رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > سیاست : دیدار در میانه بحران

دیدار در میانه بحران

“مسعود پزشکیان” و “ولادیمیر پوتین”، روسای جمهور ایران و روسیه در عشق‌آباد دیدار و در خصوص وضعیت لبنان و غزه گفت‌وگو کردند

گروه بین‌الملل:‌ رئیس‌جمهور پزشکیان عصر پنج‌شنبه به منظور شرکت در همایش بین‌المللی «ارتباط متقابل زمان‌ها و تمدن‌ها-مبنای صلح و توسعه» به مناسبت سیصدمین سالگرد مختومقلی فراغی، شاعر بزرگ ترکمن عازم ترکمنستان شد و مورد استقبال رشید مردوف، وزیر امور خارجه ترکمنستان، سفیر و اعضای سفارت جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت. سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت و محمدرضا صالحی‌امیری وزیر میراث فرهنگی، ‌گردشگری و صنایع‌دستی، رئیس‌جمهور را در این سفر همراهی کردند.

دیدار با پوتین
بدون‌شک این سفر پزشکیان و اعلام مواضع صریح ایران درخصوص شرایط فعلی منطقه اهمیت بالایی دارد؛ چراکه در شمال غزه اسرائیل درحال پیاده‌سازی طرح جدید خود است و در جنوب لبنان هم حملات اسرائیل حالا نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در لبنان (یونیفل) را هدف قرار داده که واکنش بسیار گسترده کشورهای غربی و مقامات منطقه‌ای را در بر داشت. از سوی دیگر، مسعود پزشکیان در حاشیه این سفر عصر جمعه با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود دیدار و گفت‌وگو کرد. وی با تاکید بر توسعه همکاری‌های مشترک بین دو کشور گفت که ارتباط ‌ما با روسیه صمیمانه و ‌راهبردی است. رئیس‌جمهور با ابراز خرسندی از فرصت دیدار با همتای روس خود اذعان کرد که «از نظر اقتصادی و فرهنگی، ارتباطات ما روز‌به‌روز تقویت شده و قوی‌تر می‌شود. روند رو به رشد همکاری‌های ایران و روسیه با توجه به اراده رهبران عالی دو کشور به ضرورت تقویت این ارتباطات باید تسریع شود».
پزشکیان با بیان اینکه ایران و روسیه ظرفیت‌های متقابل و مکمل خوبی دارند و می‌توانند به یکدیگر کمک کنند، افزود: مواضع ما در دنیا خیلی نزدیک‌تر از دیگران به یکدیگر است. رئیس‌جمهور با ابراز امیدواری نسبت به تسریع در امضای سند راهبردی مشارکت ایران و‌ روسیه بر توسعه همکاری‌های فیمابین تاکید و اظهار کرد: «امیدوارم در جریان حضور در اجلاس بریکس در روسیه، این معاهده را نهایی کنیم».
وی با اشاره به وضعیت بحرانی منطقه تصریح کرد: «رژیم صهیونیستی هیچ‌ چارچوب حقوقی و انسانی بین‌المللی را رعایت نمی‌کند و شرایط در منطقه بحرانی است؛ ‌کشورهای اروپایی و آمریکا نمی‌خواهند ارتباطات کشورهای منطقه در بستر آرامی ادامه یابد». رئیس‌جمهور روسیه نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از این گفت‌وگو اظهار کرد: «همکاری‌های دو ‌کشور برای ما اولویت بالایی دارد و توسعه روابط و افزایش حجم تجارت میان دو طرف خیلی خوب درحال انجام است». ولادیمیر پوتین ضمن دعوت از رئیس جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در اجلاس بریکس و برگزاری نشست مشترک دوجانبه گفت: ما به طور مشترک در سطح بین‌اللملی همکاری می‌کنیم و ارزیابی‌ها و‌ رویکردهای جهانی ما یکسان است. پزشکیان همچنین ظهر جمعه با سردار بردی محمداف، رئیس‌جمهور ترکمنستان و قربانقلی بردی محمداف، رهبر ملی و رئیس مصلحت خلق ترکمنستان دیدار و گفت‌وگو کرد. وی همچنین در حاشیه همایش بین‌المللی «ارتباط متقابل زمان‌ها و تمدن‌ها- مبنای صلح و توسعه» با شوکت میرضیایف، رئیس‌جمهور ازبکستان دیدار کرد.

خطر افراط‌گرایی و لزوم همگرایی
آنچه در سخنان رئیس‌جمهوری کشورمان به چشم می‌خورد، تاکید بر دو موضوع مهم است که در جهان امروز صرفاً گستره کشورهای اسلامی را در برنمی‌گیرد. موضوع اول، مساله افراط‌گرایی و موضوع دوم، تاکید بر همگرایی و گذر از واگرایی و اختلاف است. اگر کمی به عقب برگردیم و یک دهه پیش را زیر ذره‌بین ببریم، می‌بینیم که حسن روحانی، رئیس‌جمهور پیشین کشورمان در در شصت‌وهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد که سال ۱۳۹۲ برگزار شد، طرح «جهان علیه خشونت و افراطی‌گری» را مطرح کرد.
روحانی در آن سال‌ از پشت تریبون سازمان ملل، پیشنهاد داد که طرح «جهان علیه خشونت و افراطی‌گری در دستور کار سازمان ملل متحد قرار گیرد و همه دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی و نهادهای مدنی، تلاش‌های جدیدی را برای سوق دادن جهان به این‌ سو سامان دهند و اعلام کرد که باید به جای گزینه ناکارآمد «ائتلاف برای جنگ» در مناطق مختلف جهان به «ائتلاف برای صلح پایدار» در سراسر جهان اندیشید». این سخنان در نهایت باعث شد تا طرح پیشنهادی با اجماع به تصویب برسد و به‌نوعی «قدرت ایده» را در آن زمان به نام ایران ثبت و ضبط کرد که بعدها هم این پیشنهاد به قطعنامه( WAVE (Against Violence and Extremism World معروف شد.
پزشکیان هم به‌نوعی این هشدار را نه ‌تنها به کشورهای اسلامی بلکه به تمام جامعه ملل می‌دهد که روند فعلی در جهان بار دیگر افراط‌گرایی را تصویر کرده که حالا وضعیت منطقه خاورمیانه به دلیل یکجانبه‌گرایی اسرائیل با مخاطرات انسانی و امنیتی روبه‌رو شد است. بر همین اساس، پیام مسعود پزشکیان در ترکمنستان را باید «مخابره صلح و وفاق بین‌المللی» قلمداد کرد.

وفاق گفتمان امروز است
از دیگر سو رئیس‌جمهور کشورمان پس از ورود به عشق‌آباد،(جمعه) در همایش بین‌المللی «ارتباط متقابل زمان‌ها و تمدن‌ها- مبنای صلح و توسعه» سخنرانی کرد و گفت: «بخش‌های مهمی از تاریخ، ادبیات و فرهنگ مردم ایران با مردم حوزه تمدنی آسیای مرکزی از پیوستگی بالایی برخوردار است و به ‌سان نوری است که از یک منشور تابیده و جهان پیرامون ما را غرق در شکوه و وسعت گیرای خود ساخته است. وجود دین اسلام و گسترش آیین‌های اسلامی از مسیر ایران و آسیای مرکزی و تبادل فرهنگی و هم‌دینی ایجاد شده در کنار قرابت زبانی میان اقوام ایرانی با قومیت‌های ساکن در گستره آسیای مرکزی نیز بر رونق و درخشش این غنای تمدنی مشترک افزوده است».
مسعود پزشکیان در بخشی از سخنان خود به موضوع مهم افراط‌گرایی و رشد آن در جوامع اسلامی اشاره و اظهار کرد: «ما نیز در کنار بزرگان خود باور داریم، اسلام، دین صلح و برادری و بعثت پیامبر مکرم اسلام(ص) جز برای کامل کردن مکارم اخلاقی نبوده است. یکی از موضوعاتی که تمایل دارم درخصوص آن سخن بگویم وجود دسیسه‌های پنهان برای واگرایی و ایجاد دشمنی میان مذاهب اسلامی است؛ موضوعی که لازم است مدنظر همه جامعه اسلامی قرار گیرد. بخش‌های مهمی از جهان اسلام در معرض تهدید افراط و رشد گروه‌هایی است که فلسفه وجود خود را در تزریق افتراق و جدایی جامعه اسلامی می‌بینند. وقتی بزرگانی مانند مختومقلی صحبت از همگرایی و اتحاد جوامع اسلامی می‌کنند به خوبی از زوایای تاریک و مصائب جدایی آگاه هستند».
رئیس دولت چهاردهم همچنین تصریح کرد که «تأسی به آیه «واعتصموا بحبل‌اللَّه جمیعاً و لاتفرّقوا» بهترین و موثرترین راه برای جلوگیری از هر گونه نفاق و ایجادکننده وحدت به معنای حقیقی آن در دنیای پرتلاطم کنونی است».
وی خاطرنشان کرد: «نگاه به وحدت و ایجاد وفاق فقط مختص به جوامع اسلامی نیست بلکه صحبت از صلح و تعمیق برادری و پی‌ریزی گفتمان وفاق، نیاز امروز جامعه بین‌المللی است اما در این گذر هنوز هم بسیاری از مولفه‌های یکجانبه‌گرایی، همزیستی جامعه انسانی را با اخلال مواجه کرده است. مصداق روشن آن را امروز در فلسطین و در نادید انگاشتن حقوق ملتی می‌بینیم که دارای تاریخ، فرهنگ و عناصر هویتی مشخص و مختص به خود هستند. وقتی صحبت از ظلم و بی‌عدالتی می‌شود، تصویر رنج مردم بی‌پناه غزه در ذهن ما نقش می‌بندد. عمق بحران غزه و قساوت به کار رفته در این جنگ نابرابر و ادامه حملات وحشیانه به شهرهای لبنان، خارج از توصیف است».

sazandegi

پست های مرتبط

نتانیاهو؛ مجرم بین‌المللی

دیوان لاهه حکم بازداشت نخست‌وزیر اسرائیل را به‌عنوان جنایت‌کار جنگی صادر کرد…

۳ آذر ۱۴۰۳

بیایید مذاکره کنیم

“علی لاریجانی” خطاب به “دونالد ترامپ”: ♦️بیایید مذاکره کنیم شنیدم دولت جدید…

۳ آذر ۱۴۰۳

وقت مصالحه است

“سیدحسین مرعشی” می‌گوید: برگشت “ترامپ” الزاماً به‌معنای بن‌بست نیست و می‌تواند به…

۳ آذر ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید