۷۰ بیمار دیالیزی به دلیل محلول آلوده شرکت داروسازی ثامن وابسته به آستان قدس، جان خود را از دست دادند. این اتفاق در دوره “بهرام عیناللهی”، وزیر سابق بهداشت دولت قبل رخ داد که بعد از ۶ ماه اعلام میشود!
وزارت بهداشت به مرگ ۷۰ بیمار دیالیزی، در دولت قبل واکنش نشان داد. حسین کرمانپور، سرپرست مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، خبر داد: «مطرح کردن فوت ٧٠ هموطن ما در موضوع دیالیز، که تماماً در دوره قبل اتفاق افتاده بسیار تاسفبرانگیز و طرح آن در این زمان شاید به انگیزه رسیدگی سریعتر قضایی باشد. در همان دولت، پرونده قضایی تشکیل شده و احتمالاً با تسریع در رسیدگی میتوان پاسخگوی افکار عمومی بود. اما نکته مهمی که وزارت بهداشت به آن به طور جد اذعان دارد آن است که با اقدامات فوری مایع صفاقی آلوده همان زمان از بازار جمعآوری شده و درحال حاضر جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد».
ماجرا به این موضوع برمیگردد که چند روز پیش سلمان اسحاقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس خبر داد چندین نفر بیمار دیالیزی در بیمارستانهای ایران جان خودشان را به دلیل محلول آلوده از دست بدهند. این نماینده مجلس روز یکشنبه گفته بود: «در وهله اول ۱۰ تا ۱۲ بیمار دیالیزی در شهرهای مشهد و اصفهان جان خود را از دست دادند و پس از مدتی آمار فوتیها به آمار ۵۰ نفر و تاکنون به ۷۰ نفر رسیده است».
این درحالی است که شرکت داروسازی ثامن، تولیدکننده سرمهای آلوده دیالیز صفاقی، در ۳۰ خرداد زمانی که تنها ۱۰ نفر جان باخته بودند به خبرنگار پیگیر این موضوع گفت: «به دستور سازمان بالادست، اجازه صحبت در این خصوص را نداریم».
شرکت داروسازی ثامن، وابسته به آستان قدس رضوی، تنها شرکت در داخل ایران است که محلول دارویی برای بیماران دیالیزی صفاقی را تولید میکند و به گفته آقای محمدی، بررسیهای خود این شرکت نیز «نشان داد که از دیماه سال گذشته دو منبع وجود داشته که ناخالصی بالایی داشتهاند و باعث غلظت بالای آلومینیوم در سرمهای صفاقی شده» است.
توزیع این داروی مرگبار به دولت ابراهیم رئیسی و زمانی برمیگردد که بهرام عیناللهی وزیر ارشاد بود. در همین راستا، روز گذشته سیدحیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو در این خصوص گفت: شرکت ثامن وابسته به بنیاد بهرهوری موقوفات آستان قدس رضوی است و داروهای دیالیزی را تولید میکند. آنطور که بررسیها نشان میدهد خرداد پارسال، در داروهای دیالیزی این شرکت ظاهراً درصد کمی آلومینیوم وجود داشته است که بررسیهای ما نشان داد این داروها عوارض داشتهاند. شرکت ثامن همیشه این سرمها را تولید میکرد و در گذشته مشکلی وجود نداشت و این نخستینبار است که چنین مشکلی مشاهده میشود. با بررسی مواد خریداری شده، معلوم شد که از دو منبع این مشکل ایجاد شده است. بررسیهای شرکت ثامن نشان داد از دیماه سال گذشته دو منبع وجود داشته که ناخالصی بالایی داشتهاند و باعث غلظت بالای آلومینیوم در سرمهای صفاقی شده و عوارض آن هم با آلودگی مورد اشاره انطباق داشت. پس از این اتفاقات وزارت بهداشت، گروهی را برای مطالعه بیشتر به شرکت ثامن فرستاد تا بررسی کند منبع آلودگی کجاست. شرکت ثامن هم اعلام کرد، برای هر دو منبعی که این محلولها را تولید میکردند، آلودگی ایجاد شده است. دلیل وقوع این اتفاق، نبود کنترل کیفی روی محصولات بوده است.
شاید مخاطبان این گزارش بخواهند بدانند که صفاق چیست که سرمهای آلوده دیالیز صفاقی توانستند چنین بلایی بر سر کشتهشدگان بیاورند. صفاق یا شکمشامه غشای نازکی است که جداره داخلی حفره شکم را میپوشاند و دیالیز صفاقی (پیدی) یک روش دیالیز است که از این جداره صفاق در شکم بیمار برای ردوبدل کردن مایعات و مواد حل شده با خون استفاده میشود.