مراسم تودیع انسیه خزعلی و معارفه زهرا بهروزآذر برگزار شد
گروه اجتماعی: مراسم تودیع و معارفه معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور دیروز برگزار شد.
انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده دولت سیزدهم نیز در این جلسه خطاب به محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور گفت: به جای یک نفر، چند وزیر زن به مجلس معرفی میکردید. معاون اول رئیسجمهور هم در پاسخ گفت که حالا رای این یکی را بگیریم، بعداً بیشتر استفاده خواهیم کرد.
همچنین عارف در این مراسم گفت: در سال ۸۳ یک سوال از خانم زهرا شجاعی پرسیدم که این سوال را هم از خانم بهروزآذر میپرسم. «اگر این معاونت نبود، چه کمبودی برای زنان داشتیم؟» زنان در ۸ سال دفاع مقدس در دو جبهه جنگیدند، در خط مقدم و در پشتیبانی از جنگ. زنان ما در دانشگاهها درخشیدند.
نرخ باسوادی زنان ما از ۱۵ درصد اوایل انقلاب به بالای ۸۵ درصد امروز رسیده است. در کارهای سخت نمیتوانید رد پای زنان را نبینید.
عارف تاکید کرد: ما برنامه توسعه را داشتیم و ۲۰ سال وقت داشتیم به کشور اول منطقه تبدیل شویم اما الان کجا هستیم؟ او (خانم بهروزآذر) به ما پاسخ دهند که زنان کجا هستند؟ آیا با اهداف بلند و شعاری میتوانیم به کمک نیمی از جمعیت کشورمان برسیم؟ شاخصهای پیشرفت علمی دختران در مقابل پسران را دنبال کنید. مطمئن هستم که در اکثر شاخصها دختران ما بهتر هستند.
بانوان نیازی به تبعیض ندارند
او با بیان اینکه خانمها نیازی به تبعیض ندارند، گفت: نیازی به سهمیهای که گاهی خودمان دادیم و در مجلس دهم ۳۰ درصد لیست نمایندگان تهران را به زنان سهمیه دادیم که موفق هم بودند و عملکرد ۹ نماینده تهران نسبت به عملکرد ۲۱ نماینده مرد در مجلس دهم میچربد؛ این واقعیت است. من کمتر شعار میدهم؛ بروید بررسی کنید.
معاون اول رئیسجمهور اضافه کرد: میخواهیم نظام شایستهسالار داشته باشیم اما امروز نظام مردسالار است. در جلسات گاهی از خانمها تعریف میکنیم چون میخواهیم شب در خانه دعوا نداشته باشیم، این راهش نیست؛ این رفتار یک حکومت مردمی نیست.
عارف با بیان اینکه دنبال شرایطی هستیم که هیچ تبعیضی بین زن و مرد در حکمرانی و پذیرفتن مدیریتها و مسئولیتها نباشد، افزود: ارتقای جایگاه زن در نظام تصمیمسازی و تصمیمگیری یک اصل است.
برگزاری اولین جلسه شورای راهبری با حضور وزرای دولت سیزدهم
وی گفت: برخی از حرکات و رفتار حداکثر یک نگاه مسکنی به مشکلات دارد؛ جامعه ما از نظر روانی، آمادگی زعامت، هدایت و رهبری زنان را ندارد.
معاون اول رئیسجمهور تصریح کرد: هنوز بعد از ۴ دهه از گذشت پیروزی انقلاب برای حضور زنان در بعضی از مجامع، چالش جدی داریم. برنامه هفتم را از امروز به خوبی و با حضور وزرای دولت سیزدهم کلید زدیم و اولین شورای راهبری را با اعضای دولت شهید رئیسی برگزار کردیم. وزرای دولت سیزدهم تا امروز با صمیمیت با ما همکاری کردند. صندلیها عوض میشود اما مسئولیتها تغییری نمیکند.
عارف اضافه کرد: بنا نیست ضعفهای خودمان را با بدگویی از وزرای دولت قبل بپوشانیم و آنها را نفی کنیم؛ بناستف نقد کنیم تا بهتر جلو برویم.
جوانگرایی با جوانسوزی متفاوت است
او با بیان اینکه این روزها به منش ارزشمند دکتر پزشکیان بیانصافی میشود، تاکید کرد: جوانگرایی با جوانسوزی متفاوت است. میشود جوانی را در یک مسئولیت گذاشت و بعد از دو ماه پروندهاش برای همیشه بسته شود.
معاون اول رئیسجمهور افزود: افراد با پتانسیل زیادی را به اشتباه در جایی گذاشتیم که آمادگی نداشتند چون توانمندسازی نکردیم لذا امروز مسئولان را بین افراد خاصی پیدا میکنیم. جوانگرایی و شایستهسالاری کار سادهای نیست باید زحمت کشید و جوانان با استعداد را کشف و آماده پذیرش مسئولیت کرد. چون این روند را طی نکردهایم امروز به اجبار سهمیه میگذاریم. عارف گفت: راهبرد ما این است که در پایان چهار سال دولت، چند صد نفر نیروی توانمند در زمینههای مختلف را تحویل جامعه دهیم، کسانی که بشود در مدیریت کشور از آنها استفاده کرد.
آماده پذیرش طرحها برای تربیت زنان نخبه و توانمند هستیم
وی با بیان اینکه آمادگی داریم طرحی به کمک سازمان سابق جوانان، بنیاد امور نخبگان و سازمان امور اداری و استخدامی آماده شود تا چند صد نفر را تربیت کنیم، افزود: یکی از زنان جوان بسیار برجسته را برای اولین بار در یک وزارتخانه زیربنایی به مجلس معرفی کردیم؛ از مجلس درخواست داریم به این راهبرد عنایت داشته باشد.
معاون اول رئیسجمهور تاکید کرد: گاهی سوالات بیربطی مطرح میشود که نشان میدهد هنوز زنان ما را نشناختند و به دنبال همان جامعه مردسالار هستند و نمیخواهند بین ۱۹ وزیر مرد، یک وزیر زن را تحمل کنند. این اشتباه است. باید نظام شایستهسالاری به جای مردسالاری حاکم شود.
عارف افزود: سازمانهایی که نام بردم، طرحهای خود را در اسرع وقت به دولت بدهند و جغرافیای ایران را در آنها در نظر بگیرند. باید کمک کنیم نخبگان کشور، مستقل از تفکرات سیاسی را تربیت کنیم. این راهبرد را برای دولت الزامی میدانم.
وی گفت: وزرایی که از مجلس رای اعتماد میگیرند، بدون استناد به بخشنامههای ما، از بانوان با اولویت استفاده و کمک کنند که در مسیر شایستهسالاری قرار بگیریم.
بهروزآذر کیست؟
پزشکیان روز شنبه همچنین زهرا بهروزآذر را به معاونت رئیسجمهور در امور زنان و خانواده منصوب کرد. بهروزآذر متولد ۱۳۶۰ و فعال سیاسی اصلاحطلب است. او در دوره شهرداری پیروز حناچی در شهر تهران، مدیرکل امور بانوان بود. خانم بهروزآذر در انتخابات شوراهای شهر ۱۴۰۰ در فهرست اصلاحطلبان برای عضویت در شورای شهر تهران قرار داشت اما رای نیاورد.
خبرگزاری مهر در مورد فعالیتهای پیشین او نوشته است: «تجربه کار در نهادهای مدنی حوزه زنان را دارد و و پژوهشگر حوزه کارآفرینی اجتماعی است و در این حوزه تالیفات و پژوهشهای مختلفی را انجام داده است».
پیشتر خانم بهروزآذر در مورد عدم مشارکت زنان در مرحله اول انتخابات ریاستجمهوری اخیر به سایت خبرآنلاین گفته بود: «خیلی مواقع زنان متوجه میشوند، حقوق اولیه آنها مورد توجه قرار نمیگیرد. برخوردهایی که در این مدت با زنان شده، آنها را رنج داده و ناراحت هستند. آنها این دلخوری خودشان را با نیامدن پای صندوقهای رای نشان دادند».
او همچنین گفته بود: «تلاش میکنیم به این گروه از جامعه بگوییم که ما صدای شما را شنیدیم؛ درک میکنیم؛ میفهمیم؛ به آنها حق میدهیم و با آنها همدلیم».
تا امروز انسیه خزعلی عهدهدار معاونت زنان و خانواده رئیسجمهور بود که در دوره مدیریتش، انتقادهای پرشماری به عملکرد او از طرف فعالان حقوق زنان مطرح میشد. او چندی پیش در گفتوگویی بازگشت دوباره گشت ارشاد و نوع برخورد آنها با دختران را مرتبط با سلوک و راه و روش وزیر کشور دانست. او گفته که «وزیر کشور و زیرمجموعهاش هستند که میتوانند درباره نوع روشها تصمیمگیری کنند. یعنی سلوکی که زیرمجموعه میتواند در این زمینه داشته باشد با دستور وزیر کشور مشخص میشود».