ورود جورج سوروس، استراتژیست انقلاب‌های مخملی برای شکست پوتین در جنگ اوکراین

کنفرانس امنیتی مونیخ بدون حضور ایران و روسیه برگزار شد

کنفرانس امنیتی مونیخ، جمعه بدون حضور دو کشور ایران و روسیه کار خود را آغاز کرد و امروز این نشست سه‌روزه به پایان می‌رسد. صدراعظم آلمان،رئیس‌جمهور فرانســه، نخسـت‌وزیر بریتانیا، معاون رئیس‌جمهور آمریکا و وزیر دفاع اســرائیل در میان حاضران در پنجاه‌ونهمیــن دوره اجلاس امنیتی مونیخ هســتند. این برای نخستین بار است که مقام‌ها روسیه از زمان فروپاشــی شـوروی به این کنفرانس بین‌المللی دعوت نشدند. برگزارکنندگان همچنیـن در راستای مخالفت با جمهوری اسلامی، کســانی که پروژه براندازی جمهوری اسلامی را دنبال می‌کنند به این نشست دعوت‌کرده‌اند. دلیل عــدم دعوت ایران به این کنفرانس فروش سلاح به‌روسیه برای استفاده از جنگ علیه اوکراین اعلام شده است. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به عدم دعوت از ایران برای شرکت در کنفرانس مونیخ گفت: به نظر می‌رسد،نقض غرضی صورت گرفته است. اگر هدف از برگــزاری کنفرانس امنیتی مونیخ کمک به تعمیق امنیت اســت، عدم دعوت از برخی از کشورها اقدامی گزینشی با انگیزه‌ها سیاسی است. این نشانگر تداوم رویکرد اشتباه در ارتباط با تحولات مربوط به ایران است و نقض غرض تلقی خواهد شد. این اقدام مغایر اصل بی‌طرفی اســت به ویژه کشوری در قامت ایران که نقش غیرقابل انکاری در امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی دارد.

الجزیـره نیز به نقل از یک دیپلمات اروپایی، مدعی شد که آمریکا و اروپا در حاشیه نشست مونیخ درباره پرونده هسته‌ای ایران گفت‌وگو خواهند کرد. کنفرانس امنیتی مونیخ یا داووس امنیتی در سال ۱۹۶۳ و از دل جنگ سرد سر برآورد، از آن زمان تاکنون به‌صورت‌ یک گردهمایی سالانه با حضور مقام‌های رسـمی کشورهای مختلف و ناظران و کارشناســان بین‌المللی برای بحث درباره مســائل گوناگون جهان در شهر مونیخ در آلمان برگزار می‌شود. این کنفرانس در سال ۱۹۶۲ توسط یک روزنامه‌نگار آلمانی با عنوان جلسه نمایندگان دفاعی کشورها عضو ناتو تاسیس شد و از سال ۱۹۹۹ سیاستمداران،تجار و مقام‌های نظامی کشورها اروپایی در آن شـرکت کردنـد؛ رفتهرفته این کنفرانس به محلی برای برگزاری جلسات غیررسمی متعدد میان‌ سیاستمداران سراسر جهان برای بحث در مورد ابتکارهای جدید سیاست امنیتی تبدیل شد. 

برگزارکنندگان کنفرانس مونیخ در بخش ماموریت مــا هدف خود را از برگزاری این نشست، ایجاد اعتماد و کمک به حل مسالمت‌آمیز درگیری‌ها از طریق حفظ گفت‌وگوی مسـتمر، نظارت شده و غیررسمی در جامعه امنیتی بین‌الملل معرفی کرده‌اند. در ادامه تاکید شده که این نشست مکانی برای طرح ابتکارات دیپلماتیک در جهــت حل مبرم‌ترین نگرانی‌های امنیتی در جهان اســت. در واقع کنفرانس امنیتی مونیخ، نشست‌های خود را نوعی بازار ایده‌ها می‌داند که در آن ابتکارات و راه‌حل‌ها توسعه می‌یابد و نظرات میان طرفین تبادل می‌شود. در حاشیه این کنفرانس همچنین تحت نظارت برگزارکنندگان، فضای حفاظت‌شده‌ای برای جلسات غیررسمی بین مقام‌های کشورهای مختلف و گروه‌ها و نهادهای مختلف ارائه می‌شود. همچنین در این کنفرانس گزارش امنیتی مونیخ نیز منتشر می‌شود که در آن خلاصه سالانه هزینه‌ها، برنامه‌ها و تحقیقات مربوطه در مورد چالش‌های امنیتی حیاتی مورد اشاره قرار می‌گیرد. کریستوف هویسگن، رئیس کنفرانس با یادآوری تقارن این روزها با نخستین سالروز یورش نظامی روســیه به اوکراین،گفت جنگ اوکراین نبردی میان حاکمیت‌قانون و قانون قدرتمندترین است و اینجا در مونیــخ فقط هواداران حاکمیت قانون حضور دارند. پیشتر نیز بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع‌آلمان، گفته‌ بود کنفرانس امسال تحت‌الشعاع تهاجم روسیه به اوکراین قرار خواهد داشت. مقامات و تحلیلگران غربی بر این باور هستند این درگیری با ورود به دومین ســال خود در هفته آینده به مرحله حساسی نزدیک می‌شود. پیستوریوس گفت که جنگ اوکراین فقط یک نزاع اروپایی نیست بلکه پیامدهایی فراتر از قاره سبز دارد. اقتصادهای سراسـر جهان از تاثیر جنگ بر عرضه غلات، قیمت انرژی و تورم متحمل خسارت شده‌اند.

سایت مشــرق نوشته اســت: برگزارکنندگان کنفرانس امنیتی مونیخ در حالــی مدعی تلاش برای حل‌وفصل بحران اوکراین شــده‌اند که حتی از مواجهه با یکی از طرفین این بحران خــودداری می‌کنند؛ ضمن اینکه کنفرانس ســال گذشــته نیز که فقط چند روز پیش از آغاز جنگ اوکراین برگزار شد، نتوانست مانعی در رقم خوردن این جنگ ایجاد کند. کشورهای  غربی در سال‌های فعالیت و برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ تلاش داشتند تا این نشست را به‌عنوان عرصه‌ای موثر برای گفت‌وگو میان طرف‌های متخاصم در سطح جهان معرفی کنند اما آنچه مشخص است با وجود روند فزاینده تقسیم جهان به بلوک‌ها متخاصم و نیاز بیش ازپیش به مذاکره و گفت‌وگو ناکارآمدی این کنفرانس را بیش از هر زمانی آشکار کرده‌است. این کنفرانس روز جمعه با سخنان زلنسکی‌ رئیس‌جمهوری اوکرایــن آغاز به کار کرد.

زلنسکی که به‌شیوه ویدئویی با شرکت‌کنندگان صحبت‌ می‌کرد خواستار سرعت گرفتن تلاش‌ها برای کمک به اوکراین شد و گفت: ما باید عجله کنیم. توافق‌ها و تحویل تجهیزات باید سرعت بگیرد تا جلوی روسیه را بگیریم. رئیسجمهوری اوکراین در ادامه ضمن اشــاره به روسیه به یک روایت مذهبی نیز اشاره کرد و افزود: مساله فقط این نیست که اوکراین باید پیروز جنگ باشد بلکه مساله این‌است که جالوت باید ببازد و هیچ جایگزینی جز پیروزی اوکراین در این جنگ وجود ندارد جالوت، نام شخصیتی منفور است که در جنگ با قوم طالوت به دست داوود پیامبر کشته شد. زلنسکی در ادامه با اشاره به استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی مدعی شد: در حالی که ما در حال مذاکره برای جت‌ها جنگنده هستیم، کرملین ایران را متقاعد کرده است که پهپادهای مرگبار به روسیه بفرستد. کرملین آماده است بهای آن را بپردازد نه‌فقط با پول؛ بلکه با اورانیوم ۹۲ درصد غنی‌شــده. من مطمئن هستم که هیچکسی در اینجا حاضر نیست این ریسک را بپذیرد.

رهبران فرانسه و آلمان در کنفرانس امنیتی مونیخ نیز خواستار تقویت کمک‌های نظامی جامعه جهانی به اوکراین برای مقابله با تهاجم نظامی روسیه شدند. مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه در سخنرانی روز جمعه در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: مادامی که روسیه شکست نخورد، صلح در اوکراین برقرار نخواهد شد. به گفته او هنوز زمان مذاکره فرا نرسیده چون روسیه‌گزینه جنگ را انتخاب کرده است. اوالف شولتس، صدراعظم آلمان نیز در ســخنان خــود که پس از زلنسکی ایراد شد از کشـورهایی که میتوانند به اوکراین تانک تحویل دهند، خواست واقعاً این کار را انجام دهند. شــولتس وعده داد که یک کارزار فشرده را برای ترغیب متحدان غربی جهت اقدام در این بــاره هدایت کند. صدراعظم آلمان افزود چشم‌انداز جنگ در اوکراین به‌گونه‌ای است که این نزاع می‌تواند برای مدت طوالنی ادامه یابد.

جورج سوروس، ســرمایه‌دار میلیاردر مجارستانی‌الاصل نیز در کنفرانــس امنیتی مونیخ گفت: پیروزی اوکراین در جنگ با روسیه منجر به فروپاشی امپراتوری مسکو خواهد شد. او خاطرنشان کرد که دولت جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، سلاح‌هایی مانند موشک، تانک و مهمات مورد نیاز برای مقاومت در برابر حمله روسیه را در اختیــار اوکراین قرار میدهد اما اکنــون مخالفت مجلس نمایندگان تحت رهبری جمهوری‌خواهان ارائه یک بسته بزرگ‌مالی دوحزبی دیگر سوی ایالات متحده را بعید می‌کند. سوروس همچنین گفت که کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق بی‌صبرانه منتظرند تا روسیه را در اوکراین شکست دهند زیرا می‌خواهند بر استقلال خود تاکید کنند. او افزود: این بدان معناسـت که پیروزی اوکراین منجر به انحلال امپراتوری روســیه خواهد شد. روسیه دیگر تهدیدی برای اروپــا و جهان نخواهد بود. این یک تغییر بــزرگ خواهد بود. برای جوامع باز آسودگی زیادی به همراه خواهد داشت و برای جوامع بسته مشکلات بزرگی ایجاد می‌کند. 

سوروس همچنین به هشدارهای مایا ساندو، رئیس‌جمهوری مولداوی، مبنی‌بر اینکه ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه ممکن است در حال برنامه‌ریزی یک کودتای قریب‌الوقوع علیه کشورش باشد، به زعم خویش هشدار داد که این تهدید ممکن اســت قبل از سالگرد حمله به اوکراین در ۲۴ فوریه اجرا شود.