اصلاحات لبنان برای آتشبس چیست؟
رسانههای لبنانی به نقل از یک دیپلمات غربی گزارش دادند که اصلاحات لبنان بر پیشنهاد ارائه شده از سوی آمریکا درباره آتشبس مستقیم به واشنگتن رسیده و واشنگتن منتظر پاسخ مکتوبی از لبنان نیست؛ این به منزله پاسخ اولیهای است که نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان فورا ارائه و مبنای مذاکره بر اساس اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ را ایجاد کرد.
این منبع غربی گفت: اساس پاسخ لبنان حول محور مخالفت با مداخله نظامی اسرائیل در صورت لزوم و کنترل هوایی میچرخد. نبیه بری بر اساس تجربه توافق ماه آوریل، راهحلی برای معضل کمیته ناظر بر اجرای قطعنامه بینالمللی یاد شده، ارائه کرد که قابل مناقشه بوده و اکنون در دست بررسی است و مشکل اساسی در خصوص این بند وجود ندارد. این دیپلمات غربی تاکید کرد: فضای محافل مردمی، دولتی و نظامی کنونی اسرائیل بر خلاف تعاملی که در زمان جنگ غزه وجود داشت، خواستار راهحل دیپلماتیک با لبنان است. او در ادامه نیز درباره تاخیر در ایجاد راهحلهایی برای این تنش هشدار داد و گفت: این امر میتواند دو ملت لبنان و «اسرائیل» را با خسارات و ویرانیهای بیشتری مواجه کند. عبدالله بوحبیب، وزیر خارجه لبنان نیز در این رابطه تاکید کرد: هرگونه پیشنهادی برای حل اختلاف باید بر احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی لبنان و مرزهای به رسمیت شناخته شده بینالمللی آن و نیز قطعنامه ۱۷۰۱ مبتنی باشد.
نبیه بری روز جمعه اعلام کرد، پیشنهاد آمریکا برای آتشبس بر تشکیل کمیتهای شامل برخی کشورهای غربی به منظور نظارت بر اجرای قطعنامه شماره ۱۷۰۱ سازمان ملل دلالت دارد که این از نظر لبنان قابل قبول نیست. رئیس پارلمان لبنان در ادامه تاکید کرد: پیشنهاد آتشبس ضامن هیچ بندی نیست که اجازه فعالیت آزادانه به ارتش اسرائیل در لبنان را در صورت وجود خطر مشکوک بدهد و تضمین چنین بندی، مسالهای غیرقابل قبول بوده که حتی امکان آغاز بحث و گفتوگو درباره آن وجود ندارد چراکه به حاکمیت لبنان آسیب میزند. روز پنجشنبه دو منبع سیاسی در گفتوگو با خبرگزاری رویترز اعلام کردند، سفیر آمریکا در لبنان پیشنویس پیشنهاد آتشبس با هدف توقف درگیریها میان حزبالله و اسرائیل را به نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان تقدیم کرد.
مرکز رادیو و تلویزیون اسرائیل افشا کرد که بندهای پیشنویس توافق میان لبنان و اسرائیل شامل تاکید دو طرف بر اهمیت قطعنامه شماره ۱۷۰۱ سازمان ملل است و این پیشنویس به دو طرف حق دفاع از خود در صورت لزوم را میدهد. همچنین در این پیشنهاد تاکید شده که «ارتش لبنان تنها نیروی مسلح در جنوب این کشور در کنار نیروهای یونیفل است و دولت لبنان بر هرگونه فروش تسلیحات به لبنان یا تولید آن در داخل نظارت دارد». بر اساس پیشنهاد ارائه شده، اسرائیل باید نیروهای خود را ظرف ۷ روز از جنوب لبنان خارج کند و ارتش لبنان جای آنها را بگیرد و آمریکا و دیگر کشورها بر این عقبنشینی نظارت دارند. در پیشنهاد مذکور از لبنان خواسته شده هر گروه نظامی غیررسمی در جنوب لبنان را ظرف ۶۰ روز از زمان امضای توافق خلع سلاح کند.
به گزارش رسانههای عبری، پیشنهاد آمریکا به معنای عقبنشینی حزبالله تا شمال رودخانه لیتانی، استقرار ارتش لبنان در جنوب و ممانعت از برپایی دوباره پایگاههای حزبالله در منطقه و جلوگیری از انتقال ادعایی سلاح از سوریه به حزبالله است با این حال رژیم اسرائیل میخواهد، حق حمله به حزبالله در لبنان را حتی پس از توافق برای خود حفظ کند و لبنان به شدت با آن مخالف است. در مقابل حزبالله تاکید دارد که مذاکره غیرمستقیم با اسرائیل باید بر دو مساله مبتنی باشد، یکی برقراری آتشبس و دیگری حفاظت از حاکمیت لبنان به شکل کامل و نه ناقص. رسانههای لبنانی گزارش دادند که نبیه بری به نمایندگی از حزبالله مذاکرات را هدایت میکند.