واکنش مقامات جهان به اتفافات سوریه
با تسلط مخالفان دولت سوریه بر دمشق و خروجی بشار اسد از این کشور، سیل عظیمی از واکنشهای سیاسی را شاهد هستیم. امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه با اعلام استقبال از سقوط دولت بشار اسد در سوریه از «شجاعت و صبوری مردم سوریه» تمجید کرد. او با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) بشار اسد و دولت وی را خشن توصیف کرد و مخالفان سوری را «مردم شجاع سوریه» دانست که با صبوری به سلطه رسیدند. در پیام ماکرون آمده است: «در این لحظات بلاتکلیفی، آرزوی صلح، آزادی و اتحاد دارم».
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان (یکشنبه) در واکنش به سقوط حکومت بشار اسد گفت: «آنچه اکنون اهمیت دارد این است که نظم و قانون به سرعت در سوریه برقرار شود». صدراعظم با صدور بیانیهای اعلام کرد: «مردم سوریه رنج وحشتناکی را تجربه کردهاند. بنابراین پایان حکومت اسد بر سوریه خبر خوبی است». او تاکید کرد که «همه اقلیتهای قومی و دینی باید در سوریه تحت حمایت باشند و در رقم زدن حال و آینده این کشور ایفای نقش کنند». شولتس از حاکمان آینده سوریه خواست که به دنبال تامین عزت تمامی مردم این کشور باشند و از مداخله بدخواهانه طرفهای ثالث جلوگیری کرده و صلح را در این کشور برقرار کنند.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم اعلام کرد که پایان اسد یک تحول مثبت و مورد انتظار است.» او افزود: «اولویت ما تامین امنیت در منطقه است. من با همه شرکای سازنده در سوریه و منطقه همکاری خواهم کرد».
کرملین اعلام کرد که بشار اسد، رئیسجمهور سوریه پس از حمله گروههای شورشی به رهبری اسلامگرایان افراطی که منجر به شکست ارتش تحت امر او شد، «از سمت خود استعفا داد» و سوریه را ترک کرد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز یکشنبه به خبرنگاران گفت: «در پی مذاکرات بشار اسد با سران تعدادی از گروههای فعال در درگیریهای مسلحانه در خاک سوریه، او تصمیم گرفت از پست ریاستجمهوری استعفا دهد و با صدور دستورات لازم برای انتقال مسالمتآمیز قدرت، کشور را ترک کرد». روسیه همچنین اعلام کرد که پایگاههای نظامی روسیه در سوریه در حالت «آمادهباش» هستند اما تاکنون با «تهدید جدی» مواجه نشدهاند. هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه هم گفت: «سوریه به مرحلهای وارد شده که مردم سوریه، آینده آن را رقم خواهند زد.» فیدان از جامعه جهانی خواست تا از مردم سوریه حمایت کنند.
وزیر خارجه ترکیه در نشست دیپلماتیک قطر که با حضور نمایندگانی از ۸ کشور علاقهمند به آینده سوریه از جمله آمریکا و ایران در حال برگزاری است با اشاره به داعش و شبه نظامیان کرد افزود که ترکیه با گروههای مخالف سوری در تماس است تا اطمینان حاصل کند که «گروههای تروریستی» از این موقعیت سوءاستفاده نمیکنند. فیدان همچنین گفت که ترکیه هیچ اطلاعاتی در مورد مکان فعلی بشار اسد ندارد اما به احتمال زیاد او سوریه را ترک کرده است. وزارت خارجه چین ابراز امیدواری کرد که سوریه پس از تسلط شورشیان اسلامگرا و فرار بشار اسد از دمشق، هرچه زودتر شاهد بازگشت ثبات باشد. وزارت خارجه چین در بیانیهای نوشت: «پکن تحولات سوریه را از نزدیک دنبال میکند». گیر پدرسن، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه در بیانیهای بر تمایل «آشکار» میلیونها نفر از شهروندان سوریه برای گذار سیاسی منظم در کشورشان تأکید کرد. او در ادامه از همه سوریها خواست تا گفتوگو، وحدت و احترام به قوانین بینالمللی را در اولویت بازسازی جامعه خود قرار دهند. دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا گفت که بشار اسد به دنبال از دست دادن حمایت روسیه از کشورش «فرار» کرده است. ترامپ در شبکه اجتماعی «تروث» خود نوشت که روسیه دیگر علاقهای به حفاظت از اسد نداشت.