رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه قرار است امروز در ۲۲ آوریل (سوم اردیبهشت) به عراق سفر کند که این اولین سفر وی در ۱۲ سال گذشته به این کشور خواهد بود. این دیدار با تمرکز بر تقویت همکاری دوجانبه در مبارزه با تروریسم و تقویت روابط میان آنکارا و بغداد بر لحظهای مهم در روابط بین همسایگان تبدیل خواهد شد.
برنامه سفر اردوغان شامل دیدارهای محوری در پایتخت عراق یعنی بغداد همچنین اربیل خواهد بود. در خط مقدم گفتوگوها، ضرورت پرداختن به تهدیدات پ.ک.ک که مدتهاست در مناطق شمالی عراق فعالیت میکنند، قرار خواهد داشت و باید گفت که محور اصلی این سفر را باید بحث مبارزه با این جریان از سوی آنکارا دانست. قرار است بین اردوغان و عبداللطیف رشید، همتای عراقی وی همچنین محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق مذاکراتی در سطح بالا با محوریت اقتصاد و توسعه هم انجام شود. طبق گفته رسانههای محلی، یک توافق چارچوب استراتژیک شامل حوزههایی مانند امنیت، انرژی، تجارت، مدیریت آب، حملونقل و بهداشت برای امضای میان مقامات دو کشور ترکیه و عراق آماده است. علاوه بر این، مجموعهای از نزدیک به ۲۰ موافقتنامه قرار است توسط اعضای کابینه هر دو کشور امضا شود و زمینه را برای همکاریهای آینده فراهم کند. برای اطمینان از اجرای مؤثر این موافقتنامهها، کمیتههای تخصصی بین وزارتخانههای دو کشور ایجاد خواهد شد و آنها مسئول پیگیری این توافقنامهها خواهند بود.باید توجه داشت که محور اصلی دستور کار اردوغان در این سفر، تلاش برای هماهنگی در جهت مبارزه با تروریسم به ویژه تهدید پ.ک.ک است. گفتوگوها در این زمینه شامل ایجاد یک مرکز عملیات مشترک برای تسهیل هماهنگی و ارتباط مستقیم در تلاشهای ضد تروریسم، همراه با ارائه پشتیبانی فنی از نیروهای امنیتی و نظامی عراق و طرحهای به اشتراکگذاری اطلاعات از سوی دو طرف خواهد بود.
رایزنیهای اخیر با حضور وزرای خارجه و دفاع در کنار روسای سرویس اطلاعاتی ترکیه و عراق منجر به طبقهبندی پ.ک.ک به عنوان یک سازمان ممنوعه در داخل مرزهای عراق شد. آنکارا در جریان سفر اردوغان با حمایت از نامگذاری پ.ک.ک به عنوان یک نهاد تروریستی از سوی عراق پیشرفتهای بیشتری را در این زمینه برای خود پیشبینی میکند. در کنار نگرانیهای امنیتی، همکاریهای اقتصادی، نکته اصلی بحثها خواهد بود. پروژه جاده توسعه با هدف اتصال بندر فاو به مرز جنوبی ترکیه، آماده است تا به مرحله اجرایی برسد. این طرح که حدود ۱۲۰۰ کیلومتر (۷۴۵ مایل) را در بر میگیرد، زیرساختهای راهآهن و بزرگراهها را شامل میشود و تقویت تجارت و اتصال بین دو کشور را خواهد داشت. علاوه بر این، تلاشها برای فعالسازی مجدد خط لوله نفت عراق- ترکیه که به مدت یک دهه مسکوت است مورد بررسی قرار خواهد گرفت. دستور کار اردوغان همچنین شامل تعامل با اربیل هم خواهد بود که در آنجا با نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق دیدار خواهد کرد. علاوه بر این انتظار میرود با مقامات جبهه ترکمن عراق (ITF) و رهبران جامعه ترکمن گفتوگو شود. این جبهه که در سال ۱۹۹۵ تأسیس شد، متشکل از احزاب مختلف ترکمن است که در پیگیری آنها برای تقویت نمایندگی سیاسی و حقوق جامعه ترکمن در عراق متحد شدهاند. در همین حال، هاکان فیدان وزیر امور خارجه نیز در سخنانی در ۲۱ آوریل بر اهمیت این سفر تاکید کرد. وی گفت که ترکیه برای ثبات عراق تلاش خواهد کرد و نمیخواهیم عراق با درگیریهای داخلی همراه شود. وزیر امور خارجه همچنین با اشاره به اینکه در این دیدار درباره جنگ غزه نیز بحث خواهد شد، خاطرنشان کرد که هر دو طرف حساسیتهای یکسانی در مورد وضعیت فلسطین و غزه دارند.