بارندگی شدید در برخی از کشورهای خلیجفارس به سیلهای ناگهانی، بسته شدن راهها و انحراف پروازهای ورودی یکی از شلوغترین فرودگاه بینالمللی جهان منجر شده است. چند کشور منطقه تقریباً چیزی معادل یک سال بارندگی را در یک روز ثبت کردند. ۷ استان کشور دچار سیل و آبگرفتگی شدهاند و راههای ارتباطی چند ده روستا مسدود شده است. روز چهارشنبه ۲۹ فروردین، مدارس در برخی شهرهای دو استان سیستانوبلوچستان و کرمان غیرحضوری شد. روز سهشنبه جنازه سه کارگری پیدا شد که دو روز قبل در جریان تلاش برای باز کردن جادهای در کارواندر در سیستانوبلوچستان گرفتار سیل شدند.
در همین رابطه معینالدین سعیدی، نماینده چابهار درباره آخرین وضعیت آبگرفتگی در جنوب استان سیستانوبلوچستان گفت: «متاسفانه در شهرستانهای کنارک و زراباد بیشترین آمار آبگرفتگی را داریم. خانههای مردم داخل آب است و راههای ارتباطی روستاها کاملاً قطع شده است. رودخانههای فصلی ازجمله رودخانه سرباز و کاجو طغیان کرده و آب درحال افزایش است. به شدت نگرانی وجود دارد چون زیرساختهای مدیریت بحران فراهم نیست».
او اضافه کرد: «من خواهش دارم دوستان دولت، وزارت راه، هلالاحمر و سازمان مدیریت بحران و وزارت بهداشت خیلی جدیتر پای کار بیایند. از عموم ملت ایران میخواهم همان طور که در سیل دشتیاری کنار مردم بودند، در این شرایط نیز مردم سیستانوبلوچستان را تنها نگذارند. کانون آبگرفتگی در زرآباد و کنارک است اما با توجه به افزایش حجم آب در رودخانه سرباز و کاجو، نگرانی داریم که دشتیاری نیز مجدداً دچار مشکل شود».
سعیدی درباره تداوم چالشهای زیرساختی در جنوب سیستانوبلوچستان و تداوم این وضعیت از سیل قبلی هم توضیح داد: «متاسفانه در سیل قبلی با وجود حضور مسئولان، زیرساختها از بین رفت و راهها و بندها از بین رفتهاند. مصوباتی در آنجا داشتیم که چاه نیمه ایجاد شود و رودخانههای فصلی لایروبی شوند اما با سیل جدید مشخص شد که اتفاقات همیشه یک توالی مشخص دارند و ما قبل از وقوع حادثه باید تدبیر کنیم. امروز که من با شما صحبت میکنیم، وضعیت کنارک و زرآباد بسیار بسیار بحرانی است و امیدواریم سریعاً ورود کنند. در حوزه زیرساختها فقط نباید مسئولان بیایند و عکس بگیرند بلکه باید مشکل را به صورت ریشهای حل کنند».
از سوی دیگر فرماندار نیکشهر در جنوب سیستانوبلوچستان نیز گفته:«بارش سنگین باران موجب مسدود شدن راه ۱۵۴ روستای این شهرستان شده و ۴۷۰ مورد خاموشی فشار ضعیف را شاهد بودیم. در حوزه راه، مسیرهای مهم شامل راه نیکشهر به بنت، بنت به دستگرد و توتان و مهمدان و چاهان به زرآباد مسدود است. در حوزه برق نیز شکستگی ۲ اصله پایه فشار ضعیف و ۴۷۰ مورد خاموشی فشار ضعیف، ۳ مورد کابلزدگی و ۲ مورد سوختن تابلوی برق در پی بارندگیها رخ داد».
مجیب حسینی گفت: «هماکنون برق ۱۲ روستای این شهرستان شامل کوراندپ، منطقه سرگوست بنت، روفنان و گیمک، احمدآباد، ترانی، چاکری کچ، بنگلی سول، هادرت، ریکو، گجویی و منه قطع است. متاسفانه راهها مسدود و محورها باز نیستند و امکان بررسی و بازدید خط درحال حاضر ممکن نیست». تصاویر خبرگزاری مهر از قشم هم بارش سنگین باران و سیل در این جزیره را نشان میدهد.
مجید محبی، مدیرکل مدیریت بحران سیستانوبلوچستان هم خبر داده که بارندگی شدید و بروز سیلاب علاوه بر راه ارتباطی ۳۰۰ روستا؛ ۱۲ مسیر فرعی و یک مسیر اصلی در جنوب این استان را بست.
همزمان در پی بارشهای شدید و طغیان کمسابقه رودخانه سرباز و حجم بسیار بالای آب رودخانه حدفاصل روستای صابرآباد و روستای پیردان قسمتی از جاده ترانزیت چابهار ایرانشهر زیر آب رفت و تردد تا اطلاع بعدی قطع شد. در زاهدان نیز مغازهداران بازار معروف رسولی، مغازههای خود را تعطیل کردند.
وضعیت وخیم دوبی، عمان و افغانستان
در امارات متحده عربی مقامهای فرودگاه دوبی چند ساعتی پروازهای ورودی به این فرودگاه را تغییر مسیر دادند. ویدئوهای تایید نشده از فرودگاه بینالمللی دوبی ظاهراً جتهایی را نشان میدهد که حرکت آنها روی باند باعث ایجاد موج میشود. این فرودگاه در بیانیهای گفت که پروازهای ورودی که قرار بود سهشنبهشب فرود آید به دلیل ادامه رویداد استثنایی آبوهوایی که هماکنون در امارات متحده عربی در جریان است، منحرف شد و پروازهای خروجی همچنان انجام خواهد شد. پروازها به مقصد این فرودگاه بعد از حدود دو ساعت از سر گرفته شد.
صبح سهشنبه مرکز هواشناسی ملی امارات متحده عربی هشداری برای بخشهای وسیعی از کشور ازجمله ابوظبی، دوبی و شارجه صادر کرد.
مرکز هواشناسی امارات اعلام کرد:«حجم بارندگی در ۷۵ سال گذشته بیسابقه بوده است. بارندگی به اندازهای شدید بوده که در یک روز تقریباً معادل یک سالونیم باران آمده است. وسایل نقلیه به سختی در خیابانهای سیلزده دوبی حرکت میکردند».
همزمان در ایران اعزام تیم ملی جودو به مسابقات قهرمانی آسیا به دلیل بارش باران و جاری شدن سیل در امارات لغو شد. تیم ملی جودو قرار بود بامداد پنجشنبه راهی امارات و از آنجا راهی هنگکنگ شود. از سوی دیگر شمار قربانیان سیلاب چند روزه اخیر افغانستان در روز سهشنبه به ۶۶ نفر رسیده است.
در عمان همسایگی امارات، مقامها گفتند که آمار مرگ در اثر سیلهای ناگهانی به ۱۸ نفر رسیده است و برخی همچنان مفقود هستند. در روز ۱۴ آوریل سرویس مدرسهای را آب برد و ۱۰ دانشآموز ۱۰ تا ۱۵ ساله جان باختند.
تصاویر در بحرین هم خودروهایی را نشان میدهد که در جادههای سیلزده گیر کردهاند. برخی ناظران این آبوهوای غیرعادی را به تغییر اقلیم نسبت میدهند و میگویند که با گرمتر شدن سیاره، توفانهای قدرتمند بیشتر و بیشتر روی خواهند داد.
در یک هفته اخیر روسیه، قزاقستان و افغانستان هم شاهد جاری شدن سیلهای شدید و گاه مرگبار بودند. برای هر یک درجه سانتیگراد افزایش دمای هوا، اتمسفر زمین میتواند حدود ۷ درصد رطوبت بیشتری را در خود ذخیره کند. این به بارانهای شدیدتر، گاه در فاصلههای زمانی کوتاهتر و نواحی محدودتر منجر میشود. منطقه خلیجفارس آبوهوای خشک و داغی دارد هرچند بارندگی شدید که باعث سیل میشود در سالهای اخیر با فراوانی بیشتری در آنجا اتفاق افتاده است.