چرا قیمت دلار و سکه افزایش یافت؟
دلار میل به افزایش دارد، سکه هم رو به افزایش است و بازار سهام نیز در مسیر رشد قرار دارد. دیروز شاهد افزایش مجدد قیمت انواع سکه در بازارهای ایران بودیم. بهگونهای که سکه امامی با افزایش قیمت ۴۷۰ هزار تومانی نسبت به روز یکشنبه همراه بود و به مبلغ ۵۲ میلیون و ۴۰۵ هزار تومان رسید. سکه تمام بهار آزادی نیز ۵۰ میلیون و ۱۱۵ هزار تومان ارزشگذاری شد. نیمسکه نیز به قیمت ۲۷ میلیون و ۳۱۰ هزار تومان خرید و فروش شد و ربعسکه نیز دیروز ۱۷ میلیون و ۹۰ هزار تومان رسید.
از سوی دیگر، قیمت ارزهای مختلف نیز همچنان درحال رکورشکنی هستند. به نظر میرسد اخبار سیاسی منفی منتشر شده در چند روز اخیر فشار افزایشی قابل توجهی را در بازار ایجاد کردهاند. اما در این میان باید اشاره کرد که نرخ ارز عمدتاً در نیمه دوم سال صعودی است و بخشی از رشد قیمتهای اخیر بهعنوان روند طببیعی بازار ارز شناخته میشود.
معاملات بورس تهران هم در روز گذشته با رشد قابل توجه شاخصها پیگیری شد. در معاملات دیروز، شاخص کل بورس با رشد ۲.۲۱درصدی همراه شد و به سطح ۲ میلیون و ۵۰۶ هزار واحدی رسید. سطح کنونی شاخص کل از اردیبهشت سال گذشته تاکنون بیسابقه بوده است. شاخص هموزن نیز با رشد ۲.۱۱ درصدی همراه شد و به سطح ۸۰۶ هزار واحدی رسید. در فرابورس نیز شاخص کل این بازار با رشد ۱.۵۵درصدی همراه شد. در معاملات روز گذشته بورس تهران ارزش معاملات ۹ هزار و ۲۱۵ میلیارد تومانی به ثبت رسید. این درحالی است که در چهار روز معاملاتی قبل ارزش معاملات خرد بازار در ارقام بالاتر از ۱۰ هزار میلیارد تومان به ثبت رسیده بود. با توجه بهشدت تقاضا در معاملات دیروز، از حجم عرضهها در بازار به طرز قابل توجهی کاسته شد و این موضوع به شکل افت ارزش معاملات در بازار خود را نشان داد. یعنی افرادی که سهام در تملک خود داشتند، با مشاهده شدت تقاضا در معاملات و رشد نماگرهای سهامی از عرضه سهام خود امتناع کردند و این موضوع موجب کم شدن تعداد، حجم و ارزش معاملات در بازار شد.
شاخص بورس در آستانه قله
شاخص کل بورس تهران اکنون در بالاترین سطح خود از اردیبهشتماه سال گذشته قرار دارد و فقط ۲۹ هزار واحد تا فتح قله تاریخی ۲ میلیون و ۵۳۵ هزار واحدی تجربه شده در اردیبهشتماه سال گذشته فاصله دارد. در صورت عدم وقوع رویداد غیرمنتظره بورس از پتانسیل مناسبی برای بازپسگیری سطوح مذکور برخوردار است و بازار میتواند سقف جدیدی را به ثبت برساند. البته فقط شاخص کل در نزدیکی قله قرار دارد و نماگرهای هموزن و کل فرابورس با توجه به افت بیشتر خود نسبت به شاخص کل در ۱۹ ماه گذشته، نیازمند رشد بیشتری در هفتهها و ماههای آتی هستند تا قله تاریخی تجربهشده خود در اردیبهشت سال گذ شته را مجدداً فتح کنند.(دنیای اقتصاد)
نیما در آستانه کانال ۵۴ هزار
دلار نیمایی که در معاملات سال جاری افزایش قابل توجهی را تجربه کرده است؛ در روز گذشته نیز به رشد خود ادامه داد و به ۵۳ هزار و ۹۰۰ تومان رسید. نیما درحالی در آستانه فتح کانال ۵۴ هزار تومان قرار گرفته است که در آخرین روز معاملاتی سال قبل در میانههای کانال ۴۰ هزار تومان قرار داشت. رشد بیش از ۳۰ درصد در دلار نیمایی میتواند بهعنوان محرک قابل اتکایی برای تداوم بخشیدن به روند صعودی بورس تهران عمل کند و بورس را در مسیر فتح قله یاری کند.
همچنین بازار ارز تهران در روزهای اخیر شاهد رشد ارزش شاخصهای خود بوده است. این رشد قیمت به صورتی است که شاخصها درحال رکوردشکنی و پیشروی بر قلههای تاریخی خود هستند. به عقیده بسیاری از تحلیلگران مهمترین عامل افزایشی شدن روند نرخ ارز تحولات کشور سوریه است. در روزهای اخیر نیروهای مسلح مخالف دولت بشار اسد توانستند دمشق پایتخت سوریه را به دست آورده و دولت پیشین این کشور را منحل کنند. برکناری دولت بشار اسد در سوریه میتواند تاثیرات پیچیدهای بر قیمت دلار در ایران داشته باشد. این تاثیرات به دلیل پیوندهای سیاسی، اقتصادی و استراتژیک میان دو کشور است. ایران طی دهه گذشته منابع مالی و نظامی قابل توجهی را برای حمایت از دولت بشار اسد و همچنین مقابله با گروهکهای تروریستی در سوریه اختصاص داده است. این سرمایهگذاریها با هدف حفظ یک متحد استراتژیک در منطقه و مقابله با نفوذ غرب و اسرائیل انجام شده است. پس از سقوط دولت اسد، احتمالاً ایران نتواند سرمایهگذاریهای خود را در سوریه بازیابی کند. از سوی دیگر، سوریه برای ایران یک مسیر ترانزیتی مهم برای ارتباط با کشورهای منطقهای و دسترسی به بازارهای بینالمللی است. برکناری دولت بشار اسد ممکن است به قطع روابط اقتصادی یا اختلال در مسیرهای ترانزیتی منجر شود. این اختلالات میتواند دسترسی ایران به ارزهای خارجی را محدود کرده و فشار بیشتری بر بازار ارز به وجود بیاورد و در نهایت باید اشاره کرد که بازار ارز ایران بهشدت تحت تاثیر انتظارات و اخبار سیاسی است. هرگونه تغییر عمده در وضعیت متحدان استراتژیک ایران میتواند انتظارات منفی در بازار ایجاد کند.(اقتصاد نیوز)
برکناری دولت اسد ممکن است بهعنوان یک ریسک برای سیاستهای منطقهای ایران تلقی شود و منجر به کاهش اعتماد سرمایهگذاران به آینده اقتصادی کشور شود. این کاهش اعتماد معمولاً باعث افزایش تقاضا برای دلار و کاهش ارزش ریال میشود. اما علاوه بر موارد ذکر شده بررسی روند بازار ارز در سالهای پیشین گویای آن است که به طور کلی نیمه دوم سال دامنه نوسانات نرخ ارز بزرگتر میشود. عوامل گوناگونی مانند افزایش مخارج دولت، کاهش درآمدهای ارزی ناشی از صادرات محصولات کشاورزی، افزایش تقاضا واردکنندگان و افزایش تعداد متقاضیان خرد زمینهساز رشد قیمت ارز در نیمه دوم سال میشوند. درنتیجه میتوان گفت که عوامل سیاسی و برخی عوامل اقتصادی دستبهدست هم داده تا نرخ ارز در قله تاریخی قرار بگیرد. دیروز دوشنبه ۱۹ آذرماه روند نرخ شاخصهای ارزی در معاملات غیررسمی افزایشی بود. هر برگ اسکناس دلار آزاد که در معاملات بازار روز یکشنبه در رقم ۷۲ هزار تومان معامله میشد در بازار روز گذشته رشد ۱۰۰ تومانی دیگری را نیز تجربه کرد و به رقم ۷۲ هزار و ۱۰۰ تومان رسید. یورو آزاد نیز با رشد ۲۰۰ تومانی در رقم ۷۶ هزار و ۵۰۰ تومان معامله شد.(اقتصاد نگار)
در بازارهای مالی، یکی از شاخصهای مهم برای تحلیل روند حرکت شاخصهای بورس و پیشبینی آینده بازار، میزان و ارزش معاملات است. وقتی ارزش معاملات در بورس به طور چشمگیری افزایش مییابد، این میتواند نشاندهنده ادامه روند صعودی بازار باشد.
اولین نکتهای که باید در نظر گرفت این است که افزایش حجم و ارزش معاملات در یک روند صعودی، نشان از علاقه و اعتماد بیشتر سرمایهگذاران به بازار دارد. زمانی که سرمایهگذاران احساس کنند که قیمتها درحال افزایش هستند، تمایل بیشتری به ورود به بازار و خرید سهام پیدا میکنند. این ورود سرمایه جدید به بازار باعث میشود که روند صعودی تقویت شود و اطمینان از تداوم این روند بیشتر شود.(دنیای اقتصاد)
علاوه بر این، ارزش بالای معاملات میتواند نشانهای از جذابیت بازار برای معاملهگران حرفهای و سرمایهگذاران نهادی باشد. این افراد معمولاً با تحلیلهای دقیق و تصمیمات آگاهانه وارد بازار میشوند. هنگامی که این افراد به بازار وارد میشوند و ارزش معاملات افزایش مییابد، سیگنالی برای سایر سرمایهگذاران است که روند صعودی بازار ادامه خواهد داشت.
از طرفی دیگر، وقتی ارزش معاملات به طور مستمر و با حجم بالا ادامه پیدا کند، ممکن است بهعنوان یک سیگنال مثبت برای تحلیلگران و فعالان بازار دیده شود که روند فعلی بازار به دلیل حضور مستمر و پایدار سرمایهگذاران درحال گسترش است. این مساله به معنای عدم وجود نوسانات شدید و اعتماد بیشتر به ادامه روند صعودی بازار است.
خروج پول از درآمد ثابتها
در معاملات دیروز، ۶۴۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان پول حقیقی از صندوقهای درآمد ثابت خارج شد. با توجه به شروع روند صعودی در تالار شیشهای که از ابتدای آبانماه آغاز شده، صندوقهای درآمد ثابت با خروج پول مواجه شدهاند. از ۱۳ روز معاملاتی آذرماه، این صندوقها در ۱۰ روز معاملاتی با خروج پول مواجه شدهاند و فقط در ۳ روز با ورود پول حقیقی مواجه شدهاند. این صندوقها بهعنوان گزینههای بدون ریسک سرمایهگذاری در دسترس سرمایهگذاران قرار دارند و جریان پول حقیقی همواره درحال جابهجایی میان این صندوقها و صندوقهای طلا و بازار سهام است. هر زمان که فعالان حقیقی احساس کنند که در بازار طلا و سکه یا بازار سهام پتانسیل رشد در روزها و هفتههای آتی وجود دارد، اقدام به خارج کردن پول خود از این صندوقها میکنند.
تنوع در سبد سرمایهگذاری
هماکنون در بورس کالا ۱۳ صندوق طلای فعال وجود دارد که در روزهای آتی به این جمع ۳ صندوق طلای دیگر افزوده خواهد شد. همچنین در روزهای آتی معاملات گواهی سپرده شمش نقره در بورس کالا آغاز خواهد شد که مقدمهای برای تشکیل صندوقهای نقره در بورس کالاست. از سویی دیگر، در بورس تهران نیز سرمایهگذاران میتوانند علاوه بر خرید مستقیم سهام و حق تقدم شرکتهای مختلف، واحدهای صندوقهای مختلط، سهامی، اهرمی، بخشی و درآمد ثابت را خریداری کنند. جمیع موارد ذکرشده به سرمایهگذاران کمک کرده است که در بازار سرمایه ایران با طیف متنوعی از ابزارهای سرمایهگذاری مواجه باشند و به تطابق و فراخور میزان ریسکپذیری و ریسکگریزی خود، هر یک از این گزینههای سرمایهگذاری را انتخاب کنند.