رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > سیاست : نگرانی‌های خاتمی

نگرانی‌های خاتمی

“سیدمحمد خاتمی” در دیدار با اعضای حزب “اتحاد ملت ایران اسلامی” گفت: در وضعیت خطیری به سر می‌بریم. درهای امید را نبندیم. با مردم خودمان گفت‌وگو کنیم و با جهان تعامل داشته باشیم. مردم منشا قدرت هستند. از اشتباهات درس بگیریم و راه‌های کم‌هزینه و پرفایده را انتخاب کنیم. دست‌هایی در کار است تا مشکلات را بیشتر کند. باید از دولت حمایت کنیم

گروه سیاسی: صبح روز پنج‌شنبه ششم دی ‌ماه، دهمین کنگره سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی با حضور مهمانان و اعضای حزب در محل سالن اجلاس سران در تهران برگزار شد. در این کنگره علاوه بر اعضای این حزب و جمعی از مقامات دولتی و فعالان سیاسی نیز حضور داشتند و آذر منصوری برای سومین ‌بار با رای اکثریت اعضای کنگره‌ حزب اتحاد ملت به‌ عنوان دبیرکل این حزب انتخاب شد. چهره هایی مانند محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، زینی‌وند معاون سیاسی وزیر کشور، شهیندخت ملاوردی، افشین حبیب‌زاده، معصومه ابتکار، جواد امام، آذر منصوری، فاطمه راکعی، مصطفی کواکبیان، فاضل میبدی، مصطفی معین، علیرضا علوی‌تبار، هادی خانیکی، حسین کاشفی، علی شکوری‌راد، کیوان صمیمی، حسین نورانی‌نژاد، توسلی، عرب‌سرخی، رسولی و علی تاجرنیا از چهره‌های شناخته شده‌ حاضر در این مراسم بودند.
پس از این کنگره جمعی از اعضا به دیدار سیدمحمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات رفتند و خاتمی در این دیدار کمی سخنرانی کرد. او در این مرحله مهم تاریخی ایران برای حزب اتحاد، به عنوان یک حزب مسئول، که می‌خواهد وظایف خودش را بشناسد و به نقش خودش در جامعه عمل کند و در عرصه حضور داشته باشد، آرزوی موفقیت کرد و گفت: با همه فرازونشیب‌ها و حساسیت‌هایی که جامعه ما داشته، حزب اتحاد ملت توانسته معقول و خوب کارش را انجام دهد تا نمایندگی‌اش از سوی مردم خدشه‌دار نشود و در عین حال ثبات و امنیت کشور محفوظ بماند و با توجه به اینکه توجهش به سمت بهبود تدریجی کشور بوده هم نسبت به حاکمیت و هم مردم رفتار معقولی داشته است.
به گفته رئیس دولت‌های هفتم و هشتم، معنای دموکراسی این است که اولاً منشا قدرت را مردم بدانیم ثانیاً مردم را در خودمان خلاصه نکنیم و بدانیم در جامعه با دیگری سروکار داریم؛ دیگری یعنی غیر از ماست و ما چگونه می‌توانیم برای آنکه جامعه منسجم داشته باشیم با دیگری تعامل و تفاهم کنیم. امروز بیش از هر زمان جامعه ما نیاز به گفت‌وگو دارد؛ گفت‌وگوی میان خودمان، گفت‌وگو با دیگرانی که در عرصه هستند، گفت‌وگو با جهان و گفت‌وگو با حاکمیت. خاتمی راجع به اوضاع و احوال کشور تاکید کرد که در وضعیت بسیار خطیری قرار داریم. البته این به این معنا نیست که در برابر مشکلات دست‌ها را بالا ببریم، من فکر می‌کنم اگر تدبیر و هماهنگی و تفاهم در جامعه وجود داشته باشد، فرصت‌هایی هست که می‌توان از آن استفاده کرد و اگر نیست ما باید فرصت‌ها را بسازیم. اگر بنا باشد، اشکالی از نظام بگیریم این است که آیا از این فرصت‌ها استفاده کرده یا اینکه عملاً در مسیری قرار گرفته که تهدیدها بیشتر شده است؟ البته تهدیدها همیشه بسیار بوده است، هم در داخل و هم در خارج و امروز بیشتر هم شده است. اما حکمرانی خوب این است که بتواند آنها را بشناسد و از فرصت‌هایی که در کنار تهدیدات وجود دارد، استفاده کرده و حتی تهدیدها را به فرصت مبدل کند. البته این امری ایده‌آل است و ما باید مشکلات را در نظر بگیریم.
رئیس دولت اصلاحات از این موضوع خبر داد که در سال‌های گذشته پیام‌های غیررسمی و شخصی به مسوولان بالای کشور داده که زمانی هم آن را رسما اعلام کرده است. وی افزود: مدتی پیش هم بیانیه ۱۵ ماده‌ای نوشتم و منتشر شد و روح آن بیانیه این بود که جمهوریت را با حاکمیت به جامعه ایران برگردانیم. چون بنا بوده است که جمهوری اسلامی داشته باشیم. اگر از این مساله دور شدیم چه راهکارهای مسالمت‌آمیز و منصفانه‌ای وجود دارد که همه اعم از احزاب و جریان‌ها و جامعه و حاکمیت با هزینه کمتر به جمهوریت برگردد و اگر ما اسلامی هم فکر می‌کنیم چگونه اسلام را در عرصه اجتماعی ببینیم که با جمهوریت سازگار باشد و البته اسلام را به گونه ای ببینیم که جمهوریت را لطیف‌تر و قابل تحمل‌تر کند نه اینکه اسلام را در مقابل جمهوریت ببینیم و جمهوریت را در مقابل اسلام در نتیجه هم اسلام و هم جمهوریت لطمه ببینند.
به اعتقاد خاتمی هنوز هم آن ۱۵ ماده‌ای که مطرح شد کم هزینه‌ترین و پرفایده‌ترین راه است برای اینکه کشور دچار آشوب و درگیری نشود و به تعبیر من هم براندازی ناکام بماند و در عین حال خودبراندازی هم نباشد و نظام جمهوری اسلامی در جایگاه خودش بماند و مهم‌ترین مساله اینکه مردم احساس کنند در این نظام محترم هستند و حقوقشان رعایت می‌شود و از زندگی مناسب برخوردار می‌شوند و در این دنیا امنیت برای خودشان، خانواده و کشورشان وجود دارد و تمامیت ارضی محفوظ می‌ماند و تمام این مسائل را احساس کند چراکه قدرت اصلی اینجاست و هر چه دامنه رضایت مردم از حاکمیت بیشتر شود، امینت و قدرت کشور بیشتر خواهد شد و قدرت چانه‌زنی نظام ما با دنیای پر ظلم و ستم و آشوب کنونی بیشتر می‌شود و من معتقدم راه‌های کم هزینه و پرفایده وجود دارد.

دست‌هایی در کار است تا وضع مردم بدتر شود
رئیس دولت اصلاحات در ادامه سخنانش به این موضوع اشاره کرد که در موقعیت کنونی که وضع خطیر و مشکل است، دولتی روی کار آمده که حاکمیت ما با عنایت امکان این تغییر را فراهم آورده و خواسته است این دولت سر کار بیاید. این امر وظیفه دولت را خیلی سنگین می‌کند که چه طرح و برنامه‌ای دارد که جامعه را پیش ببرد و چه ابزارهایی می‌خواهد در دست بگیرد که راه تغییری که پذیرفته شده است را جلو ببرد. امیدوارم احزاب ما هم بتوانند در این زمینه کارشان را خوب انجام دهند و ان‌شاالله دولت هم بتواند لااقل در مسیر شعارهای خود با تفاهم با حاکمیت آن شعارها را عملیاتی کند. وی افزود: گام‌هایی در عرصه اقتصاد برداشته شده است. وضع مردم خیلی بد است و احساس می‌کنیم دست‌هایی در کار است تا وضع مردم بدتر شود و دولت باید این را جدی در نظر بگیرد و اگر گامی در جهت بهبود زندگی مردم برندارد و به تقویت امیدی که ایجاد شده، کمک نکند که تغییری در داخل و خارج ایجاد شود به خصوص معیشت مردم و تنگناهایی که برای مردم است، همه‌مان زیان خواهیم کرد. وی ادامه داد: گفتم دست‌هایی در کار است که مشکلات را بیشتر کند یا لااقل نتیجه آن کارها مشکل‌تر شدن امور باشد. مثلاً در این موقعیت خطیر قانونی به نام «قانون عفاف و حجاب» مطرح می‌شود که خوشبختانه خیلی‌ها از جمله تعدادی از علما بزرگوار سخت از آن انتقاد کردند. البته من در همه زمینه‌ها طرح ندارم اما در برخی مسائل مثل حجاب برنامه دارم که ایجاد رضایت در جامعه ما داشته باشد. خوشبختانه با تدبیر و تفاهمی که بود فعلاً این طرح متوقف شد. به هر حال می‌توان به دولت تذکر داد. ما زمانی که موضوع حجاب مطرح شد با متفکران و اندیشمندان و نهادهای مدنی جلساتی برگزار کردیم و متنی تهیه شد که هم دولت و هم احزاب می‌توانند مبنای کار خود قرار دهند. در مورد دانشگاه، آموزش و پرورش که جامعه را در تنگنا قرار داده است این امر صورت گرفت.
همچنین خاتمی با تاکید بر اینکه در عرصه بین‌المللی و جهانی در موقعیت خطیری قرار گرفته‌ایم، گفت: اگر تاکنون برخی راه‌هایی که رفته‌ایم، نتیجه مطلوب نداشته است اینک با تفاهم و توافقی که در بالا هست، راه دیگری را بر اساس منطق و واقعیات انتخاب کنیم. نه اینکه تسلیم واقعیات شد اما مهم است که بدانیم این واقعیات وجود دارد حتی اگر بخواهیم واقعیات را تغییر دهیم. تحلیل‌های مختلفی درباره اوضاع و احوال کشور و منطقه وجود دارد. اجمالاً قبول دارم که وضع، وضع خوبی نیست و جمهوری اسلامی تحت فشار شدید است. در عین حال که نباید تحت فشارها خودش را ببازد اما باید با درس گرفتن از گذشته، شیوه‌های منطقی را اتخاذ کند که بتواند فشارها را کم و زمینه را به نفع مردم، امنیت و جامعه تغییر دهد. همه همت به کار گرفته شود تا هم پایه‌های جمهوریت محکم شود و هم اسلامی که در عرصه اجتماعی با جمهوریت و بسط جامعه مدنی سازگار است، قدر ببیند و در صدر بنشیند. این کشور متعلق به ملت ایران است با همه قومیت‌ها و گرایش‌ها و همه شهروندان جمهوری اسلامی و ایران هستند و باید زمینه رشد آنها فراهم شود و بیش و پیش از هر چیز باید در جهت جلب رضایت مردم حرکت کرد و فاصله‌هایی که میان حکومت و مردم ایجاد شده است را کم کرد.

اصلاح‌طلبان مورد اقبال بیشتری قرار می‌گیرند
آذر منصوری پس از آنکه با رای اکثریت اعضا مجددا دبیرکل حزب اتحاد ملت شد در سخنرانی‌ای با بیان اینکه ایران در آبان ماه ۱۴۰۲ با بیشترین شکاف بین حاکمیت و ملت در طول پس از انقلاب اسلامی ۵۷ مواجه شده است، گفت: ۹۲ درصد ایرانیان از وضعیت اجتماعی کشور رضایت ندارند. ۸۵ درصد مردم معتقدند، دینداری مردم در ۵ سال گذشته کمتر شده است. بیش از ۶۰ درصد جامعه ایران مخالف حجاب اجباری هستند و تنها درصد کمی از شهروندان در این پیمایش اعلام کرده‌اند که با رویکردهای سلبی موافقند. بیش از ۷۰ درصد جامعه ایران اعلام کرده‌اند که موافق جدایی دین از سیاست هستند. اکثریت شرکت‌کنندگان اعلام کرده‌اند که در ایران تبعیض‌های قومی، جنسیتی و مذهبی وجود دارد.
به گفته منصوری، پس از تجربه چند انتخابات گذشته در انتخابات اخیر رقابتی نسبی شکل گرفت و جناب دکتر پزشکیان یکی از نامزدهای مورد تایید و حمایت جبهه اصلاحات ایران، امکان حضور در رقابت را پیدا کرد. این انتخابات نشان داد حتی در انتخاباتی با مشارکت پایین‌تر از ۵۰ درصد نیز در صورتی که رقابتی وجود داشته باشد، اصلاح‌طلبان مورد اقبال بیشتری قرار می‌گیرند. وی ادامه داد: حالا اما با روی کار آمدن دولت دکتر پزشکیان و تاکید بر وفاق بیش از هر زمان دیگری باید به این واقعیت پرداخت که بدون شکل‌گیری تفاهم بر سر این چالش‌ها و بحران‌ها امکان دستیابی به وفاق ممکن نیست. در بهمن ماه ۱۴۰۱ و پس از اعتراضات به مرگ دختر نازنین ایران مهسای عزیز و جمعی از جوانان این کشور،در بیانیه‌ای با ارائه تحلیلی دقیق از وضعیت جامعه و ابربحران‌های پیش روی کشور ۱۵ پیشنهاد به حاکمیت و نخبگان ایران ارائه کرد؛ تغییر نگاه رسانه ملی- زدودن فضای امنیتی و ایجاد فضای باز و امن سیاسی- برداشتن حصر از محصورین عزیز- آزادی تمام زندانیان سیاسی و عقیدتی- اعلام عفو عمومی- رفع محدودیت‌های بی‌جا- پایان دادن به افراط و تندروی- کارآمدی بیشتر قوای سه‌گانه و نهادهای حاکمیتی- شنیدن صدای اعتراض مردم پاسخگویی دولت- تقویت اعتماد و امید مردم- مبارزه با فساد و تبعیض- تشکیل دادگاه‌ها با هیأت منصفه مردمی- برگزاری انتخابات آزاد، عادلانه، قانونی و معنادار و رفع تحریم‌ها و تقویت روند تعامل سازنده با جهان از جمله این پیشنهادها بود. مبدع گفت‌وگوی تمدن‌ها طی این سال‌ها همواره بر گفت‌وگو و آشتی حاکمیت با مردم تاکید و اصرار داشته‌اند.
دبیرکل حزب اتحاد ملت ادامه داد: در روابط بین‌المللی، دوستی یا دشمنی همیشگی میان کشورها بر اساس ایدئولوژی‌های جزمی و غیرمنعطف کارکرد ندارد. بررسی اهدافی که سال۱۳۸۴ در برنامه ۲۰ ساله هدف‌گذاری شد و شرایطی که امروز در آن قرار داریم به وضوح نشان‌دهنده آن است که نه تنها به هیچ یک از هدف‌ها دست نیافته‌ایم بلکه در مواردی عقبگرد هم داشته‌ایم. رقبا و مخالفان این دولت تصویر و درکی متفاوت از وفاق دارند؛ در برابر رفع فیلترینگ که مطالبه ملی است، مقاومت می‌کنند. اصرار بر اجرای قانون سراپا اشکال و ناقض حقوق شهروندی موسوم به عفاف و حجاب دارند، صدا و سیما که باید رسانه ملی باشد، بیشتر تریبون مخالفان و رقبای انتخاباتی رئیس جمهور است، دولت در به کارگیری نیروهای خود با قانون ویژه‌گزینی که نقش مکمل نظارت استصوابی را ایفا می‌کند عملا دستش بسته است و رئیس جمهور کمترین نقش را در به کار‌گیری نیروهای متخصص و کارآمد دارد. وی افزود: با سایه انداختن رویکردهای امنیتی بر سیاست و فرهنگ و هنر و اقتصاد و اجتماع ایران عملا تقویت جامعه مدنی قدرتمند به خصوص احزاب تاثیرگذار با موانع بسیاری روبه‌روست. به همین دلیل نه تنها دولت بلکه همه ارکان نظام باید نهادهای مدنی و احزاب را تقویت کنند و برای کارآمدی و توانا‌تر و اقتدار بیشتر حکمرانی دست نیاز به سوی آنها دراز کنند. تجربه تاریخ پر از عبرت است و ما نیز تا دیر نشده با عبرت گرفتن از آن نباید اجازه دهیم، تاریخ و تجربه شکست ملت‌ها در ایران عزیز ما تکرار شود.

اعضای جدید
گفتنی است در دهمین کنگره حزب اتحاد ملت ایران اسلامی که ششم دی ‌ماه ۱۴۰۳ برگزار شد، در بخشی از این مراسم، اعضای جدید شورای مرکزی اعم از علی شکوری‌راد، حسین‌ نورانی‌نژاد، امیر آریازند، سعید شریعتی، سیدعمادالدین خاتمی، سیدمرتضی مبلغ، ساجده عرب‌سرخی، سیدمحمود میرلوحی، حسین کاشفی، زهره آقاجری، رضا باوفا، اروجعلی محمدی، نفیسه زارع‌کهن، رحیم عبادی، جلال جلالی‌زاده، حسین نقاشی، سیدمحمود حسینی، فاطمه پهلوانی، حمید امین‌اسماعیلی، داود حشمتی، اشرف بروجردی، علی پیرحسینلو، هادی یزدانی، سیدپوریا موسوی، کریم عابدی، زهرا بهروزآذر، جلال محمدلو، سارا خوشخوی و مریم ثروتی انتخاب شدند. همچنین اعضای علی‌البدل شورای مرکزی نیز مرتضی طهرانی، ندا مرادی، محمدحسین خلیلی‌اردکانی، محمدرضا کدیور، مجتبی گلسرخ، میثم سعادت، مجتبی شهریاری، محمدحسن اصل‌روستا، سیدمحسن نورانی و حسین خسرونژاد انتخاب شدند.

sazandegi

پست های مرتبط

عصیانگر زمانه

درباره “فروغ فرخزاد” و زمانه او اگر آن حادثه تلخ بهمن‌ ماه…

۸ دی ۱۴۰۳

آب‌رفتن مخالفان دولت

بررسی تجمعات کم‌تعداد اصولگرایان این روزها تجمعاتی که شاید نفراتش به انگشتان…

۸ دی ۱۴۰۳

چرچیل ایران

درباره “احمد قوام” و روزگارش قوام‌السلطنه سياستمداری بود که افراد و گروه‌های…

۷ دی ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید