رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > سیاست : تله فرهیختگی

تله فرهیختگی

حامد منتظری عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران

هر فعالیت اجرایی نیازمند ایده و طرح و برنامه است و بدون اینها، یا به نتیجه دلخواه نمی‌رسد، یا سرانجام نیکویی نخواهد داشت. اما از سوی دیگر همه دانش‌ها و تئوری‌ها اگر برای رسیدن به نتایج عملی و اجرایی شدن نباشند، در حد ایده می‌مانند و کارگشای مشکلات نخواهند بود و سازندگی ندارند.
انواع مطالعه، مباحثه، کلاس، میزگرد، گفت‌وگو یا تلاش‌هایی تئوریک از این دست اگر در وقت مقتضی خود عملیاتی نشوند و به سیاست‌گذاری منجر نشوند، تاثیر خود را نشان نمی‌دهند و راهی برای عینیت ندارند و در نتیجه، درستی یا نادرستی ایده‌ها نیز سنجیده نشده و پوشیده می‌ماند.
به‌زعم نگارنده شرایط انتخابات یکی از دوره‌های تلاش‌های عملی برای بروز و ظهور ایده‌هاست و از فرصت و فضای محدود هر انتخابات می‌توان برای مصداقی کردن نوع نگاه و بینش استفاده کرد. اما در این شرایط گروه‌هایی از فرهیختگان جامعه وارد میدان عمل نمی‌شوند و ترجیح می‌دهند به فعالیت‌های عادی خود که طبعاً غیرانتخاباتی بوده‌اند ادامه دهند و گویی نه به گفتار بلکه در عمل شأن خود را بالاتر از ورود به این عرصه می‌دانند و امیدوار به اقدام سایرین برای بیان نظرات خود می‌مانند.
با این وجود عموم جامعه در محیطی با متغیرهای متنوع و حتی متضاد و فارغ از نظر گروه‌های مرجع، تصمیم خود را می‌گیرند و با تکیه بر گسترش شبکه‌های اطلاع‌رسانی و اجتماعی از واسطه‌های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی عبور کرده و راه خود را انتخاب می‌کنند و در نهایت هم این تصمیم و انتخاب سرنوشت کل جامعه را تعیین می‌کند.
گویی فرهیختگان در تله یا پیله‌ای از فرهیختگی خود و در انزوا مانده‌اند و جامعه در گسستی اطلاعاتی و ارتباطی، خود مسیر خود را پیدا کرده و می‌پیماید. این گسست و عبور باعث حرکت‌های جنبشی یا ناگهانی و بعضاً بدون پشتوانه فکری می‌شود و ممکن است باعث شکست و سرخوردگی هم در عموم جامعه و هم در فعالان سیاسی و فرهنگی شود و حتی در صورت توافق و همراهی به عمومی شدن تفکرات منتهی نمی‌شود بلکه ایده‌ها و تفکرات را عامه‌پسند می‌کند.
به‌ عنوان نمونه، در همین انتخابات اخیر این قسمت‌هایی از جامعه بود که ابتدا تصمیم خود را برای شرکت در انتخابات گرفته بود و جبهه اصلاحات کشور و سران آن پس از فهم این تصمیم به درستی آن را همراهی کردند و وارد میدان انتخابات شدند. اما از آنجا که این مهم بدون طی روال طبیعی خود انجام شده است، هنوز به حرکت جمعی بدنه اصلاح‌طلبان و قسمت‌های دیگر جامعه منجر نشده و این نوع از تصمیم‌گیری و حرکت منجر به بی‌برنامگی و عدم انسجام نیروها شده است. طوری که با چنددستگی یا بی‌انگیزگی در نیروهای فعال گذشته روبه‌رو هستیم که حاضر به همراهی عملی در کارزارهای انتخاباتی نیستند و فقط در کنار گود به رصد شرایط می‌پردازند و خود را در روابط مجازی محصور کرده‌اند.

sazandegi

پست های مرتبط

وطن‌پرست ملی‌گرا

به مناسبت سالمرگ “داریوش فروهر” داریوش فروهر از سیاستمدارانی بود که در…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

انگاره‌های آخرالزمانی

“عمادالدین باقی” در خشونت‌های چند دهه اخیر در خاورمیانه همواره طرفین جنگ…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

انحراف سند چشم‌انداز

کارگزاران سازندگی ایران حاضر است، سند چشم‌انداز ۱۴۲۴ را تهیه و تدوین…

۳۰ آبان ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید