نمایندگان درباره عملکرد “پزشکیان” چه گفتند؟
گروهسیاسی: ۱۰۰ روزگی عمر ریاستجمهوری مسعود پزشکیان هم به پایان رسید. ۱۰۰ روزی که به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران مهمترین بخش از روزهای عمر قوه مجریه و رئیس آن است. حال این مدت طوری پشت سر گذاشته شده که اگر از افرادی که به او رای دادهاند، سوال شود چه تغییری در وضعیت شما رخ داده احتمالاً پاسخ میدهند که هنوز هیچ تغییری در وضعیت کشور به وجود نیامده است. این افراد حق دارند؛ مسعود پزشکیان از همان روز تحلیف با مسائلی مواجه شد که تا امروز هیچ رئیسجمهوری در ۱۰۰ روز اول کاریاش، فکرش را هم نمیکند. دولت پزشکیان با شعار اصلی وفاق ملی آمد؛ یعنی اینکه ما اختلافات جناحی را کنار بگذاریم و همه برای پیشرفت کشور تلاش کنیم. مسالهای که گویا نه تنها نقد صاحبنظران را در پیش داشت بلکه جامعه را هم در شوک فرو برد. بهکارگیری مسئولان، استانداران و وزیران پیشین از جریان رقیب به نام وفاق ملی! هرچند که دولت در قضیه نصب استانداران با گرایشهای مذهبی و قومیتی مختلف به شدت مورد تمجید قرار گرفت. برای اولین بار در ۴ دهه اخیر دو استاندار اهل تسنن در کردستان و زاهدان منصوب شدند همچنین انتصاب فرماندار زن شهرستان دهگلان از نکات مورد توجه رسانهها بود.
پزشکیان در خلال تبلیغات انتخاباتی، موضوع حجاب و فیلترینگ را در صدر پرسش از نامزدها داشت که به عنوان چهره منتقد در این دو موضوع نسبت به وضع موجود، موضعگیری میکرد اما در این ۱۰۰ روز در این موارد نیز کار خاصی صورت نگرفته است. ناترازی بنزین ازجمله موضوعاتی بود که در ایام انتخابات مورد اشاره رئیسجمهور قرار گرفت و اینکه دولت قصد دارد، قیمت بنزین را افزایش دهد یا نه حاشیهساز شد. با این حال پزشکیان در برهههای مختلف تاکید کرد که اصلاحات در این عرصه با تصمیم کارشناسان و همراه کردن مردم انجام خواهد شد. در لایحه بودجه سال آینده اگرچه بحث خاصی پیرامون بنزین انجام نشده اما تامین بودجه برای واردات بنزین به یک چالش تبدیل شده است. مسائلی مانند دلار، مسکن و حوزه مهم سیاست خارجی هم که جای خود دارد.
به گزارش رجانیوز، علی جعفریآذر نیز نماینده تبریز در مجلس معتقد است که در ۱۰۰ روز از آغاز فعالیت دولت، یکی از نکاتی که میتوان به آن اشاره کرد، برخی انتصابهای بحثبرانگیز در این دولت است. به نظر می رسد در این زمینه باید با دقت بیشتری عمل کنند چراکه به کارگیری افراد با تابعیتهای مختلف در سطوح عالی کشور دستاوردی جز نگرانی برای ملت نخواهد داشت. چنین افرادی، تعلقات دوگانه دارند و اگرچه شاید به ظاهر در میان جمع باشند اما دلشان جای دیگری است.
همچنین احمد حکیمیپور فعال اصلاحطلب، دولت در ابتدای راه است و هنوز نمیتوان اظهار نظر دقیقی درباره عملکرد آن داشت. با این حال، رویکرد رئیس جمهور در این مدت که به سمت وفاق و وحدت نیروهای داخلی معطوف شده است، میتواند به عنوان یکی از نقاط قوت دولت محسوب شود. آقای پزشکیان تلاش کرده با اولویت دادن به مسائل کارشناسی در جهت حل مشکلات کشور حرکت کند و با تخصیص بهینه منابع در یک بستر آرام و کم تنش، مسائل داخلی و خارجی را دنبال کند. البته عملکرد واقعی هر دولتی را باید در بودجهای که میبندد، مشاهده کرد و اکنون بودجه سال آینده به مجلس تقدیم شده و باید ببینیم چه چیزی بیرون میآید.
در این باره همچنین حمیدرضا ترقی، فعال اصولگرا میگوید که در دفاع از محور مقاومت در حوزه سیاست خارجی، اقدامات موثری تا الان صورت گرفته و وعده صادق ۱ و ۲ اجرا شد که در راستای پشتیبانی از مردم فلسطین و لبنان بود. حضور نمایندگان دولت در عراق، سوریه، لبنان و کشورهای منطقه اقدام موثری بود که صورت گرفت و سفر رئیس جمهور برای حضور در اجلاس بریکس و شانگهای از موفقیتهای دولت تا به امروز بود. اما خوشبین بودن به وعدههای آمریکا و اروپا را میتوان نقطه ضعف تلقی کرد که پاسخگویی به رژیم اسرائیل را به تاخیر انداخت.ضعف دولت بیشتر در مباحث اقتصادی است؛ ارزش پول ملی در حال کاهش است و قیمت دلار روند صعودی دارد و تورم نیز همچنان پابرجاست و انتظارات مردم در حوزه اقتصادی برآورده نشده است. مساله حجاب هنوز یک دغدغه بوده و لایحه حجاب با هماهنگی مجلس و دولت هنوز ابلاغ نشده است. مشکل بدهیهای دولت به صندوقهای بازنشستگی و تامین اجتماعی پابرجاست و موجب اعتراض بازنشستگان شده اما یکی از اقدامات موثر دولت، افزایش حقوق پرستاران و پزشکان بود که از جمله دستاوردهای دولت چهاردهم است.
به نظر علیاکبر رنجبرزاده، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس دوازدهم دولت هنوز نتوانسته از همه ظرفیتهای خود استفاده کند. مردم به این باور رسیدهاند که فضا برای فعالیت و پیشرفت آنها فراهم شده و با نگاه وفاق ملی، فضا برای پیشرفت کشور مهیا شده است. البته باید توجه داشت که هنوز به این مهم در میدان و عمل دست پیدا نکردهایم اما مردم و نخبگان از آرامش ضمنی برخوردار شدهاند. در خصوص عملکرد منفی نیز می توان به این نکته اشاره کرد که دولت هنوز نتوانسته از همه ظرفیت های خود استفاده کند.
آیا پزشکیان پایبند است؟
محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین ضمن ارزیابی عملکرد دولت چهاردهم در ۱۰۰ روزه اخیر، گفت: در این ۱۰۰ روز انتظار نداریم، کار بزرگی شود چون بیشتر بحث جابهجاییها و انتصابات است اما این انتصابات هم زمانبر شده است. به عبارت دیگر انتصابات به ردههای پایین رسیده و همه درحال تغییر هستند که به همین دلیل زمانبر شده و برنامهها را دچار مشکل میکند. غالباً تا زمانی که مسئولان و مدیران جدید سر کار بیایند و در مورد مسائل توجیه شوند، وقفهای ایجاد خواهد شد. وی همچنین تصریح کرد: همچنین دولت باید شعارهایی که زمان انتخابات داده را محقق کند چراکه مردم نشستند و دقیقاً رصد میکنند. بعد از این ارزیابی میکنند و در این شرایط دیگر قرار نیست، دولت کاری انجام دهد و مطالبات خود را انجام میدهد. در نتیجه دولت برای اجرای برنامهها باید دست بالایی در حوزههای اقتصادی بگیرد.
همچنین موسی غضنفرآبادی، رئیس فراکسیون انقلاب اسلامی مجلس دوازدهم هم ضمن ارزیابی عملکرد دولت چهاردهم در ۱۰۰ روزه اخیر و ارزیابی عمکلرد دولت در تحقق وعدهها معتقد است هنوز زود است که قضاوت کنیم. عملکرد دولت در مورد انتخاب اعضای کابینه در راستای شعار وفاق ملی بد نبود. در موارد دیگر باید ارزیابی شود. رئیس فراکسیون انقلاب اسلامی در واکنش به اینکه دولت چهاردهم تا اینجا چه نقاط ضعف یا قوتی داشته، اظهار کرد: باید ارزیابی کنیم. ابتدا باید استانداران منصوب شوند سپس مدیرکلها و بعد قضاوت کنیم. احمد زیدآبادی هم در یادداشتی نوشت: دکتر پزشکیان در تشکیل کابینه و انتخاب استانداران از موازین وفاق به معنی درست کلمه چندان عدول نکرده است. انتخاب برخی استانداران از جناح رقیب چنانچه آنها خود را متعهد و ملزم به رعایت سیاستهای دولت کرده باشند از قضا نوعی موفقیت در جهت بهکارگیری شیوه و روش وفاق است اما اگر مقامهای منصوب چنین تعهدی را نپذیرفته باشند و بخواهند ساز مخصوص خود را بنوازند، انتصاب آنها طبعاً گامی ضدوفاق است. در ۱۰۰ روزگی دولت مسعود پزشکیان به کارنامه او نمیتوان نمره درخشانی داد اما نمره مردودی هم نمیگیرد. در این ۱۰۰ روز او کوشیده تا ماشین دولت از «لاین وسط» خیلی منحرف نشود اما ماشینها وقتی در لاین وسط به مانعی برخورد میکنند برای عبور از مانع باید وارد لاین سبقت شوند، وگرنه جا میمانند یا به لاین کندرو کشیده میشوند.
سیدحاجیمحمد موحد، نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ ازجمله نمایندگانی است که باور دارد، پزشکیان در راستای وفاق عملی گامهای اساسی برداشته است. او میگوید: قضاوت کردن در مورد عملکرد دولت خیلی زود است، دولت هنوز عملاً شکل نگرفته و قسمت بزرگی از عملکرد آن مربوط به مجموعه پاییندستی است که آن هم وزیر کشور برای تعویض استاندار هر روز در یک استان است. وی افزود: به نظر بنده استانداران باید مستقر شوند و مدتی مشغول کارها شوند و بعد ما عملکرد را بررسی کنیم و نظر مثبت یا منفی بدهیم ضمن اینکه من معتقدم، شخص پزشکیان تا الان به آنچه وعده داده، پایبند است و به دنبال عملیاتی کردن وعدههای خود است اما هرچه به ردههای پایین دولت میرسیم یک رنگوبوهایی را مشاهده و حس میکنیم که با آنچه پزشکیان وعده داده، اعتقاد دارد و به دنبال آن است، فاصله دارد که بنده در وقت مناسب مصادیق را مطرح میکنم.