وزرای پیشنهادی “پزشکیان” در یک نگاه
گفتاری از سیدحسین مرعشی؛ دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی ایران
طی چند وقت اخیر آقای ظریف و دوستان ایشان در کمیتهها و شورای راهبری با مشارکت بخش خصوصی تلاش کردند تا سه تا پنج نفر برای هر وزارتخانه معرفی شود. آنچه ما هدف گرفته بودیم یک کابینه مطلوب بود، اما آنچه امروز میبینیم یک کابینه مقدور است. در مجموع ترکیب عمومی کابینه را میپسندم اما در برخی از وزارتخانهها نواقصی وجود دارد که کار دولت را سخت میکند. البته بهجز وزارت اطلاعات بقیه نقدها وارد نیست، درباره وزارت اطلاعات هم حتماً یک مصالح برتری مطرح بوده که آقای پزشکیان آقای خطیب را معرفی کردند. ضمن اینکه رئیسجمهور، پیشاپیش گرایشهای مجلس را برای بخشی از کابینه مورد توجه قرار داده است. این کابینه با دو وزیر از دولت قبل، یک وزیر زن و تعداد قابل توجهی چهره گمنام و با رده سنی بالا ۵۵ سال معرفی شد. درباره این میانگین سنی باید گفت که این نقص به دلیل پرورش ندادن نیروهای جوان است. دولتها در ۲۰ سال اخیر در پرورش نیروهای جوان کوتاهی کردند و بالا رفتن میانگین سنی به دلیل کوتاهی دولتهای گذشته است. با این حال، اگرچه کابینه به نظر میرسد چندان مطلوب اصلاحطلبان و سبد رای پزشکیان نباشد اما محدودیتهای رئیسجمهور در انتخاب وزرا را باید در نظر گرفت. قطعاً فرق است بین یک کابینه مطلوب با یک کابینه مقدور. این شکاف شاید برخی از دوستان ما را قانع نکند، اما توجه داشته باشیم که رئیسجمهور با محدودیتهای قانونی و سیاسی مواجه بودند. بخشی از این موانع مربوط به استعلامهاست که قانوناً باید از نهادهای امنیتی صورت گیرد. بخشی هم به نظر من توجه به نظرات مجلس دوازدهم بود. جبهه اصلاحات از اقدامات شورای راهبری دفاع میکرد و تلاش داشت که یک کابینه مطلوب شکل بگیرد و تا حدود ۶۰ درصد آن محقق شده است. از نقاط برجسته این لیست، وزرای پیشنهادی خارجه، اقتصاد، بهداشت، کار، فرهنگ، کشاورزی و صمت هستند که مطلوب میباشند. حضور یک وزیر زن از دیگر نقاط قابل دفاع کابینه است. اگرچه فقدان یک وزیر از اهل سنت هم از نواقص این لیست تلقی میشود.
چه وزرایی پیشنهاد شدند؟ چه وزرایی معرفی شدند؟
هدا احمدی
گروه سیاسی
سرانجام لیست پیشنهادی وزرای مسعود پزشکیان با تمام چالشها و انتقادهایی که در پی داشت، روز گذشته به صحن علنی مجلس رسید. این درحالی است که ۵۰ درصد از وزرا، خروجی کمیته شورای راهبری هستند که محمدجواد ظریف ریاست آن را بر عهده دارد. کابینهای که اگرچه نسبت به دولت سیزدهم مطلوبتر است اما به گفته برخی از تحلیلگران پس از انتشار اسامی، کابینه دولت چهاردهم بیشتر «مقدور» خواهد بود تا «مطلوب»! اما خب به هر حال نقش نهادهای نظارتی و استعلامها را هم نباید نادیده بگیریم که به احتمال زیاد گزینههای احتمالی شناخته شده که طی چند هفته اخیر به دفعات مطرح میشدند هرگز نامشان در لیست پیشنهادی رئیسجمهور پزشکیان نگنجید. در مجموع مجلس کارش را برای رای اعتماد به زنان و مردان پزشکیان از روزهای دیگر آغاز خواهد کرد و باید منتظر ماند و دید که اگر این وزرا رای اعتماد را از پارلمان دریافت کنند، میتواند کارنامهای درخشان در ویرانهای که تحویل گرفتهاند، تحویل دهند یا خیر.
تکرار رئیسی
علیرضا کاظمی توسط رئیسجمهور پزشکیان به عنوان وزیر آموزشوپرورش به پارلمان معرفی شد. او شهریور ۱۴۰۰ طی حکمی از طرف ابراهیم رئیسی به سمت سرپرست این وزارتخانه منصوب شده بود. کاظمی تحصیلکرده حوزه و دانشگاه و عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان است که یکی از مهمترین مسئولیتهای او سرپرستی وزارت آموزشوپرورش پس از استعفای محسن حاجیمیرزایی در شهریور ۱۴۰۰ بود. پیش از این هم قائممقامی دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر، مشاور وزیر آموزشوپرورش و رئیس سازمان دانشآموزی را بر عهده داشت.
سیدمحمد بطحاییگلپایگانی که معاون وزیر آموزشوپرورش در دولت روحانی بود یکی از افرادی است که در مدت باقیمانده تا ارائه لیست نهایی، نامش به عنوان وزیر پیشنهادی زیاد شنیده میشد. محمدباقر نوبخت، رئیس برنامه و بودجه دولت حسن روحانی هم یکی از گزینههای احتمالی بود. فرد دیگری که نامش به عنوان یکی از گزینههای احتمالی برده میشد، فاطمه مهاجرانی است که در ۲۶ مهرماه سال ۹۶ از سوی سیدمحمد بطحایی، وزیر آموزشوپرورش وقت به عنوان رئیس مرکز استعدادهای درخشان انتخاب شد. مهاجرانی در لیستی که از سوی محمدجواد ظریف به عنوان اعضای شورای راهبری منتشر شده است، نامش دیده میشود. محسن حاجیمیرزایی، وزیر آموزشوپرورش و دبیر هیات دولت در دولت حسن روحانی بوده است و نامش به عنوان گزینه احتمالی برای وزارت آموزشوپرورش دیده میشد.
مدافع سرسخت جهرمی
سیدستار هاشمی که به عنوان وزیر ارتباطات به مجلس دوازدهم پیشنهاد شده است، تحصیلات خود را در رشته هوش مصنوعی از دانشگاه موناش استرالیا و دانشگاه علم و صنعت ایران دارد. ازجمله سوابق اجرایی او میتوان به معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در دوران وزارت محمدجواد آذریجهرمی، معاونت فناوری اطلاعات شرکت ارتباطات زیرساخت، مدیرکلی ارتباطات و فناوری اطلاعات استان فارس و معاونت فناوری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اشاره کرد. رضا فرجیدانا یکی از افرادی است که درباره حضورش به عنوان وزیر ارتباطات گمانهزنی کم نبود. فرجیدانا، وزیر علوم دولت روحانی بود که یک سال پس از روی کار آمدنش توسط مجلس اصولگرای نهم استیضاح شد. مرتضی براری هم دیگر گزینه احتمالی بود که در دولت روحانی مسئولیت معاونت حقوقی، امور دولت و مجلس وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را داشت.
اطلاعات دولت سیزدهم
وزارت اطلاعات هم با نام سیداسماعیل خطیب به مجلس معرفی شد. خطیب از سال ۱۳۵۹ در اطلاعات عملیات سپاه پاسداران و در ادامه در وزارت اطلاعات حضور داشت. او از سال ۱۳۹۱ تا سال ۱۳۹۸ به عنوان رئیس مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه فعالیت میکرد. پیش از این نام محمود علوی، وزیر اطلاعات حسن روحانی که طولانیترین دوره حضور در رأس این وزارتخانه را به نام خود ثبت کرده است نیز از گوشه و کنار شنیده میشد. هرچند برخی خبرها حکایت از آن داشت که علوی تمایلی برای بازگشت دوباره به این وزارتخانه را ندارد. احمد شفیعی هم کسی بود که حضورش در لیست نهایی شنیده شد. او معاون پژوهشی وزارت اطلاعات در سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۴ (دولت خاتمی) بوده است. مجید انصاری هم یکی دیگر از افرادی بود که نامش برای وزارت این وزارتخانه شنیده شده بود. انصاری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است که در دوران ریاست حسن روحانی بر دولت به عنوان معاون امور مجلس رئیسجمهور انتخاب شد و تا سال ۱۳۹۵ در این معاونت مشغول به کار بود که پس از آن معاون حقوقی رئیسجمهور شد.
مرد ذخیره ارزی
اگر مجلس رای اعتماد دهد، عبدالناصر همتی، رئیسکل اسبق بانک مرکزی، سکاندار وزارت اقتصاد خواهد شد. او سال ۱۴۰۰ وارد کارزار انتخابات ریاستجمهوری هم شد و با ۱۰ درصد آرا در رتبه سوم قرار گرفت. همتی کسی است که در دوران ریاستجمهوری محمد خاتمی پیشنهاد تاسیس صندوق ذخیره ارزی را مطرح کرد که بعداً با نام حساب ذخیره ارزی بنیان شد.
علی طیبنیا یکی از گزینههای احتمالی بود که پیش از ارائه لیست نهایی به صحن علنی، نامش به کرات شنیده میشد. او در سالهای ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ نماینده رئیسجمهور در شورای پول و اعتبار بود و به صورت همزمان معاونت امور اقتصادی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و عضو شورای اقتصاد کشور را بر عهده داشت. طیبنیا سال ۱۳۹۲ در دولت حسن روحانی، وزیر امور اقتصادی و دارایی شد. حجت میرزایی هم یکی دیگر از افراد احتمالی برای پیشنهاد به پارلمان بود. او معاون معاونت امور اقتصادی وزارت کار و رفاه اجتماعی را در دوران وزارت محمد شریعمتداری (دولت حسن روحانی) بر عهده داشت.
انتخاب شایسته
عباس عراقچی که برای وزارت امور خارجه پیشنهاد شده است از همان ابتدا رقیبی نداشت و شاهد نامی دیگر برای این وزاتخانه غیر از او نبودیم. عباس عراقچی جزو تیم مذاکرهکننده و گروه ۱+۵ در کابینه یازدهم و دوازدهم بود که تا پایان مذاکرات هستهای ایران و دستیابی به برنامه جامع اقدام مشترک به عنوان مذاکرهکننده ارشد در متن مذاکرات حضور داشت و بعد از محمدجواد ظریف، نفر دوم ایران در مذاکرات محسوب میشد. عراقچی، حاضر دبیر شورای راهبردی روابط خارجی است. او فعالیت خود را از سال۱۳۶۷ در وزارت امور خارجه ایران آغاز کرد. مدتی سفیر ایران در فنلاند و مدتی سفیر ایران در ژاپن بود. در یک دوره ۴ ماهه در دولت دهم، سخنگوی وزارت امور خارجه بود و از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۶ نیز معاونت حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه را بر عهده داشت. او از دی ۱۳۹۶ تا شهریور۱۴۰۰ به عنوان معاون سیاسی وزیر امور خارجه، مسئولیت داشت.
وزیر پزشک
محمدرضا ظفرقندی نامی است که به عنوان وزیر بهداشت توسط رئیسجمهور ارائه شد. او فوقتخصص جراحی عروق و استادتمام دانشگاه علوم پزشکی تهران است و درحال حاضر دبیرکلی انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران را بر عهده دارد. علی تاجرنیا، پزشک متخصص دندان و عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران که در مجلس ششم هم نماینده بود یکی از افرادی است که نامش به عنوان گزینه وزارت بهداشت زیاد شنیده میشد. ایرج حریرچی هم یکی از گمانهزنیها برای سکانداری وزارت بهداشت بود. او در دولت حسن روحانی به عنوان سخنگوی وزیر بهداشت منصوب شد که البته نام و پیگیریهایش از دوران کرونا بیشتر بر سر زبانها افتاد.
منتقد احمدینژاد
احمد میدری، نماینده مجلس ششم که سال ۹۰ معاون وزیر رفاه اجتماعی در دوران حسن روحانی بود از گزینههای پیشنهادی مسعود پزشکیان برای وزارت کار است. او ازجمله چهرههایی است که زمان ریاستجمهوری احمدینژاد با هدفمندی یارانهها به شدت مخالفت کرد و چنین روندی را ناسرانجام میدانست. میدری سابقه تدریس در دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه شهید چمران اهواز را دارد و در سال ۱۳۸۲ دوره کوتاهمدت آموزشی و پژوهشی دانشگاه سازمان ملل را طی کرده است. پیش از این، نام کامل تقوینژاد از چهرههای نزدیک به علی طیبنیا و غلامرضا تاجگردون که سوابق بانکی در کارنامهاش پررنگ است، دیده میشد. او تیرماه ۱۴۰۱ به عنوان رئیس هیات سرپرستی موسسه اعتباری نور منصوب شد که این موسسه در آذرماه ۱۴۰۲ به بانک ملی ایران انتقال یافت. تقوینژاد معاونت توسعه مدیریت و منابع همچنین سرپرست معاونت برنامهریزی راهبردی و هماهنگی وزارت بهداشت را هم بر عهده داشت. محمدجعفر کبیری نیز یکی از افراد پیشنهادی برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود. محمد شریعتمداری هشتم آبان ماه سال ۹۷ در حکمی او را به عنوان معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منصوب کرد. کبیری از مدیران جوان و دانشآموخته اقتصاد از دانشگاه تهران و شهید بهشتی با ۳۱ سال سن جوانترین معاون وزیر دولت محسوب میشد.
از پارلمان به دولت
غلامرضا نوریقزلجه، نماینده مجلس دوازدهم است که درصورت تایید پارلمان به وزارت جهاد کشاورزی میرود. نوریقزلجه دکترای سیاست و توسعه کشاورزی دارد. وی از دهه ۷۰ در استخدام وزارت جهاد کشاورزی است و در دورهای نیز به عنوان قائممقام و مشاور وزیر در وزارت جهاد کشاورزی مشغول به کار بود.
عبدالمهدی بخشنده ازجمله گزینههای پیشنهادی بود که قبل از لیست پیشنهادی نامش به عنوان وزیر جهاد کشاورزی مطرح شد. او زمان وزارت محمود حجتی بر وزارتخانه کشاورزی در دولتهای حسن روحانی و سیدمحمد خاتمی (دولت هشتم) معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی ایران بود. یزدان صیف هم همینطور. سیف، مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران و معاون وزیر جهاد کشاورزی دولت ابراهیم رئیسی بود.
تکرار یک وزارتخانه
امینحسین رحیمی، وزیر دادگستری دولت سیزدهم بار دیگر بهعنوان وزیر دادگستری دولت چهاردهم معرفی شد، بدینترتیب او وزیری است که به احتمال زیاد در دو دولت متفاوت رئیسی و پزشکیان حضور خواهد داشت. او معاون منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضائیه از خرداد ۱۳۹۹ تا شهریور ۱۴۰۰ و قبل از آن نماینده شهرستان ملایر در دوره هشتم مجلس و دادستان دیوان محاسبات کشور در مجلس نهم بود. رحیمی همچنین در ۲۰ مرداد ۱۴۰۰ بهعنوان وزیر دادگستری پیشنهادی دولت سیزدهم توسط ابراهیم رئیسی به مجلس معرفی شد. میرهادی قرهسیدرومیانی، نماینده اصولگرا تبریز، اسکو، آذرشهر در مجلس نهم بود یکی از افرادی بود که احتمال اینکه نامش را در لیست پیشنهادی وزارت دادگستری ببینیم، بود. الهام امینزاده، دستیار سابق حسن روحانی در امور حقوق شهروندی یکی دیگر از گزینههای احتمالی برای وزارت دادگستری بود که البته امینزاده قرار بود در دولت روحانی هم بهعنوان وزیر معرفی شود. او خودش در گفتوگو با آنا در مرداد ۹۶ این خبر را اعلام کرد و گفت: «گزینه روحانی برای وزارت دادگستری بودم اما با این پیشنهاد موافقت نشد». محمدعلی اسفنانی هم که سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی دولت رئیسی و پیش از آن مدیرکل تعزیرات حکومتی استان تهران بود نیز نامش پیش از اعلام لیست نهایی دیده میشد.
گزینه نهایی دفاع؟
امیر عزیزنصیرزاده، چهرهای است که از جانب مسعود پزشکیان بهعنوان گزینه اصلی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به مجلس معرفی شد. نصیرزاده در ۲۸ مرداد ۱۳۹۷ از سوی رهبری بهعنوان فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب شد و تا سال ۱۴۰۰ در این سمت باقی ماند. او پیش از این یک سال جانشین فرمانده نیروی هوایی ارتش و یک سال نیز معاون برنامه و بودجه و امور مجلس ارتش جمهوری اسلامی ایران بود. حبیبالله سیاری، معاون هماهنگکننده ارتش و شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش ازجمله افرادی بودند که احتمال درج نامشان به جای نصیرزاده شنیده شد.
یک زن در وزارت
در کابینه پیشنهادی مسعود پزشکیان نام یک وزیر زن دیده میشود و آن فرزانه صادق برای وزارت راه است. صادق در دولت روحانی توسط محمد اسلامی، وزیر اسبق بهعنوان معاون شهرسازی و معماری منصوب شد و تا مرداد سال ۱۴۰۲ در این جایگاه فعالیت کرد و در سال دوم دولت سیزدهم توسط مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی ابراهیم رئیسی بهعنوان مشاور در امور شهرسازی و معماری منصوب شد.
محسن هاشمیبهرمانی که به محسن هاشمیرفسنجانی، بزرگترین پسر آیتالله اکبر هاشمیرفسنجانی که ۱۳ سال ریاست هیاتمدیره و مدیرعاملی شرکت متروی تهران را بر عهده داشت از گزینههای مطرح شده برای وزارت کار بود. او همچنین مهرماه ۱۳۹۲ به مدت ۴ سال معاون عمرانی دانشگاه آزاد اسلامی شد تا اینکه در پنجمین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر تهران در سال ۱۳۹۶ بهعنوان نفر اول لیست امید از طرف اصلاحطلبان معرفی و در نهایت بهعنوان نفر اول شهر تهران پیروز این انتخابات شد. محمد اسلامی در دولت چهاردهم نیز بهعنوان رئیس سازمان انرژی اتمی ابقا شده است نیز یکی دیگر از افراد پیشنهادی برای وزارت کار بود که البته در دولت دوازدهم ریاست آن را بر عهده داشت.
مدیر گمنام
محمد اتابک که دیروز بهعنوان یکی از گزینههای دولت چهاردهم برای وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) معرفی شد، سابقه فعالیت در صنایع مختلف ازجمله فولاد و معدن را دارد. او پیش از این مدیرعامل هلدینگ صنایع معدنی کاوه پارس و مجری طرح عظیم نواب، بیمارستانها و کارخانجات سیمان و فولاد مختلف در کشور بوده است. حسین سلاحورزی، رئیس دوره دهم اتاق بازرگانی ایران، رضا رحمانی، وزیر سابق حسن روحانی و ولیالله افخمیراد، رئیس سابق سازمان توسعه تجارت ازجمله گرینههای مطرح برای این وزارتخانه بودند.
مدیرکل سابق
حسین سیمایی، وزیر پیشنهادی علوم دولت پزشکیان است که معاون حقوقی و امور مجلس وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در دولت دوازدهم، قائممقام معاون حقوقی رئیسجمهور در دولت یازدهم، مدیرکل دفتر حقوقی وزرات علوم دولت یازدهم را در کارنامه کاریاش دارد. محمود نیلی احمدآبادی، رئیس سایق دانشگاه تهران، علیرضا منادیسفیدان، نماینده مجلس دوازدهم نامهایی هستند که پیش از این بهعنوان وزیر پیشنهادی مطرح شدند.
وزیر بیحاشیه
نام سیدعباس صالحی که در دولت اول حسن روحانی، معاون کتاب وزارت فرهنگ بود و در دولت دوم روحانی، بهعنوان وزیر راهی هیات دولت شد. روز گذشته در لیست وزرای کابینه چهاردهم وجود داشت. رزومه فرهنگی و سبقه حوزوی او باعث ایجاد اعتماد شد و دولت دوم حسن روحانی در حوزه فرهنگی توانست با حاشیه کمی مسئولیت خود را به انجام برساند. او ازجمله وزرای کابینه دوازدهم بود که با کتابفروشها دیدارهای دورهای داشت.
حسین انتظامی بهعنوان سرپرست سازمان سینمایی ایران در دوران وزارت عباس صالحی در ارشاد، احمد مسجدجامعی، رئیس پیشین شورای اسلامی شهر تهران و وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیدمحمد خاتمی، رسول جعفریان، روحانی تاریخپژوه و مهدی عسگرپور، تهیهکننده و کارگردان، افرادی هستند که در هفتههای اخیر نامشان به جای عباس صالحی دیده میشد.
وزیر نظامی
اسکندر مومنی بهعنوان وزیر پیشنهادی کشور در لیست وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم قرار گرفت. عضویت سپاه پاسداران در زمان جنگ ایران و عراق و فرماندهی نیروی انتظامی خراسان نیز در سوابق اسکندر مومنی به چشم میخورد. وی معاون عملیات ناجا و از بنیانگذاران پلیس ۱۱۰ کشور بود. پیش از او نامهای مجید انصاری، عضو مجمع تسخیص مصلحت نظام، مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری دولت روحانی و وزیر کشور دولت احمدینژاد، سردار حسین اعلایی، قائممقام وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و محمد شریعتمداری وزیر کار دولت روحانی دیده میشد.
از ارشاد تا میراث
برای وزارت میراث فرهنگی، سیدرضا صالحیامیری معرفی شده است. کسی که در دولت اول حسن روحانی و پس از استعفای علی جنتی از وزارت ارشاد به جای او نشست اما در این پست فقط ۹ ماه ماند و از سمت خود کنارهگیری کرد. پیش از این گمانهزنیهای زیادی درخصوص احتمال حضور علیرضا تابش، مدیرعامل سابق بنیاد سینمایی فارابی و سیدعزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی دولت سیزدهم دیده میشد.
وزیر هیدروکربوری
محسن پاکنژاد، وزیر پیشنهادی نفت برای کابینه چهاردهم است. او در کارنامه کاری خود عنوان معاون وزیر نفت در نظارت بر منابع هیدروکربوری، معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور تولید و از اعضای هیاتمدیره این شرکت، مدیرکل نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتی وزارت نفت و مدیرعامل و نایبرئیس هیاتمدیره شرکت بازرگانی نفت ایران از مسئولیتهای اوست. اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور در دولتهای یازدهم و دوازدهم، علیرضا تابش، مدیرعامل سابق بنیاد سینمایی فارابی و علی هاشمیبهرمانی نماینده مجلس ششم ازجمله افراد شناخته شدهای بودند که قبل از ارائه لیست اسامیشان مطرح بود.
مدیرعامل مپنا؟
عباس علیآبادی ازجمله کسانی است که بهعنوان وزیر نیرو برای رای اعتماد به مجلس پیشنهاد شد. او در اردیبهشت ۱۴۰۲ جایگزین رضا فاطمیامین در وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت شده بود و سابقه فعالیت بهعنوان مدیرعامل «مپنا»، مدرس دروس مختلف مهندسی مکانیک و مباحث مرتبط با موتورهای درونسوز (توربینهای گازی) در دانشگاههای را دارد. همچنین ازجمله پیشینههای کاری و مدیریتی علیآبادی نیز میتوان به فعالیت در جهاد سازندگی، مشارکت در اجرا و مدیریت پروژههای نیروگاهی کرخه و کارون ۳، مدیریتعاملی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران و معاونت وزیر نیرو در امور برق و انرژی اشاره کرد.
رضا اردکانیان، وزیر نیروی دولت دوازدهم، حمید چیتچیان وزیر نیروی دولت یازدهم و محمد حاجرسولیها مشاور وزیر نیروی دولت دوازدهم افرادی هستند که در هفتههای اخیر نامشان بهعنوان گزینه پیشنهادی دیده میشد.
یار غار قالیباف
احمد دنیامالی که بیشترین تصدی را در کابینه دوم احمدینژاد داشته، چهرهای است که دیروز توسط مسعود پزشکیان برای سکانداری وزارت ورزش معرفی شد. عضویت در شورای شهر تهران در دوره چهارم، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر در همین دوره، معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران و پروژههایی همچون برج میلاد، تونل توحید، تونل رسالت، بوستان آبوآتش، تونل نیایش و تونلهای جمعآوری آبهای سطحی تهران را بر عهده داشت. دنیامالی در مقطعی از این دوره و همزمان معاون وزارت راه و ترابری و ریاست سازمان بنادر و کشتیرانی هم بود که مربوط به سالهای ۸۳ تا ۸۹ است.
قبل از آنکه نام دنیامالی در لیست ارائه شده دیده شود، حجت نظری، عضو پنجمین دوره شورای شهر تهران و صالحیامیری، وزیر ارشاد دولت یازدهم و مهدی تندگویان، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در دولت دوازدهم ازجمله افرادی بودند که احتمال زیادی داشت برای رای اعتماد به مجلس دوازدهم پیشنهاد شوند اما اینطور نشد.