چرا زاکانی در ایام انتخابات برای شهرداری تهران جانشین نمیگذارد؟
محمد آقامیری، عضو شورای شهر تهران گفته علیرضا زاکانی، شهردار تهران ظاهرا قرار نیست برای مدتی که مشغول فعالیتهای انتخابات ریاستجمهوری است برای خود جانشین انتخاب کند و «اگر موضوعی باشد که بخواهند پیگیری کنند کارهای اداری را انجام میدهند با حوزه ریاست هماهنگ کردهاند که کارها از این طریق انجام شود».
او گفته که «ایشان در ایام انتخابات مرخصی میگیرند که کلاً در شهرداری نباشند اما اگر کار ضروری پیش بیاید و نیاز به امضای شهردار باشد کار را خودشان انجام میدهند».
این اظهارات آقامیری درحالی است که چند روز پیش مهدی چمران اعلام کرد که طبق قانون باید زاکانی برای خود سرپرستی انتخاب کند. به گفته چمران: «در چنین شرایطی شهردار مرخصی میگیرد و این مرخصی را کتبی اعلام میکند و یکی از معاونان شهردار بهعنوان جانشین وی معرفی و کارها را دنبال میکند». او تاکید کرده که «مرخصی شهردار تهران باید از زمان آغاز تبلیغات انجام شود».
این عضو شورا گفته که «از زمان تایید صلاحیت تا برگزاری انتخابات یک مدتزمان محدود است و معاونان شهرداری اگر پیگیر کار باشند و کار را انجام دهند این ایام واقعاً زمانی نیست که نیاز به معرفی سرپرست باشد. برای اینکه سرپرست تعیین شود باید در شورا برنامه ارائه دهد و رای بگیرد و در دستور جلسه شورا قرار بگیرد».
همزمان اما علیرضا زاکانی روز گذشته و در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران گفت که «برای حضور در انتخابات و در صورتی که شورای نگهبان من را تایید صلاحیت کند، مرخصی میگیرم». او به انتخاب سرپرست برای شهرداری تهران اشارهای نکرده اما گفته که اگر رای نیاورد به شهرداری بازمیگردد «ولی رای میآورم».
با این حال اما تمام شهرداران پیش از زاکانی که سودای پاستور را داشتند در دوران مرخصی خود سرپرست انتخاب کردند. ۳۰ اردیبهشت سال ۱۳۸۲ محمود احمدینژاد شهردار تهران شد و تا ۷ تیر سال ۱۳۸۴ شهردار ماند اما با کاندیدا شدنش برای ریاستجمهوری به مدت دو ماه علی سعیدلو بهعنوان سرپرست شهرداری انتخاب شد و پس از آن در شهریور ۱۳۸۴ محمدباقر قالیباف تا دو سال بعد بهعنوان شهردار تهران انتخاب شد. بعد از آن محمدباقر قالیباف در سال ۹۲ و زمانی که بهعنوان کاندیدای ریاستجمهوری در انتخابات ثبتنام کرد، عیسی شریفی را بهعنوان جانشین خود و سرپرست شهرداری تهران انتخاب کرد.
همشهری در خدمت زاکانی
اما یکی دیگر از موضوعاتی که همزمان با کاندیداتوری زاکانی برای انتخابات ریاستجمهوری مطرح میشود، ممنوعیت استفاده از امکانات شهرداری برای انتخابات ریاستجمهوری است. موضوعی که از همان روز اول گویی زیاد مورد توجه شهردار تهران نبوده است، به طوری که روز ثبتنام هیاتی از شهرداری تهران او را همراهی میکرد.
«ناصر امانی»، عضو شورای شهر تهران درباره حضور هیات همراه شامل عضو تیم تشریفات شهرداری، مدیرکل مرکز روابط عمومی شهرداری تهران، عکاس و تصویربردارهای شهرداری همراه شهردار تهران در زمان ثبتنام در وزارت کشور گفت: این موضوع محل تأمل است در قانون چیزی ما در این زمینه نداریم که تصریح کرده باشد اما اگر هواداری و در واقع تبلیغ از یک نامزد خاص تلقی شود حتماً تخلف است.
به گفته او: از امروز اگر از امکانات، نفرات و هر وسیلهای و موضوعی از طرف شهرداری بخواهد در راستای تبلیغات انتخاباتی ایشان استفاده شود، قطعاً خلاف قانون است.
شوراهایی در آخرین جلسه صحن شورای شهر تهران به این موضوع واکنش نشان ندادند اما همزمان روزنامه همشهری، رسانه ارگانی شهرداری نیز به طور علنی حمایت خود از زاکانی و برخی گزینههای منتصب به دولت را آغاز کرده است، به طوری که این روزنامه در شماره ۱۲ خردادماه با طرحی از مشارکتکنندگان خواست که کاندیدای مورد نظر دولت رای بدهند. این رسانه دیروز هم با بازنشر توییت زاکانی علیه اسحاق جهانگیری دیگر کاندیدای ریاستجمهوری، موضع صریح خود را در حمایت از مدیر متبوعش به نمایش گذاشت. آن هم در شرایطی که همشهری رسانه ارگانی شهرداری است و تمام هزینههای آن از سوی شهر و شهروندان تهرانی پرداخت میشود و البته زاکانی دیروز و در حاشیه جلسه هیات دولت حمایت از یک کاندیدای خاص را خط قرمز خود دانسته است!
او گفته که «برنامه شهرداری تهران تلاش در جهت ایجاد زمینه مشارکت بالاست، من به همه معاونان و سازمانها و شرکتها هم گفتم خط قرمز قطعی ما در مورد نامزدها چه خودم باشم چه دیگران این است که کسی حق کار سیاسی به معنی ورود به اشخاص را ندارد و به طریق اولی برای بنده هم ندارد. یعنی برای خودم این خط قرمز پررنگتر است».
حتی برای مرخصی سه روزه هم باید جانشین انتخاب شود
ابوالفضل قناعتی، عضو شورای چهارم شهر تهران در گفتوگو با «سازندگی» میگوید که شهردار تهران حتی برای مرخصی ۳ روزه هم باید برای خود جانشین تامالاختیار بگذارد و برای اینکه گفته نشود از امکانات شهرداری برای انتخابات استفاده میکند حتی از خود سلب اختیار هم بکند. از سوی دیگر، شورای شهر تهران نیز باید شهرداری را مکلف به مرخصی و معرفی جانشین کرده و بر عدم استفاده از امکانات شهرداری نظارت جدی کند.
علی دشتی، حقوقدان نیز درباره تکلیف قانونی حضور برخی از مقامات کشور در انتخابات ریاستجمهوری به سازندگی میگوید: انتخابات ریاستجمهوری با انتخابات شوراها و مجلس فرق میکند. نامزدهایی که کاندیدای ریاستجمهوری میشوند نیاز به استعفا ندارند، زیرا کاندیدای ریاستجمهوری باید جزو مقامات کشور بوده یا باشد.
او ادامه میدهد: اما تنها خط قرمزی که وجود دارد این است که کسانی که مسئولیت اجرا و نظارت بر انتخابات را دارند باید استعفا بدهند. شهردار تهران مثل وزیر رفاه و دیگر وزرا نیاز به استعفا ندارند. اما اگر وزیر کشور کاندید میشد استعفا دهد. البته مطابق اصل ۱۳۱ قانون اساسی مسئولیت برگزاری انتخابات طی ۵۰ روز آینده با سران قوا ازجمله رئیس مجلس است است و از این جهت در کاندیداتوری آقای قالیباف ابهام وجود دارد!
دشتی اضافه میکند: شهردار تهران هم باید از شورای شهر تهران مرخصی گرفته و به وزارت کشور اعلام کند، همزمان نیز باید مسئولیت خود در شهرداری تهران را به یکی از معاونان خود سپرده و تایید شورا را نیز بگیرد. به اضافه اینکه هیچ کدام از مقاماتی که برای انتخابات کاندید شدهاند، نباید از امکانات عمومی و تربیونهای عمومی برای خود استفاده کنند و نهادهای ناظر همچون شورای شهر تهران و ستاد برگزاری انتخابات نیز باید بر روی موضوع نظارت کرده و شرایط را برای آنها مهیا نکنند.