراین با برداشته شدن محدودیتها، دیگر شاهد مشکلاتی که مردم برای دستیابی به اینترنت میکشند، نخواهیم بود. اما متاسفانه با گذشت چند وقت از حضور ایشان در ریاستجمهوری، نه شخص رئیسجمهور و نه وزیر ارتباطاتشان در این زمینه مطالبه و توقع مردم را برآورده نکردند. درحالی که مردم همچنان امیدوار بودند تا اتفاقی بیفتد که البته نیفتاده است. گویا در آخرین جلسه برای مساله فضای مجازی و فیلترینگ نیز سخنان رئیسجمهور پزشکیان بسیار متفاوتتر از آن موضوعی بود که همیشه مدنظر قرار میدادند و نکته جالب توجه این است که نهتنها از رفع کامل فیلترینگ صحبت نکردند بلکه هدفشان برخورد با کسانی بود که از طریق فیلترشکن امرار معاش میکنند! لذا لازم است که ایشان در این خصوص شفافسازی کرده و در مورد این موضوع با مردم صحبت کنند.
زیرا ما باید حداقل سرمایه اجتماعی که برای انتخابات جمع کردهایم را حفظ کنیم. یعنی تلاشمان این باشد که مردم را بیشتر دعوت به همبستگی و همدلی و حمایت از کشور و دولت کنیم تا بتوانیم در برابر تهدیدات خارجی قدرت بیشتری داشته باشیم. ما اگر حمایتهای مردمی را نداشته باشیم قطعاً در سیاست خارجی و مقابله با دشمنمان هم ضعیف خواهیم بود. در نتیجه اگر این محدودیتهای اجتماعی را محدودتر کنند و هر روز در مورد فیلترینگ و دیگر مسائل اجتماعی محدودیتها افزایش یابد، سرمایه اجتماعی دولت را از دست خواهیم داد.
نباید فراموش کنیم از میان مردمی که با صندوق رای قهر کرده بودند، تعدادی رای خاکستری به میدان آمدند و در انتخابات شرکت کردند. آن تعداد نیز به آقای پزشکیان رای دادند و باعث شدند که ایشان رئیسجمهور ایران شود. ازجمله دلایلی که باعث شد کمی در مردم تحرک ایجاد شود این بود که امیدوار بودند با رئیسجمهور شدن آقای پزشکیان، محدودیتهای اجتماعی که اکثراً به ناحق بر مردم اعمال میشود برداشته شود تا رشد اجتماعیشان توسعه پیدا کند. از قضا یکی از آنها بحث فیلترینگ فضای مجازی بوده که سالهاست مردم بابت آن آزار میبینند زیرا درصد بسیار بالایی با خرید فیلترشکن میتوانند از پیامهایی مثل واتسآپ و تلگرام استفاده کنند. حتی خود مسئولان و نمایندگانی که این قانون را وضع کردند، اکثریتشان در گروههایی که در این پیامرسانها با فیلترشکن کار میکنند، فعال هستند، ولی هیچکس هیچ دلیل قانعکنندهای برای اینکه باید این فیلترینگ ادامه پیدا کند، ندارد.
در مساله حجاب اجباری و محدودیتهایی که برای زنان وجود دارد نیز به همین صورت است. علیالظاهر گشتهای ارشاد یا کم شدند، یا نیستند و در نهایت در میادین مختلف تذکراتی بیتاثیر میدهند و البته برخورد فیزیکی را هم شاهد نیستیم اما مسالهای که همه را نگران میکند، برخورد با خودروهای حامل سرنشین زنانی است که جرائم ناشی از کشف حجاب دارند.
همچنان هر چقدر به غروب نزدیکتر میشویم و اوج ترافیک، تهران در میادین و ورودیهای خیابانهای یکطرفه پلیس ایستاده و استعلام خودروهایی که رانندهشان خانم هستند را میگیرد و بسیاری از آنها را روانه پارکینگ میکنند. خودرویشان به صورت ۲۰ روزه، یک ماهه یا دو ماهه توقیف میشود. اذیتی که زنان میبینند، تمامی ندارد. چندی پیش شخصاً شاهد بودم که خودروی خانمی را توقیف کردند که دو فرزندش در ماشین بودند. او فرزند کوچکش را از مهدکودک میآورد و خرید داشت اما توقیف شد و وسایلش را گوشه خیابان گذاشتند تا ماشین را ببرند. لذا ریاستجمهوری باید در این زمینه تعریفی دقیقی ارائه دهد تا مردم بیشتر از این ناراضی نشود. جامعه درحال حاضر پرسشاش این است که حضور آقای پزشکیان به عنوان ریاستجمهوری با قبل از حضور ایشان یا پیروزی رقبایش چه تغییری کرده است؟ آیا حداقل آزادیهای اجتماعی که مردم از ایشان توقع داشتند را محقق کرده یا خیر؟ خیلی خوب است که هرچه زودتر این شفافسازی انجام شود.