حاشیههای تذکر “پزشکیان” به “اتابک”
گروه اجتماعی: در ویدئویی که روز پنجشنبه منتشر شد، نشان میدهد که مسعود پزشکیان بر سر میزان مصرف برق با وزیر صمت بگومگو میکند.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری در جریان بازدید از نمایشگاه توانمندیهای صنعت و معدن که در روز پنجشنبه انجام شد، خطاب به محمد اتابک، وزیر صمت گفت: اتاق من از اینجا سردتر و تاریکتر است. نمایشگاه که نباید این همه گرم باشد؛ بعد پول میخواهید برای انرژی. وی در ادامه گفت: بعد میگویید گاز بدهید به من، میخواهم کتم را دربیاورم.
اعتراضات پزشکیان با واکنش وزیر صنعت مواجه شد و خطاب به رئیسجمهوری گفت: ما امروز با شما آمدیم بازدید از نمایشگاه، شما هرچه میشود برمیگردید به من میگویید. پزشکیان رو به حاجیمیرزایی پاسخ داد: خداوکیلی این همه برق در اینجا روشن کردند، برق میخواست؟ برق نداریم.
اتابک با اشاره به شخصی که میخواست برنامهای را به پزشکیان توضیح دهد، بیان کرد: الان برق نداریم، صحبت کنند، ببینیم چه میخواهند؟ پزشکیان گفت: اینجوری مصرف میشود، سیستم هنگ میکند.
بحران انرژی کاهش شدید دمای کشور طی روزهای آینده نگرانیهایی را به وجود آورده است، به طوری که حتی رئیسجمهور هم از مردم خواست، دمای محیط خود را ۲ درجه کاهش دهند و به پایداری شبکه گاز کمک کنند. طی روزهای گذشته هواشناسی سرمای شدید و یخبندان را برای اقصا نقاط کشور پیشبینی کرده است؛ به طوری که آن را به شدیدترین یخبندانهای چند سال اخیر تشبیه کردهاند.
پیشبینیها حکایت از آن دارد که با این کاهش دما باید در انتظار یخبندانی با شدت منفی ۸ درجه سانتیگراد در بخش وسیعی از نیمهغربیشمالی کشور باشیم که در همین راستا نیز، تقریباً ۸۰ درصد نواحی کشور دمای زیر صفر درجه را تجربه میکنند. این وضعیت یادآور زمستان سال ۱۴۰۱ است که سرمای فراگیر خطه شمالی کشور را با کسری گاز مواجه کرد. براساس گفته مسئولان امسال ناترازی گاز به ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون مترمکعب رسیده که با افزایش ۸ درجهای دما احتمال میرود، مصرف گاز بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون مترمکعب تنها در بخش خانگی باشد، میزان مصرفی که رکورددار مصرف گاز در سالهای اخیر است.
روز ۲۲ آذرماه هم سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه امسال زودتر از سالهای گذشته به استقبال فصل سرد رفتهایم، گفت: براساس آمار سال گذشته پاییز و زمستان گرمی را داشتیم و امسال ۹۹ میلیون مترمکعب گاز بیشتری را نسبت به میانگین چهار سال گذشته در اختیار بخش خانگی، تجاری صنایع غیرعمده و حملونقل قرار دادیم. به گفته وی، میانگین مصرف گاز در سال جاری ۳۷۱ میلیون مترمکعب در نظر گرفته بودیم، در صورتی که در آبانماه به عدد ۴۱۷ میلیون مترمکعب رسید. ضمن آنکه سال گذشته کشور ترکیه در فصل تابستان سه میلیارد مترمکعب گاز از ایران دریافت نکرد که این گاز تحویل نیروگاهها شد و توانستیم تابستان را بدون خاموشی سپری کنیم. او اضافه کرد: علاوه بر این موضوعی که در سال گذشته برای خطوط لوله رخ داد، موجب شد تا نیروگاهها از ذخایر خود استفاده کنند و در سال جاری شاهد کمترین حجم ذخیره گاز بودیم.
توکلی با اشاره به پیشبینی هواشناسی در هفته آینده یکشنبه و دوشنبه شاهد کاهش دمای هوا از مردم برای صرفهجویی در مصرف گاز دعوت کرد و گفت: اگر در محیطی که زندگی میکنیم، تنها ۲ درجه سانتیگراد کاهش دما داشته باشیم، نزدیک به ۵۰ میلیون مترمکعب به شبکه گاز کشور کمک میکنیم که این مقدار معادل ۲ فاز پارسجنوبی است. اگر هر مشترک همین اندازه صرفهجویی داشته باشد، این موضوع نهتنها منجر به پایداری شبکه میشود، بلکه در کاهش آلودگی و جلوگیری از خاموشیها نیز نقش دارد.
هشدار توانیر به مشترکان گاز و برق
همچنین محسن ذبیحی، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد برق کشور توسط نیروگاههای حرارتی و با سوخت گاز تامین میشود، گفت: درحال حاضر کاهش دمای هوا در اکثر نقاط کشور و تداوم سرما موجب افزایش مصرف گاز خانگی شده و عدم تحویل سوخت کافی به نیروگاهها نیز عامل دیگری برای محدودیت در تامین برق مشترکان خانگی شده است. وی تصریح کرد: با توجه به کاهش سوخت تحویلی و به منظور حفظ پایداری شبکه سراسری ملزم به اعمال محدودیت در بخشهای اداری، خانگی، صنعت و کشاورزی شدهایم.
به گفته ذبیحی در صورت تامین سوخت کافی برای نیروگاهها آماده تولید و تامین برق پایدار برای همه مشترکان هستیم و برنامه محدودیتها لغو خواهد شد.