در گفتوگوی “محمدجعفر قائمپناه”، معاون اجرایی رئیسجمهور و رئیس گزینش کشور با خبرنگاران مطرح شد
روز گذشته نشست خبری محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهور و سرپرست نهاد ریاستجمهوری در ساختمان کوثر ریاستجمهوری و با محوریت موضوع گزینش برگزار شد. قائمپناه در این جلسه سخنرانیای کوتاه داشت سپس به سوالات خبرنگاران پاسخ داد. روزنامه سازندگی از معاون اجرایی رئیسجمهور درباره وجود حامیپروری در سیستمهای اداری کشور و برنامه دولت برای مقابله با حامیپروری در انتصاب افراد پرسید. قائمپناه در پاسخ گفت: این موضوع زمان انتخاب وزرا هم مطرح شد تا کسانی به عنوان گزینه نهایی دولت به مجلس معرفی شوند که میتوانند همراه تفکر رئیسجمهوری باشند و این رویکرد را قبول داشته باشند. البته اینکه کسانی همفکر رئیسجمهوری سر کار بیایند به معنای حامیپروری نیست و اگر آن افراد کارآمد باشند و دانش مربوطه را داشته باشند، این دیگر به معنی حامیپروری نیست. شاخصهایی برای وزارتخانهها در همان زمان معرفی به مجلس در نظر گرفته شده که یکی از مواردش همین همفکری با دیدگاههای رئیسجمهوری است که به نظرم به خوبی هم اجرا شد. قائمپناه یادآور شد: اگر دو سه نفر از وزرای قبلی هم در دولت حضور دارند به این دلیل است که هم تخصص مربوطه را داشتند، هم کارآمد بودند و هم تفکر رئیسجمهوری را قبول کردند تا شعار وفاق هم محقق شود که این شعار اصلی آقای پزشکیان در زمان انتخابات بود و به صراحت میگفت که کشور را یک جناح نمیتواند اداره کند.
همچنین او در سخنانش در ابتدای این نشست اظهار امیدواری کرد که در آیندهای نه چندان دور، گزینش روزآمد خواهد شد و سلیقههای شخصی را از آن دور خواهیم کرد. او از هستههای گزینش تقاضا کرد که نگاه مثبتتری به جذب جوانان این مرزوبوم داشته و از هرگونه سلیقه شخصی دور و شرح صدر داشته باشند تا نگاه برای جذب بیشتر از دفع باشد. بهخصوص که رهبر انقلاب میگویند، در آموزشوپرورش باید نیروهای باهوشتر، تواناتر و عالمتر جذب شوند.
به گفته قائمپناه، دولت آقای پزشکیان درصدد این است که هم مشکل آموزشوپرورش را در این زمینه حل کند و هم یک تجدیدنظر جدی در زمینه گزینش داشته باشد. این به معنای اینکه خداینکرده ما از افراد ضدانقلاب، کسانی را استخدام کنیم، نیست بلکه از همین مردم خوب و جوانان تحصیلکرده کشور خود استفاده میکنیم. مسئول گزینش کشور با تاکید بر اینکه در مصاحبه گزینشها، نگرشهای سلیقهای، مخالف سیاستهای کلی مورد نظر رهبری انقلاب است، اظهار کرد: در آزمون دبیری ۳۸۱ هزار نفر در سال ۱۴۰۳ شرکت کردند و ظرفیت ۲۸ هزار نفر بوده است که در نهایت ۴۸ هزار نفر معرفی شدند اما از این میان ۴۴۰۰ نفر کد ۱۹ گرفتهاند و ۱۶ هزار و ۳۰۰ نفر از ظرفیت ۲۸ هزار نفره تکمیل شده است.
قائمپناه یادآور شد: برای آموزگاری در سال ۱۴۰۳ در استخدام آموزشوپرورش ۶۳۶ هزار نفر شرکت کردند. ظرفیت برای جذب ۲۸ هزار نفر بوده اما ۷۲ هزار نفر از این میان به آموزشوپرورش معرفی میشوند. در مرحله اول ۲۱ هزار نفر از این میان تایید و بیش از ۴۴ هزار نفر رد میشوند که عدد قابلتوجهی است بنابراین ۶۰ درصد امتیاز کسانی که در این میان تایید شدهاند از مصاحبه است و مابقی آن امتیاز علمی است، درحالی که باید نسبت، عکس این باشد. وی ادامه داد: در آزمون دانشگاه فرهنگیان و شهید رجایی ظرفیت ۳۲ هزارنفری داشتیم که ۶۶۰ هزار نفر شرکت کردند و ما فقط ۲۸ هزار نفر را قبول کردیم. ۵ هزار نفر ظرفیت دانشگاه که میتوانستیم در همین دانشگاهها تربیت کنیم را تربیت نکردیم و همین باعث مشکلات جدی در آموزشوپرورش شده و کلاسها بدون معلم ماندهاند تا در نهایت مجبور به استفاده از بازنشستگان شدیم. مسئول اداره امور گزینش کشور گفت: دیدگاههایی که رهبران جمهوری اسلامی بیان کردند با آنچه در جریان گزینشها اتفاق افتاده است، تفاوت ماهوی دارد.
اصل شایستهسالاری در سمت گزینشگری
در ادامه این نشست معاون اجرایی رئیسجمهوری از پیام امام خمینی سخن گفت که در سال ۱۳۶۱ امام راحل درباره گزینش، پیامی صادر کردند که به تصویب قانون در مجلس منجر شد و در آن پیام، امام راحل انتقاد تندی از گزینش آن زمان داشتند. امام راحل تاکید کردند، در اسرع وقت تمام آن هیاتهای گزینش برچیده شوند و افرادی صالح بدون ملاحظه روابط اقدام کنند.
محمدجعفر قائمپناه همچنین با بیان اینکه این روزها ما شاید بیش از روزی هزار یا گاهی حدود ۵۰۰ پیامک از قشرهای مختلف دریافت میکنیم که چرا ما گزینش نشدهایم. آنان جوانان کشور هستند و تحصیل کردند اما گزینش نشدند، افزود: باید این موضوع که مطالبه و دغدغه مردم و جوانان است را به طور کامل پاسخ دهیم. دیدگاههایی که رهبران جمهوری اسلامی بیان کردند با آنچه در جریان گزینشها اتفاق افتاده است، تفاوت ماهوی دارد.
به گفته مسئول گزینش کشور، در بند سوم فرمان امام راحل به این موضوع اشاره شده بود که پرسشهای مطرح شده در گزینشها، غیرمرتبط با شغل مربوطه است. سوالات شرعی باید در چارچوب آن چیزی باشد که مردم عادی میدانند و افرادی آگاه به شرایط زمانه باید در سمت گزینشگری قرار گیرند و این تاکید امام راحل است. او با یادآوری دیدگاههای رهبری انقلاب در زمینه کیفیت گزینشگری اظهار کرد: رهبری انقلاب اسلامی بر رعایت اصل شایستهسالاری و توانمندی افراد و روزآمدسازی در امر گزینش تاکید دارند و این درحالی است که خلاف این عمل شده و آن اقدام خلاف، به ناحق به رهبری نسبت داده شده است.
مسئول گزینش کشور تصریح کرد: بیانات رهبری انقلاب در خلأ مطرح نشده است و حتماً گزارشی به دست ایشان رسیده که در پی آن تاکید کردهاند، گزینشها روزآمدسازی شود. با وجود بیکاری و بدون شغل ماندن جوانان تحصیلکرده اما کلاسهای بدون معلم داریم که اشکال بزرگی ایجاد کرده است. یعنی مجوز قانونی برای جذب معلم وجود دارد اما کلاس بدون معلم داریم. چون سختگیری سبب شد از ظرفیت قانونی آموزشوپرورش برای جذب ۵ هزار نفر استفاده نشود. قائمپناه تصریح کرد: باید نگاه ویژه به کسانی داشته باشیم که باور دینی غیر از اکثریت جامعه دارند. بهویژه برادران اهل سنت و اهل حق؛ آنان باید براساس باورهای دینی خودشان مورد گزینش قرار بگیرند. جوانان شایسته، کاربلد، نخبه و دانشمند باید در بدنه دولت به کار گرفته شوند تا دولت توانمندتر باشد.
قائمپناه در پاسخ به پرسشی درباره انتشار آمار میزان افراد رد شده در جریان گزینش طی سالهای اخیر، اظهار کرد: با انتقاد نسبت به گذشته خیلی موافق نیستم. نگاهمان را به سمت آینده بگیریم و به وفاق فکر کنیم. ما قطعاً برنامه داریم؛ سازوکاری که در قالب قانون و سیاستهای کلی است را روزآمدسازی میکنیم و به دنبال تجدیدنظر در زمینه گزینش هستیم. میخواهیم نگاه جدیدی حاکم شود که اکثریت جامعه بتوانند از فرصتی که در دولت هست بدون تبعیض استفاده کنند. اینجور نباشد که فرمها و سوالات و تحقیق ما به گونهای باشد که چندین هزار نفر رد شوند.
مسئول گزینش کشور در ادامه سخنانش کمی بیشتر از تجدیدنظرهایی که قرار است در گزینشها اتفاق بیفتد گفت و تاکید کرد: البته افرادی که ایران و جمهوری اسلامی را قبول ندارند شامل این تجدیدنظر در گزینش نمیشوند. هیچ نظام سیاسی هم چنین اجازهای نمیدهد که کسانی که با اصل آن مخالفت دارند در سازوکارهای انتخاب افراد تایید شوند. باید کاری کنیم که گزینش سلیقهای نباشد بلکه مطابق با شرایط اجتماعی باشد. منطبق بر سال ۱۳۶۰ نباشد، منطبق بر سال ۱۴۰۳ باشد. چه در زمینه پوشش و چه در موارد دیگر، معیارهای اجتماعی روز در نظر گرفته شود. همچنین معاون اجرایی رئیسجمهوری در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه مدتزمان در نظر گرفته شده از سوی دولت برای انجام اصلاحات در امر گزینش، تاکید کرد: باید نگاهها عوض شود. تغییر نگاه و فکر که منجر به تغییر رفتار شود بسیار زمانبر است و الزاماً نمیتوانیم این موضوع را در یک زمان محدود حل کنیم. وی یادآور شد: این اقدامات به شکل دستوری پیش نمیرود. افرادی که اکنون در هیاتهای گزینش هستند هم افرادی معتقد به انقلاب و ارزشها هستند اما تاکید داریم امر گزینش باید بر مبنای معیارها و ارزشهای جمهوری اسلامی انجام شود و این امر نیازمند اصلاحات است که اصلاحات نیز پروسهای زمانبر محسوب میشود. در زمینه گزینشها ازجمله اصلاحاتی که انجام دادیم، تغییر امتیازها به شکلی درست بود که عملی شد. مثلاً امتیاز حضور در نمازجمعه و پوشش از ۱۰ به ۷ کاهش یافته است