مراسم تحلیف “دونالد ترامپ” به عنوان چهلوهفتمین رئیسجمهور ایالاتمتحده در تالار روتوندا کنگره آمریکا برگزار شد
بیش از دو ماه از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده در ۵ نوامبر ۲۰۲۴ میگذرد و حالا نوبت به برگزاری مراسم تحلیف دونالد ترامپ به عنوان پیروز میدان این رقابت حساس رسید. از روزی که ترامپ به عنوان رئیسجمهور منتخب انتخاب شد تا به امروز بسیاری از تحلیلگران دائماً درحال گمانهزنی در مورد سیاستهای داخلی و خارجی او بودند اما او دقیقاً چند ساعت قبل از شروع به کار رسمی خود به عنوان چهلوهفتمین رئیسجمهور ایالاتمتحده بخشی از اقداماتی که قرار است انجام دهد را آشکارا فریاد زد.
ترامپ در گردهمایی که پیش از مراسم تحلیفش برگزار شده بود صراحتاً سعی کرد تا خود را همانند دور اول ریاستجمهوریاش یک ناجی و فرشته نجات برای آمریکا به تصویر بکشد و در این راستا عموماً مسائل داخلی را مطرح کرد. او در این رویداد که از ساعت ۳ بعدازظهر به وقت محلی در «کاپیتال وان آرینا» در واشنگتن برگزار شد، اعلام کرد که «من به جنگ در اوکراین پایان خواهم داد. من از هرجومرج در خاورمیانه جلوگیری خواهم کرد و از وقوع جنگ جهانی سوم جلوگیری خواهم کرد. نمیدانید ما چقدر به آن نزدیک هستیم».
او همچنین تاکید کرد که دولتش قصد دارد مالیاتها را کاهش دهد، هزاران کارخانه را به ایالاتمتحده بازگرداند و نیروهای مسلح را مدرن کند. در این خصوص ترامپ اعلام کرد که قصد دارد به نیروهای مسلح ایالاتمتحده دستور دهد تا سیستم دفاع موشکی گنبد آهنین را برای حفاظت از خاک این کشور توسعه دهند و بسازند.
رئیسجمهور منتخب آمریکا در بخش دیگری از سخنانش گفت: «من به ارتش خود دستور خواهم داد تا ساخت سپر دفاع موشکی بزرگ گنبد آهنین را آغاز کنند که به طور کامل در ایالاتمتحده ساخته خواهد شد؛ چراکه توسعه دفاع ملی یکی از اولویتهای کلیدی دولت جدید من خواهد بود».
ترامپ درحالی که هوادارانش جلیقههای قرمز و کلاههایی پوشیده بودند که روی آنها شعار وی، یعنی «آمریکا را دوباره عظمت ببخشید» نوشته شده بود، از آزادی اولین اسرای اسرائیل در غزه صحبت کرد. او با طرح اتهاماتی گفت: «اولین گروه از گروگانها آزاد شدند. چه کسی میداند چه اتفاقی میافتد. میدانم که بایدن میگوید که آنها این توافق را صورت دادند اما باید دانست اول اینکه اگر من رئیسجمهور بودم هرگز این اتفاق نمیافتاد. هرگز اتفاق نمیافتاد و دوم اینکه اگر من بودم ایران پولی نداشت و پولی به حزبالله و حماس نمیداد و ورشکسته میشدند و اصلاً کاری نمیکردند».
دونالد ترامپ همچنین در زمانی که برخی از طرفدارانش شعار «آمریکا، آمریکا» سر میدادند، گفت که قصد دارد تمام دستورات اجرایی دولت جو بایدن را بلافاصله پس از تحلیف خود و ورود به کاخ سفید لغو کند. موضوع دیگری که ترامپ بارها و بارها بر آن تاکید کرده و خواهان اجرای آن بوده و چندین مرتبه بایدن را به خاطر آن مورد نقد قرار داده، مساله مهاجران، بهخصوص از مرزهای جنوبی آمریکاست. او در جمع هزاران نفر از حامیانش قول داد تا تهاجم مهاجران به سراسر مرزهای جنوبی، بهخصوص از مجرای ایالت تگزاس را متوقف کند. دونالد ترامپ گفت که دولت او بلافاصله رسیدگی به مشکل مهاجرت غیرقانونی را آغاز خواهد کرد و قول داد تا شامگاه ۲۰ ژانویه «تهاجم» از مکزیک را متوقف کند. ترامپ گفت که ما باید کشورمان را در مسیر مناسب قرار دهیم. فردا عصر تا غروب خورشید، تهاجم به مرزهای ما متوقف خواهد شد.
رئیسجمهور آمریکا در سخنرانی پیش از تحلیف خود مجدداً به «چهار سال افول آمریکا» اشاره کرد و قول داد که به آن پایان دهد. دونالد ترامپ همچنین تعهد داد که ثروت را به این کشور بازمیگرداند و تولید نفت داخلی را باز میکند و فریاد زد که «ما میخواهیم قفل طلای مایعی را که درست زیر پایمان است، باز کنیم».
بخش دیگری از سخنان ترامپ به حمله علیه چپها خلاصه شد و بهنوعی ایدئولوژی آنها را به باد انتقاد گرفت. او ضمن حمایت از تشدید ضریب امنیت در شهرها گفت «چپ رادیکال و ایدئولوژیهای آنها را از ارتش و دولت بیرون میکنیم و یکبار برای همیشه، به تشکیلات سیاسی شکستخورده و فاسد در واشنگتن پایان خواهیم داد».
تحلیف در دمای منفی ۶ درجه!
اینکه ترامپ دقیقاً قرار است چه اقدامی را پس از ورود به کاخ سفید انجام دهد، موضوعی است که به صورت تلویحی تا حد زیادی مشخص بوده و حتی برخی از این اقدامات را طی هفتههای گذشته از زبان او و مشاورانش شنیدهایم، یا اینکه به صورت سربسته بدان اشاره شده است. حتی در مورد اینکه او قرار است چه سیاستی در داخل داشته باشد هم مساله تا حد زیادی روشن بوده و در مورد سیاست خارجی هم دقیقاً همین روند استوار است اما بدون تردید مراسم تحلیف ترامپ در این دوره با دوره اول ریاستجمهوری وی تفاوتهایی دارد.
پس از شکست ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ بسیاری بر این باور بودند که آینده سیاسی ترامپ به پایان رسیده است و منتقدان همچنین این پرسش را مطرح کردند که آیا رسوایی بر میراث او سایه انداخته و باعث کنارهگیری همیشگی از قدرت میشود؟ به هر حال، اتهامات نادرست او در مورد تقلب در انتخابات، گروهی را به حمله خشونتآمیز به ساختمان کنگره ایالاتمتحده در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ تشویق کرد و سپس، او با چهار کیفرخواست کیفری روبهرو شد که عبارت بود از پنهان کردن اسناد طبقهبندی شده، جعل سوابق تجاری و دو مورد دخالت در انتخابات ریاستجمهوری. با این وجود در ماه نوامبر، ترامپ بزرگترین پیروزی انتخاباتی خود را به دست آورد که هم آرای کالج الکترال و هم آرای نمادین مردمی را به همراه داشت و به نوعی از نظر کارشناسان یک شکست تاریخی برای دموکراتها را رقم زد.
با تمام این تفاسیر مراسم تحلیف ترامپ در ابتدا قرار بود در فضای باز، در قسمت غربی ساختمان کنگره آمریکا، رو به روی پارک ملی در واشنگتن دی.سی برگزار شود اما یخبندان و دمای هوای منفی ۶ درجه، همه را وادار به تجدیدنظر کرد و در نهایت او روز جمعه با استناد به نگرانیهای ایمنی، اعلام کرد که مراسم به داخل ساختمان کاپیتول، زیر گنبد ۸۸ متری آن یعنی در تالار روتوندا منتقل میشود. براساس گزارش منتشر شده از سوی تایم و سی.ان.ان، نزدیک به ۲۵۰ هزار مهمان برای مراسم اصلی در فضای باز دعوت شده بودند و برخیها هم بلیت تهیه کرده بودند اما ترامپ حامیان خود را نهایتاً در سالن بزرگ کاپیتال وان آرینا جمع کرد و همانند گذشته بر مخالفان داخلی و خارجیاش تاخت. نکته اینجاست که این برای دومین بار در تاریخ ایالاتمتحده است که مراسم تحلیف رئیسجمهور در فضای باز مقابل قوه مقنن این کشور انجام نمیشود و در مکانی سربسته انجام میپذیرد. اولینبار این اقدام در سال ۱۹۸۵ میلادی و زمانی که رونالد ریگان برای دومینبار به قدرت رسید انجام شد و حالا هم ترامپ دومین رئیسجمهور به حساب میآید.
از صاحبان فنآوری تا راستهای افراطی
در مراسم تحلیف ترامپ علاوه بر جو بایدن و کامالا هریس، اصولاً از سه رئیسجمهوری سابق یعنی باراک اوباما، جورج دبلیو بوش و بیل کلینتون دعوت شده است اما در این میان فهرستی از سایر مهمانان این مراسم منتشر شده است. براساس این فهرست، جورجیا ملونی، نخستوزیر راستگرای ایتالیا قرار بوده همراه با اریک زمور، چهره و نظریهپرداز راستگرای افراطی فرانسوی در این مراسم حضور یابد. اریک زمور بهشدت مخالف مهاجرت است و مواضعش در مورد فرانسویهای عربتبار تاکنون بارها بحثبرانگیز بوده است. همچنین گفته شد تام ون گریکن، سیاستمدار بلژیکی از حزب راستگرای افراطی و «ولامس بلانگ» و ماتئوش موراویتسکی، نخستوزیر پیشین لهستان که عضو حزب ملیگرا و محافظهکار «قانون و عدالت» است، نیز در این مراسم حضور خواهند داشت. همچنین ایلانماسک، مارک زاکربرگ و شو چو ازجمله چهرههای برجسته فناوری در ایالاتمتحده از حاضران در این مراسم اعلام شدند.
جهان در ترس و نگرانی
آنچه در مورد ترامپ پس از تحلیف باید موردنظر قرار بگیرد این است که اکثر بلوکهای سیاسی- اقتصادی همچنین چهرههای برجسته سیاسی در گوشه و کنار دنیا به انضمام رسانهها بر این عقیده هستند که او با آمدنش میتواند مجدداً دنیا را به آشوب بکشد. به عنوان مثال، ساعاتی قبل از مراسم تحلیف ترامپ، فرانسوا بایرو، نخستوزیر فرانسه هشدار داد که پاریس همراه با اروپا باید در برابر دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا و سیاستهای او ایستادگی کنند وگرنه «تحت سلطه» آمریکا قرار خواهند گرفت. بایرو در سخنرانی خود در شهر پو به خبرنگاران گفت: ایالاتمتحده تصمیم گرفته است از طریق دلار، سیاستهای صنعتی و تواناییاش در جذب سرمایهها و تحقیقات جهانی سیاستی بسیار سلطهگرایانه را در پیش بگیرد. اگر ما کاری نکنیم، سرنوشتمان بسیار ساده است: تحت سلطه قرار میگیریم، خرد میشویم و به حاشیه رانده میشویم!
در این خصوص گاردین نوشت که کشورهای اروپایی نگرانی عمیقی نسبت به سیاست خارجی دولت دونالد ترامپ دارند و احساس میکنند، وی فردی غیرقابل پیشبینی است که حرف اول و آخر را در مورد همه مسائل میزند و بر همین اساس کییر استارمر، نخستوزیر انگلیس به دنبال دیدار و ملاقات فوری با وی است.