رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > دسته‌بندی نشده : پادرمیانی آمریکایی

پادرمیانی آمریکایی

وزیر خارجه آمریکا در کره‌جنوبی

گروه بین‌الملل:‌ کره‌ جنوبی به ‌عنوان متحد کلیدی ایالات ‌متحده در شرق آسیا، این روزها در شرایط خوبی از حیث سیاسی به سر نمی‌برد. اعمال حکومت‌ نظامی ۶ ساعته در اوایل دسامبر سال ۲۰۲۴ در کره جنوبی از سوی یون سوک یول، رئیس‌جمهوری این کشور موجب شد تا وی در مورخ ۱۴ دسامبر برابر با ۲۴ آذر ماه از سوی مجلس این کشور استیضاح و از انجام وظایف خود تعلیق شود.
در پی آن، هان دوک سو، نخست‌وزیر این کشور به‌ عنوان کفیل ریاست جمهوری منصوب شد و وی نیز در ادامه به دلیل امتناع از امضای مصوبات مجلس در ارتباط با تحقیق از یون و بانوی اول این کشور در مورخ هفتم دی ‌ماه استیضاح و برکنار شد. این امر موجب شد تا چویی سانگ موک، وزیر دارایی کره‌ جنوبی به‌ عنوان دومین کفیل ریاست جمهوری این کشور عهده‌دار این سمت شود. این در حالی است که تاکنون سه احضاریه از سوی اداره تحقیقات فساد اداری برای مقامات عالی‌رتبه (CIO) برای رئیس‌جمهور برکنار شده این کشور صادر شده و سرانجام در ۳۱ دسامبر حکم جلب وی از سوی دادگاهی در سئول صادر شد که در تاریخ این کشور بی‌سابقه بود.
در این راستا اخیراً ماموران مبارزه با فساد در کره جنوبی، پس از ۶ ساعت رویارویی با محافظان در محل اقامت یون سوک یول، رئیس‌جمهور استیضاح‌ شده این کشور، عملیات بازداشت او را به دلیل شرایط موجود متوقف کردند؛ چراکه ماموران پس از ورود به محل اقامت رئیس‌جمهور و عبور از موانع امنیتی با مقاومت نیروهای نظامی مستقر در محوطه روبه‌رو شدند. با این حال حتی پس از پشت سر گذاشتن این نیروها، تیم بازپرسان نتوانستند از سد نیروهای حفاظت ریاست‌جمهوری که همچنان به دفاع از رئیس‌جمهور برکنار شده ادامه می‌دهند، عبور کنند و بر همین اساس عملیات اجرای جلب وی منتفی اعلام شد.
این اتفاق در حالی رخ داد که صدها نفر از طرفداران رئیس‌جمهور استیضاح شده در محل اقامت او تجمع کرده بودند تا مانع ورود بازرسان شوند و این وضعیت باعث شد تنش‌ها در سئول افزایش یابد و تا جایی پیش رفت که وکیل یون سوک یول این اقدام را غیرقانونی توصیف کرد و هشدار داد که علیه بازپرسان اقدامات حقوقی انجام خواهد شد. او همچنین اعلام کرد که اجرای این حکم غیرقانونی و فاقد اعتبار بود و در پاسخ به این اقدام غیرقانونی، اقدامات حقوقی مناسب صورت خواهد گرفت.

نگرانی آمریکا
آنچه در این میان باید مورد نظر قرار بگیرد این است که اساساً بسیاری از تحلیلگران و ناظران بین‌المللی کره‌ جنوبی را جزیره ثبات می‌دانند و در این راستا حتی فکر نمی‌کردند که قانون به صورتی نقض شود که مقامات این کشور علیه یکدیگر موضع‌گیری کنند و بر ضد همدیگر بیانیه و حکم جلب صادر کنند و در مقابل مردم این کشور هم مجبور باشند که در یک ‌سوی این دوقطبی بایستند. اینکه دموکراسی در کره جنوبی چگونه کار می‌کند، موضوعی است که دقیقاً از زمان اجرای حکومت ‌نظامی تاکنون بارها و بارها مورد تحلیل قرار گرفته و بسیاری از منتقدان اعتقاد دارند که این کشور از حیث اقتصادی و تکنولوژی رشد و پیشرفت خوبی داشته اما از حیث سیاسی این مهم محقق نشده است.
تمام این مسائل از حیث داخلی اگرچه که مهم تلقی می‌شود اما باید توجه داشت که ایالات‌متحده به ‌عنوان حامی و شریک مهم سئول، این تحولات سیاسی در کره جنوبی را به دقت و البته با نگرانی کامل زیر نظر دارد و بر همین اساس قصد دارد تا به‌ نوعی بتواند این کشور را در شرایط کنونی حاکم بر شرق آسیا و به صورت کلی نظام بین‌الملل که چین به‌ عنوان دشمن اصلی آمریکا معرفی شده، ایزوله کند.
بر همین اساس آنتونی بلینکن (یک‌شنبه) پنجم ژانویه وارد سئول شد. بر اساس گزارش رویترز، هدف وی از این سفر ترغیب کره‌ جنوبی به ادامه سیاست‌هایی است که توسط یون سوک یول، رئیس‌جمهور استیضاح شده آغاز شده بود که به ‌نوعی باید آن را تاکید بر هر گونه سیاست دوجانبه مستحکم و عمیق دانست. بلینکن که آخرین سفر کاری در دوره ریاست جمهوری جو بایدن به منطقه را انجام می‌دهد، قرار است با چو تایی یول، همتای کره‌ای خود در سئول دیدار کند. وی در حالی قرار است با وزیر امور خارجه کره جنوبی دیدار کند که همزمان مدت قانونی حکم جلب یون سوک یول، رئیس‌جمهوری استیضاح شده این کشور نیز باطل می‌شود.
بنابر اعلام وزارت خارجه آمریکا، نخستین توقف از سفر ۶ روزه بلینکن در سئول بوده و پس از آن وی راهی ژاپن و فرانسه خواهد شد. وزارت خارجه آمریکا افزود که بلینکن در کره جنوبی و ژاپن قصد دارد، گسترش همکاری آمریکا با هر دو کشور را به ‌عنوان بخشی از استراتژی دولت بایدن در منطقه هند و اقیانوسیه برجسته کند.
هدف این استراتژی در درجه اول مقابله با اهداف چین در منطقه همچنین جلوگیری از تهدید هسته‌ای کره شمالی است. با این حال تحولات سیاسی در کره جنوبی پس از اعلام حکومت ‌نظامی از سوی رئیس‌جمهور این کشور سپس استیضاح وی، سوالاتی را در مورد ثبات روابط واشنگتن و سئول ایجاد کرده است؛ تا جایی که آمریکا رویکرد محتاطانه‌ای در قبال شرایط متشنج سیاسی در کره‌ جنوبی اتخاذ کرده و اصرار دارد که اتحاد آمریکا و کره جنوبی تغییر نکرده و همچنان قاطع است.
وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد که بلینکن با مقامات کره جنوبی در مورد چگونگی همکاری مهم در ارتباط با چالش‌های سراسر جهان بر اساس ارزش‌های مشترک دو کشور صحبت خواهد کرد.
همچنین در این بیانیه آمده است که بلینکن در توکیو، پیشرفت فوق‌العاده‌ اتحاد آمریکا و ژاپن در چند سال گذشته را بررسی خواهد کرد و این موضوع شامل تاییدیه فروش بزرگ تسلیحات به ژاپن است که روز جمعه اعلام شد که بر اساس آن آمریکا حدود ۳.۶۴ میلیارد دلار موشک‌های میان‌برد، تجهیزات مرتبط و آموزش به ژاپن ارائه خواهد کرد. چین بارها از فروش احتمالی این تسلیحات به ژاپن انتقاد کرده و گفته است که این اقدام بر ثبات و امنیت در منطقه تأثیر می‌گذارد، ادعاهایی که ژاپن و ایالات‌ متحده آن را رد می‌کنند.

ترامپ و شرق آسیا
آنچه در خصوص سفر بلینکن به سئول و توکیو باید مورد نظر قرار بگیرد این است که اساساً او در شرایطی وارد این دو کشور آسیایی می‌شود که چندی دیگر قرار است، دونالد ترامپ در کاخ سفید مستقر شود و بر اساس داده‌های مستند رسانه‌ای و اظهارات او و تیمش، آنها قصد دارند تا مجدداً شعار «اول آمریکا» را به نوع عملی به منصه ظهور بگذارند. بدون شک محقق شدن این شعار راهی ندارد جز اینکه اتحادهایی که بایدن در ۴ سال گذشته آنها را ترمیم کرده، دوباره توسط ترامپ به سمت یکجانبه‌گرایی بروند و بدون ‌شک در این راستا چین به ‌عنوان اولین و جدی‌ترین دشمن ایالات‌متحده در صدر فهرست مورد نظر ترامپ خواهد بود.
اینکه بلینکن به سئول و توکیو می‌رود و به دنبال بسط و قبض بیشتر اتحادهای خود با این دو متحد کلیدی‌اش در شرق آسیاست، موضوع جدیدی به شمار نمی‌آید اما مساله اینجاست که راهبرد کلان آمریکا در این راستا بر تقابل با چین و دو شریک دیگر آن یعنی کره شمالی و روسیه استوار است و در این مسیر حتی ایران هم در این فهرست واشنگتن قرار دارد. بر همین اساس بلینکن در حال کنشگری به نفع منافع کلان آمریکا در کره جنوبی و ژاپن خواهد بود سپس آن را به تیم ترامپ تحویل خواهد داد.

sazandegi

پست های مرتبط

روستانویس مهجور

به یاد منصور یاقوتی منصور یاقوتی، نویسندۀ برجستۀ معاصر کرمانشاهی و پژوهش‌گر…

۱۰ دی ۱۴۰۳

ملاقات در روسیه

احتمال دیدار “پوتین” و “ترامپ: قوت گرفت گروه بین‌الملل: هرچه به روز…

۳ دی ۱۴۰۳

جلسات جنگ‌طلبان

گزارش “حسن روحانی” روز گذشته حسن روحانی، رئیس دولت‌های یازدهم و دوازدهم…

۲۸ آذر ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید