▫️رهبری گفتند: من نگفتهام فیلتر کنند، بلکه گفتهام که فضای مجازی مدیریت شود. برای رفع فیلترینگ باید به سران قوا به یک زبان مشترک میرسیدیم که رسیدیم
▫️رئیسجمهور در گفتوگوی زنده تلویزیونی به مهمترین مسائل روز، از جمله ناترازی در انرژی، قانون عفاف و حجاب، فیلترینگ شبکههای اجتماعی و رابطه با غرب پرداخت
گروه سیاسی: رئیسجمهور پزشکیان دوشنبهشب برای دومین بار در گفتوگوی تلویزیونی شرکت کرد و زنده با مردم سخن گفت. شاید بتوان مهمترین سخنان پزشکیان را قانون حجاب، فیلترینگ، مذاکره با غرب، بنزین و مسکن نام برد. مسائلی که امروز به دغدغههای اصلی مردم تبدیل شده است زیرا آقای رئیسجمهور در مناظرات وعدههای محکمی به خصوص درباره حجاب و فیلترینگ داده بود. اتفاقاً صفحه اول سایت رسمی پزشکیان، بخشی از اظهارات او در گفتوگوی تلویزیونیاش با موضوع قانون جدید حجاب را تیتر کرد. پزشکیان در مورد قانون حجاب گفت: میخواهند راننده اسنپ را به خاطر بیحجابی مسافر جریمه کنند، این کار نارضایتی ایجاد میکند آیا جامعه این را خواهد پذیرفت؟ کاری نکنیم که بقیه را هم ناراضی کنیم. وی افزود: برای اجرای قانون حجاب و عفاف سوال و ابهاماتی وجود دارد که به این سادگی امکان اجرا ندارد. پزشکیان با بیان اینکه میخواستند آن اوایل که من آمدم این قانون را اجرا کنیم، گفت: باید گفتوگو کنیم و روند قضیه را تعامل کنیم. نباید کاری کنیم که وفاق و همدلی جامعه را بر هم بزنیم. اتفاقاً از پزشکیان حین مصاحبه توئیتی هم در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد که نوشته بود: «قانون حجاب از نظر من که باید آن را اجرا کنم خیلی ابهام دارد. نباید کاری کنیم که وفاق و همدلی جامعه را بر هم بزنیم. باید گفتوگو کنیم و درباره این قضیه تعامل کنیم». او همچنین در ادامه سخنانش در این خصوص به مجری تلویزیون یادآور شد: در این رابطه خیلی بحث داریم و گفتوگو کردیم. میخواستند در اوایل آغاز به کار دولت آن را اجرا کنند اما از آنجا که برای بنده به عنوان مجری قانون خیلی سوالها و ابهامها در این رابطه وجود داشت به این نتیجه رسیدیم که امکان اجرای آن به این سادگی نیست. یعنی ما میخواهیم یک چیزی را درست کنیم ممکن است با این مداخله کلی چیزهای دیگر را خراب کنیم. حالا قرار است گفتوگو کنیم و ببینیم، روند قضیه را به چه شکلی میتوانیم تعامل کنیم که هم آن اصول و ارزش اعتقادی خودمان را داشته باشیم هم کاری نکنیم که آن وفاق و همدلی جامعه را به هم بزنیم.
وی افزود: میگویند اگر کاری را میخواهید خراب کنید خوب به آن حمله نکن بد از آن دفاع کن! اگر قرار باشد کاری را میخواهم انجام دهم، نتوانم خوب اجرا کنم و بد دفاع کنم ممکن است خیلی بدتر شود. باید حداقل آن کسانی که میخواهند این کار را بکنند آن مهارت، توانمندی، باور و اعتقاد را داشته باشند که یک چنین بستری را من در سیستم اداری خودم آماده نمیبینم و یک چنین رفتاری را یک مقدار مسالهدار میبینم، حالا باید بنشینیم گفتوگو کنیم و ببینیم به چه شکلی این اتفاق میافتد.
اگر دستور بدهیم دوباره دعوا میشود
در این گفتوگو، رئیسجمهور پزشکیان از فیلترینگ که یکی دیگر از وعدههایش بود، سخن گفت. پزشکیان با بیان اینکه ما در یک ساختاریم و اگر بخواهیم در این ساختار وفاق وجود داشته باشد طبیعتاً باید سران قوا با هم درباره این موضوع به یک زبان و نگاه مشترک برسند، افزود: بعد تازه اگر رسیدند یک شورایی به نام شورای عالی فضای مجازی وجود دارد که در آنجا به رای گذاشته خواهد شد. ما در نشست سران مبتنی بر نظر به سه گزینه در این رابطه رسیدیم که مورد تایید قرار گرفت، بعد آمدیم در شورا یکسری بازنگریهای دیگر صورت گرفت، پس از آن هم موضوع را به یک جمع کارشناسی ارجاع دادند که درحال بررسی است. پزشکیان گفت: بنده خدمت مقام معظم رهبری هم که رسیدم، ایشان هم معتقد بودند که به هیچکس نگفتهاند فیلتر کنید بلکه گفتهاند مدیریت کنید، درحالی که اینها آمدهاند همه چیز را فیلتر کردند و نارضایتی بزرگی ایجاد شد. حالا چون ما به وفاق معتقدیم در این چارچوب کار را پیگیری میکنیم چون اگر دستور بدهیم دوباره دعوا شروع میشود و به جای اینکه به نتیجه برسیم، هدف اصلی گم میشود. در مجموع درحال تلاشیم که با وفاق و همدلی جلو برویم و مقام معظم رهبری هم در جلسهای که خدمتشان بودیم، فرمودند که بالاخره این بحث فضای مجازی را به نحوی حل کنید، اکنون ما منتظریم این گروه هم روی گزینه مطرح شده در جلسه سران کار کنند و پس از تصویب به مرحله اجرا بگذاریم.
اهمیت نوع مواجهه با ناترازیها
در ادامه رئیسجمهور پزشکیان از بنزین گفت و اینکه چطوری بنزین را گران کنیم که تورم ایجاد نکند. به عقیده پزشکیان، ناترازی یک مجموعه است. نوعی که باید با آن برخورد کنیم، مهم است. ما الان پول بازنشستهها، گندمکاران و حقوق پرسنل را نمیتوانیم بدهیم. ۴ میلیارد میدهیم به بنزین با قیمت گران وارد میکنیم و به قیمت ۱۵۰۰ یا ۳ هزار تومان میفروشیم، باید همچنان این کار را بکنیم؟ وی افزود: واقعیت این است که ما با ناترازیهای بسیار بدی مواجه هستیم. ناترازی گاز، برق، انرژی و آب، پول و محیط زیست داریم و همه آن در حدی هستند که ممکن است به بحران تبدیل شوند، همان وضعیتی که اتفاق افتاد و مجبور شدیم بگوییم، روزانه ۲ ساعت برق قطع شود. نیروگاهها کفاف نیازهای ما را نمیدهند به اضافه اینکه برقی که در کشور داریم و مصرف میکنیم به عنوان سرانه چند برابر انگلستان، کانادا و آلمان است. یعنی ما برق کم داریم و چند برابر هم بیشتر از کسانی که برق دارند، مصرف میکنیم.
مسعود پزشکیان با اولویتبندی مشکلات موجود و اهمیت پرداختن به آنها تاکید کرد: یکی بحث رشد سرمایهگذاری و تولید، دوم بحث ناترازیها و ثبات اقتصادی، سوم بحث معیشت مردم و ثبات در امنیت غذایی که باید وجود داشته باشد، چهارم بحث ناترازیهاست که باید درمان شود و پنجم برنامههای اولویتدار صنایع یا کارهایی که پیشران اقتصاد و تولیداند. این ۵ مورد و ۲۵ زیرمجموعه و زیربرنامه درآوردند و در بعضی جاها به یک مفهوم و یا برنامه مشترک با کارشناسان رسیدند. داریم روی این کار میکنیم، ما نهایتاً باید مشکل ناترازیها را حل کنیم، اگر حل نکنیم، روزی به جایی میرسیم که نمیشود کاری کرد. اینکه چگونه باید عمل کنیم، کارشناسان بحث میکنند و زمانی که روش پیدا شد به مردم از طریق صداوسیما واقعیت را میگوییم.
در ادامه رئیسجمهور درباره سیاست خارجی و منطقه سخن گفت و با بیان اینکه ما با دنیا بهویژه همسایگانمان برادر هستیم، خاطرنشان کرد: با امیر قطر، نخستوزیر عراق، بشار اسد و رئیسجمهور روسیه صحبت کردم. موضوع بحث این بود که نباید به تروریستها و توطئهگران اجازه دهیم تا دوباره منطقه را به جنگ و خونریزی بکشانند. این وظیفهای است که باید با استفاده از دیپلماسی و هماهنگی با کشورهای همسایه انجام دهیم. او همچنین در پاسخ به این سوال که آیا ایران در سوریه حضور نظامی خواهد داشت یا خیر گفت: این موضوع مرتبط با گفتوگوهایی است که قرار شده، انجام شود. از یکسو دیپلماسی ادامه دارد و وزیر امور خارجه ما اکنون در ترکیه مشغول مذاکره است. از سوی دیگر چهار کشور شامل روسیه، ایران، ترکیه و سوریه که در چارچوب توافق آستانه همکاری داشتند، قرار است دوباره برای گفتوگو درباره سوریه گرد هم آیند. وزرای خارجه همین کشورها؛ علاوه بر این، ما در آینده نزدیک دیداری با رئیسجمهور روسیه خواهیم داشت. روند کار همانطور که اشاره کردم بر تعامل با دنیا و کشورهای همسایه متمرکز است. این تعامل چیزی است که میتواند ما را از بحرانها عبور دهد.
احیای مسیر توسعه با اقتصاد باز
مسعود پزشکیان از تلاش ایران برای تعامل با دنیا گفت و با تاکید بر اینکه ما باید اقتصاد را باز کنیم و مسیر توسعه را پیش ببریم، ادامه داد: در سفر به آمریکا با کشورهای اروپایی گفتوگوهایی انجام شد. قرار بر این شد که یک هفته بعد، نمایندگانشان در اروپا گرد هم آیند و توافقاتی را برای حل مشکلات به نتیجه برسانند اما متاسفانه در این میان برخی کارشکنیها و ایجاد تنشها، مانع از پیشرفت این روند شد. این همان چیزی است که میگویم؛ این دعواها را به راه انداختهاند تا امید مردم را تضعیف کنند و اجازه ندهند که ما به توافقی سازنده با دنیا برسیم. به گفته پزشکیان در این مدت، گفتوگوهای متعددی در سطح بالا انجام دادیم؛ در آمریکا، من با نخستوزیران کشورهای مختلف همچنین رئیسجمهور فرانسه دیدار داشتم. با رئیس شورای اروپا نیز مذاکره کردم همچنین با نخستوزیر نروژ، مقامات سوئدی و سوئیسی صحبت کردم. با بسیاری از مسئولان اروپایی تعامل داشتیم و توافق کردیم که همکاریهای مشترکی را برای رفع سوءتفاهمات موجود آغاز کنیم و در جهت حل و فصل اختلافات گام برداریم.
در ادامه این گفتوگو، مجری از رئیسجمهور خواست تا درباره وفاق برخیها، معانی متفاوتی ازجمله تعامل با قوای دیگر، تعامل با احزاب یا قومیتها یا نوعی تقسیم انتصابات یا کنار آمدن با بقیه از آن استنباط کردهاند، شفاف توضیح دهید. پزشکیان گفت: وفاق، یعنی پایبندی به حق و عدالت و دوری از ضلالت یا تابعیت از هوای نفس. وفاق این نیست که ما سهمیه بدهیم، وفاق این است که ما حق دیگران را ببینیم، زور نگوییم، جامعه را با سلیقه خود تقسیم نکنیم.
همچنین رئیسجمهور با اشاره به استانداران بومی در استانهای کردستان، خوزستان و سیستانوبلوچستان اظهار کرد: ما پیش از این استاندار کرد برای کردستان داشتیم اما این اولین بار است که یک فرد کرد و اهل تسنن در کردستان استاندار شده و در استانهای دیگری نیز بر مبنای باور به شعار وفاق ملی و در راستای استفاده از همه افراد شایسته فارغ از قومیت و مذهب از استانداران بومی منصوب شدهاند. همچنین تعداد مدیران خانم در دولت چهاردهم بیش از همه دولتهای دیگر است و این روند با انتصاب فرمانداران از میان بانوان توانمند همچنان ادامه دارد که این دستاوردها بدون مساعدت و پشتیبانی مقام معظم رهبری ممکن نبود. رئیسجمهور با توجه به ۱۶ آذر (روز دانشجو) و اینکه برای بازگشت اساتید به دانشگاهها چه برنامهای خواهد داشت؟ گفت: در این مدت خیلی از دانشجوهایی که تعلیق شده بودند، برگشتهاند و پرونده خیلی از این اساتید هم دوباره بررسی شد و تعداد زیادی از آنها نیز برگشتند، مگر یک عده که ممکن است مشکل قضایی داشته باشند، نه اینکه اینها مجرم بودند بلکه همان بحث هوای نفسی که اشاره کردم اینجا شکل میگیرد. مثلاً مواردی که خودم در دانشگاه دیدم و کاری که با دانشجویان کرده بودند، غیرقابل قبول بودم و زمانی که نماینده بودم، بارها با وزیر صحبت کردم که این اتفاقات را مراقبت کنید، دائم قول دادند ولی متاسفانه عمل نکردند.