رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > سیاست : یازدهمین سفر

یازدهمین سفر

“آنتونی بلینکن”، وزیر خارجه آمریکا در میانه تشدید حملات اسرائیل به لبنان وارد تل‌آویو شد

گروه بین‌الملل: آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات‌متحده در هفته‌های منتهی به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا برای یازدهمین بار به اسرائیل سفر کرد و قرار است در این راستا تور منطقه‌ای خود را پیش ببرد. متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا (دوشنبه) در نشست خبری با خبرنگاران اعلام کرد، بلینکن در سفر خود به منطقه و اسرائیل، موضوع اهمیت پایان دادن به جنگ غزه و ایجاد صلح و ثبات پایدار در خاورمیانه را در دستور کار خود دارد اما او هیچ اشاره‌ای به کشورهایی که وزیر خارجه آمریکا قرار است به آنها سفر کند، نداشت. دستگاه دیپلماسی آمریکا مدعی شده که بلینکن با رهبران منطقه درباره اهمیت پایان ‌دادن به جنگ غزه و راه‌های تدوین طرح پس از جنگ در این منطقه و نیز چگونگی دستیابی به راه‌‌حل دیپلماتیک برای درگیری میان اسرائیل و حزب‌الله لبنان گفت‌وگو خواهد کرد و این سفر از دوشنبه تا جمعه به طول خواهد انجامید.
در این خصوص برخی از منابع آمریکایی اعلام کرده‌اند که اردن و قطر ازجمله کشورهایی هستند که بلینکن در آنها توقف خواهد کرد و با مقامات آن به گفت‌وگو می‌پردازد. یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا هم بدون ذکر نام خود به رویترز گفت که بلینکن در مورد غزه بر چگونگی پایان دادن به جنگ، طرح‌هایی برای پس از پایان جنگ و چگونگی بهبود کمک‌های بشردوستانه متمرکز می‌شود. این مقام آمریکایی گفت که بلینکن در دیدارهای خود با مقامات اسرائیل و کشورهای عربی در مورد مسائل آینده غزه به‌ ویژه امنیت، حکومت و بازسازی آن رایزنی خواهد کرد.
در این راستا باید دانست که لبنان یکی دیگر از پرونده‌هایی خواهد بود که وزیر خارجه ایالات‌متحده در این سفر خود بدان اشاره خواهد کرد؛ به‌گونه‌ای که در بیانیه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا آمده است که بلینکن در مورد نیاز به دستیابی به یک راه‌حل دیپلماتیک برای درگیری بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان بحث خواهد کرد و قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل در این راستا، موضوعی است که مورد اشاره بلینکن قرار خواهد گرفت تا در نهایت غیرنظامیان دو طرف بتوانند به محل اسکان خود بازگردند. این درحالی است که جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید مدعی شد که آمریکا گفت‌وگوهای مقدماتی درخصوص مذاکرات آتش‌بس غزه را با مقامات اسرائیل داشته است اما مشخص نیست که آیا در نهایت قرار است، دور جدید مذاکرات در این خصوص در قطر یا هر کشور دیگری مانند مصر انجام شود یا خیر.

کنش‌گری در میانه بحران
آنچه درخصوص سفر بلینکن به اسرائیل باید مورد نظر قرار بگیرد این است که وزیر خارجه ایالات‌متحده اساساً برای یازدهمین بار از شروع جنگ در غزه در اکتبر ۲۰۲۳ وارد تل‌آویو می‌شود و این رفت‌وآمدهای فشرده و متعدد تاکنون سابقه نداشته است؛ چراکه به صورت میانگین می‌توان گفت او هر ماه یک ‌بار به اسرائیل سفر کرده که ریشه آن را باید در اهمیت روابط با اسرائیل برای واشنگتن دانست.
در این راستا، مقامات حماس و بسیاری دیگر از ناظران بین‌المللی و منطقه‌ای اعتقاد دارند که این سفر بلینکن نمی‌تواند خروجی مثبتی برای منطقه به‌خصوص غزه و لبنان داشته باشد. به‌عنوان مثال سامی ابوزهری از رهبران جنبش حماس و رئیس اداره سیاسی این جنبش در خارج درباره این سفر گفته است که توجه به اصرار دولت آمریکا بر تامین چندین تن بمب برای رژیم اسرائیل و بازگو کردن شروط آن در مذاکرات، هیچ اعتماد و اتکایی به سفر آنتونی بلینکن به منطقه را باقی نمی‌گذارد.
از سوی دیگر باید توجه شود سفر درحالی انجام می‌شود که ارتش اسرائیل در غزه شدیدترین حملات خود را عملیاتی کرده و در مورد لبنان هم شاهد آن هستیم که حملات آن به بیروت درحال عمیق‌تر شدن است؛ به‌گونه‌ای که اسرائیل یک ماه به صورت شبانه‌روزی لبنان را مورد حمله قرار داده است و ارتش اسرائیل شامگاه دوشنبه منطقه اللیلکی در شمال فرودگاه بیروت در ضاحیه جنوبی را بمباران کرد و صبح سه‌شنبه نیز مجدداً ضاحیه آماج حملات اسرائیل قرار گرفت. در این خصوص آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای جدید تمامی ساکنان مستقر در ضاحیه جنوبی به‌ویژه در ساختمان‌های شناسایی شده در نقشه‌های پیوست شده و ساختمان‌های مجاور آنها در مناطق اللیلکی را تهدید کرد و مدعی شد که «ساکنان در نزدیکی تاسیسات و منافع حزب‌الله قرار دارند، در آینده نزدیک علیه آن عملیات خواهیم کرد و بر همین اساس باید فوراً این ساختمان‌ها و ساختمان‌های مجاور آنها را تخلیه کرده و تا ۵۰۰ متر دورتر از آنها قرار بگیرند».
این بیانیه و سخنان سخنگوی ارتش اسرائیل به صورت واضح نشان می‌دهد که آنها نه ‌تنها درحال هدف قرار دادن اماکن غیرنظامی در بیروت هستند بلکه به صورت واضح تهدید به ترک منازل را هم در دستور کار قرار داده‌اند تا به‌زعم خود نشان دهند که قبل از هرگونه حمله به ساکنان این مناطق اطلاع‌رسانی شده است. با این وجود به نظر می‌رسد که سفر وزیر خارجه ایالات‌متحده، آن هم در اثنای برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا نمی‌تواند خروجی مثبت برای آرام کردن منطقه داشته باشد.

برچسب ها :

sazandegi

پست های مرتبط

وطن‌پرست ملی‌گرا

به مناسبت سالمرگ “داریوش فروهر” داریوش فروهر از سیاستمدارانی بود که در…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

انگاره‌های آخرالزمانی

“عمادالدین باقی” در خشونت‌های چند دهه اخیر در خاورمیانه همواره طرفین جنگ…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

انحراف سند چشم‌انداز

کارگزاران سازندگی ایران حاضر است، سند چشم‌انداز ۱۴۲۴ را تهیه و تدوین…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید