رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > سیاست : گفت‌وگو در ژنو

گفت‌وگو در ژنو

دور سوم گفت‌وگو با اروپائیان

گروه بین‌الملل:‌ گفت‌وگوهای ایران با تروئیکای اروپا (انگلیس، آلمان و فرانسه) موضوعی است که با شروع به کار دولت چهاردهم وارد فاز جدیدی شد و در این راستا اظهارات کارشناسان و مقامات حوزه دیپلماسی کشورمان به صورت واضح بر این اصل استوار است که این دسته از گفت‌وگوها برای حل‌وفصل اختلافات می‌تواند راهگشا و مفید واقع شود. در این راستا، شهر ژنو ۲۴ و ۲۵ دی ‌ماه (۱۲ و ۱۳ ژانویه) میزبان دور سوم گفت‌و‌گو‌های ایران و سه کشور اروپایی عضو برجام همچنین معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواهد بود. گفت‌و‌گو‌هایی که دور نخست آن مهرماه در حاشیه هفتادونهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک و دور دوم هم نهم آذرماه در ژنو برگزار شد. یک روز قبل از برگزاری دور دوم این گفت‌وگوها (پنج‌شنبه هشتم آذرماه) نیز نشستی با حضور کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌الملل همچنین مجید تخت‌روانچی، معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان با انریکه مورا معاون مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد.

در این راستا، یک سخنگوی اتحادیه اروپا در آستانه دور جدید گفت‌وگوهای ایران و سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) به ایرنا گفت که این اتحادیه به ‌عنوان هماهنگ‌کننده برجام، ارتباط منظم خود با ایران را حفظ کرده و همین موضع بیانگر احتمال حضور نماینده اتحادیه در نشست آتی است. به گزارش ایرنا از سوی دیگر کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه عنوان کرد که این گفت‌وگوها برای بررسی موضوعات و تعیین چارچوب‌هاست. وی افزود که هنوز نمی‌توان درباره نتیجه آن پیش‌بینی کرد. در این بین باید توجه شود که دور دوم گفت‌وگوها از سوی سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان «طوفان فکری» توصیف شد. همچنین غریب‌آبادی که همراه با مجید تخت‌روانچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه، ریاست هیات ایرانی در دور دوم گفت‌وگوها با اروپایی‌ها را بر عهده داشت، پس از پایان نشست تأکید کرد که «ما قاطعانه به پیگیری منافع مردم خود متعهد هستیم و ترجیح ما مسیر گفت‌وگو و تعامل است.» همچنین اعلام شد که این گفت‌وگوها در آینده نزدیک ادامه خواهد یافت و حالا دور سوم این گفت‌وگوها را در این راستا شاهد هستیم.

از سوی دیگر اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ۱۷ دی ‌ماه در نشست هفتگی خبرنگاران اعلام کرد که طیف گسترده‌ای از موضوعات اعم از موضوعات منطقه، روابط دوجانبه با اتحادیه اروپا و موضوع هسته‌ای در دور سوم گفت‌وگوها بحث خواهد شد و افزود که این گفت‌و‌گو‌ها ادامه روندی است که از قبل توافق شده بود و گام دیگری در روند گفت‌و‌گو بین ایران و سه کشور اروپایی قلمداد می‌شود و موضوع هسته‌ای و رفع تحریم‌ها هم یکی از موضوعات مطرح در این گفت‌وگوها به‌ شمار می‌رود.

 

با آمریکا چه کنیم؟

نکته‌ای که در این میان و درخصوص این گفت‌وگوها میان ایران و اروپا باید مدنظر قرار بگیرد این است که مقامات کشورمان، سعی دارند به هر ترتیب که شده این پیام را مخابره کنند که نشست پای میز با اروپایی‌ها (دیپلمات‌های انگلیس، فرانسه و آلمان) صرفاً یک گفت‌وگو برای فهم دقیقاً از مشکلات طرفین است و نباید بدان لفظ مذاکره اطلاق شود. اینکه لفظ مذاکره باید مورد استفاده قرار بگیرد یا گفت‌وگو، موضوعی است که تحلیل آن از حیث ماهوی و شکلی نیازمند بررسی مولفه‌های مشخص است اما موضوع این است که به نظر می‌رسد، اروپایی‌ها در حال پیش بردن یک روند جدا از ایالات‌متحده هستند. در این خصوص آکسیوس در گزارش اخیر خود که شامگاه دوشنبه هفته گذشته منتشر شد با اشاره به مصاحبه اخیر سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران با شبکه مرکزی چین و اظهارات او مبنی بر آمادگی و خواست ایران برای از سرگیری مذاکرات با قدرت‌های جهانی ازجمله آمریکا برای رسیدن به توافق هسته‌ای تازه، نوشت: «با وجود همه بحران‌های جاری در سراسر جهان، دیپلمات‌های ارشد تروئیکای اروپایی خواستار توافق هسته‌ای تازه با ایران هستند». در گزارش آکسیوس آمده است که «هیات‌های اروپایی در دیدار اخیر خود با مقامات ایرانی در ژنو، تهران را به فعال کردن مکانیسم ماشه تهدید کرده‌اند. هیات ایرانی نیز در پاسخ تهدید اروپا اعلام کرده در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه از پیمان عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای خارج خواهد شد». همین مطلب می‌تواند گویای آن باشد که اروپایی‌ها به دنبال آن هستند تا یک مسیر جدا از ایالات‌متحده که قرار است چندی دیگر ترامپ آن را برای مدت ۴ سال هدایت کند، انتخاب کرده است. این در حالی است که هنوز مشخص نیست، رویکرد ترامپ در قبال ایران و در مورد مواجهه با تهران چگونه خواهد بود. فارغ از این مسائل باید توجه شود که ایالات‌متحده و مدل برخورد آن با ما و بالعکس، مساله‌ای است که به نظر می‌رسد در آینده نه‌ چندان دور مشخص خواهد شد و البته که باید به گزاره‌ای به نام رژیم اسرائیل هم در این خصوص توجه کرد که سعی دارد، ایران را وارد جنگ و تقابل با آمریکا کند.

sazandegi

پست های مرتبط

وجدانی بیدار

به یاد “دکتر احمد تفضلی” ساعت‌۱۲:۳۰ ظهر روز دوشنبه ۲۴ دی ‌ماه…

۲۳ دی ۱۴۰۳

در مسیر شفافیت

بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص گروه سیاسی: موضوع FATF از آن…

۲۳ دی ۱۴۰۳

تقابل با بلوک جنوب

جدال “ترامپ” و آمریکای‌جنوبی گروه بین‌الملل: این روزها که همه چشم به…

۲۲ دی ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید