یک منبع نزدیک جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود اعلام کرده که فرد بازداشت شده متهم به عضویت داعش در کرج از فعالان این جبهه است و «هیچگونه رابطهای با داعش» ندارد. پیشتر پلیس اعلام کرده بود فردی را به نام محمد ذاکر همراه با چند نفر دیگر را به اتهام عضویت در گروه داعش در ماهشهر کرج در نزدیکی تهران بازداشت کرده است. براساس این گزارش دو عضو دیگر این گروه و ۸ همراه آنها نیز در دو عملیات جداگانه دستگیر شدند.
گفته میشود محمد رامش عادل که پلیس او را به نام «محمد ذاکر مقلب به رامش» و با عنوان «سردسته» داعش معرفی کرد، پسرخوانده خیرمحمد خیرخواهاندرابی از فرماندهان ارشد جبهه مقاومت ملی است که در اوایل دی ماه ۱۴۰۱ در نبرد با طالبان کشته شد. مادر محمد رامش عادل که با خیرمحمد خیرخواه ازدواج کرده بود، هفته گذشته در تهران درگذشت. سه نفر دیگر به نامهای خیرالدین، اولیاء خان و عبدالکبار حیدری نیز از فرماندهان جبهه مقاومت ملی در اندراب هستند و در زمان کشته شدن خیرمحمد خیرخواه در جنگ با طالبان حضور داشتند نیز در تیراندازی در ماهدشت مجروح شدهاند و بازداشت هستند.
«جبهه مقاومت ملی افغانستان» گروهی است به رهبری احمد مسعود، فرزند احمدشاه مسعود از رهبران جنبش مقاومت ضدشوروی در دهه ۱۹۸۰ میلادی که سابقه درگیری نظامی با گروه طالبان افغانستان از زمان روی کار آمدن دوباره این گروه را دارد. یکی از منابع دیگر نیز گفت که احمد رامش عادل در یک هفته اخیر سرگرم برگزاری مراسم فاتحه برای درگذشت مادرش بود و شب جمعه پس از آن بازداشت شد که از یک مراسم ختم قرآن با گروهی از دوستانش به سمت خانهاش در حرکت بود. احمد خیرخواه، فرزند ارشد خیرمحمد خیرخواهاندرابی و برادر احمد رامش عادل، روز چهارشنبه ۱۵ فروردین، با انتشار اطلاعیهای از درگذشت مادرش خبر داده بود.
به نوشته روزنامه «هشت صبح»، چاپ افغانستان، روز شنبه، ۱۸ فروردین به نقل از منابع نزدیک به «جبهه مقاومت ملی افغانستان»، افرادی که پلیس دستگیر کرده از بستگان خیرمحمد اندرابی، فرمانده مقتول «جبهه مقاومت ملی افغانستان» هستند که از خطر انتقامگیری طالبان به ایران پناه برده بودند.
همزمان محمدنسیم مدبر، عضو مجلس پیشین نمایندگان افغانستان، گفته که محمد ذاکر و دو برادرش که در بازداشت پلیس هستند، اعضای خانواده او هستند و بازداشت آنها را یک «سوءتفاهم بزرگ» خواند. او اضافه کرد که دو تن از پسران بازداشت شده آقای خیرخواه، دانشجو هستند و بقیه افراد بازداشت شده نیز پناهجویانی هستند که به دلیل وضعیت دشوار امنیتی و سیاسی مجبور به ترک افغانستان شدهاند.
خیرمحمد اندرابی، از فرماندهان ارشد جبهه مقاومت ضدطالبان همراه با افرادش پس از نبرد شدید و طولانی با نیروهای طالبان در منطقه تغانک ولسوالی پل حصار اندراب کشته شدند.
خبرگزاری ایرنا، ۱۸ فروردین ماه به نقل از سردار سعید منتظرالمهدی، سخنگوی پلیس گزارش داد که دو عضو دیگر داعش و هشت همراه آنها نیز در دو عملیات جداگانه دستگیر شدند و در توضیح جزئیات این عملیات گفته شده که «در تیراندازی به خودروی این افراد سه نفر مورد اصابت گلوله قرار گرفته و دستگیر شدند». به گفته سخنگوی فراجا، «این افراد قصد عملیات انتحاری در عید فطر را داشتند».
مدبر گفت که افراد زخمی شده ظاهراً درحال بازگشت از مراسم فاتحه بودند و «آنها ظاهراً از ترس نداشتن مدارک اقامتی پا به فرار گذاشته بودند که هدف تیراندازی پلیس قرار گرفته و به صورت سطحی زخمی شدند».
پلیس میگوید که محمد ذاکر و دو نفر دیگر پس از «تماس به موقع یک شهروند مسئولیتپذیر با پلیس ۱۱۰» بازداشت شدند. با اعلام این خبر ژیلا بنییعقوب، روزنامهنگار مستقل که طی سالهای زیادی در حوزه افغانستان و مهاجران افغانستانی ساکن کشور فعالیت کرده است در شبکه ایکس نوشت که تعدادی از بازداشت شدهها در کرج فرزندان فرماندههای جریان جبهه مقاومت ملی علیه طالبان هستند، ازجمله فرزندان فرمانده محمدخیرخواه، فرمانده قاضی و فرمانده کبار اندرابی که همه در جنگ با طالبان کشته شدند. فرزندان آنها هم در جبهه اندراب در جنگ با طالبان شرکت داشتند.
ژیلا بنییعقوب نوشته است که این شهروند یک «راننده تاکسی» بوده که بعد از سوار کردن مسافران افغانستانی آنها را به پلیس ایران لو داده با این تصور که آنها عضو داعش هستند.
همزمان مدبر میگوید، تصویر روپوشیده منتشر شده در رسانهها از محمد ذاکر و مربوط به چند سال پیش در کابل است، زمانی که او از سوی نیروهای امنیتی دولت پیشین به دلیل «رقابتهای سیاسی» در دفترش بازداشت شده بود که پس از ساعاتی آزاد شد. او گفت که خانواده افراد بازداشت شده از سرنوشت آنها بیاطلاع و نگران وضعیتشان هستند.
روزنامه سازندگی برای پیگیری این خبر با دفتر سخنگوی فراجا تماس گرفت اما تا لحظه نگارش این خبر، این نهاد نظامی پاسخی به رسانه متبوع نداد.
حساسیت به حضور داعش
تعداد حملات تروریستی در کشور طی سالهای اخیر افزایش پیدا کرده و به همین دلیل حساسیتها نسبت به فعالیتهای این گروه تروریستی در کشور تشدید شده است. چندی بعد از حمله تروریستی داعش در کرمان همزمان با سالگرد سردار شهید حاج قاسم سلیمانی که سبب شهادت ۹۶ نفر و مجروح شدن ۲۸۴ نفر شد، خط سراسری فشار قوی لوله گاز در گردنه حلوایی شهرستان بروجن در پی یک اقدام تروریستی دچار انفجار و آتشسوزی شد.
همچنین در جریان یک حمله مسلحانه به حرم شاهچراغ در شیراز در ۲۲ مرداد سال گذشته هم دو نفر شهید و هفت نفر دیگر زخمی شدند. این دومین حمله به این مکان مذهبی در کمتر از یک سال بود که گروه داعش مسئولیت حمله اول را بر عهده گرفته بود.
فرمانده سپاه استان فارس گفته بود که فرد مهاجم با در دست داشتن یک اسلحه جنگی با هشت خشاب از سمت بازار وارد حرم شد و بلافاصله اقدام به شلیک کرد.
نخستین حمله مرگبار به حرم شاهچراغ در چهارم آبان ۱۴۰۱ رخ داد که طی آن به گفته مقامهای امنیتی کشور سه نفر با در دست داشتن اسلحه وارد صحن شدند و با شلیک به سوی مردم ۱۳ نفر را به شهادت رسانده و دستکم ۴۰ نفر دیگر را زخمی کردند. همچنین در جریان حمله مسلحانه به رژهای که در روز ۳۱ شهریور ۱۳۹۷ به مناسبت «هفته دفاع مقدس» در اهواز در جریان بود ۲۴ نفر به شهادت رسیده و حدود ۶۰ نفر زخمی شدند. با توجه به اینکه عاملان حمله مستقیماً به ستون رژه حمله کرده بودند، بیشتر کشتهشدگان نظامی بودند.
در این حمله سه نفر از چهار مهاجم که گفته شده بود لباس نظامی به تن داشتند، در محل کشته شدند و نفر چهارم پس از انتقال به بیمارستان بر اثر جراحت درگذشت.
مدتی پس از این حمله بود که قوه قضائیه از تحقیق درباره چندین نفر از نیروهای مسلح به دلیل آنچه که «اهمال احتمالی» در تامین امنیت مراسم رژه نامیده بود، خبر داد و سازمان قضایی نیروهای مسلح اعلام کرد که برای ۱۲ نفر از نظامیان در این ارتباط پرونده تشکیل شده و یک نفر از آنها بازداشت شده است. در جریان دو حمله گروه داعش به مجلس شورای اسلامی و آرامگاه امام خمینی(ره) که در روز هفدهم خرداد ۱۳۹۶ تقریباً در یک زمان رخ داد، در مجموع ۱۷ نفر کشته و بیش از ۴۰ نفر مجروح شدند. این اولین حمله داعش در خاک ایران بود که خبرساز میشد. تا پیش از این عمده حملات اینچنینی در مناطق مرزی گزارش شده بود.
حالا در نهایت باید منتظر ماند و دید که آیا پلیس به ادعاهای مطروحه و احتمال بروز سوءتفاهم در دستگیری این افراد که از سوی برخی منابع محلی اعلام شده، پاسخی میدهد؟