▫️”عباس عراقچی”، وزیر امور خارجه ایران در گفتوگو با “گروسی”، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد: ایران به اقدامات غیرسازنده شورای حکام پاسخ خواهد داد
▫️رافائل گروسی خبر داد: ایران با توقف افزایش ذخایر غنیشده بالای ۶۰ درصد موافقت کرده است
گروه بینالملل: نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی (چهارشنبه۲۰ نوامبر) در وین اتریش آغاز به کار کرد و تا ۲۲ نوامبر(جمعه) ادامه خواهد داشت. موضوعات مورد بحث در این نشست شامل درخواستهای عضویت در آژانس، گزارش کمیته کمکها و همکاری فنی، راستیآزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود. به گزارش ایرنا، این نشست درحالی برگزار میشود که ۳ کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان (تروئیکای اروپایی) ساعاتی قبل از برگزاری این نشست، پیشنویس قطعنامهای را علیه برنامه هستهای ایران به دبیرخانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی تحویل دادند که در آن از مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواسته شده تا گزارش جامع درباره فعالیتهای هستهای ایران برای بررسی در نشست اسفند ماه ۱۴۰۳ شورای حکام تهیه کند. در این سند که فرازهایی از آن توسط ایرنا مشاهده شده است بدون اشاره به همکاریهای همیشگی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تهران خواسته شده تا برای حلوفصل مسائل ادعایی پادمانی «اقدامات ضروری و فوری» صورت دهد. در سند یاد شده، ادعاهای سیاسی پادمانی و ریشهدار در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی تکرار و از ایران درخواست شده است تا بدون فوت وقت درخصوص «ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در دو مکان اعلام نشده در ایران، توضیحات معتبر ارائه و آژانس را از مکان(های) فعلی مواد هستهای یا تجهیزات آلوده مطلع کند». این سند همچنین از ایران میخواهد که «اطلاعات، اسناد و پاسخهای مورد نیاز آژانس» را در این زمینه ارائه و دسترسی به مکانها و مواد مورد نیاز بازرسان آژانس را فراهم کند. این درحالی است که بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کرده و هرگز مدرکی که نشان دهد، برنامه صلحآمیز انرژی هستهای کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند. ایران نیز به همکاری خود با آژانس در چارچوب موافقتنامه جامع پادمان ادامه داده و تاکید دارد که مسائل باقی مانده با رویکرد حرفهای و بدون جانبداری آژانس قابل حل است.
از سوی دیگر ایران در جریان سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران درباره تبعات صدور قطعنامه هشدار داد و اعلام کرده بود که اگر طرفهای مقابل مسیر تعامل را در پیش بگیرند، ایران هم اهل تعامل است اما اگر مسیر تقابل و قطعنامه و اخلال در برابر ایران را برگزینند، تهران نیز تصمیمات لازم را خواهد گرفت. این اخبار درحالی منتشر میشود که یک روز قبل از برگزاری نشست شورای حکام (سهشنبه) خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلماتهای غربی مدعی شد که سه کشور اروپایی عضو برجام با حمایت آمریکا قصد دارند با ادعای همکاری ضعیف ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نشست فصلی شورای حکام آژانس علیه تهران اقدام تنبیهی انجام دهند.
خبرگزاری فرانسه گزارش داده بود که انگلیس، فرانسه و آلمان (تروئیکای اروپا) با حمایت آمریکا قرار است در میانه نگرانیها از آنچه توسعه سریع برنامه هستهای ایران خوانده شده، قطعنامه جدیدی به شورای حکام ارائه کنند که این قطعنامه تنبیهی با هدف افزایش فشارهای دیپلماتیک بر ایران برای بازگشت به پایبندی به تعهدات هستهای خود و رسیدگی به نگرانیهای دیرینه آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه میشود.
توقف ذخایر اورانیوم ۶۰ درصد
به موازات این روند رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نشست با خبرنگاران در حاشیه نشست فصلی شورای حکام حاضر شد و اعلام کرد از ایران درخواست کردم که ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد را متوقف کند و این مساله از سوی ایران پذیرفته شد. وی با بیان این ادعا که ایران اقدامات مقدماتی را در این زمینه صورت داده است، افزود که بازرسان آژانس این مساله را روز شنبه گذشته، تایید کردند. مدیرکل آژانس ادامه داد: بدیهی است که مذاکرات مهمی اکنون در شورای جریان دارد و باید ببینیم چه خواهد شد. اما این مسالهای است که ما توافق کردیم و امیدوارم ادامه یابد. به نظرم این تحول بسیار مهمی است.
وی درباره پیشنویس قطعنامه تروئیکای اروپا پیرامون درخواست از مدیرکل آژانس برای ارائه گزارش جامع گفت: ابتدا باید قطعنامه تصویب شود. درحال حاضر پیشنویس قطعنامه ارائه شده و اعضای شورا باید تصمیم بگیرند. البته نباید فراموش کنیم که یک قطعنامه پیشتر صادر شده بود که در آن به امکان درخواست برای گزارش جامع اشاره شده بود. اکنون باید منتظر باشیم و ببینیم در نشست چه خواهد شد. مدیرکل آژانس در پاسخ به این سوال که آیا در سفر به ایران پیشنهادی جدی برای تقویت همکاریها با آژانس ارائه شده است، افزود: من همه چیز را جدی میگیرم. ما مذاکره کردیم و این برای من بسیار مهم بود با رئیسجمهوری ایران صحبت کنم. البته باید سوابق را در نظر گرفت و محتاط بود. در عین حال باید راستیآزمایی کرد، کاری که آژانس انجام میدهد.
به گزارش ایرنا، گروسی ادعا کرد که این گامها کافی نیست اما «ملموس» است و ما به مذاکرات ادامه میدهیم. مدیرکل آژانس در پاسخ به این سوال که آیا موافقت ایران با توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غنای ۶۰ درصد مشروط بوده است، گفت که چنین پیامی را از طرف ایرانی دریافت نکرده اما هر گونه احتمال را در نتیجه تحولات نشست شورا رد نکرد. او گفت: این فقط یک گمانهزنی است و من آنچه که صحبت کردیم را مطرح میکنم. وی در بخشی از صحبتهای خود با بیان این ادعا که سطح غنیسازی در ایران در حد نظامی است، افزود که این برای نخستین بار است که ایران با توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد موافقت کرده است.
گروسی در پاسخ به سوالی درباره نتیجه بازدید او از تاسیسات هستهای ایران گفت: فردو یکی از مراکز مهم است و بازرسان من به طور منظم آنجا هستند. با توجه به اهمیت این مرکز مایل بودم نظر خودم را داشته باشم. وی نسل جدید سانتریفیوژهای ایران در این مرکز را چشمگیر توصیف کرد. وی درباره پیشنویس قطعنامه تروئیکا هم تکرار کرد که این مساله به او در مسند مدیرکل آژانس ارتباطی ندارد، اما گفت که مسلماً تصویب قطعنامه روی کار ما تاثیر خواهد گذاشت.
به گزارش ایسنا، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری درباره نحوه ارتباط آژانس با دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا تصریح کرد: «بهطور غیررسمی، راه ارتباطی با رئیسجمهور منتخب آمریکا شکل گرفته است، امیدوارم هرچه سریعتر با او دیدار کنم». او افزود: به همکاری خود با دولت کنونی آمریکا ادامه خواهم داد.
گروسی در پاسخ به سوال دیگری درباره ادعای مقامات اسرائیل ازجمله بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم پیرامون آسیب وارد شدن به تاسیسات هستهای ایران در پی حمله به ایران گفت: «هیچ صدمهای به تاسیسات هستهای ایران وارد نشده است. شاید در گذشته این مساله رخ داده باشد. به باور ما در پارچین و طالقان، تاسیسات هستهای نیست و هیچ اطلاعاتی مبنی به هستهای بودن این تاسیسات وجود ندارد». گروسی افزود: «براساس قوانین بینالمللی، تاسیسات هستهای نباید هدف حمله قرار گیرند و امیدوارم در گفتوگوهایم با مقامات اسرائیلی درباره این مساله صحبت کنیم».
رایزنی عراقچی
اظهارات گروسی درحالی مطرح میشود که رئیس دستگاه دیپماسی کشورمان دور جدید گفتوگوها و رایزنیهای خود با گروسی و سایر طرفهای اروپایی را در دستور کار قرار داده است. سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه (چهارشنبه) در گفتوگوی تلفنی با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد تعاملات ایران و آژانس در پرتو نتایج سفر گروسی به تهران همچنین تحولات مرتبط با نشست شورای حکام به بحث و تبادلنظر پرداخت. وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به سفر گروسی به ایران خاطرنشان کرد که تفاهمات صورتگرفته در جریان این سفر، بار دیگر حسننیت و اراده جمهوری اسلامی ایران را برای ارتقای تعاملات و همکاریها با آژانس اثبات کرد. در این گفتوگوی تلفنی همچنین دو طرف بر اراده خود برای ادامه مسیر گفتوگو و تعامل به منظور حلوفصل اختلافات و پرداختن به دیگر موضوعات در دستور کار و پرهیز از رویکردهای غیرسازنده و تقابلی تاکید کردند. رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین تصریح کرد: در صورتی که طرفهای مقابل بیتوجه به حسننیت و رویکرد تعاملی ایران، اقدامات غیرسازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستور کار قرار دهند، ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد.
همچنین وزارت امور خارجه فرانسه در بیانیهای اعلام کرد که ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه در گفتوگوی تلفنی خود با سیدعباس عراقچی، همتای ایرانی خود تاکید کرد که فرانسه به همراه شرکای آلمانی و انگلیسی خود به تلاشها برای بازگشت به مذاکرات با ایران بر سر موضوع برنامه هستهای آن به منظور یافتن راهکاری دیپلماتیک ادامه میدهد. در بیانیه وزارت امور خارجه فرانسه آمده است که بارو مدعی شده «گسترش تنشهای هستهای» از سوی ایران بسیار نگرانکننده بوده و در بردارنده خطر اشاعه تسلیحات اتمی است. او از ایران خواست به تعهدات خود ذیل توافق پادمانی عمل کند تا آژانس قادر به تایید ماهیت منحصرا صلحآمیز فعالیتهای هستهای ایران باشد.
از سوی دیگر، عراقچی (چهارشنبه) در گفتوگوی تلفنی با رونالد لامولا، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی(که کشورش از اعضای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی است) موضوعات مرتبط با نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی و همکاریهای میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی را مورد بحث و تبادلنظر قرار داد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در این مکالمه تلفنی با اشاره به سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران، حسننیت جمهوری اسلامی ایران در قبال آژانس بینالمللی انرژی اتمی را متذکر شد و تاکید کرد: اگر طرفهای مقابل به دنبال تقابل باشند، جمهوری اسلامی ایران نیز واکنش مناسب از خود بروز میدهد.
این رایزنیها درحالی انجام شد که متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در آستانه برگزاری نشست شورای حکام در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی و نیز تلاش سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان برای صدور قطعنامه ضدایرانی در نشست شورای حکام آژانس و واکنش واشنگتن در این مورد گفت: «ما همچنان به همکاری نزدیک با سه متحد اروپایی پیش از نشست شورای حکام بینالمللی انرژی اتمی ادامه خواهیم داد و از اقداماتی که ایران را پاسخگو کند، حمایت میکنیم». وی افزود: همانطور که رئیسجمهور آمریکا به صراحت اعلام کرده است، ما متعهد هستیم که ایران هیچگاه به سلاح هستهای دست پیدا نکند.