خشم جامعه مسلمان جمهوری آذربایجان،دامن دولت این کشور برای برقراری رابطه با اسرائیل را خواهد گرفت
گروه اتاق فکر: جنجال مقامهای جمهوری آذربایجان تمامی ندارد؛ در تازه ترین تحول «صاحبه غفارآوا» رئیس پارلمان جمهوری آذربایجاندر نشست روز جمعه ۱۸ فروردینماه در پارلمان این کشور ادعاها و
اتهامهای متعددی را ضد ایران مطرح کرد.
تازه ترین اظهارت ضد ایرانی جمهوری آذربایجان
بر اساس گزارش رسانههای این مقام جمهوری آذربایجان در ادامه سیاست های مخرب و غیر سازنده گفته بود: «از ایران میخواهیم از اقدامهای آسیبزننده به روابط دوجانبه خودداری کند. متاسفانه ایران هرگز علیه ارمنستان که به مدت ۳۰ سال اراضی (جمهوری) آذربایجان را در اشغال خود داشت و ثروت آن را به طرزی وحشيانه غارت کرد اعتراض نکرده است. برعکس به هر نحو ممکن از ارمنستان حمایت میکند. ایران اکنون نگران افتتاح سفارت جمهوری آذربایجان در اسرائیل است. همه باید بدانند جمهوری آذربایجان یک کشور مستقل است و نحوه برقراری روابط با سایر کشورها فقط به خود آن مربوط است. از مجلس ایران می خواهیم از تحریکات اینچنینی علیه جمهوری آذربایجان دست بردارد. برخی کشورها با نیروهای خاص تلاش میکنند به درگیری در منطقه دامن بزنند و تلاشها برای برقراری صلح بلندمدت بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان را ناکام بگذارند.» این اظهارت مخرب و غیر دوستانه و اتهام پراکنانه مقام جمهوری آذربایجان در حالی عنوان میشود که روز پنج شنبه ۱۷ فروردین ماه نیز وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در بیانیهای اعلامکرد که سیدعباس موسوی، سفیر ایران در آذربایجان ششم آوریل (۱۷ فروردین) به این وزارتخانه فراخوانده شد. در این بیانیه آمده است که مراتب «نارضایتی شدید» به دلیل آنچه اقدامات تحریکآمیز اخیر ایران در قبال آذربایجان خوانده شده است به موسوی ابلاغ شد به گزارش ایسنا وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان همچنین اعلام کرد که به موسوی اطلاع داده شــد که ۴ نفر از کارکنان سفارت ایران در باکو به دلیل «عملکرد منافی شأن دیپلماتیک و مغایر با کنوانسیون ۱۹۶۱ وین درباره روابط دیپلماتیک»، «نامطلوب تلقی شده و از آنها خواسته شده است در مدت ۴۸ ساعت جمهوری آذربایجان را ترک کنند.
سابقه تنش میان ایران و آذربایجان
اختلاف تهران - باکو از پاییز سال ۱۴۰۰ بر سر مسیر اصلی ترانزیتی کالا میان ایران و کشور ارمنستان آغاز شد و در ادامه چالشهای متعددی از قبیل بازداشت دو راننده ،ایرانی متوقف کردن و دریافت عوارض عبور از کامیونهای ایرانی به ادعای گذر از خاک آذربایجان ادامه یافت. دولت آذربایجان پس از پیروزی بر ارمنستان در جنگ قرهباغ در سال ۱۳۹۹ بخشی از جاده مواصلاتی بین ایران و ارمنستان را تحت کنترل درآورد و از اواخر تابسـتان ۱۴۰۰ اقدام به اســتقرار گشتهای پلیس و دریافــت عوارض از کامیونهای ایرانی عازم ارمنستان کرد. تنشها انباشت شده پیشین از سویی و اقدامهای ایرانستیزانه و تحریک گروهکهای تجزیهطلب در شمال غرب ایران همچنین اقدام به همکاری مستمر با رژیم صهیونیستی دستبهدست هم داد تا روابط تهران- باکو دستخوش تلاطم و تیرگی شود. جمهوری آذربایجان در حالی طی، سال گذشته به انحاء مختلف دست به اقدامهای تحریکآمیز علیه تمامیت ارضی ایران و امنیت شهرها شمال غرب کشور می زند که در جنگ قره باغ از حمایت دولت ایران برخوردار بوده است. از سویی عملا با افتتاح سفارت این کشور در فلسطین اشغالی، ضوابط و مناسبات حسن همجواری و همسایگی را فدای ارتباط با رژیم صهیونیستی می کند.
علت بالا گرفتن تنش میان تهران - باکو
آبان ماه سال گذشته پارلمان جمهوری آذربایجان با افتتاح سفارت خود در فلسطین اشغالی موافقت کرد. پارلمان این کشور به افتتاح سفارت این کشور در فلسطین اشغالی رأی مثبت داد. تصویب لایحه افتتاح سفارت باکو در تلآویو با استقبال مقام های ارشد رژیم صهیونیستی همراه بود. وزارت خارجه رژیم صهیونیستی هم بیانیهایی را منتشر کرد و از این تصمیم جمهوری آذربایجان استقبال کرد. ۳ فروردین ماه جاری مصوب افتتاح سفارت جمهوری آذربایجان در تلآویو پاییز سال گذشته اجرایی شد. ۹ فروردین ماه خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد سفارت رژیم صهیونیستی در جمهوری آذربایجان در پیامی در شبکه های اجتماعی،خبر از افتتاح سفارت جمهوریآذربایجان در تل آویو داد و جیحون بايراموف، وزیر امورخارجه آذربایجان در مراسم افتتاحیه این سفارتخانه شرکت کرد. الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان «مختار ممدوف» را به عنوان سفیر جمهوری آذربایجان در سرزمین های اشغالی معرفی کرد. این اقدام جمهوری آذربایجان با واکنشها و انتقادهای مقامهای ایران از جمله نمایندگان مجلس شورای اسلامی روبهرو شد.
۱۶ فروردین ماه ۲۱۰ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با انتشار بیانیهای، معرفی سفیر جمهوری آذربایجان در رژیم اشغالگر قدس را محکوم کردند. در متن بیاینه آمده بود: « این اقدام دولتمردان جمهوری آذربایجان تبعات منفی سیاسی زیادی علیه آنها خواهد داشت. از این به بعد مسلمانان جهان آنها را شریک جرم رژیم صهیونیستی در قتل و جنایت علیه فلسطینیان مظلوم خواهند شمرد. این حرکت اقدامی علیه یک کشور مظلوم جهان اسلام، فلسطین عزیز محسوب میشود و موجب پایمال شدن حقوق مسلم آنها میگردد بنابراین از دولتهای عربی و اسلامی و جهان اسلام به خصوص سازمان همکاریهای اسلامی و دبیرخانه بین المجالس اسلامی و از نمایندگان آزادیخواه جهان درخواست میکنیم آن را محکوم کنند. وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن ارسال بیانیه به همه کشورهای اسلامی، اقدامات لازم دیپلماتیک را انجام دهد.»
بازی با آتش
بر اساس دیدگاه بسیاری از تحلیلگران روابط بین الملل و کارشناس آسیای میانه هزینههای عادی سازی گسترده روابط کشور مسلمان آذربایجان با رژیماشغالگر قدس بسیار زیاد است. دولت این کشور در حالی در مسیر تحکیم و تقویت روابط با رژیم کودککش صیهونیستی گام بر میدارد که اکثریت جامعه مسلمان آذربایجان نسبت به این اقدام دولت، معترض و شاکی هستند. موضوعی که نه تنها در رسانههای جوامع مسلمان بلکه در نشریه صهیونیستی یدیعوت آحارانوت هم انعکاس یافته است، خبرگزاری ایرنا به نقل از این رسانه اسرائیلی عنوان کرده بود دولت باکو در حالی به دنبال توسعه روابط با رژیم صهیونیستی است که مردم جمهوری آذربایجان مسلمان و شیعه هستند و به طور طبیعی از رژیم صهیونیستی که دشمن اصلی اسلام و مسلمانان است متنفرند و آنها از رابطه کشور خود با رژیمی که قبله اول مسلمانان را اشغال کرده به هیچ وجه راضی نیستند؛ حتی محافل لائیک و غیردینی جمهوری آذربایجان نیز از جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین، ناراضی هستند و در مقاطع مختلف با نگارش مقاله یا انجام مصاحبه نسبت به این جنایات اعتراض کردهاند. البته به غیر از جامعه مسلمانان جمهوری آذربایجان و لائیکهای این کشور که از برقراری روابط میان باکو - تل آویو ناراضی هستند،اکثر یهودیان جمهوری آذربایجان هم که حدود ۲۰ هزار نفر می باشند نیز از اقدامات رژیم صهیونیستی راضی نیستند.»
دیدگاه خود را بنویسید