“سیدعباس عراقچی” از فرصت محدود ایران برای گفتوگو با اروپا و خروج از FATF سخن گفت
گروه بینالملل: سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگوی ویژه خبری درباره اهم مسائل حوزه سیاست خارجی توضیحاتی را ارائه داد و به تشریح این سیاستها پرداخت. وی در مورد سفرهای منطقهای خود گفت: در آن مقطع که آن سفرهای منطقهای انجام شد ما در شرایط خاصی در منطقه قرار داشتیم، زمانی بود که رژیم صهیونیستی به لبنان حمله کرده بود و شهادت سیدحسن نصرالله اتفاق افتاده بود و بعد از آن عکسالعملی که ایران به این موضوع نشان داد. وی افزود: اما نهایتاً به این تجاوزات با عملیات وعده صادق ۲ پاسخ بسیار قاطع و محکمی دادیم، تعداد موشکهای شلیک شده و آمار اصابت به اهداف با تمام لایههای دفاعی که وجود داشت که بیش از ۹۰ درصد موشکها به هدفها برخورد کردند، نشان از موفقیت عملیات ما بود. در آن شرایط مقاومت وضعیت سختی را تجربه میکرد. در غزه یک سال بود که این وضعیت ادامه داشت و در لبنان هم به تازگی شروع شده بود و حزبالله لبنان هم ضرباتی را متحمل شده بود. عراقچی اظهار کرد: لازم بود که در آن شرایط ما نمایشی از حمایت جمهوری اسلامی ایران از مقاومت را داشته باشیم، لازم بود که در صحنه حضور پیدا کنیم و به دوستان خودمان در جبهه مقاومت دوستان خودمان در حزبالله لبنان این اطمینان خاطر را بدهیم که ایران کماکان پشتیبان مقاومت است و اعتماد به نفس آنها که بر اثر این ضربات شاید مقداری کمرنگ شده بود، احیا شود. همچنین لازم بود نمایشی هم در عین حال از اقتدار جمهوری اسلامی ایران باشد که نشان دهد در هیچ شرایطی از اهداف و آرمانهای خودش عقبنشینی نمیکند.
صدای واحد علیه اسرائیل
وی گفت: در حال حاضر در منطقه یک حرکت و صدای واحد و یک نگرانی و فهم مشترک نسبت به تهدیدات رژیم صهیونیستی شکل گرفته است و این در کنترل ماشین جنگی رژیم صهیونیستی موثر است. وزیر خارجه ایران همچنین در تشریح نتایج سفرهای منطقهای خود گفت: این حرکت دیپلماتیک منطقهای، آمادگی نیروهای رزمی ما برای پاسخ دادن به هرگونه اقدام رژیم صهیونیستی و آمادگی دولت برای روبهرو شدن با هر شرایطی همچنین آمادگی جریان مقاومت در منطقه باعث شد که ما با یک شرایط کنترل شدهای مواجه شویم. او با اشاره به محکومیت گسترده تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران از سوی کشورهای مختلف گفت: این اقدام رژیم صهیونیستی با محکومیت کشورهای مختلف روبهرو شد و این محکومیتها همچنان ادامه دارد، چنانکه در نشست ریاض آقای «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی در نطق کوتاهی که داشتند، بار دیگر این حمله رژیم صهیونیستی را محکوم کرد.
رصد عملکرد دولت ترامپ
عراقچی همچنین در مورد کابینه احتمالی ترامپ و افرادی که در این زمینه تاکنون معرفی شدهاند، گفت: افرادی که تاکنون معرفی و به کار گرفته شدهاند از یک خصلت تندروی و رادیکال در حمایت از رژیم صهیونیستی برخوردار و یا به این خصلتها معروف هستند. وزیر خارجه ایران با بیان اینکه «ما برای این افراد و برخی اظهارنظرهای مطرح شده، اهمیت قائل نیستیم و اهداف و سیاستهای ما روشن است»، گفت: ما منتظر میمانیم که ببینیم که آنها چگونه عمل و حرکت میکنند و با توجه به حرکت آنها در صحنه، عمل خود را تنظیم میکنیم. وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با یادآوری این نکته که «در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ نیز ابتدا چنین افرادی که به کابینه او آمدند و بعد جابهجا شدند که در این زمینه میتوان به افراد چون بولتون که یک ضدایرانی بود، اشاره کنیم و بعد از مدتی او جابجا شد»، ادامه داد: شاید یکی از ویژگیهای دولت اول ترامپ این بود که هیچ چیزی استمرار نداشت و همین موضوع باعث شده بود که نگاه دنیا به آن نگاه بیاعتمادی باشد.
شروع مذاکره با اروپا
عراقچی درباره مذاکرات هستهای گفت: همزمان این بحث مطرح است. مذاکرات هستهای برای احیای برجام از بهار ۱۴۰۰ آغاز شد و زمانی که دولت بایدن ابراز علاقه کرد به برجام برگردد، مذاکرات را من آغاز کردم و بعد با انتخابات ایران همراه شد. دولت شهید رئیسی هم این مسیر را هم ادامه داد به جاهایی هم رسید و اتفاقاتی افتاد که به سرانجام نرسید. در دولت شهید رئیسی مسیر ادامه یافت و در دولت آقای پزشکیان هم تلاش کردیم در نیویورک این مذاکرات انجام شود و کشورهای اروپایی هم استقبال کردند و دولت آمریکا هم در چارچوب مذاکرات مسقط که به صورت غیرمستقیم با طرف عمانی صورت میگیرد و در دوره شهید رئیسی آغاز شده بود از آن استقبال کرد. ابراز علاقه شد هر ۲ مسیر آغاز شود، ما آماده آغاز مذاکرات بودیم که با تحولات لبنان همراه و متوقف شد. الان ابراز علاقه از سمت کشورهای اروپایی برای شروع مذاکرات وجود دارد و ما احتمالا به زودی کار را انجام خواهیم داد اما مذاکره مسقط متوقف است و دولت جدید آمریکا باید تصمیم خود را بگیرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: درباره کارشکنی آمریکا در مسیر مذاکرات گفت: در بهار ۱۴۰۰ که من مذاکرات را انجام دادم، تقریبا همه چیز آماده بود اما زمان انتخابات، زمان خوبی برای تصمیمگیری نیست و به دولت بعدی محول شد و دولت بعدی کار را جلو برد و آنطور که من مطلع شدم، حداقل در ۲ نوبت امکان رسیدن به توافق بود که مسائل دیگری پیش آمد و البته زیادهخواهیهای آمریکاییها و اروپاییها و مسائل دست به دست هم داد تا برجام به شکل موجود خود احیا نشود. الان هم اگر مذاکرات هستهای آغاز شود، برجام دیگر آن خاصیت سابق را ندارد و به شکل موجود خود عینا نمیتواند احیا شود. ممکن است به عنوان مرجع مورد استفاده واقع شود اما دیگر برای ما آن خاصیت سابق دیگر را ندارد و ما باید وارد مذاکراتی شویم که به یک توافق ممکن بتوانیم برسیم.
فرصت محدود مذاکره
او درباره امکان رفع نقصهای برجام از جمله مکانسیم ماشه در توافق آینده گفت: الان پیشبینی نمیتوان کرد چراکه مذاکرات جدید آغاز نشده است. اگر مذاکرات هم شروع شود، فرصت محدودی خواهد داشت چراکه در اکتبر ۲۰۲۵ زمان پایان قطعنامه ۲۲۳۱ که قطعنامه برجام است، خواهد بود.
عراقچی تصریح کرد: وقتی که قطعنامه به صورت خودکار منحل شود، دیگر اسنپبک از بین خواهد رفت. اگر توافق جدیدی حاصل نشود، ما با یک شرایط بحرانی مواجه خواهیم بود و ممکن است کشورهای اروپایی که در برجام حضور دارند به دنبال اسنپبک بروند اما نمیتوانم درباره یک سال آینده قضاوت کنم.
وزیر خارجه ایران گفت: فرصت برای مذاکرات هنوز وجود دارد اما محدود است، برای چنین مذاکرات پیچیدهای یک سال زمان خیلی زیادی نیست بهخصوص با وجود بحرانهای منطقهای و بینالمللی. وقتی هم آغاز شود، مذاکرات مشکلی خواهد بود، البته ما برای این مذاکرات آمادگی کامل داریم و ما پنجرههای دیپلماسی را باز میدانیم به شرطی که اراده واقعی در طرفهای مقابل ما وجود داشته باشد. در غیر این صورت، ما مسیر دیگری را خواهیم رفت و ما برای هر مسیری آمادگی داریم. همانطور که در قضیه حمله رژیم صهیونیستی گفتیم ایران برای هر سناریویی آمادگی دارد، در اینجا هم به کشورهای غربی میگوییم مسیر هستهای ما در یک سال آینده، مسیر حساس و پیچیدهای خواهد بود ولی ما برای هر سناریویی آمادگی داریم؛ اگر به نقطه تقابل برسیم و یا همکاری، برای آن آمادگی داریم.
اول منطقه
وزیر خارجه ایران تاکید کرد: توجه اصلی سیاست خارجی ما به سمت «اول منطقه» یعنی همسایگان و منطقه است و بعد کشورهای عضو بریکس، کشورهایی که با هدف اصلاح نظم موجود جهانی و اصلاح ساختارهای موجود جهانی چه در حوزه سیاست و چه در حوزه اقتصاد بریکس را تشکیل دادند به خصوص در حوزه اقتصاد که دلار زدایی از آرمانهای بریکس است.
درباره FATF
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در موضوع FATF و اینکه عدهای معتقدند، پیوستن به FATF یک نوع خود تحریمی است و دور زدن تحریمها را مشکل میکند، گفت: موضوع FATF بحث دامنهداری است و این موضوع در حال حاضر در مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال بررسی است. موافقان و مخالفان پیوستن به FATF دلایل خود را دارند و و مجموعه این دلایل باعث شده که هنوز تصمیمی در این ارتباط گرفته نشود. عراقچی افزود: وزارت اقتصاد در حال پیگیری این موضوع است و جلسات جدیدی در حال برگزاری است و همانطور که اشاره کردم، ادلههایی در مخالفت و موافقت در ارتباط با این موضوع وجود دارد. عراقچی تاکید کرد: امیدوارم که این موضوع مسیر طبیعی خود را طی کند و کشور در این زمینه به یک تصمیم درست برسد.